covid futis
Urheilu

Koronavirus ja jalkapallo Euroopassa

Koronaviruksen aiheuttama kriisi on ollut päällä ympäri Eurooppaa noin kahden kuukauden ajan. Se on sekoittanut jokaisen kansalaisen arkea tavalla tai toisella. Talous on saanut myös iskuja, eikä urheilu ole myöskään välttynyt poikkeustoimilta. Tässä artikkelissa käydään läpi jalkapallon pääsarjojen tilannetta Euroopassa.

Englannin Valioliiga

Englannin Valioliiga on maailman seuratuin jalkapallosarja. Ei siis mikään ihme, että debattia on käyty kovasti sarjan jatkamisen ja/tai lopettamisen osalta. Panokset ovat korkeat etenkin tällaisella kaudella, kun Liverpool olisi nousemassa historialliseen mestaruuteen.

Sarjan peruuttaminen olisi todella katkera asia Liverpoolin faneille, koska joukkueen ylivoimainen mestaruus on matemaattisesti jo lähes 100% valmis. Valioliigassa pelattiin edellisen kerran 9.3. ottelu Leicester-Aston Villa. Sarjaa on jäljellä 9 tai 10 kierrosta, joukkueen mukaan.

Valioliigan kausi pyritään pelaamaan loppuun. Tämän hetken tietojen mukaan seurat palaisivat harjoitteluun toukokuussa, jolloin kausi jatkuisi kesäkuun alussa. Puuttuvat ottelut saataisiin pelattua hyvin kesä-heinäkuun aikana, jolloin pelataan muutenkin harjoitusotteluita.

Saksan Bundesliiga

Bundesliiga on ollut koronatauolla 11.3. lähtien, jolloin Werder Bremen ja Köln pelasivat rästiottelun. Sarja oli pitkään aikeissa pelata myös 13-15.3. kierroksen, mutta se peruttiin viime hetkellä.

Saksassa on kova into käynnistää sarja. Maan koronatilanne on selvästi Ranskaa, Italiaa ja Espanjaa parempi. Saksassa on tehty enemmän testejä kuin missään muussa Euroopan maassa, mutta tartuntojen sekä kuolleiden määrä on pysynyt pienenä.

Alustavan päätöksen mukaan sarja jatkuisi 9.5. tyhjille katsomoille. Lisäksi muita varotoimia käytetään pelaajien suojelemiseksi. Artikkelin kirjoitushetkellä odotellaan Angela Merkelin virallista lausuntoa aiheesta.

Bundesliiga pyritään joka tapauksessa pelaamaan loppuun. Todennäköisesti aikataulu venyy toukokuun loppupuolelle, mutta keskeytystä ei ilmeisesti Saksassa kukaan halua. Etenkin, kun mestaruustaistelu on harvinaisen tiukka. Bundesliigan viiden kärki on vain kahdeksan pisteen sisällä.

Espanjan La Liga sekä Italian Serie A

Espanjan pääsarja pysähtyi muiden Euroopan suursarjojen tapaan maaliskuun puolivälissä. Eibarin ja Real Sociedadin välinen rästipeli tiistaina 10.3. on viimeisin La Ligan pelattu ottelu. Sarjaa on pelaamatta vielä 11 kierrosta.

Espanjassa on Saksan ja Englannin tavoin selkeä halu pelata kausi loppuun. Tällä hetkellä tilanne on se, että virallista aloituspäivää ei ole annettu. Virallisen tiedotteen mukaan, La Liga -seurat voivat palata harjoituksiin 4.5. alkaen. Alempien divisioonien seurat 11.5. ja 18.5. alkaen.

camp nou

FC Barcelonan kotistadionilla on vielä hiljaista ainakin kesäkuun alkuun.

Italiassa kautta on jäljellä peräti 12 kierrosta, joillakin joukkueilla peräti 13 kierrosta. Sarja on ollut tauolla 9.3. lähtien. Italiassahan pelattiin muutamia vajaita kierroksia maaliskuun alussa, mutta lopulta kaikki jalkapallo pysähtyi 9.3. jälkeen.

Serie A ja Serie B pyritään pelaamaan loppuun tänä kesänä. Alustavien päätösten mukaan, kauden kestoa on jo jatkettu elokuun ensimmäiselle viikolle. Viranomaiset ovat antaneet seuroille luvan palata harjoitteluun 4.5. alkaen. Sarjaa pyritään jatkamaan kesäkuun alussa.

Ranskan Ligue 1, Hollannin Eredivisie ja Belgian Pro Liiga

Kaikki Euroopan suursarjat eivät ole kuitenkaan yksimielisiä kauden pelaamisesta loppuun. Yleensä suursarjoiksi lasketaan Englanti, Espanja, Italia, Saksa ja Ranska. Näistä jälkimmäinen on omilla linjoillaan koronavirustoimien suhteen.

Ranskassa tehtiin kova päätös lopettaa kausi 2019/2020 terveysuhkiin vedoten. Maassa ei pelata jalkapalloa ennen elokuuta – edes suljettujen ovien takana. Mestaruuden olisi vienyt PSG joka tapauksessa, mutta putoaminen sekä Eurocup-paikat ovat vielä pahasti auki.

Ranskan jalkapalloliitto tekee lopulliset päätökset nousijoiden ja putoajien suhteen toukokuussa.

Hollanti on Ranskan kanssa samoilla linjoilla. Maan jalkapalloliitto teki shokeeraavan päätöksen huhtikuun lopulla mitätöidä koko kauden. Mestaruuksia ei jaeta, eikä nousijoita tai putoajia tällä kaudella ole.

Hollannin futispanna kestää muutenkin todella pitkään. Jalkapalloa ei pelata ammattilaistasolla ennen syyskuuta, joten kausi 2020/2021 tuskin käynnistyy ennen lokakuuta.

Naapurimaa Belgia oli ensimmäinen Euroopan tunnetuista sarjoista, joka päätyi koko kauden mitätöintiin. Maan jalkapalloliitto sai myös nuhteita ja suoranaisia uhkauksia UEFA:lta tähän liittyen. Päätös voi johtaa myös alempien sarjatasojen uudelleenorganisointiin.

Arvokisat, eurocupit ja kesäsarjat

Koronavirus on koskettanut luonnollisesti myös kotimaan sarjoja. Liigan playoffsit jäivät pelaamatta, ja moni muukin palloilusarja stoppasi kauden ratkaisuhetkillä.

Veikkausliigan startti on venynyt naapurimaiden tapaan. Suomi, Ruotsi ja Norja odottavat kaikki kuumeisesti kauden alkua. Ongelmaksi tulevat talviset olosuhteet vuoden lopulla, mikä voi johtaa kauden tiivistämiseen.

Suurin menetys oli suomalaisittain tietysti kesän EM-kisojen siirtyminen. Huuhkajat pääsivät historiallisella tavalla EM-näyttämölle, mutta onneksi kisat pelataan sentään kesällä 2021. EM-skabojen tavoin monet muutkin arvokisat on peruttu, ja sama kohtalo tuli myös Tokion olympialaisille.

Parken_from_the_air_2

Suomen avausottelu piti pelata EM-kisoissa Kööpenhaminan Parkenilla Tanskaa vastaan.

Oma ongelmansa ovat myös eurocupit eli Mestarien liiga ja Eurooppa-liiga. Niiden playoffsit ja loppuottelut siirtyvät väkisinkin kesään, jos otteluita ei peruta kokonaan.

Koronakriisin voittajat

Lähes kaikki maailman palloilusarjat ovat olleet suljettuja koronakriisin myötä. Eivät kuitenkaan aivan kaikki. Valko-Venäjä on pitänyt sarjat auki koko kriisin ajan, jolloin maan jalkapallosarja on saanut ennenäkemätöntä suosiota.

Futisbetsareiden rahat ovat suuntautuneet lähes täysin Valko-Venäjälle, jonka lisäksi ainoastaan Nicaraguan pääsarja on ollut käynnissä.

Voittajia ovat olleet pääasiassa muuta lajit sekä palvelut. Jokainen vedonvälittäjä, Veikkaus sekä muut online-sivustot ovat saaneet poikkeuksellista liikennettä. Myös pokeri on alkanut kiinnostaa ihmisiä aivan uudella tavalla!

Suurin voittaja on varmasti eSports, jonka suosio oli ollut rajussa kasvussa jo ennen koronakriisiä. Monille eSports on ”the only game in town”, ja kohteet ovat näkyneet hyvin myös mm. Veikkauksen listoilla.

Kuvat: David McBee from Pexels, Thue C. Leibrandt / CC BY-SA, Mario Cuadros from Pexels,

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Urheilu