bitcoin sijoittaminen
Kryptovaluutat

Kryptovaluuttojen viikkokatsaus: Ethereum ja Litecoin ovat vahvassa nousussa

Kryptovaluutta Bitcoin oli kovan paineen alla reilu viikko sitten. Kirjoitimme tapahtuneesta suuren suosion saaneen artikkelin, jonka löydät tästä linkistä. Kyseessä oli kryptovaluuttojen sisällissota, jossa Bitcoin joutui organisoidun hyökkäyksen kohteeksi ja menetti nopeassa tahdissa noin kolmanneksen arvostaan.

Bitcoin-sisällissota on ohi – ainakin toistaiseksi

Sotatanner on toistaiseksi rauhoittunut, ja Bitcoinin selviäminen hyökkäyksestä näyttää vahvistaneen sijoittajien luottamusta. BTC nousi viime viikon aikana  noin 6500 dollarista aina 8000 dollarin tasolle. Hinta pysyi monta päivää 7800-8000 dollarin tuntumassa, kunnes se liikahti sunnuntai-iltana uusiin ATH (all time high)-lukemiin. Eilen kurssi jatkoi nousuaan jopa 8300 -dollariin, josta se on artikkelin kirjoitushetkellä hieman laskenut.

Bitcoinin kurssissa ei näytä juuri nyt olevan suurempia laskupaineita. Tällä hetkellä monet sijoittajat odottavat Bitcoin-futuurien kaupankäynnin vaikutuksia. Uusimpien tietojen mukaan CME Groupin lanseeraamat tuotteet tulisivat markkinoille jo parin viikon kuluttua. Jos mietit Bitcoinin ostamista tämän hetkisillä hinnoilla, niin suosittelen katsomaan tämän Youtube-videon.  Mielestäni kyseinen Youtube-kanava on erinomainen lähde fiksuille kryptovaluuttojen analyyseille.

Bitcoinin vahva kurssinousu on osaltaan auttanut monet altcoin-kurssit uusiin korkeuksiin. Altcoin-termillä tarkoitetaan yksinkertaisesti kaikkia muita kryptokolikoita pl. Bitcoin.

Kuvassa 10 markkina-arvoltaan suurinta kryptovaluuttaa. Katso coinmarketcap.com -sivustolta tarkemmat tiedot.

Valuutan markkina-arvo kertoo varsin selkeästi sen aseman tämän hetken kryptomaailmassa. Käytännössä Bitcoinin sekä altcoinien kurssit on sidottu melko vahvasti toisiinsa; Bitcoinin noustessa tai laskiessa koko altcoin-markkina seuraa yleensä samaan suuntaan.

Ethereumin asema on vakaa

Ethereum on monien mielestä turvallisin kryptovaluutta-sijoitus tällä hetkellä. Sen kurssi on pysynyt kuukausia 280-330 dollarin tuntumassa ilman suurempia muutoksia, eikä Ethereum juuri liikkunut edes Bitcoin-sisällissodan aikana. Nyt se on saanut kurssiinsa uutta nostetta – Ethereum on kohonnut viime päivinä jopa 370 dollarin tasolle. Löydät reaaliaikaisen Ethereum-kurssin tästä: Ethereum kurssi.

Yksi syy kurssinousuun oli varmasti uutisointi liittyen Ether-johdannaisiin, jotka ovat tulossa markkinoille lähitulevaisuudessa.

Ethereum vaikuttaisi olevan merkittävä osa ammattimaisten altcoin-sijoittajien portfoliota. Sen tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä kyseessä ei ole suoranaisesti Bitcoinin kilpailija kryptovaluuttana. Ethereum ei ole tarkalleen ottaen kryptovaluutta, vaan se on kokonainen alusta (platform), joka mahdollistaa erilaisten applikaatioiden rakentamisen. Ethereum on kokonaan oma lohkoketjunsa, jonka valuuttana toimii ether.

Ethereum-alusta tarjoaa myös smart contracts -ominaisuuden, joka tulee olemaan tulevaisuudessa yksi blockchain-teknologian tärkeimmistä sovelluksista. Eri tahot voivat luoda Ethereum-alustalle omia smart contracts -ratkaisuja, jotka mahdollistat esimerkiksi tietyt ehdot täyttävien sijoitussopimuksien rakentamisen. Tällä hetkellä Ethereum toimii todella monien ICO:n alustana. ICO tulee sanoista Initial Coin Offering, eli kyseessä IPO:n (Initial Publig Offering) vastine kryptomaailmassa.

Ethereumilla sekä Litecoinilla on Bitcoiniin liittyen myös yksi tärkeä ero. Bitcoinina ei omista kukaan, eikä sen perustaja Satoshi Nakamoton henkilöllisyys todennäköisesti tule koskaan selviämään. Monilla muilla kryptovaluutoilla (tai platformeilla) on selkeät kasvot ja hallinto, vaikka ne ovatkin open source -projekteja. Kolikon kääntöpuolena on sitten vallan keskittyminen pienempään piiriin. Ethereumin tapauksessa valta on pitkälti perustaja Vitalik Buterinin käsissä. Löydät hänet esim. Twitteristä @VitalikButerin.

Litecoin nousee ja Lightning Network kehittyy

Ethereumin lisäksi myös Litecoin on kerännyt vauhtia viimeisen viikon aikana. LTC on pyörinyt monta kuukautta 50-60$ välillä, mutta nousi viime päivinä jo 75$ tuntumaan. Litecoin on perustettu jo vuonna 2011 entisen Google-insinöörin, Charlie Leen, toimesta. Valuutan juuret ovat Bitcoinissa, eli kyseessä on käytännössä yksi ensimmäisistä Bitcoinin hard forkeista.  Löydät reaaliaikaisen Litecoin-kurssin tästä: Litecoin kurssi.

Litecoinin on tarkoitus olla Bitcoinin versio, joka soveltuu paremmin kuluttajien välisiin transaktioihin. Tällä hetkellä Bitcoinin transaktio on varsin kallis sekä hidas verrattuna moniin vaihtoehtoihin. Tämän vuoksi Bitcoin ei sovellu nykyisellään esimerkiksi kahvikupin ostamiseen. Litecoinin on tarkoitus ratkaista tämä ongelma. Käytännössä Litecoin kilpailee monien mielestä Bitcoin Cashin kanssa.

Litecoinin nousua on vauhdittanut valuutan kiinnostus Aasiassa sekä muutama päivää aiemmin julkaistu uutinen liittyen ns. Ligtning Network­ -teknologiaan. Sen avulla on suoritettu ns. atomic swap Litecoinin sekä Bitcoinin välillä. Kyseessä on siis kaksi eri lohkoketjua. Jos haluat tällä hetkellä tehdä LTC -> BTC vaihdon, sinun täytyy suorittaa se kolmannen toimijan (kuten pörssi) kautta. Atomic swap ratkaisisi tämän ongelman ja voisi yhdistää useat eri lohkoketjut/valuutat ikään kuin valuuttaperheiksi.

Lightning-teknologiaa kannattaa seurata tarkasti. Sen avulla pyritään tulevaisuudessa ratkaisemaan Bitcoinin skaalautuvuusongelmia. Karkeasti sanottuna Lightning network muodostaisi Bitcoinin lohkoketjun yläpuolelle toisen tason, jolla käyttäjien väliset transaktiot käsiteltäisiin salamannopeasti. Tämän jälkeen ne ilmoitettaisiin varsinaiseen lohkoketjuun. Ratkaisussa on omat hyvät ja huonot puolensa. Lue lisää osoitteesta lightning.engineering.

Buy the rumor, sell the fact

Viime päivinä otsikoissa on ollut myös NEO, joka on Ethereumin tapaan sovellusalusta. Viikonloppuna nähtiin klassinen buy the rumor, sell the fact -ilmiö. NEO:n virallinen tiedotuskanava ilmoitti tulevista isoista uutisista, jotka krypto-yhteisö tulkitsi omalla tavallaan. Internetissä alkoi kiertää huhuja siitä, että Kiina olisi poistamassa aiemmin asettamansa ICO-kiellon ja sallimassa ko. operaatiot vain NEO-platformin kautta.

Tämä johti NEO:n rakettimaiseen nousuun (noin 50% yhden päivän aikana). Kaiken huipuksi netissä alkoi levitä myös photoshopattuja kuvia chat-keskusteluista, jotka vahvistaisivat asian. Lopulta NEO:n viralliset tahot joutuivat ampumaan näitä uutisia alas, ja lopullinen uutinen olikin paljon odotettua tylsempi.

NEO:n kurssi ropisi nopeasti alas huippulukemista lähes lähtötasoonsa, kun sijoittajille selvisi, ettei Kiina-aiheisia uutisointeja olisi luvassa. NEO on tästä huolimatta mielenkiintoinen projekti, mutta tapauksen pitäisi herättää krypto-sijoittaja pohtimaan markkinan nykytilaa.

Kyseessä on käytännössä villin lännen meininki, josta puuttuu valvova kattojärjestö. Kryptovaluuttojen pörssit eivät ole myöskään finanssialan valvontaelimien talutushihnassa. Kun tämä kakku kuorrutetaan vielä anonyymeilla valuutansiirroilla, niin jokainen voi miettiä, kuinka paljon esimerkiksi sisäpiirikauppaa ja erilaista markkinamanipulaatiota oikein tapahtuu.

Edellä mainittujen asioiden lisäksi viime aikoina on käyty kovaa vääntöä siitä, onko Bitfinex-niminen pörssi luonut Tether-kryptovaluuttaa tyhjästä pumpatakseen Bitcoinin hintaa ylöspäin. Kyseinen kryptovaluutta on käytännössä Yhdysvaltain dollarin digitaalinen muoto, eli jokaisen USDT:n takauksena pitäisi olla yksi oikea USD. Jos ihmettelet miksi Tetherin arvo on koko ajan 1 USD (+- 0.01), niin tästä on juuri kyse.

Tether-soppa on muuttunut entistä sakeammaksi viime yönä, kun se joutui yli 30 miljoonan dollarin hakkeroinnin kohteeksi. Virallisen tiedotteen mukaan: “$30,950,010 USDT was removed from the Tether Treasury wallet on November 19, 2017 and sent to an unauthorized bitcoin address.” En ota tapaukseen sen enempää kantaa tässä artikkelissa, mutta suosittelen seuraamaan ko. twitter-tiliä sekä keskustelua esim. bitcointalk.org -foorumilla sekä Redditissä.

Tether-hakkerointi sai aamulla kaikki kryptovaluutat pakkaselle, kun sosiaalisessa mediassa sekä foorumeilla peloteltiin jo koko kryptomarkkinan romahduksella. Markkina on kuitenkin palautunut lähes entiselle tasolleen.

Näiden uutisointien tarkoituksena on avata hieman kryptovaluuttamarkkinoiden nykytilaa. Monet ovat rikastuneet niiden avulla huimasti, ja tulevat rikastumaan myös jatkossa. Markkinat ovat mielestäni erittäin vaaralliset aloittelevalle sijoittajalle jo pelkästään korkean volatiliteetin vuoksi. Jos et kestä ajatusta sijoituksesi tippumisesta 25-30% yhden päivän aikana, niin kryptovaluutat eivät varmasti ole sinua varten.

 

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *