Malta murha
Sundqvistin Maailma

Suomen KRP selvittämässä kohuttua murhaa Maltalla – Asialinja taustoittaa

MALTA. Kymmenen henkilöä on pidätetty tänään maanantaina Maltalla koskien journalisti Daphne Caruana Galizian lokakuista murhaa. Asialinjan tuolloinen paikalta tehty tausta-analyysi autopommimurhasta täällä.

Pidätykset tapahtuivat  aamulla Maltan poliisin ja puolustusvoimien yhteisoperaatioissa (kuva yllä) yhteensä kolmella paikkakunnalla eri puolella Maltaa. Suurin osa pidätyksistä tehtiin Marsan eteläisessä satamakaupungissa, mutta yksi tai useampia henkilöitä otettiin kiinni myös Zebbugissa sekä suomalaisturisteillekin tutussa St. Paul’s Bayssa. Marsan operaatioon osallistui sotilaita taisteluvarustuksessa.

Maltan pääministerin Joseph Muscatin mukaan pidätyksiin johtaneissa tutkimuksissa ovat Maltan poliisivoimien lisäksi olleet mukana Europol, Yhdysvaltain FBI sekä Suomen keskusrikospoliisi.

“Europolin, FBI:n ja KRP:n tutkimustulokset tuotaneen julki, kunhan todisteet saadaan koolle. Maltan poliisi on kuitenkin ollut avainroolissa tässä operaatiossa”, Muscat kommentoi iltapäivällä lehdistötilaisuudessa.

FBI:n rooli on ollut tiedossa murhan jälkeisestä päivästä lähtien, jolloin yhdysvaltalainen tutkijaryhmä jo saapui murhapaikalle Bidnijan kylään. Suomalaisten tutkijoiden mukanaolo on ollut tähän saakka julkisuudelta piilossa.

Times of Maltan tietojen mukaan pääepäiltyjä ovat veljekset Alfred Digeorgio sekä George Digeorgio. Kummallakin on mittava ammattirikollinen tausta. Sen paremmin pääministeri Muscat kuin poliisikaan eivät virallisia kanavia käyttäen ole nimenneet kiinniotettuja.

Maltan lainsäädäntö antaa viranomaisille mahdollisuuden pitää pidätettyjä kiinniotettuina  48 tuntia ennen syytteiden nostamista.

Daphne Caruana Galizian perikunta on tänään maanantaina kritisoinut sitä, että heidät on pidetty piilossa päivän tapahtumista. Daphne Caruana Galizian pojan Matthew Caruana Galizian voimakkaasti kritisoima poliisiylijohtaja Lawrence Cutajar kieltäytyi maanantaina kommentoimasta pidätyksiä millään tavoin.

Maltalla ovat syksyn mittaan velloneet huhut poliittisesta murhasta, jonka toimeenpanija olisi työväenpuoluetta edustava pääministeri Muscat. Rivien välistä tällaista huhua on levittänyt myös maan päälehti Times of Malta, jonka omistajataho on lähellä kaksipuoluejärjestelmän tämänhetkistä pääoppositiopuoluetta eli konservatiiveja. Maltan hallitus on luvannut murhan ratkeamiseen johtavasta vihjeestä miljoonan euron palkkion.

KRP myöntää Ylen mukaan avustaneensa tutkintaa, muttei kommentoi enempää, koska tiedotusvastuu on maltalaisviranomaisilla.

Seuraa Asialinjan Malta-uutisointia ja analyysejä – kaikki Malta-artikkelit täällä.

Kuva: Kuvakaappaus Times of Maltan verkkovideosta.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.