Kaisa Mäkäräinen
Urheilu

Kaisa Mäkäräinen – uhka vai mahdollisuus Lahden viestijoukkueelle?

Kaisa Mäkäräinen on kiistämättä suomalaisen talviurheilun ylivoimainen johtohahmo. Mäkäräisen ansioluettelo hakee vertaistaan: ampumahiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun kaksinkertainen voittaja, maailmanmestari, hopeamitalisti ja kaksinkertainen pronssimitalisti henkilökohtaisilla matkoilla MM-kisoissa. Vuoden urheilija vuonna 2011. Lisäksi uralle mahtuu lukuisia eri osakilpailujen voittoja. Mäkäräinen on tällä hetkellä myös suomalaisen talviurheilun kiistellyin hahmo.

Keskustelu hiihdon kotikisojen viestijoukkueen koostumuksesta on käynyt viime aikoina kuumana. Lisää löylyä kiukaalle heitti sunnuntaina Suomen nelikon Roponen, Kyllönen, Mononen, Pärmäkoski esitys maastohiihdon maailmancupin naisten viestissä Ulricehamnissa. Suomi jäi karusti tuloksissa vasta kuudenneksi, vaikka paperilla joukkueen pitäisi pystyä taistelemaan vähintään kakkostilasta Ruotsin kanssa.

Tuloksiin vaikutti tietysti Riitta-Liisa Roposen keskenkuntoisuus ja joutuminen avausosuudelle paikkaamaan Kerttu Niskasta, mutta varmasti monen kotikatsojan – ja kenties myös päävalmentaja Reijo Jylhän mielessä – käväisi erään ampumahiihtotähden nimi. Kisan jälkeen Jylhän lausunnoista oli havaittavissa, että takaovi Mäkäräisen osallistumiselle viestijoukkueeseen on selvästi vielä raollaan.

Viestijoukkueen tilanne on kimurantti

Jylhä on vaikeassa tilanteessa viestijoukkueen kanssa. Tällä hetkellä näyttöjen perusteella neljä parasta hiihtäjää matkalle ovat Pärmäkoski, Kyllönen, Mononen ja Niskanen. Pärmäkoski tulee olemaan joukkueessa varmasti ja hiihtää todennäköisesti toisen vapaan osuuden joukkueen ankkurina. Kyllönen nimettäneen Tour de Skin näytöillä toiseksi perinteisen hiihtäjäksi. Niskanen ja Mononen kykenevät molemmat hiihtämään vapaan osuuden, mutta molempien osaaminen lienee vahvempaa perinteisellä hiihtotavalla.

Mäkäräisen olisi siis joukkueeseen mahtuakseen syrjäytettävä jompikumpi edellä mainitusta kaksikosta. Toki taustalla tilaisuuttaan vaanivat myös kokeneet Aino-Kaisa Saarinen ja Riitta-Liisa Roponen, mutta molempien olisi esitettävä merkittäviä lisänäyttöjä noustakseen mukaan Jylhän shakkilaudalle.

Kaisa Mäkäräinen mukaan?

Mäkäräisen valintaa viestijoukkueeseen puoltaa naisen kiistattomat näytöt ampumahiihdon maailmancupissa. Mäkäräinen on kerta toisensa jälkeen hiihto-osuuksien nopein hiihtäjä, ja parhaimmillaan maailman nopein ampumahiihtäjänainen. Mutta, voiko ampumahiihdon esityksistä tehdä johtopäätöksiä naisen tasosta ’oikeiden’ hiihtäjien joukossa? Ampumahiihdossa ei ole nimittäin kyse siitä, kuka hiihtää absoluuttisesti kaikista kovinta vauhtia. Ampumahiihdossa pyritään hiihtämään kovaa, mutta sillä tavalla, että hiihtosuoritus palvelee myös ampumasuoritusta. Läkähtyneenä kun on vaikea pudottaa täplät alas.

Toisaalta Mäkäräinen on esiintynyt vuosien saatossa muutamaan otteeseen myös lupaavasti maastohiihdon parissa; parhaina saavutuksina SM-kulta vapaan hiihtotavan 10 kilometrin kilpailussa Jämijärvellä vuonna 2013 sekä yhdeksäs sijoitus samalla matkalla maailmancupin osakilpailussa Lahdessa vuonna 2014. Toki näistä näytöistä on jo vierähtänyt muutama vuosi ja maailmanmestaruuskisat ovat aivan eri tason tapahtuma kuin edellä mainitut kilpailut.

Lisäksi päävalmentaja Jylhän on otettava huomioon joukkuetta kasatessaan joukkueen kemiat, jotka saattaisivat kärsiä ulkopuolisen ja varsin voimakkaan hahmon mukaantulosta. Toisaalta Mäkäräinen saattaisi tuoda samalla oven avauksella mukanaan ison kasan sponsorirahaa ja näkyvyyttä lajille.

Naisten viestijoukkue nimetään vain päivää ennen kilpailua. Siihen saakka Reijo Jylhällä riittää unettomia öitä. Mitä mieltä sinä olet Kaisa Mäkäräisen valinnasta? Pitäisikö ampumahiihtotähti ottaa ilman muuta viestijoukkueeseen mukaan? Kommentoi alla!

Kuva: kuvakaappaus tästä Youtube-videosta 

Artikkelin on tuottanut Miika Kyllönen

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Urheilu