sähköautojen myynti Suomessa
Teknologia

Kokoomuksen idea pakollisista sähköautojen latauspisteistä saa kritiikkiä

Kokoomuksen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen sai aikaan kohun viime viikolla, kun hän esitteli puolueensa idean sähköautokannan lisäämiseksi. Mykkänen kertoi HS:n haastattelussa, että kokoomus haluaa sähköautojen pikalatauspisteet pakollisiksi valtateiden varsilla oleville huoltoasemille. Kokoomuksen idea on ollut vahvassa vastatuulessa heti sen julkistamisen jälkeen, ja eilen kriitikoiden joukkoon liittyi myös Osmo Soininvaara.

Soininvaara esittää: latauspisteet ihmisten lähelle

Pitkän linjan poliitikkona tunnettu Soininvaara kirjoittaa eilen ilmestyneessä blogipostauksessaan:

”Kokoomus on ilmeisesti ollut Keskustan kanssa liian kauan hallituksessa, kun senkin mielestä kaikkeen, mitä maassa tapahtuu, tarvitaan valtion tukea”. Soininvaaran mukaan kokoomuksen malli tulee turhan kalliiksi, koska sähköverkkoa jouduttaisiin myös vahvistamaan. ”Latauspiste itsessään ei ole se ongelma vaan sähköverkon vahvistaminen niin, että tällaisia latauspisteitä voi olla keskellä ei mitään. On halvempaa laittaa latauspisteet sinne, missä riittävän vahva verkko on jo nyt.” 

Soininvaaran mukaan latauspisteiden tukieurot pitäisi kilpailuttaa siten, että kaikki tahot voisivat olla siinä mukana. Luonnollinen ja järkevä sijainti olisi esimerkiksi kauppakeskuksissa, ei pelkästään bensa-asemien läheisyydessä.

Kokoomuksen esitys ei ole ensimmäinen eikä viimeinen sähköautoiluun liittyvä. Suomen hallitus on sitoutunut ilmastostrategiassaan vähentämään liikenteen kasvihuonepäästöjä rajusti vuoteen 2030 mennessä. Hallitus haluaa puolittaa päästöt vuoden 2005 tasolle, ja saada liikenteeseen yhteensä 250 000 sähkökäyttöistä autoa. Anne Bernerin (kesk.) johdolla toimivan parlamentaarisen liikennetyöryhmän on määrä antaa esitys keinoista tavoitteen saavuttamiseksi elokuussa.

Suomen valtiolla onkin edessään iso urakka maan nostamisessa läntisten naapurimaiden tasolle. Tai edes saman suuntaiselle sähköautoilun kasvu-uralle.

Norja on sähköautoilun edelläkävijämaa

Suomen sähköautomyynti on yhä varsin vähäistä, kun sitä verrataan Norjaan ja Ruotsiin. Etenkin Norja on edelläkävijä koko maailman mittakaavassa – vuonomaassa on enemmän sähköautoja henkilöä kohden kuin missään muaalla. Norjan sähköautokanta ylitti viime joulukuussa jo 100 000 kappaleen rajapyykin. Tämä tarkoittaa sitä, että kymmenen prosenttia koko maailman sähköautoista liikkuu tällä hetkellä Norjan teillä. Sen lisäksi maassa on pian myös 50 000 hybridiä.

Vertailun vuoksi: Suomessa rikottiin pari kuukautta sitten 1000 sähköauton rajapyykki.

Täyssähköautoja löytyy myös Ruotsista yli 10 000 kappaletta, ja Suomi on selvästi naapurimaitaan perässä myös latauspisteiden määrässä.

Nissan LEAF sähköauto

Nissan LEAF on yksi maailman suosituimmista sähköautoista.

Norjassa sähköautojen suosio lähti kasvuun hallituksen aggressiivisella tukipolitiikalla. Sen avulla sähköautot on poistettu kokonaan ALV:n piiristä. Esimerkiksi suositun Nissan LEAFin hinnat lähtevät Norjassa noin 22 000 eurosta (205 000 kruunua). Suomessa vastaavaa autoa myydään noin 35 000 euron hintalapulla (hinnat Nissan.fi / Nissan.no). Samaan aikaan Nissanin polttomoottorimallien lähtöhinnat ovat Suomessa selvästi halvemmat. Norjassa ostajat ovat saaneet myös muita etuja, kuten ilmaisen pysäköinnin ja oikeuden ajaa bussikaistoilla.

Ruotsissa valtio jakaa puolestaan 40 000 kruunun (reilun 4000 euron) suoraa hankintatukea. Viro on myös tukenut takavuosina kuntien sähköautohankintoja avokätisesti, ja iso osa maan sähköautokannasta on kuntien palvelu- ja jakeluliikenteessä. Suomessa vastaavia kannustimia ei ole.

Sähköautojen latausverkko ei ole suurin hidaste

Kokoomuksen ehdotusta on kritisoinut myös ABC:n ketjujohtaja Antti Heikkinen:

“Ymmärrän kyllä, että tässä ministeri haluaa puhua muna–kana-ilmiöstä, että autoja tulee, kun on verkostoa. Mutta olisi se aika surullista, jos verkosto on pystyssä, eikä autoja tulisi siltikään. Pitäisi myös niitä keskihintaisia sähköautoja saada markkinoille. Nyt ne ovat vielä aika lailla kalliita vielä monelle tavalliselle kansalaiselle”

Heikkinen on ongelman ytimessä. Suomesssa ei kuitenkaan Norjan tukimallista innostuta, sillä se on ympäristöministeri Tiilikaisen mielestä liian kallis.

Perusongelma kuluttajalle on sähköautojen kallis hinta, eikä sitä saada alas ilman valtion tukitoimia. Sähköautoista on saatava kuluttajille halvempia ostaa – tavalla tai toisella. Uusi teknologia on monille riski, sillä auton jälleenmyyntiä pelätään ihan hyvästä syystä. Sähköautojen jälleenmyynti ei ole Norjassakaan aina helppoa, vaikka asenteet niitä kohtaan ovatkin muuttuneet viime vuosina.

Yksi vaihtoehto voisi olla sähköautojen leasing- tai vuokrapalveluiden tukeminen. Valtio voisi myös tukea sähköautoihin otettavaa autolainaa esim. kustantamalla sen korot, tai osallistumalla muihin lainakuluihin. Voisiko valtio tarjota jonkinlaisen ostotakuun käytetylle sähköautoille, joka vähentäisi kuluttajan pelkoa auton hankinnasta? Suomi voisi olla myös edelläkävijä kaasuautojen käytössä. Vaihtoehtoja on monia.

Jos kansa ei halua kustantaa yritysjohtajien Tesla-hankintoja, niin tukirahat voisi painottaa esim. alle 50 000 euroa maksaviin malleihin.

Tesla Model S sähköauto

Teslan hankintaa käytetään usein esimerkkinä/syntipukkina sähköautojen suoran tuen vastustajien toimesta.

Sähköautokanta alkaa laajentua suurten asutuskeskusten ympärillä, eli Suomessa pääkaupunkiseudulta. Niiden pääasiallinen käyttötarkoitus on liikkuminen taajama-alueella töihin sekä harrastuksiin, jolloin auto ladataan hyvin usein kotipihassa yön aikana. Sähköautot yleistyvät ajan myötä varmasti myös pidemmän matkan käytössä, mutta latausverkkojen sijainti valtateiden varsilla ei ole tällä hetkellä suurin hidaste.

Kokoomuksen ehdottama tukimalli voisi olla ajankohtainen viiden tai kymmenen vuoden päästä. Silloin sähköautojen toimintasädekin on pidentynyt entisestään, mikä auttaa asiaa pitkien välimatkojen Suomessa.  Tällä hetkellä tukieurot pitäisi käyttää naapurimaiden tapaan autojen hankintaan.

Myös Tesla on ottanut hetki sitten viimeisen suuren askeleen yhtiön sähköautostrategiassa. Sen tähtäimessä on ollut koko ajan huokean hintaisen menopelin tuominen markkinoille. Myös Elon Musk lähtee siitä, että sähköautojen lopullinen läpilyönti nähdään vasta hintojen alenemisen myötä. Näillä näkymin Teslan halpismallikin tulee sijoittumaan käytännössä 45 000 euron hintaluokkaan, joka on edelleen paljon rahaa. Suomen sähköautomarkkinat eivät tuon hintaluokan autosta vielä piristy. Valtion tukitoimia tarvitaan.

Kuvat: Adobe Stock, Flickr / Paul Mullett , Flickr / Ilikewaffles

Web Hosting

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Teknologia