kiinan muuri | kiinan muurin historia
Historia

Kiinan muurin historia

Kiinan muurin historia on kiehtonut tutkijoita jo vuosisatojen ajan. Kyseessä on ihmiskunnan kaikkien aikojen suurin rakennustyö, jonka historia ulottuu yli 2500 vuoden taakse. Kiinan muuriin liittyy paljon erilaisia uskomuksia ja tarinoita, joista osa on totta ja osa on legendaa. Artikkelissa käsitellään tämän massiivisen rakennusprojektin kehitystä, sekä mielenkiintoisia tapahtumia liittyen sen historiaan.

Kiinan muurin rakennus alkoi pirstaleisesti ympäri Kiinaa

Moni tuntee Kiinan muurista lähinnä Ming-dynastian aikana rakennetun osan, joka on muurattu tiilistä. Tästä on syntynyt myös mielikuva yhtenäisestä rakennelmasta, mutta totuus on aivan jotain muuta. Tiilistä tehty osa on rakennettu 1300- ja 1600-luvulla, mutta Kiinan muurin ensimmäiset osat tehtiin jo yli 2500 vuotta sitten.

Tämän jälkeen muurin osia rakennettiin huomattavan paljon noin tuhannen vuoden ajan (200 eaa – 800-luvulla), jolloin se levisi Gobin autiomaan alueille sekä Pohjois-Kiinaan. Muurin vanhimmat osat ovat pääosin tuhoutuneet historian kuluessa, sillä niitä ei rakennettu autiomaihin kivestä vaan maa-aineksesta. Sidosaineena käytettiin mm. bambun oksia.

Kiinan muuri on ollut aluksi laaja kokoelma linnoituksia sekä eri mittaisia muureja, joita on vasta myöhemmässä vaiheessa yhdistetty.

Muureja on rakennettu myös monista eri syistä, mutta yksi tärkeimpiä perusteita oli suojata Kiinaa pohjoisesta tulevilta sotajoukoilta. Nykyään on löydetty erilaisia historiallisia jäännöksiä mm. siitä, millaisia signaaleja vartiotornit lähettivät muurilla oleville joukoille heidän havaittuaan vihollisia. Koska muuri ei ollut yhtenäinen vaan kokoelma linnoituksia, sen kyky suojata Kiinaa vihollisilta oli myös varsin rajallinen.

Kuuluisin sotaretkistä tapahtui 1200-luvulla, jolloin legendaarinen Tsingis-kaani johdatti mongolijoukot Kiinan sydänmaille kiertämällä muurin. Mongolit hallitsivat tämän jälkeen Kiinaa 100 vuotta, ja tämä synkkä jakso toimi motivaationa seuranneelle Ming-dynastialle. 1300-luvun lopulla Mongolit ajettiin pois ja muuria päätettiin vahvistaa niin voimakkaaksi, että se Kiina ei joutuisi enää koskaan vastaavan valloituksen alle.

Ming-dynastian valtava rakennustyö

Mongolien karkotusta seurasi noin 250 vuoden jakso, jolloin nykyään tunnetuin osa muurista rakennettiin. Kyseessä oli käsittämätön urakka, joka kesti useiden sukupolvien ajan ja maksoi myös lukemattomien ihmisten hengen. Muuria rakennettiin myös vuorten yli vaikeisiin maastoihin ja sen valmistukseen tarvittiin miljardeja tiiliä, joiden työstäminen sen aikaisilla polttouuneilla ei ollut mikään pieni urakka. Tiilet kuljetettiin muurille pääosin kantamalla ne yksi kerrallaan tai työläisten selässä kulkevissa bambukoreissa.

Mielenkiintoista on se, kuinka laasti saatiin tehtyä niin kestäväksi, että tiilet ovat edelleen tiukasti paikoillaan satojen vuosien jälkeen. Uusimpien tietojen mukaan tämä johtuu siitä, että sekaan laitettiin muutama prosentti tahmeaa riisiä. Loppujen lopuksi edes Ming-dynastian rakentama muuri ei pelastanut Kiinaa valloitukselta.

Kiina ajautui nimittäin sisällissotaan 1600-luvulla. Etelästä voittoisasti etenevä kapinallisjohtaja Li Zicheng uhkasi pyyhkiä jäljellä olevat Ming-dynastian joukot lopullisesti kartalta. Pohjoiseen linnoittautunut Ming-joukkojen kenraali Wu Sangui oli vaikeassa paikassa, sillä muurin ulkopuolella hänen vastassaan oli mantsurialaisten sotajoukot, ja etelästä oli tulossa kapinallisia. Wu Sangui päätyi omasta mielestään valitsemaan pienemmän pahan ja avasi muurin portit mantsurialaiskenraali Dorgonin joukoille. Näin ollen valtava muuri ei suojannut Kiinaa sen vihollisilta, jotka tulivat sen läpi avonaisista ovista.

Tämän jälkeen Kiina oli sen vallanneen Qing-dynastian alla aina 1900-luvun alkuun saakka. Tämän jälkeen muuri oli menettänyt sotilaallisen merkityksensä. Kiinan muuria ei ole myöskään juuri rakennettu Ming-dynastian kukistuttua 1644 , vaan sitä on lähinnä restauroitu muurin kunnossapidon vuoksi turismin kasvettua räjähdysmäisesti viime vuosikymmeninä.

Moderni Kiinan muuri

1933 muurilla käytiin vielä historiallinen taistelu. Pahasti alakynnessä olleet Kiinan joukot taistelivat urheasti ylivoimaista vihollista (Japani) vastaan. Monet sotilaista olivat aseistautuneet vain miekoilla, kun taas japanilaissotilailla oli kaikilla käytössä modernit tuliaseet. Tämän taistelun merkitys oli lähinnä symbolinen, ja muurista tehtiin sen jälkeen demilitarisoitu alue.

Turisteja Kiinan muurilla.

Toisen maailmansodan jälkeen muuri kärsi tuhoja etenkin 60- ja 70-luvulla, ja sen restaurointiin on kunnolla alettu panostaa vasta viime aikoina. Kiinan muurin merkitys turistikohteena on kasvanut Kiinan avautumisen myötä 1980-luvulta lähtien, ja siitä on muodostunut yksi Kiinan turismin symboleista.

Kiinan muurin historia – mielenkiintoisia faktoja:

* “Kiinan muuri on ainoa ihmiskunnan rakennelma, jonka voi nähdä kuusta / avaruudesta” . Tämä usein populaarikulttuurissa käytetty sanonta ei pidä paikkaansa.

* Eurooppalaisille muuri alkoi tulla tunnetuksi vasta 1500-luvun puolivälin jälkeen, eikä Kiinassa 1200-luvun lopulla käynyt Marco Polo ilmeisesti tutustunut siihen laisinkaan.

* Jos Kiinan muuri olisi yhtenäinen rakennelma, se yltäisi pohjoisnavalta etelänavalle (ja ylikin). Kuten aiemmin jo todettua, niin muuri ei ole itse asiassa yhtenäinen pätkä, vaan kokoelma pitkiä ja lyhyitä muureja sekä kymmeniä tuhansia linnoituksia.

* Muuri etenee pitkät pätkät myös vuoristossa, ja kulkee korkeimmillaan lähes 1500 metriä merenpinnan yläpuolella. Muuri on parhaimmillaan jopa 14 metriä korkea.

* Kulttuurivallankumouksen aikaan 1960-1970 luvulla muuria tuhottiin paljon, ja se sai tehdä tilaa modernille infrastruktuurille. 1980-1990 luvulla muuria myös tuhottiin paikallisten toimesta tiilien jälleenmyyntitarkoituksessa.

* Kiinan muurissa käytetyn laastin on sanottu olevan valkoista, koska siihen on jauhettu niin monen työläisen luut. Muuria onkin kutsuttu myös maailman pisimmäksi hautausmaaksi, sillä arviolta satoja tuhansia (jopa puoli miljoonaa?) työläistä kuoli sen rakennuksen aikana. Muurin rakennustyöt toimivat myös rangaistuksena monille rikollisille.

Kiinan muurin historia on siis todella vaiherikas ja mielenkiintoinen. Rakentaminen on jatkunut yli 2000 vuoden ajan, ja sinä aikana on uhrattu lukematon määrä ihmishenkiä sekä materiaaleja. Muurit auttoivat historian aikana Kiinan eri osien hallitsijoita torjumaan vihollisten hyökkäyksiä, mutta Kiina valloitettiin siitä huolimatta useaan kertaan. Kyseessä on kaikeasta huolimatta yksi maailman vaikuttavimmista rakennelmista, joka toivottavasti pidetään kunnossa myös jälkipolvien nähtäväksi.

Lisää luettavaa Kiinasta ja maan historiasta:

Kuva: Pixabay, Pixabay

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

More in:Historia