Pahkasika
Satraapin linjanveto

Koiramummu Haaskalta lähestyy Ylen yleisöasiamiestä

Ylen yleinen yleisöasiamies Ylen yleistä yleisösuhdetta yleistämässä. No joo, Ylen otsikko oikeasti (siis oikeasti, uskokaa kun ette muuta voi) kuuluu: ”Yleisöasiamies vahvistaa Ylen suhdetta yleisöön”.

Legendaarisen Pahkasika-lehden lopettamisen yhtenä syynä aikoinaan oli maailman muuttuminen Pahkasian hassuttelujen kaltaiseksi. Pahkasika syntyi Suomessa, jossa valtakunnallisesti näkyi kaksi televisiokanavaa ja molemmilta tuli puoli yhdeksältä Ylen uutislähetys. Siinä todellisuudessa olisi voinut vekkuloida ajatuksella, että kyseinen kansansivistysvirasto perustaisi asiamiehen viran ja yleisöasiamies virkansa puolesta ja polyesterikravatti suorassa ”vahvistaisi Ylen suhdetta yleisöön”.

Kuvitellulla yleisöasiamiehellä olisi voinut olla Pahkasian sivuilla oma palstansa, jonne katsojat ja kuuntelijat saattoivat lähettää palautetta:

”Arvoisa Yleisöasiamies. Miksi meillä täälä Ylihärsilän Haaskan kylässä lakkaa satamasta perjantaiiltana aina kun tulee Dallas? Ei sillä muuten olisi väliä mutta kun koira vinkuu pissille aina kun sataminen lakkaa eikä sen jiiärrän juonissa pysy mukana jos kusettaa koiraa välillä. Yst.tv.kats.terv.nimim. Koiramummu Haaskalta.”

Hyvä yleisön edustaja nimimerkillä Koiramummu Haaskalta. Vaikka viihteellinen ja kerronnallinen ”tv-show” nimeltä Dallas tosiaan lähetetään viikottain perjantaisin klo 22.20 Yleisradion kakkoskanavalla on kyseessä Mainostelevision, pthyi, ohjelma. Näin ollen ongelmanne ei kuulu Yleisradion yleisöasiamiehen yleisösuhdepalvelun toimialaan. Epävirallisesti edeltävään viitaten rohkenen kuitenkin viitata, että siinä Dallasissa on, pthyi, mainoskatkot eli kuseta rakkisi niiden aikana. Ystävällisin yleisösuhdeterveisin ja viran puolesta, Ylen yleisöasiamies.

”Saatana. Virolaisesta kyllä näytitte arvokasta sivuprofiilia 3,3 sekunnin ajan pääutislähetyksiessänne mutta minusta ei näkynyt kuin vilaus vaikka minä olen oppositiojohtaja ja Virolainen enää vanha ukko ja rivikansanedustaja. Ei olisi vedellyt Kekkosen aikaan tällainen. Epäpyhä sinipunahallituskin on muuten oikeastaan Ylen syytä. Haistakaa paska. T: Väyrynen”

Hyvä yleisön ja vapailla ja tasavertaisilla vaaleilla valitun eduskunnan jäsen Väyrynen. Onko siellä oppositiossa kivaa? Riemukkain terveisin, Ylen yleisöasiamies (sd.).

Terrrve yleisaisamies! Miksei yleltä tuus pornoa vaiks kaikki miehet kui kai sää itekki haluais sitä kattella? Hymys o tissei mut ei nill kahel kankul kuussa kuuhu mennä. Teretattimus, Kortsu maalta.

Hyvä yleisön edustaja nimimerkillä Kortsu Maalta. Tartutte palautteessanne tärkeään ongelmakohtaan, jonka olemassaolo on syytä pikimmiten saattaa Yleisradion hallintoneuvoston sekä muiden virastohallinnon kaikkein oleellisimpien luottamushenkilö- sekä virkamiesportaiden edustajien riittävään tietoisuuteen. Ylen yleisöasiamiehen virka on perustettu juuri puheena olevan kaltaisia julkisen palvelumme mahdollisesti jopa oleellisten puutteiden korjaamiseksi. Suomi on pullollaan Ylen herättämiä tunteita, eikä pulaa Yleen liittyvistä kysymyksistä, näkemyksistä ja ehdotuksista ole. Ne kaikki kuullaan ja toivotetaan Ylessä lämpimästi tervetulleiksi. Virkaintoisin ja miehekkäin terveisin, yleisöasiamies.

Yllä olevan vastauksen kaksi viimeistä virkettä (ennen terveisiä!) on kopioitu tämän artikkelin alkuun linkitetystä Ylen tiedotteesta syyskuun 28. päivältä vuonna 2017. Eipä muuta kuin tuoretta asiamiestä lähestymään itse kukin, koska Pahkasika-lehden maailman muuttuminen todeksi on oikeastaan aika hauskaa.

Tai pelottavaa ja hauskaa samaan aikaan. Ei ainakaan tylsää. Yhdessä asiassa Pahkiksen nokkamies Markku Paretskoi kuitenkin erehtyi: Pahkasian ja suomalaisen todellisuuden yhdentyminen oli lehden lopettamishetkellä vuonna 2000 vasta alussa, nyt ollaan paljon pitemmällä orwellilais-pahkismaisessa utopiassa tai dystopiassa.

Pahkasika muuten pari vuotta sitten palasi joukkorahoituksen voimin, ainakin joksikin aikaa.

Kuva: Pahkasika eli Phacochoerus Afrikanus (Wikimedia Commons)

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *