kristoffer kolumbuksen laivat
Historia

Kristoffer Kolumbuksen laivat: Santa Maria, Nina ja Pinta

Kristoffer Kolumbuksen laivat olivat nimeltään Santa Maria, Pinta ja Nina. Santa Maria oli suurin Kolumbuksen retkikunnan aluksista ja samalla myös sen lippulaiva. Nina oli pienin Kolumbuksen retkikunnan laivoista. Pinta oli nopein Kolumbuksen retkikunnan laivoista. Kristoffer Kolumbuksen laivat eivät olleet aikakautensa suurimpia aluksia.

Kristoffer Kolumbuksen laivat

Kristoffer Kolumbuksen laivat olivat nimeltään Santa Maria, Pinta ja Nina. Santa Maria oli suurin ja päälaiva, joka toimi Kolumbuksen komentokeskuksena. Pinta ja Nina olivat pienempiä aluksia, jotka toimivat tukilaivoina. Näiden kolmen laivan yhdistelmä tarjosi Kolumbukselle tarvittavan joustavuuden ja mahdollisuuden tutkia uusia rannikoita ja saaria.

Tässä artikkelissa käymme läpi yksityiskohtaisesti jokaisen laivan ominaisuudet, miehistön ja niiden merkityksen Kolumbuksen matkassa. Sukellamme syvälle historiaan ja tutustumme näihin ikonisiin aluksiin, jotka olivat osa niin merkittävää matkaa.

Santa Maria (La Santa María de la Inmaculada Concepción)

Santa Maria oli suurin Kolumbuksen retkikunnan aluksista ja samalla myös sen lippulaiva. Aluksen alkuperäinen nimi oli La Gallega (Galicialainen nainen), mikä viittaa sen todennäköiseen rakennuspaikkaan, Galiciaan.

Santa Marian tarkkaa kokoa ei tiedetä, mutta arvioiden mukaan sen pituus oli noin 19 metriä, leveys 5,5 metriä ja vetoisuus 108 tonnia. Alla on kuva Santa Marian replikata.

Santa Maria oli karakki-tyyppinen alus, joka oli yleinen Välimeren alueella tuohon aikaan. Se oli retkikunnan hitain laiva, mutta kesti hyvin matkan koettelemukset.

Santa Maria ei koskaan palannut takaisin kotisatamaansa, sillä se juuttui paluumatkalla hiekkasärkkään inhimillisen virheen vuoksi.

Jouluaattona vuonna 1492 Kolumbus oli valvonut kahtena päivänä putkeen, joten hän päätti mennä nukkumaan noin klo 23. Koska yö oli poikkeuksellisen tyyni, laivaa ohjannut merimies meni myös nukkumaan ja jätti ruorin hyttipojalle.

Santa Maria ajautui varomattoman pojan ohjauksessa hiekkasärkälle merivirtojen vietäväksi, eikä sitä saatu enää irrotettua.

Lopulta Kolumbuksen miehistö purki laivasta kaiken mahdollisen puutavaran ja siirtyi Ninalle. Nina oli liian pieni kuljettamaan koko miehistön takaisin kotimaahan, joten 39 henkilöä jäi Uuteen Maailmaan ja perusti uuden siirtokunnan nimeltä La Navidad uuteen maailmaan.

Kolumbus itse palasi Eurooppaan Ninalla.

Vaikka Santa Mariasta on myöhemmin rakennettu useita replikoita, aluksen tarkat piirustukset eivät ole säilyneet jälkipolville.

Nina (La Niña)

Nina oli pienin Kolumbuksen retkikunnan laivoista. Se oli karaveli-tyyppinen kauppa-alus, jonka pituus oli noin 15 metriä, leveys hieman alle 5 metriä ja vetoisuus 50-60 tonnia. Vaikka aluksen virallinen nimi oli Santa Clara, sitä tunnettiin yleisesti lempinimellä Nina, mikä tarkoittaa suomennettuna tyttöä.

Nina oli rakennettu mahonkipuusta, joka teki siitä kevyen ja ketterän vesillä. Aluksessa oli kolme mastoa ja se purjehti etupurjeilla, rikinpurjeilla sekä suurella purjeella, joka oli kiinnitetty päämastoon. Tämä purjekonfiguraatio mahdollisti hyvän hallinnan ja nopean etenemisen merellä.

Alla olevassa kuvassa on Ninasta rakennettu replika.

Nina osoittautui erittäin merikelpoiseksi ja kesti matkan koettelemukset paremmin kuin muut alukset. Se oli myös suhteellisen nopea, mikä auttoi Kolumbusta saavuttamaan haluamansa etäisyydet suhteellisen lyhyessä ajassa.

Retkikunnan ensimmäisen matkan jälkeen Nina palasi takaisin Espanjaan ja oli mukana myös Kolumbuksen seuraavilla matkoilla. Nina oli ainoa alus, joka selvisi takaisin Eurooppaan Kolumbuksen toiselta matkalta.

Vaikka Nina ei ole säilynyt jälkipolville, sen merkitys tutkimusmatkailun historiassa on jäänyt pysyvästi elämään.

Pinta (La Pinta)

Pinta oli nopein Kolumbuksen retkikunnan laivoista. Se oli karaveli-tyyppinen kauppa-alus, samoin kuin Nina, mutta hieman suurempi. Pinta oli noin 17 metriä pitkä, 5,4 metriä leveä ja vetoisuudeltaan 60-70 tonnia.

Aluksen virallinen nimi ei ole tiedossa. Pinta oli sen lempinimi. Pinta oli rakennettu tammesta, mikä teki siitä kestävän ja vahvan aluksen. Se oli suunniteltu myös nopeaksi ja ketteräksi.

Alla olevassa kuvassa on Pintasta rakennettu replika.

Pintan kapteenina toimi Martin Alonso Pinzon, joka oli Ninan kapteeni Vicente Pinzonin veli. Pintalla oli menomatkalla 26 miehistön jäsentä.

Vaikka Pinta oli mukana Kolumbuksen ensimmäisellä matkalla, se ei selvinnyt takaisin Eurooppaan kuten Nina. Pinta erosi Kolumbuksen käyttämästä Ninasta matkan varrella, ja sen uskotaan päätyneen takaisin Espanjaan ennen retkikunnan paluuta.

Pintan lopullisesta kohtalosta ei ole tietoa vielä tänäkään päivänä.

Kolumbuksen laivat eivät olleet suuria

Kristoffer Kolumbuksen laivat eivät olleet aikakautensa suurimpia aluksia. Ne oli suunniteltu Välimeren ja Atlantin rannikon seilaamiseen. Kolumbuksen päätös lähteä kartoittamattomille vesille tällaisilla aluksilla vaati äärimmäistä rohkeutta ja uskallusta.

Miehistön rekrytointi ei ollut helppoa, sillä halukkaita merimiehiä ei ollut jonoksi asti. Kolumbus joutui jopa värväämään rikollisia, joille myönnettiin armahdus osallisuudestaan matkaan. Tällainen miehistö koostui monenlaisista taustoista ja taidoista, ja heidän oli sopeuduttava rankkaan elämään merellä ja kohtaamaan tuntemattomat vaarat.

Kolumbuksen laivojen rahoitus tuli Espanjan kuninkaalta ja kuningattarelta, jotka tukivat hänen retkikuntaansa. Tämä taloudellinen tuki mahdollisti laivojen rakentamisen, miehistön palkkaamisen ja tarvittavien varusteiden hankkimisen.

Espanjan kuningaspari näki Kolumbuksen matkassa potentiaalisen mahdollisuuden lisätä Espanjan valtaa ja vaikutusvaltaa uusilla löydetyillä alueilla sekä luoda uusia kauppasuhteita.

Lue lisää Kolumbuksen matkoista Amerikkaan tästä Asialinjan artikkelista: Kristoffer Kolumbus – suuri sankari vai brutaali orjakauppias?

Kuva: Pixabay, Santa Maria by Possibly by Edward H. Hart. [Public domain], via Wikimedia Commons, Nina by “Mike” Michael L. Baird [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons, By Awgrasso (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Historia