kioski
Yhteiskunta

Kioskissa myyjän pitää osata

Mahtaako moni lukija enää muistaa, millaisia R-kioskit olivat vielä 1980-luvulla? Useimmissa myynti tapahtui ainoastaan luukun kautta palvellen, eikä sisään ollut asiaa. Irtokarkkeja tilailtiin markka sekä laatikko kerrallaan ja lottokupongit täytettiin hiilipaperin avulla. Muutos nykyiseen on kerta kaikkiaan valtava, sillä tätä nykyä kioskin myyjän tulee hallita niin online-koneet, postipalvelut, erilaiset lipunmyyntijärjestelmät, Matkahuollon paketit ja puhelinliittymät unohtamatta tiskin edessä sekä takana olevaa, laajaa tuotevalikoimaa.

Opiskelija Matias Luotinen työskentelee pääasiassa iltaisin ja viikonloppuisin pääkaupunkiseudulla sijaitsevassa R-kioskissa. Hänellä on kioskivuosia alla vajaat kaksi ja edelleen tuntuu siltä, että lähes joka viikko vastaan tulee uutta opittavaa.

”Kokonaisuuden oppiminen on kieltämättä haastavaa ja tuntuu siltä, että tässä työssä ei varsinaisesti tule koskaan valmiiksi. Opittavien asioiden määrä on iso, eikä kaikkia yksityiskohtia edes pysty omaksumaan kovin nopeasti. Monesta varmasti tuntuu, että kioskin myyjä on vähäpätöinen ammatti, mutta itse asiassa tämä on todella monipuolista ja kivaa työtä.”

Positiivinen asiakaskokemus on avain

Erityisesti erilaisten järjestelmien kanssa operointi on haastavaa, koska myyjän pitää tietää laajasti monesta eri asiasta. Urheilupelien säännöt pitää tuntea, puhelinliittymien avaamiseen ja sulkemiseen pitää olla tietotaitoa, erilaisten ja eri kokoisten pakettien lähettäminen sekä luovuttaminen asiakkaalle sekä ruokatuotteisiin liittyvä hygieenisyys on osattava – kaikki tämä vaatii yksityiskohtaista osaamista.

”Uuden työntekijän kouluttaminen ei tosiaankaan ole helppoa. Pelkästään erilaisten asioiden oppiminen vie aikaa, mutta kaiken rinnalla kulkee myös asiakkaiden palveleminen. Vaikka joskus suorittaminen tuntuu vaikealta, pitäisi jaksaa hymyillä ja palvella asiakkaita laadukkaasti.”

Asiakaspalvelutehtävässä pitäisi pystyä kohtaamaan ihminen aidosti. Kaikkien kanssa ei tietenkään tule toimeen, mutta ystävällisyys ja asiallisuus eivät maksa mitään. Joskus kuitenkin kärsivällisyys loppuu kesken – niin myyjällä kuin asiakkaalla.

”Joskus, kun on tullut vastaan asia, jota en vielä täysin osaa ja suorittamisessa kestää, on vastaan tullut niitäkin asiakkaita, jotka eivät kerta kaikkiaan malta odottaa pientä hetkeä. Suuttuminen ja suoranainen kuittalu kun eivät kuitenkaan nopeuta tilannetta millään tavalla.”

vihainen

Välillä tunteet ovat pinnassa. Kuvituskuva.

Asiakas on aina oikeassa-mentaliteetti asuu melko vahvasti suomalaistenkin sisimmässä. Näin asia ei kuitenkaan aina ole. Tällaisessa tilanteessa olisi hyvä ehkä tutkistella myös omaa tekemistä.

”Turhan harvoin sitä anteeksi-sanaa käytetään, näin se vaan on. Kiittää melko moni jo osaa, ja varsinkin nuorempi väestö on tässä etevä. Itse käytän näitä kahta sanaa säännöllisesti ja se tuntuu resonoivan myös asiakkaissa. Melko moni lähtee tästä kioskista hymy huulilla.”

Kiireistä työntekoa

R-kioskeilla asiakasvirta on usein varsin jatkuvaa. Pääkaupunkiseudulla riittää edelleen matkakorttinsa lataajia, koronan aikana myös nettikauppoja on käytetty yhä enenevissä määrin, mikä näkyy isoina pakettikasoina varaston hyllyissä. Tämän lisäksi esimerkiksi lottokansa ruuhkauttaa paikkoja lauantaisin. Näin ollen työpäivät ovat usein kiireisiä.

”Kiiretuntien aikana ei ehdi paljon muuta tekemään kuin palvelemaan. Toisaalta kun on tekemistä, aika menee myös nopeammin. Joskus toki tuntuu siltä, että olisi kiva vähän hengähtää välillä.”

Vanhaan aikaan verrattuna hiljaisempiin hetkiin on tarjolla myös viihdykettä paremmin. Sosiaalinen media ei lepää koskaan. Kännykköjen käyttö ei ole joka paikassa sallittua työaikana, mutta silloin tällöin myös Matias puhelintaan vilkaisee.

mobiililaite

”Olen kiinnostunut kryptovaluutoista ja seurailen aika paljon alan englanninkielistä materiaalia. Onneksi nykyään myös suomeksi on sisältöä tarjolla. Ruokatunnilla eritoten tulee vilkaistua Coinmotion kokemuksia.”

Työergonomian suhteen kioskeissa voisi olla parantamisen varaa, sillä kiireisenä päivänä ollaan seisaallaan pitkiä pätkiä, ja jos työtasot ovat liian alhaalla tai ylhäällä, kipeytyvät selkä, niska ja hartiat.

”Toisinaan, jos on ollut todella paljon asiakkaita, tuntuu päivän jälkeen siltä, että olisi tehnyt kunnollisen urheilusuorituksen ja kotona sitten tekee mieli vain hypätä sängylle pötköttämään.”

Yrittäjähenkisyys kunniaan

Vaikka kioskimyyjän työ on ollut osa-aikainen ja opiskelun ohessa suoritettua, on Matias miettinyt myös oman kioskin perustamista. Työ on monipuolista sekä viihdyttävää, joka houkuttelee jatkamaan työuraa samoissa merkeissä.

”Koska opiskelen tradenomiksi, oman yrityksen perustaminen on käynyt mielessä. Etenemismahdollisuudet ovat työpaikallani olemassa, mutta R-kioskit näyttävät etsivän jatkuvasti myös uusia kioskiyrittäjiä. Olen pitänyt työstä sen verran paljon, että en pidä aivan mahdottomana ajatuksena lähteä franchising-yrittäjäksi.”

Franchisingin hyvänä puolena on, että ketjulta tulee melko selkeät toimintaohjeet sekä konseptit, joten yrittäjällä on tuki, johon nojata. Tietynlaista yrittämisen vapautta ei ole aivan yhtä laajalti, mutta se ei välttämättä ole huono asia.

”Olen tätäkin aspektia kyllä miettinyt, mutta ainakin tässä vaiheessa olen sitä mieltä, että aloittavana yrittäjänä ketjun tuki on ehdottomasti hyvä asia. Jostainhan pitää yrittäjänä aloittaa. Menestyvän kioskin pyörittäminen on varmasti hyvä työnäyte, jonka pohjalta voi taas ponnistaa eteenpäin. Kenties vaikkapa lähteä pyörittämään useampaa kioskia.”

Kuten Matiaksen tarinasta huomataan, on kioskimyyjän työtehtävä huomattavasti haastavampaa kuin mitä keskimääräisesti ajatellaan. Moniulotteinen työnkuva vaatii tekijältään sosiaalisia valmiuksia, sisältöosaamista, palveluhalukkuutta ja tahtoa oppia jatkuvasti uutta. Ja kuka tietää millainen on 2040-luvun R-kioski ja millaisia palveluita siellä silloin tarjotaan? Jos kehitys on yhtään niin nopeaa kuin viimeisen 30 vuoden aikana, vain mielikuvitus on rajana.

”Ainakin se on varmaa, että käteinen raha on poistunut ja maksutapahtumat suoritetaan kryptoilla sekä korteilla. Todennäköisesti myös mobiilisisältöihin liittyviä palveluita ja tuotteita on aiempaa enemmän valikoimassa. Suurella mielenkiinnolla kyllä odotan, miten oma työnkuva jatkossa kehittyy. Uuden oppimiseen olen ainakin hyvin motivoitunut.”

Photo by Igor Starkov on Unsplash, Photo by engin akyurt on Unsplash, Photo by Maliha Mannan on Unsplash

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

More in:Yhteiskunta