Kristoffer Kolumbuksen laivat
KRISTOFFER KOLUMBUKSEN LAIVAT Santa Maria, Pinta ja Nina ovat lähes yhtä kuuluisia kuin itse Kolumbus. Kristoffer Kolumbuksen laivat esitellään tässä artikkelissa. Kerromme jokaisen laivan kohtalon sekä roolin löytöretkillä.
Kolumbuksen vaiheet ennen Amerikan matkaa
Kristoffer Kolumbus lähti merille jo nuorena miehenä veljensä Bartholomewin kanssa. Hän seilasi vuosia Välimerellä eri kauppalaivoissa ilman suurempaa draamaa. Tähän tuli muutos vuonna 1476. Ranskalaiset kaapparit hyökkäsivät Kolumbuksen laivaan Atlantilla ja upottivat sen. Hän selviytyi vain vaivoin rantaan aironkappaleen päällä. Kolumbuksen ura merimiehenä oli lähellä tulla ennen aikojaan.
Tapahtuneen jälkeen Kolumbus asettui Lissaboniin veljensä Bartholomewn kanssa, joka toimi tuohon aikaan kartanpiirtäjänä. Seuraavat vuodet Kolumbus tutki merikarttoja ja yritti saada rahoitusta idealleen matkustaa länteen ja löytää meritie Intiaan.
Kolumbus arvioi maapallon ympärysmitan puolet pienemmäksi kuin sen ajan oppineet, ja uskoi Japanin rannikon löytyvän noin 3000 mailin päässä lännessä. Kolumbus oli totaalisen väärässä, mutta hänen onnekseen puolimatkassa Japaniin oli muuan manner, josta kukaan ei ollut tuohon aikaan tietoinen.
Lopulta Kolumbus sai lopulta rahoituksen tutkimusmatkalleen, joka käynnistyi vuonna 1492. Retkikunta käsitti yhteensä 120 miestä kolmella aluksella, joiden nimet jäivät historian kirjoihin ikuisiksi ajoiksi.
Kristoffer Kolumbuksen laivat
Kristoffer Kolumbuksen laivat olivat nimeltään Santa Maria, Nina ja Pinto. Ne ovat yli 500 vuoden jälkeenkin kaikkien historiaa lukeneiden tiedossa. Tarkastellaan seuraavaksi jokaista alusta yksitellen.
Santa Maria (La Santa María de la Inmaculada Concepción)
Santa Maria oli suurin Kolumbuksen retkikunnan aluksista ja samalla myös sen lippulaiva. Aluksen alkuperäinen nimi oli La Gallega (Galicialainen nainen), mikä johtui todennäköisesti sen rakennuspaikasta, Galiciasta.
Alla olevassa kuvassa on vuonna 1892 rakennettu replika.
Santa Marian tarkka mitta ei ole tiedossa, mutta sen pituudeksi on arvioitu noin 19 metriä, leveydeksi 5,5 metriä ja vetoisuudeksi 108 tonnia.
Santa Maria oli tyypiltään karakki, joka oli tuohon aikaan yleisesti Välimeren alueella rakennettu alus. Se oli retkikunnan hitain laiva, mutta selviytyi hyvin menomatkan koettelemuksista.
Santa Maria ei koskaan palannut takaisin kotisatamaansa, sillä laiva juuttui paluumatkalla hiekkasärkkään inhimillisen virheen vuoksi.
Jouluaattona vuonna 1492 Kolumbus ei ollut nukkunut kahteen päivään, joten hän pakottautui yöpuulle noin 11 aikaan illalla. Koska yö oli niin tyyni, laivaa ohjannut merimies meni myös nukkumaan ja antoi ruorin hyttipojalle. Merivirrat kuljettivat Santa Marian varomattoman pojan ohjauksessa hiekkasärkälle, josta sitä ei saatu enää irti.
Lopulta Kolumbuksen miehistö repi aluksesta irti kaiken mahdollisen puutavaran ja siirtyi Ninalle. Se osoittautui kuitenkin liian pieneksi, joten 39 miehistön jäsentä jäi jälkeen ja perusti La Navidad -nimisen asutuksen uuteen maailmaan.
Kolumbus palasi takaisin Eurooppaan Ninalla.
Santa Mariasta on rakennettu myöhemmin useita replikoita, mutta aluksen tarkat piirustukset eivät ole säilyneet jälkipolville.
Nina (La Niña)
Nina oli pienin Kolumbuksen retkikunnan laivoista. Se oli karaveli-tyyppinen kauppa-alus. Ninan pituus oli noin 15 metriä, leveys hieman alle 5 metriä ja vetoisuus 50-60 tonnia. Aluksen oikea nimi oli Santa Clara, mutta siitä käytettiin yleisesti sen lempinimeä Nina (suomennettuna tyttö).
Alla olevassa kuvassa on Ninasta rakennettu replika.
Ninan uskotaan olleen Kolumbuksen suosikkialus, ja tutkimusmatkailija palasi sen kyydissä Eurooppaan edellä mainitusta syystä johtuen. Menomatkalla Nina kantoi mukanaan 24 miehistön jäsentä. Sen kapteenina toimi Vicente Pinzon.
Nina oli mukana myös Kolumbuksen toisella matkalla, ja selvisi ainoana laivana sieltä myös takaisin. Loput tuhoutuivat vuonna 1495 hurrikaanissa.
Pinta (La Pinta)
Pinta oli nopein Kolumbuksen retkikunnan laivoista. Se oli Ninan tavoin karaveli-tyyppinen kauppa-alus, mutta hieman suurempi.
Alla olevassa kuvassa on Pintasta rakennettu replika.
Pinta oli noin 17 metriä pitkä, 5,4 metriä leveä ja vetoisuudeltaan 60-70 tonnia. Pinta oli aluksen lempinimi, kuten myös Nina. Sen oikea nimi ei kuitenkaan ole tiedossa.
Aluksen kapteenina toimi Martin Alonso Pinzon, joka oli Ninan kapteeni Vicente Pinzonin veli. Menomatkalla Pinta kuljetti mukanaan 26 miehistön jäsentä.
Kolumbuksen laivat eivät olleet suuria
Yleisellä tasolla on syytä huomioida, että Kristoffer Kolumbuksen laivat eivät olleet tuon ajan suurimpia. Ne olivat suunniteltu Välimeren ja Atlantin rannikon seilaamiseen. Tutkimusmatka täysin kartoittamattomille vesille oli tällaisilla aluksilla erittäin vaarallinen.
Halukkaita miehistön jäseniä ei todellakaan ollut jonoksi asti. Merimiehiä jouduttiin jopa värväämään rikollisista, joille myönnettiin armahdus osallisuudestaan matkaan.
Lue lisää Kolumbuksen matkoista Amerikkaan tästä Asialinjan artikkelista: Kristoffer Kolumbus – suuri sankari vai brutaali orjakauppias?
Kuva: Pixabay, Santa Maria by Possibly by Edward H. Hart. [Public domain], via Wikimedia Commons, Nina by “Mike” Michael L. Baird [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons, By Awgrasso (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons | Artikkelin lähde: Wikipedia