Mikä on karhumarkkina (bear market)?

karhumarkkina
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Karhumarkkina on ajanjakso, jolloin markkina on laskutrendissä ja sijoittajilla on pessimistinen näkemys tulevasta. Termin karhumarkkina (bear market) alkuperästä ei ole olemassa täyttä varmuutta. Karhumarkkina ja härkämarkkina ovat toistensa vastakohtia.

Karhumarkkina on usein sidoksissa talouden laajempiin trendeihin, mutta suhde ei ole aina yksisuuntainen tai yksinkertainen. Karhumarkkinassa sijoittaminen vaatii erityistä huolellisuutta, sillä moni yhtiö voi olla paljon heikomassa tilassa miltä aluksi vaikuttaa. Tällä vuosituhannella on nähty neljä merkittävää karhumarkkinaa.

Mikä on karhumarkkina?

Karhumarkkina on ajanjakso, jolloin markkina on laskutrendissä ja sijoittajilla on pessimistinen näkemys tulevasta. Karhumarkkinasta puhutaan usein osakkeisiin liittyen, mutta se voi kuvata minkä tahansa sijoituskohteen trendiä.

Sana karhumarkkina on peräisin englanninkielisestä termistä ”bear market”. Karhu symboloi sijoittajia uhkaavaa vaaraa ja pelkoa tulevasta. Karhumarkkinan vastakohta on härkämarkkina, englanniksi ”bull market”.

Karhumarkkinasta ei ole olemassa absoluuttista määritelmää sen pituuden tai prosentuaalisen laskun osalta. Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita säätelevä SEC kuvaa karhumarkkinaa näin:

A time when stock prices are declining and market sentiment is pessimistic. Generally, a bear market occurs when a broad market index falls by 20% or more over at least a two-month period.

SEC:n kuvaus karhumarkkinasta on osuva. Kurssit ovat karhumarkkinassa laaja-alaisesti laskussa ja sijoittajien sentimentti on negatiivinen.

Karhumarkkinalle on myös tyypillistä, että tarkasteltavan sijoitusinstrumentin kurssi pysyttelee lähes poikkeuksetta 200 päivän liukuvan keskiarvon alapuolella. Liukuva keskiarvo on suosittu trendi-indikaattori teknisessä analyysissa.

Alla olevassa graafissa on Bitcoinin karhumarkkina vuonna 2022. Purppura trendilinja on 200 päivän liukuva keskiarvo ja sininen trendilinja puolestaan 50 päivän liukuva keskiarvo. Kyseessä on klassinen karhumarkkina, jonka aikana kurssi ei noussut kertaakaan 200 päivän keskiarvon yläpuolelle.

btc-2022-karhumarkkina

Tämä karhumarkkina päättyi vuoden 2023 alussa, jolloin kurssi nousi yli 200 päivän liukuvan keskiarvon. Hetkeä myöhemmin saatiin myös ”Golden Cross” -signaali, kun 50 päivän keskiarvo leikkasi 200 päivän keskiarvon alhaalta ylös. Tuo oli monien analyytikoiden mielestä merkki siitä, että karhumarkkina oli päättynyt.

Moni aloitteleva sijoittaja pelkää karhumarkkinoita liikaa. Ne ovat myös loppujen lopuksi harvinaisia tapahtumia, sillä osakemarkkinat ovat noin 80 prosenttia ajasta nousutrendissä. Tyypillisesti karhumarkkinoita nähdään 4-6 vuoden välein johtuen talouden luonnollisista sykleistä.

Karhumarkkina on usein seurausta ylikuumentuneesta markkinasta.

  • Vuoden 2000 karhumarkkina alkoi internet-kuplan puhjettua
  • Vuoden 2008 karhumarkkina oli seurausta ylikuumentuneesta asuntomarkkinasta
  • Vuoden 2022 karhumarkkinaa edelsi inflaation aikaansaama ylikuumentunut markkina

Karhumarkkina voi myös heijastaa talouden laajempaa tilaa. Esimerkiksi vuonna 2008 nähtiin globaali finanssikriisi, joka oli vakavin talouden sakkaaminen lähes sataan vuoteen. Taantumat ja kriisit eivät silti kulje käsi kädessä karhumarkkinan kanssa. Esimerkiksi vuonna 2022 ei nähty virallista taantumaa, vaikka käynnissä olikin laaja-alainen karhumarkkina (osakkeet, velkakirjat, kryptovaluutat).

Karhumarkkinat tarjoavat sijoittajille parhaat ostopaikat, koska sijoituskohteet ovat alennuksessa. Vastapainona on kohonnut riski, sillä vaikeuksissa oleva yhtiö ei välttämättä selviä karhumarkkinasta ja voi ajautua konkurssiin. Sijoittajan täytyy tehdä kotiläksynsä hyvin ja ostaa vakavaraisia yhtiöitä, jotka tulevat ulos karhumarkkinasta kilpailijoitaan vahvempana.

Mistä karhumarkkinan nimitys on peräisin?

Termin karhumarkkina (bear market) alkuperästä ei ole olemassa täyttä varmuutta. Siitä on esitetty kaksi suosittua teoriaa, jotka käyn läpi seuraavaksi.

Yksi suosituimmista selityksistä liittyy karhun ja härän käyttäytymiseen. Härkä (bull) ja karhu (bear) edustavat vastakkaisia markkinasuuntauksia. Tämä vertaus perustuu härän hyökkäysliikkeeseen, jossa se iskee sarvillaan ylöspäin. Vastaavasti karhumarkkinat viittaavat laskuun ja pessimismiin. Karhun hyökkäysliike on alaspäin, mikä symboloi laskevia markkinoita.

Toinen teoria liittyy 1700-luvun Englantiin ja karhunnahkojen kauppaan. Tuohon aikana oli yleistä, että karhunnahan kauppiaat myivät nahkoja, joita he eivät vielä omistaneet. He spekuloivat, että voisivat ostaa ne halvemmalla myöhemmin. Käytännössä kyse oli lyhyeksi myynnistä eli shorttauksesta.

Jos markkinahinta laski sopimuskauden aikana, kauppiaat saattoivat ostaa nahat halvemmalla ja myydä ne eteenpäin sovitulla hinnalla, saaden voittoa. Tämä käytäntö muodostui vertauskuvaksi markkinoiden laskusuunnalle, ja siitä tuli yksi selitys karhumarkkinan alkuperästä.

Karhumarkkina vs. härkämarkkina

Karhumarkkina ja härkämarkkina ovat toistensa vastakohtia. Niillä on myös merkittäviä eroja mm. keston ja prosentuaalisten muutosten osalta. Olen listannut tärkeimmät erot alla olevaan taulukkoon. Luvut kuvaavat vaikutuksia osakemarkkinoilla.

ErotHärkämarkkinaKarhumarkkina
Markkinan suunta Nousumarkkina Laskumarkkina
Kesto Voi kestää kuukausista vuosiin. Pisin härkämarkkina on nähty vuosina 2009-2020. Voi kestää kuukausista vuosiin. Pisin karumarkkina nähtiin 1930-luvun laman aikana vuosina 1937-1942.
Keskimääräinen kesto Härkämarkkinan keskimääräinen kesto on 6,6 vuotta. Karhumarkkinan keskimääräinen kesto on 1,3 vuotta.
Keskimääräinen % muutos Kurssit nousevat härkämarkkinan aikana keskimäärin 339 %. Kurssit laskevat karhumarkkinan aikana keskimäärin 38 %.
Englanninkielinen nimi Bull market Bear market

Jos haluat oppia lisää härkämarkkinasta, Asialinjasta löytyy kattava artikkeli aiheesta: Mitä härkämarkkina tarkoittaa?

On hyvä muistaa, että jokaisella omaisuusluokalla on erilaiset karhu- ja härkämarkkinat. Tämä johtuu siitä, että osakemarkkinoita ohjaavat erilaiset ajurit kuin kultaa, hyödykkeitä ja valuuttoja. Myös Bitcoinilla on todella vahvat bear ja bull -trendit, ja ne osuvat usein yksiin osakemarkkinoiden kanssa.

Toinen tärkeä pointti liittyy poikkeuksiin, sillä niitäkin on. Markkinoilla on aina joku osake, joka menee vastavirtaan muuta markkinaa kohden. Sen härkämarkkina voi alkaa myöhemmin, olla kestoltaan lyhyempi tai vaikutuksiltaan pienempi. On kuitenkin hyvin poikkeuksellista, että joku osake nousisi samaan aikaan kun muu markkina on karhumarkkinassa.

Karhumarkkinat ja talous

Karhumarkkina on usein sidoksissa talouden laajempiin trendeihin, mutta suhde ei ole aina yksisuuntainen tai yksinkertainen.

Karhumarkkinoita nähdään usein ennen taloudellisia taantumia tai niiden aikana. Tämä johtuu siitä, että osakemarkkinat ovat tulevaisuuteen suuntautuneita, ja sijoittajat alkavat myydä osakkeita odottaessaan talouden heikkenemistä. Esimerkiksi vuoden 2008 finanssikriisi alkoi osakemarkkinoiden romahduksella, joka ennusti tulevaa maailmanlaajuista taantumaa.

karhumarkkina taantuma

Toisaalta, karhumarkkinat eivät aina kerro tulevasta taantumasta. Joskus markkinat voivat kokea lyhytaikaisia laskukausia, joita ei seuraa laajempi talouden laskusuhdanne. Tämä voi johtua esimerkiksi väliaikaisista tekijöistä, kuten poliittisesta epävarmuudesta tai lyhytaikaisista taloudellisista häiriöistä. Esimerkiksi vuoden 2022 karhumarkkinan yhteydessä ei nähty virallista taantumaa Yhdysvalloissa.

Osakemarkkinat voivat myös toipua ja kääntyä härkämarkkinoiksi (nousevat kurssit) ennen kuin talouden taantuma virallisesti päättyy. Sijoittajat alkavat ostaa osakkeita odottaessaan talouden elpymistä, ja tämä ennakoiva käyttäytyminen voi johtaa osakemarkkinoiden elpymiseen, vaikka talouden perusluvut ovat edelleen heikot.

Karhumarkkinan ja talouden välillä on siis yhteys, mutta suhde ei ole aina ennustettavissa. Markkinat voivat reagoida sekä talouden todellisiin että odotettuihin muutoksiin, ja ne voivat myös olla edelläkävijöitä talouden suunnan ennustamisessa. Tämä tekee osakemarkkinoista sekä herkän indikaattorin että epävarman ennustajan talouden suunnasta.

Strategiavinkkejä sijoittamiseen karhumarkkinassa

Karhumarkkinassa sijoittaminen vaatii erityistä huolellisuutta, sillä moni yhtiö voi olla paljon heikomassa tilassa miltä aluksi vaikuttaa. Tulosennusteiden antaminen ja markkinatilanteen analysointi on usein vaikeaa myös pörssiyhtiöille itselleen. Konkurssit nähdään pääasiassa karhumarkkinassa, joten sijoittajan on oltava hyvin tarkkana sijoituskohteiden valinnassa.

Karhumarkkinan riskit ovat hyvin erilaiset härkämarkkinaan verrattuna. Härkämarkkinassa heikko strategia johtaa yleensä vain heikompiin tuottoihin, mutta tuottoihin joka tapauksessa. Karhumarkkinassa huono strategia johtaa mittaviin tappioihin.

Seuraavaksi saat hyviä vinkkejä härkämarkkinassa sijoittamiseen.

  • Laatuun keskittyminen: Sijoita yrityksiin, joilla on vakaa taloustilanne ja hyvä markkina-asema myös taantumassa. Tällaiset yritykset kestävät paremmin taloudellisia vaikeuksia ja voivat tarjota turvasataman sijoituksillesi.
  • Lyhyeksi myynti: Karhumarkkinassa lyhyeksi myynti voi olla tuottoisa strategia. Tämä tarkoittaa osakkeiden lainaamista ja myymistä nykyhintaan, tavoitteena ostaa ne takaisin alempaan hintaan tulevaisuudessa. Tämä on kuitenkin riskialtis strategia ja vaatii markkinoiden tarkkaa seurantaa.
  • Defensiiviset osakkeet: Sijoita defensiivisiin toimialoihin, kuten terveydenhuoltoon, peruselintarvikkeisiin ja muihin välttämättömyyshyödykkeisiin, jotka ovat vähemmän herkkiä talouden suhdanteille.
  • Käteisen merkitys: Pidä käteistä tai käteistä vastaavia sijoituksia, jotta voit hyödyntää mahdolliset ostopaikat, kun markkinat kääntyvät.
  • Osingot: Kiinnitä huomiota osinkoa maksaviin yrityksiin. Vakaat osingonmaksajat voivat tarjota säännöllisiä tuloja laskumarkkinoiden aikana.
  • Ajoitus: Älä yritä ajoittaa karhumarkkinan pohjaa. Markkinoiden ennustaminen on hyvin vaikeaa, ja ajoitusyritykset voivat johtaa suuriin tappioihin.

Tärkeintä on välttää paniikkia. Jos meininki karhumarkkinassa alkaa hirvittää, printtaa työhuoneesi seinälle kuva osakemarkkinasta 100 vuoden ajalta. Kun zoomaat ulos ja katsot isoa kuvaa näet miten pieni käynnissä oleva karhumarkkina todellisuudessa on. Huomaat myös, että karhumarkkinassa ostaminen on aina palkinnut sijoittajan parin vuoden tähtäimellä.

Kuuluisia karhumarkkinoita

Tällä vuosituhannella on nähty neljä merkittävää karhumarkkinaa. Seuraavassa lyhyt kuvaus niiden syistä ja seurauksista.

Vuoden 2000 karhumarkkina

Vuoden 2000 karhumarkkinan taustalla oli internet- ja teknologiayritysten valtava kasvu 1990-luvun lopulla. Monet sijoittivat ”dot-com -yrityksiin”, joilla ei ollut todistettua liiketoimintamallia tai tuloja, pelkästään odotuksissa tulevasta kasvusta. Markkinoilla vallitsi usko, että perinteiset liiketoimintamallit eivät enää päde uudessa internet-ajassa, mikä johti epärealistisiin odotuksiin.

Yhdysvaltain keskuspankki (Fed) alkoi nostaa ohjauskorkoaan hillitäkseen ylikuumentunutta teknologiamarkkinaa vuonna 1999. Tämä puhkaisi lopulta kuplan syksyllä 2000. Vaikka monet yritykset kaatuivat, vahvat teknologiayritykset kuten Apple ja Amazon selvisivät romahduksesta ja nousivat seuraavan 20 vuoden aikana maailman suurimmiksi yrityksiksi.

Toipuminen kesti useita vuosia, ja se vaati teknologiasektorin uudelleenarviointia ja talouden laajempaa vakauttamista.

Vuoden 2008 karhumarkkina

Vuoden 2008 karhumarkkinan taustalla oli Yhdysvaltojen ylikuumentunut asuntomarkkina. Lainaa annettiin liian avokätisesti ja liian löysillä ehdoilla. Ihmiset velkaantuivat aivan liikaa uskoessaan asuntomarkkinan jatkavan nousuaan ikuisesti.

Yhdysvaltain keskuspankin koronnostot alkoivat lopulta purra ja asuntomarkkina romahti. Tämä kriisi levisi Yhdysvalloista maailmanlaajuiseksi talouskriisiksi. Keskeisiä tekijöitä olivat liiallinen velkaantuminen, riskialttiit asuntolainat ja monimutkaiset rahoitusinstrumentit, kuten arvopaperistetut asuntolainat.

Finanssikriisin seurauksena monet suuret pankit ja rahoituslaitokset kaatuivat tai tarvitsivat valtion pelastuspaketteja. Markkinoiden toipuminen alkoi vuonna 2009, kun hallitukset ja keskuspankit ympäri maailmaa toteuttivat massiivisia talouden elvytysohjelmia. Toipuminen oli kuitenkin hidas ja kesti useita vuosia.

Kevään 2020 karhumarkkina

Vuoden 2020 alussa alkaneen karhumarkkinan laukaisi COVID-19-pandemia. Viruksen leviäminen ja siihen liittyvät hallitusten asettamat rajoitukset johtivat ennennäkemättömään talouden pysähtymiseen globaalisti, aiheuttaen laajoja taloudellisia seurauksia.

Kyseessä oli hyvin poikkeuksellinen karhumarkkina, sillä se kesti vain reilun kuukauden ajan. Toipuminen alkoi todella nopeasti johtuen hallitusten ja keskuspankkien toteuttamista tukitoimista ja elvytysohjelmista. Lisäksi rokotteiden nopea kehitys ja jakelu auttoivat talouden normalisoitumisessa.

Itse asiassa, toipuminen oli liiankin nopeaa, kuten nähtiin kaksi vuotta myöhemmin. Keskuspankit elvyttivät taloutta aivan liikaa ja jakoivat erilaisia tukipaketteja yli tarvittavan määrän. Tukia ei myöskään lopetettu vuonna 2021, kun markkina oli jo selvästi toipunut ja ylikuumentunut.

Vuoden 2022 karhumarkkina

Vuoden 2022 karhumarkkinan taustalla oli inflaation räjähdysmäinen kasvu. Sen syynä oli kevään 2020 karhumarkkina eli Covid-kriisi. Keskuspankit elvyttivät markkinaa poikkeuksellisesti ja saivat aikaan paljon monetaarista inflaatiota. Tämä johti spekulatiiviseen buumiin ja markkinoiden ylikuumenemiseen vuonna 2021.

Inflaatio lähti myös rajuun nousuun, ja lopulta keskuspankkien oli puututtava peliin ja ryhdyttävä rahapolitiikan kiristykseen. Tämä käänsi markkinat laskuun vuoden 2022 alussa ja sai aikaan klassisen karhumarkkinan. Vuoden 2022 karhumarkkina jäi lopulta noin 10 kuukauden mittaiseksi. Yhdysvaltain S&P 500 -indeksi saavutti pohjan syyskuun lopulla 2022.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on yli kymmenen vuoden kokemuksella varustettu sijoittaja ja makrotalouden seuraaja. Antti tunnetaan Suomessa myös kryptovaluutta-alan asiantuntijana. Hän on Bitcoinkeskus.com -sivuston perustaja, joka on Suomen suurin kryptovaluutta-aiheinen verkkosivusto. Antti toimii säännöllisesti myös kolumnistina Nordnet.fi ja Sijoitustieto.fi -sivustoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *