kevät myöhässä
Sundqvistin Maailma

Ketä kiinnostaa koska kevät ja kesä tulevat?

Kevät myöhässä? Taitaa olla, kun tätä kirjoittaessa Suomen Etelä-Pohjanmaalla on puoli metriä lunta jopa aurinkopaikoilla, joilta on usein tähän mennessä jo kevätharavoinnit tehty.

Tämän pohdinnan aiheena ei ole vuoden 2018 kevät sinänsä, vaan se, että vuodenajoilla on varsin harvalle modernille ihmisille muuta kuin kuriositeettiarvoa. Mitä merkitystä urbaanissa todellisuudessa on sillä, saapuuko terminen kevät useita viikkoja jälkijunassa (kuten Suomessa tänä vuonna tapahtuu)? Siitepölykauden lykkääntymisen kuukaudella joku on saattanut panna merkille, kun tutut oireet eivät vielä olekaan alkaneet, mutta siinä se?

Kuluneen ja vanhanaikaisen hokeman mukaan Suomen hienouksiin kuuluvat vuodenajat. Nuoremmille ja urbaaneimmille lukijoille muistutukseksi, että niihin on perinteisesti ajateltu lukeutuvan kevät, kesä, syksy ja talvi.

Kyllä ne vuodenajat yhä toisiaan seuraavat, mutta äärimmilleen eristetyistä, koneellisesti kiertävän hengitysilman täyttämistä, ympäri vuoden tasalämpöisistä rakennuksista käsin asian huomaa korkeintaan ikkunasta. Ulkonakin on keskimääräinen nykysuomalainen hyvin vähän tekemisissä varsinaisen vuodenkierron – jota elonkehäksikin kutsutaan – kanssa. Kuluttajaa voi kyllä kiinnostaa, koska jättimarketin avokadot ovat mehevimpiä tai milloin parsakausi on parhaimmillaan, mutta edes tällaisten tärkeiden juttujen koskiessa Suomen maataloutta ei ajatus karkaa sinne kehälle saakka.

En ole luddiitti, mutten toisaalta omasta puolestani osaa eristää itseäni ikuisesta kierrosta. Mitään uskontoja tai muita niin sanotun tosiolevaisen ulkopuolisia juttuja asiaan sekoittamattakin voi kuka tahansa katsoa ikuisuuteen (tai ainakin oman universumimme jatkumoon) tarkkailemalla sitä, mitä kaikkea auringonvalo saa aikaan. Pystymme luonnontieteellisesti hahmottamaan, mitä valo on ja miten luonto sitä hyödyntää, mutta teoreettisesta tiedosta saa yhtä paljon nautintoa kuin seksuaalielämän tietokirjan lukemisesta – kokeminen on se todellinen juttu.

Kirjoitan tätä puukaminan aamuvalkean hissukseen hiipuessa. Päivällä ei tarvitse lämmittää, toistakymmentä astetta varjossa luvassa ja aurinkokin jo suoraan paahtaa tuvan seiniin sekä ikkunoihin. Hanki kantoi varhain aamulla miehen ja koiran, nyt ei enää kumpaakaan. Kärpäset pörräävät eteläseinällä, hirrenkolosta on mönkinyt tokkurainen kimalainen. Joutsenet lentelevät rannassa edestakaisin, kiljuvat reviirihuutoaan. Pajunkissat ovat hyvinkin kolme viikkoa myöhässä, mutta pullistuvat vauhdilla.

Nyt on luonnossa kaikella valtava kiire, paitsi minulla ja koiralla. Lapinkoira makaa lumihangessa, mutta auringossa. Arktistenkin olojen eläin osaa nauttia auringosta, kunhan alla on riittävä viilennys.

Hassua, miten tässä ajassa tuntuu jopa syylliseltä kirjoittaa tällaisista asioista. Kevät myöhässä tai kevät ylipäätään, ketä kiinnostaa paitsi terassi- ja liikuntakelien paranemisen muodossa? Onko luonnosta kiinnostunut nykyaikana automaattisesti hörhö?

Olen kirjoittanut aiemmin tänne Asialinjalle muun muassa hyönteisistä (Hyönteiset häviävät) sekä Evijärvi-nimisen vesistön (sekä samalla tuhansien muiden suomalaisten vesistöjen) surullisesta tilasta. Valtaosa teksteistäni on käsitellyt ihan muita kuin ympäristöasioita, joten ehkä pelastun hörhökategorialta. Enhän edes tunne luontoa juurikaan, tunnistan korkeintaan kymmenen pikkulintua ja esimerkiksi hyönteisistä en tajua mitään.

Tunnen silti hyvin voimakkaasti olevani osa luontoa ja vastaavasti alan voida henkisesti kurjasti, jos joudun olemaan siitä erityksissä. Tämä ei ole elämäntapavalinta, vaan osa minua samaan tapaan kuin, että olen vasenkätinen ja potkaisen palloa paremmin oikealla jalalla. Pitäisikö kadehtia ja vai sääliä heitä, joita ei haittaa viettää valtaosaa suurkaupunkielämästään keinovaloissa, koneellisesti kiertävässä ilmassa sekä kaukana melkein kaikesta, joka kasvaa ja elää vuodenkierrossa vapaasti ja villinä?

Ei kai kumpaakaan, koska he eivät koe tätä kaipuuta eivätkä siis menetä mitään?

Kuva: Pxhere.com

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

1 Comment

  1. Suomessa ihmiset viettävät kuulemma keskimäärin 90 prosenttia ajastaan sisätiloissa.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *