kolumbuksen alukset santa maria
Historia

Kristoffer Kolumbuksen laivat

Kristoffer Kolumbus on yksi historian kuuluisimmista tutkimusmatkailijoista. Kolumbus löysi Amerikan vuonna 1492, kunnes meriitti annettiin myöhemmin oikeutetusti viikingeille. Kolumbuksen retkikunta matkusti uuteen maailmaan mukanaan alukset Santa Maria, Pinta ja Nina. Ne ovat historiassa vähintään yhtä tunnettuja kuin hänen tutkimusmatkansa.

Kristoffer Kolumbus ennen matkaa Amerikkaan

Kristoffer Kolumbus syntyi yleisesti hyväksytyn tiedon mukaan Genovassa vuonna 1451. Asiasta on tosin jo kiistelty vuosisatojen ajan. Kolumbuksen nimi italian kielellä on Cristoforo Colombo.

Kolumbus lähti jo nuorena merille veljensä Bartholomewin kanssa. Hänen seilasi vuosia Välimerellä eri kauppalaivoissa, kunnes vuonna 1476 tapahtui tuhoisa välikohtaus Atlantilla. Ranskalaiset kaapparit hyökkäsivät Kolumbuksen laivan kimppuun ja upottivat sen. Hän selviytyi vaivoin rantaan aironkappaleen päällä.

Tapahtuneen jälkeen Kolumbus asettui Lissaboniin veljensä Bartholomewn kanssa, joka toimi tuohon aikaan kartanpiirtäjänä. Seuraavat vuodet Kolumbus tutki merikarttoja ja yritti saada rahoitusta idealleen matkustaa länteen ja löytää meritie Intiaan.

Kolumbus arvioi maapallon ympärysmitan puolet pienemmäksi kuin sen ajan oppineet, ja uskoi Japanin rannikon löytyvän noin 3000 mailin päässä lännessä. Kolumbus oli totaalisen väärässä, mutta hänen onnekseen puolimatkassa Japaniin oli muuan manner, josta kukaan ei ollut tuohon aikaan tietoinen.

Kristoffer Kolumbuksen laivat – Santa Maria, Nina, Pinto

Lopulta Kolumbus sai rahoituksen tutkimusmatkalleen, joka käynnistyi vuonna 1492. Retkikunta käsitti yhteensä 120 miestä kolmella aluksella, joiden nimet jäivät historian kirjoihin ikuisiksi ajoiksi.

Santa Maria, Nina ja Pinto ovat yli 500 vuoden jälkeenkin kaikkien historiaa lukeneiden tiedossa.

Santa Maria (La Santa María de la Inmaculada Concepción)

Santa Maria (kuvassa vuonna 1892 rakennettu replika) oli suurin Kolumbuksen retkikunnan aluksista ja samalla myös sen lippulaiva. Aluksen alkuperäinen nimi oli La Gallega (Galicialainen nainen), mikä johtui todennäköisesti sen rakennuspaikasta, Galiciasta.

Santa Marian tarkka mitta ei ole tiedossa, mutta sen pituudeksi on arvioitu noin 19 metriä, leveydeksi 5,5 metriä ja vetoisuudeksi 108 tonnia. Santa Maria oli tyypiltään karakki, joka oli tuohon aikaan yleisesti Välimeren alueella rakennettu alus. Se oli retkikunnan hitain laiva, mutta selviytyi hyvin menomatkan koettelemuksista.

Santa Maria ei koskaan palannut takaisin kotisatamaansa, sillä laiva juuttui paluumatkalla hiekkasärkkään. Jouluaattona vuonna 1492 Kolumbus ei ollut nukkunut kahteen päivään, joten hän pakottautui yöpuulle noin 11 aikaan illalla. Koska yö oli niin tyyni, laivaa ohjannut merimies meni myös nukkumaan ja antoi ruorin hyttipojalle. Merivirrat kuljettivat Santa Marian varomattoman pojan ohjauksessa hiekkasärkälle, josta sitä ei saatu enää irti.

Lopulta Kolumbuksen miehistö repi aluksesta irti kaiken mahdollisen puutavaran ja siirtyi Ninalle. Se oli kuitenkin liian pieni, joten 39 miehistön jäsentä jäi jälkeen ja perusti La Navidad -nimisen asutuksen uuteen maailmaan.

Kolumbus palasi takaisin Eurooppaan Ninalla.

Santa Mariasta on rakennettu myöhemmin useita replikoita, mutta aluksen tarkat piirustukset eivät ole säilyneet jälkipolville.

Nina (La Niña)

Nina (kuvassa replika) oli Kolumbuksen retkikunnan laivoista pienin. Se oli karaveli-tyyppinen kauppa-alus. Ninan pituus oli noin 15 metriä, leveys hieman alle 5 metriä ja vetoisuus 50-60 tonnia. Aluksen oikea nimi oli Santa Clara, mutta siitä käytettiin yleisesti sen lempinimeä Nina (suom. tyttö).

Ninan uskotaan olleen Kolumbuksen suosikkialus, ja tutkimusmatkailija palasi sen kyydissä Eurooppaan edellä mainitusta syystä johtuen. Menomatkalla Nina kantoi mukanaan 24 miehistön jäsentä. Sen kapteenina toimi Vicente Pinzon.

Nina oli mukana myös Kolumbuksen toisella matkalla, ja selvisi ainoana laivana sieltä myös takaisin. Loput tuhoutuivat vuonna 1495 hurrikaanissa.

Pinta (La Pinta)

Pinta  (kuvassa replika) oli nopein Kolumbuksen retkikunnan aluksista. Se oli Ninan tavoin karaveli-tyyppinen kauppa-alus, mutta hieman suurempi. Pinta oli noin 17 metriä pitkä, 5,4 metriä leveä ja vetoisuudeltaan 60-70 tonnia. Pinta oli aluksen lempinimi, kuten myös Nina. Sen oikea nimi ei kuitenkaan ole tiedossa.

Aluksen kapteenina toimi Martin Alonso Pinzon, joka oli Ninan kapteeni Vicente Pinzonin veli. Menomatkalla Pinta kuljetti mukanaan 26 miehistön jäsentä.

Yleisellä tasolla on syytä huomioida, että Kolumbuksen käyttämät laivat eivät olleet tuon ajan suurimpia. Ne olivat suunniteltu Välimeren ja Atlantin rannikon seilaamiseen. Tästä johtuen halukkaita merimiehiä jouduttiin myös värväämään rikollisista, joille myönnettiin armahdus osallisuudestaan matkaan.

Lue lisää Kolumbuksen matkoista Amerikkaan tästä Asialinjan artikkelista: Kristoffer Kolumbus – suuri sankari vai brutaali orjakauppias?

Kuva: Pixabay, Santa Maria by Possibly by Edward H. Hart. [Public domain], via Wikimedia Commons, Nina by “Mike” Michael L. Baird [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons, By Awgrasso (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons | Artikkelin lähde: Wikipedia

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Historia