Mikä on karhumarkkina (bear market)?

karhumarkkina
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Karhumarkkina on ajanjakso, jolloin markkina on laskutrendissä ja sijoittajilla on pessimistinen näkemys tulevasta. Karhumarkkina johtuu usein ylikuumentuneesta härkämarkkinasta, minkä seurauksena keskuspankit ovat nostaneet ohjauskorkoaan.

Karhumarkkina ja härkämarkkina ovat toistensa vastakohtia. Karhumarkkina on usein sidoksissa talouden laajempiin trendeihin, mutta suhde ei ole aina yksisuuntainen tai yksinkertainen. Karhumarkkinat tarjoavat sijoittajille parhaat ostopaikat, koska sijoituskohteet ovat alennuksessa.

Tällä vuosituhannella on nähty neljä merkittävää karhumarkkinaa. Karhumarkkinat voivat olla sijoittajalle henkisesti todella vaikeita.

Mikä on karhumarkkina?

Karhumarkkina on ajanjakso, jolloin markkina on laskutrendissä ja sijoittajilla on pessimistinen näkemys tulevasta. Karhumarkkinasta puhutaan usein osakkeisiin liittyen, mutta se voi kuvata minkä tahansa sijoituskohteen trendiä.

Sana karhumarkkina on peräisin englanninkielisestä termistä ”bear market”. Karhu symboloi sijoittajia uhkaavaa vaaraa ja pelkoa tulevasta. Karhumarkkinan vastakohta on härkämarkkina, englanniksi ”bull market”.

Karhumarkkinasta ei ole olemassa absoluuttista määritelmää sen pituuden tai prosentuaalisen laskun osalta. Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita säätelevä SEC kuvaa karhumarkkinaa näin:

A time when stock prices are declining and market sentiment is pessimistic. Generally, a bear market occurs when a broad market index falls by 20% or more over at least a two-month period.

SEC:n kuvaus karhumarkkinasta on osuva. Kurssit ovat karhumarkkinassa laaja-alaisesti laskussa ja sijoittajien sentimentti on negatiivinen. Osakkeissa 20 % laskua pidetään tyypillisesti karhumarkkinan rajana.

Karhumarkkinalle on myös tyypillistä, että tarkasteltavan sijoitusinstrumentin kurssi pysyttelee lähes poikkeuksetta 200 päivän liukuvan keskiarvon alapuolella. Liukuva keskiarvo on suosittu trendi-indikaattori teknisessä analyysissa.

Alla olevassa graafissa on Bitcoinin karhumarkkina vuonna 2022. Purppura trendilinja on 200 päivän liukuva keskiarvo ja sininen trendilinja puolestaan 50 päivän liukuva keskiarvo. Kyseessä on klassinen karhumarkkina, jonka aikana kurssi ei noussut kertaakaan 200 päivän keskiarvon yläpuolelle.

btc-2022-karhumarkkina

Tämä karhumarkkina päättyi vuoden 2023 alussa, jolloin kurssi nousi yli 200 päivän liukuvan keskiarvon. Hetkeä myöhemmin saatiin myös ”Golden Cross” -signaali, kun 50 päivän keskiarvo leikkasi 200 päivän keskiarvon alhaalta ylös. Tuo oli monien analyytikoiden mielestä merkki siitä, että karhumarkkina oli päättynyt.

Moni aloitteleva sijoittaja pelkää karhumarkkinoita liikaa. Ne ovat myös loppujen lopuksi harvinaisia tapahtumia, sillä osakemarkkinat ovat noin 80 prosenttia ajasta nousutrendissä. Tyypillisesti karhumarkkinoita nähdään 4-6 vuoden välein johtuen talouden luonnollisista sykleistä.

Mistä karhumarkkinan nimitys on peräisin?

Termin karhumarkkina (bear market) alkuperästä ei ole olemassa täyttä varmuutta. Siitä on esitetty kaksi suosittua teoriaa, jotka käyn läpi seuraavaksi.

Yksi suosituimmista selityksistä liittyy karhun ja härän käyttäytymiseen. Härkä (bull) ja karhu (bear) edustavat vastakkaisia markkinasuuntauksia. Tämä vertaus perustuu härän hyökkäysliikkeeseen, jossa se iskee sarvillaan ylöspäin. Vastaavasti karhumarkkinat viittaavat laskuun ja pessimismiin. Karhun hyökkäysliike on alaspäin, mikä symboloi laskevia markkinoita.

Toinen teoria liittyy 1700-luvun Englantiin ja karhunnahkojen kauppaan. Tuohon aikana oli yleistä, että karhunnahan kauppiaat myivät nahkoja, joita he eivät vielä omistaneet. He spekuloivat, että voisivat ostaa ne halvemmalla myöhemmin. Käytännössä kyse oli lyhyeksi myynnistä eli shorttauksesta.

Jos markkinahinta laski sopimuskauden aikana, kauppiaat saattoivat ostaa nahat halvemmalla ja myydä ne eteenpäin sovitulla hinnalla, saaden voittoa. Tämä käytäntö muodostui vertauskuvaksi markkinoiden laskusuunnalle, ja siitä tuli yksi selitys karhumarkkinan alkuperästä.

Mistä karhumarkkina johtuu?

Karhumarkkina johtuu usein ylikuumentuneesta härkämarkkinasta, minkä seurauksena keskuspankit ovat nostaneet ohjauskorkoaan. Koronnostojen tavoitteena on hillitä ylikuumentunutta markkinaa tekemällä rahan lainaamisesta kalliimpaa.

Karhumarkkina voi alkaa jo silloin, kun keskuspankit vasta ilmaisevat aikeistaan kiristää rahapolitiikkaa. Näin tapahtui esimerkiksi vuoden 2022 karhumarkkinan kohdalla. Syynä tähän on markkinoiden tapa katsoa tulevaan; esimerkiksi osakemarkkina hinnoittelee tyypillisesti yritysten tilaa seuraavan 12 kuukauden päästä.

Härkä- ja karhumarkkinat ovat luonnollisia talouden syklejä, jotka seuraavat toisiaan. 2000-luvulla on nähty neljä karhumarkkinaa:

  1. Vuosien 2000-2002 karhumarkkina alkoi internet-kuplan puhjettua
  2. Vuosien 2007-2009 karhumarkkina oli seurausta Yhdysvaltain asuntokuplan puhkeamisesta
  3. Vuoden 2020 karhumarkkina johtui COVID-pandemiasta
  4. Vuoden 2022 karhumarkkinaa alkoi, kun keskuspankit signaloivat rahapolitiikan kiristyksestä ylikuumentuneen inflaation hillitsemiseksi

Karhumarkkina heijastaa usein talouden laajempaa tilaa. Esimerkiksi vuonna 2008 nähtiin globaali finanssikriisi, joka oli vakavin talouden sakkaaminen lähes sataan vuoteen.

Taantumat ja kriisit eivät aina kulje käsi kädessä karhumarkkinan kanssa. Esimerkiksi vuonna 2022 ei nähty virallista taantumaa, vaikka käynnissä olikin laaja-alainen karhumarkkina (osakkeet, velkakirjat, kryptovaluutat).

Karhumarkkina vs. härkämarkkina

Karhumarkkina ja härkämarkkina ovat toistensa vastakohtia. Niillä on myös merkittäviä eroja mm. keston ja prosentuaalisten muutosten osalta. Olen listannut tärkeimmät erot alla olevaan taulukkoon. Luvut kuvaavat vaikutuksia osakemarkkinoilla.

ErotHärkämarkkinaKarhumarkkina
Markkinan suunta Nousumarkkina Laskumarkkina
Kesto Voi kestää kuukausista vuosiin. Pisin härkämarkkina on nähty vuosina 2009-2020. Voi kestää kuukausista vuosiin. Pisin karumarkkina nähtiin 1930-luvun laman aikana vuosina 1937-1942.
Keskimääräinen kesto Härkämarkkinan keskimääräinen kesto on 6,6 vuotta. Karhumarkkinan keskimääräinen kesto on 1,3 vuotta.
Keskimääräinen % muutos Kurssit nousevat härkämarkkinan aikana keskimäärin 339 %. Kurssit laskevat karhumarkkinan aikana keskimäärin 38 %.
Englanninkielinen nimi Bull market Bear market

Jos haluat oppia lisää härkämarkkinasta, Asialinjasta löytyy kattava artikkeli aiheesta: Mitä härkämarkkina tarkoittaa?

On hyvä muistaa, että jokaisella omaisuusluokalla on erilaiset karhu- ja härkämarkkinat. Tämä johtuu siitä, että osakemarkkinoita ohjaavat erilaiset ajurit kuin kultaa, hyödykkeitä ja valuuttoja. Myös Bitcoinilla on todella vahvat bear ja bull -trendit, ja ne osuvat usein yksiin osakemarkkinoiden kanssa.

Toinen tärkeä pointti liittyy poikkeuksiin, sillä niitäkin on. Markkinoilla on aina joku osake, joka menee vastavirtaan muuta markkinaa kohden. Sen härkämarkkina voi alkaa myöhemmin, olla kestoltaan lyhyempi tai vaikutuksiltaan pienempi. On kuitenkin hyvin poikkeuksellista, että joku osake nousisi samaan aikaan kun muu markkina on karhumarkkinassa.

Karhumarkkinat ja talous

Karhumarkkina on usein sidoksissa talouden laajempiin trendeihin, mutta suhde ei ole aina yksisuuntainen tai yksinkertainen.

Karhumarkkinoita nähdään usein ennen taloudellisia taantumia tai niiden aikana. Tämä johtuu siitä, että osakemarkkinat ovat tulevaisuuteen suuntautuneita, ja sijoittajat alkavat myydä osakkeita odottaessaan talouden heikkenemistä. Esimerkiksi vuoden 2008 finanssikriisi alkoi osakemarkkinoiden romahduksella, joka ennusti tulevaa maailmanlaajuista taantumaa.

karhumarkkina taantuma

Toisaalta, karhumarkkinat eivät aina kerro tulevasta taantumasta. Joskus markkinat voivat kokea lyhytaikaisia laskukausia, joita ei seuraa laajempi talouden laskusuhdanne. Tämä voi johtua esimerkiksi väliaikaisista tekijöistä, kuten poliittisesta epävarmuudesta tai lyhytaikaisista taloudellisista häiriöistä. Esimerkiksi vuoden 2022 karhumarkkinan yhteydessä ei nähty virallista taantumaa Yhdysvalloissa.

Osakemarkkinat voivat myös toipua ja kääntyä härkämarkkinoiksi (nousevat kurssit) ennen kuin talouden taantuma virallisesti päättyy. Sijoittajat alkavat ostaa osakkeita odottaessaan talouden elpymistä, ja tämä ennakoiva käyttäytyminen voi johtaa osakemarkkinoiden elpymiseen, vaikka talouden perusluvut ovat edelleen heikot.

Karhumarkkinan ja talouden välillä on siis yhteys, mutta suhde ei ole aina ennustettavissa. Markkinat voivat reagoida sekä talouden todellisiin että odotettuihin muutoksiin, ja ne voivat myös olla edelläkävijöitä talouden suunnan ennustamisessa. Tämä tekee osakemarkkinoista sekä herkän indikaattorin että epävarman ennustajan talouden suunnasta.

Strategiavinkkejä sijoittamiseen karhumarkkinassa

Karhumarkkinat tarjoavat sijoittajille parhaat ostopaikat, koska sijoituskohteet ovat alennuksessa. Vastapainona on kohonnut riski, sillä vaikeuksissa oleva yhtiö ei välttämättä selviä karhumarkkinasta ja voi ajautua konkurssiin. Sijoittajan täytyy tehdä kotiläksynsä hyvin ja ostaa vakavaraisia yhtiöitä, jotka tulevat ulos karhumarkkinasta kilpailijoitaan vahvempana.

karhumarkkinassa sijoittaminen

Seuraavaksi saat hyviä vinkkejä härkämarkkinassa sijoittamiseen.

  • Valitse laatua: Sijoita yrityksiin, joilla on vakaa taloustilanne, rahaa kassassa ja hyvä markkina-asema. Tällaiset yritykset kestävät paremmin taloudellisia vaikeuksia.
  • Keskity tarpeisiin: Kun talouden tila heikkenee, ihmisten rahat menevät ensi sijassa tuotteisiin joita on pakko hankkia (elintarvikkeet, sähkö, polttoaine jne). Karhumarkkinassa pärjäävät normaalia paremmin sellaiset yritykset, jotka tarjoavat välttämättömyyshyödykkeitä.
  • Shorttaus: Jos sinulla on vahva näkemys karhumarkkina kestosta, voit shortata markkinaa eli myydä lyhyeksi. Silloin tienaat kurssien laskulla.
  • Pidä käteistä: Pidä kassassa käteistä, jotta voit hyödyntää kurssilaskuja ja tehdä edullisia ostoksia.
  • Osingot: Vakaat osingonmaksajat voivat tarjota säännöllisiä tuloja laskumarkkinoiden aikana.

Tärkeintä on välttää paniikkia. Jos meininki karhumarkkinassa alkaa hirvittää, printtaa työhuoneesi seinälle kuva osakemarkkinasta 100 vuoden ajalta. Kun zoomaat ulos ja katsot isoa kuvaa näet miten pieni käynnissä oleva karhumarkkina todellisuudessa on. Huomaat myös, että karhumarkkinassa ostaminen on aina palkinnut sijoittajan parin vuoden tähtäimellä.

Kuuluisia karhumarkkinoita

Tällä vuosituhannella on nähty neljä merkittävää karhumarkkinaa. Seuraavassa lyhyt kuvaus niiden syistä ja seurauksista.

Vuoden 2000-2002 karhumarkkina

Vuoden 2000-2002 karhumarkkinan taustalla oli internet- ja teknologiayritysten kasvu 1990-luvun lopulla. Monet sijoittivat ”dotcom-firmoihin” pelkästään spekulointimielessä, sillä yhtiöillä ei ollut todistettua liiketoimintamallia tai tuloja. Markkinoilla vallitsi usko, että perinteiset liiketoimintamallit eivät enää päde uudessa internet-ajassa, mikä johti epärealistisiin odotuksiin.

Yhdysvaltain keskuspankki (Fed) alkoi nostaa ohjauskorkoaan hillitäkseen ylikuumentunutta teknologiamarkkinaa vuonna 1999. Tämä puhkaisi lopulta kuplan syksyllä 2000. Vaikka monet yritykset kaatuivat, vahvat teknologiayritykset kuten Apple ja Amazon selvisivät romahduksesta ja nousivat seuraavan 20 vuoden aikana maailman suurimmiksi yhtiöiksi.

Elokuun lopussa vuonna 2000 alkanut karhumarkkina pohjasi syyskuun lopulla vuonna 2002 eli hieman yli kaksi vuotta myöhemmin. Osakemarkkina kääntyi toden teolla nousuun vasta maaliskuussa 2003.

Vuoden 2007-2009 karhumarkkina

Maaliskuusta 2003 alkanut osakemarkkinan nousu päättyi lokakuussa 2007. Tämän rallin taustalla oli Yhdysvaltojen ylikuumentunut asuntomarkkina. Lainaa annettiin liian avokätisesti ja liian löysillä ehdoilla. Ihmiset velkaantuivat aivan liikaa uskoessaan asuntomarkkinan jatkavan nousuaan ikuisesti.

Yhdysvaltain keskuspankki alkoi reagoida tähän kehitykseen. Lopulta koronnostojen vaikutus alkoi näkyä, ja asuntomarkkina romahti. Tämä kriisi levisi Yhdysvalloista maailmanlaajuiseksi talouskriisiksi. Keskeisiä tekijöitä olivat liiallinen velkaantuminen, riskialttiit asuntolainat ja monimutkaiset rahoitusinstrumentit, kuten arvopaperistetut asuntolainat.

Karhumarkkina alkoi virallisesti lokakuussa 2007. Sijoittajat olivat vielä kevään ja kesän 2008 aikana varovaisen optimistisia. Lopulta markkinalta putosi pohja syyskuussa 2008, jolloin kriisi iski toden teolla tärkeisiin finanssilaitoksiin. Karhumarkkinan pohja saavutettiin maaliskuussa 2009. Tästä alkoi ennätyksellisen nopea toipuminen keskuspankkien elvytyksen avulla.

Kevään 2020 karhumarkkina

Vuoden 2020 alussa alkaneen karhumarkkinan laukaisi COVID-19-pandemia. Viruksen leviäminen ja siihen liittyvät hallitusten asettamat rajoitukset johtivat ennennäkemättömään talouden pysähtymiseen globaalisti, aiheuttaen laajoja taloudellisia seurauksia.

Kyseessä oli hyvin poikkeuksellinen karhumarkkina, sillä se kesti vain reilun kuukauden ajan. Toipuminen alkoi todella nopeasti johtuen hallitusten ja keskuspankkien toteuttamista tukitoimista ja elvytysohjelmista. Lisäksi rokotteiden nopea kehitys ja jakelu auttoivat talouden normalisoitumisessa.

Itse asiassa, toipuminen oli liiankin nopeaa, kuten nähtiin kaksi vuotta myöhemmin. Keskuspankit elvyttivät taloutta aivan liikaa ja jakoivat erilaisia tukipaketteja yli tarvittavan määrän. Tukia ei myöskään lopetettu vuonna 2021, kun markkina oli jo selvästi toipunut ja ylikuumentunut. Tämä johtu myös inflaation räjähdysmäiseen nousuun.

Vuoden 2022 karhumarkkina

Vuoden 2022 karhumarkkinan taustalla oli inflaation räjähdysmäinen kasvu. Sen syynä oli kevään 2020 karhumarkkina eli Covid-kriisi. Keskuspankit elvyttivät markkinaa poikkeuksellisesti ja saivat aikaan paljon monetaarista inflaatiota. Tämä johti spekulatiiviseen buumiin ja markkinoiden ylikuumenemiseen vuonna 2021.

Inflaatio lähti myös rajuun nousuun, ja lopulta keskuspankkien oli puututtava peliin ja ryhdyttävä rahapolitiikan kiristykseen. Tämä käänsi markkinat laskuun vuoden 2022 alussa ja sai aikaan klassisen karhumarkkinan. Vuoden 2022 karhumarkkina jäi lopulta noin 10 kuukauden mittaiseksi. Yhdysvaltain S&P 500 -indeksi saavutti pohjan syyskuun lopulla 2022.

Kokemuksia karhumarkkinoista

Karhumarkkinat voivat olla sijoittajalle henkisesti todella vaikeita. Omien kokemusteni perusteella ne muuttuvat helpommaksi, kun alat ymmärtää markkinoiden syklisyyttä paremmin. Parin karhumarkkinan jälkeen alat jo toivoa uusia karhumarkkinoita, koska ne tarjoavat parhaat ostopaikat pitkäjänteiselle sijoittajalle!

Warren Buffett on sanonut: “Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful.”. Baron Rotschild on puolestaan todennut: ”Buy when there’s blood in the streets, even if the blood is your own.”

Viesti molemmissa on sama; parhaat ostopaikat löytyvät karhumarkkinan pohjalta, kun sijoittajien sentimentti on mahdollisimman negatiivinen. Silloin saat myös laadukkaita yhtiöitä halvalla.

Olen itse käynyt läpi useita karhumarkkinoita kryptovaluutoissa ja osakkeissa vuoden 2020 ja 2022 romahdukset. Tässä vaiheessa sijoitusuraa karhumarkkinat eivät vie yöunia, ja niissä on myös oma hienoutensa. ALE-korista poimiminen on aina kivaa puuhaa!

Oma neuvoni on se, että varaudu karhumarkkinoihin etukäteen. Itse pidän noin 20 % sijoitusportfolioista käteisenä. Kun karhumarkkina iskee, laitan tämän rahan peliin. Kun kurssit aikanaan nousevat ja markkina palautuu härkämarkkinaan, palautan käteisosuuden entiselle tasolle kotiuttamalla voittoja.

Karhumarkkinoista voi hyötyä vain valmistautumalla niihin etukäteen härkämarkkinan ollessa käynnissä. Älä kuvittele, että juuri sinä pystyt ennustamaan milloin karhumarkkina alkaa.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on suomalainen kryptovaluutta- ja talousasiantuntija. Hän on Suomen suurimman kryptovaluutta-aiheisen sivuston, Bitcoinkeskuksen, perustaja ja päätoimittaja. Antti jakaa säännöllisesti näkemyksiään taloudesta ja sijoittamisesta Asialinja.com-sivustolla. Antti on seurannut rahoitusmarkkinoita vuodesta 2010 lähtien keskittyen Yhdysvaltojen markkinaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *