Viikkokatsaus: musta perjantai sai Bitcoin-sijoittajat paniikkiin

bitcoin musta perjantai

Asialinjan ensimmäinen viikkokatsaus näki päivänvalonsa kuusi viikkoa sitten. Sen aiheena oli (surullisen) kuuluisa Bitcoin-sisällissota, jota käytiin Bitcoin Core ja Bitcoin Cash -leirien välillä. Marraskuun alussa tapahtunut hyökkäys romahdutti Bitcoinin arvoa kolmanneksella noin 5500 dollariin, ja tapahtuma sai etenkin piensijoittajat paniikkiin. Tämän jälkeen Bitcoinin kurssi on kohonnut ilman suurempia kuoppia jopa 20.000 dollarin tasolle, vaikka analyytikot ovat odottaneet korjausta jo pitkän aikaa.

Myös Asialinja varoitteli parin viikon takaisessa viikkokatsauksessaan kryptohuuman eskaloitumisesta. Lopulta Bitcoin saikin odotetun korjausliikkeensä viime perjantaina. Kyseessä oli virtuaalinen verilöyly, sillä romahduksesta tuli tuli yksi vuoden rajuimmista.

Musta perjantai jää sijoittajien mieleen

Bitcoinin kurssihuippu nähtiin reilu viikko sitten sunnuntaina, jolloin bittimaailman ykkösbrändi nousi hieman yli 20.000 dollariin. Alamäki alkoi jo samana päivänä, jolloin CME Group lanseerasi myös Bitcoin-futuurinsa.

Edellisen viikkokatsauksen aikaan Bitcoinin kurssi oli vielä tukevasti 18.000 dollarin yläpuolella. Tapahtumat alkoivat eskaloitua torstain puolella, jolloin Bitcoin romahti ensin noin 15.000 dollariin. Monet sijoittajat olivat vielä tässä vaiheessa riehakkaalla tuulella ”ostamassa dippiä”, mutta hymyt hyytyivät nopeasti.

Perjantaina kurssi jatkoi vastustamatonta syöksyään parista dead cat bounce:sta huolimatta. Pahimmillaan Bitcoinin kurssi kävi noin 11.000 dollarin maastossa – hieman pörssistä riippuen. Alamäki ei suinkaan rajoittunut Bitcoiniin, vaan romahdus sai koko kryptomarkkinan romahtamaan. Käytännössä kaikki merkittävät virtuaalirahat olivat 30-40% pakkasella, ja kryptovaluuttojen markkina-arvosta katosi yhden päivän aikana yli 100 miljardia dollaria.

Mustan perjantain jälkeen on palattu rauhallisempiin tunnelmiin. Bitcoinin kurssi on pyörinyt 13.000 ja 15.000 dollarin välimaastossa, eikä suurempia romahduksia ole sen jälkeen nähty. Tällä hetkellä markkina hakee selkeästi uutta suuntaa.

Markkinoiden manipulointi puhuttaa

Mistä Bitcoinin romahduksessa oli oikein kyse? Sitä on täysin mahdoton sanoa. On myös hankala laskea piensijoittajien paniikkimyyntien vaikutusta kokonaiskuvassa, kun säätelemättömän markkinan lisäksi myynnit voidaan tehdä anonyymeilta tileiltä. Bitcoinin kurssi on liikkunut viime viikkoina molempiin suuntiin ilman erityistä syytä, ja markkinoilta on monien mielestä ravisteltu pois heikkohermoisia sijoittajia. Viime viikon romahduksen jälkeen kurssi näytti myös suorittavan useita pieniä ”pump & dump” -operaatioita, joissa pienen nousun jälkeen markkinoille dumpattiin valtava määrä bittirahaa todella nopeaan tahtiin.

Bitcoin-markkinan manipuloinnista löytyy todennäköisesti tuhansia twittejä, reddit-postauksia ja analyyseja. Jokainen voi itse analysoida löydökset läpi ja vetää johtopäätöksensä siitä, miten ”puhtaat” Bitcoin-markkinat oikein ovat. Twitterissä vaikuttava nimimerkki Bitfinexed on kunnostautunut erityisesti näiden sotkujen selvittelyssä, mutta hän ei ole suinkaan yksin. Löydät ko. nimimerkin uusimman artikkelin tästä linkistä, jossa käsitellään markkinamanipulointia GDAX-pörssissä, jonka tuorein esimerkki liittyy viime viikolla julkaistuun Bitcoin Cashiin.

Tämä video seuraa mielenkiintoisella tavalla kyseistä tapahtumaa, jossa Bitcoin Cashin kurssia pumpattiin uskomattomiin lukemiin GDAX-pörssissä. Kyseisen pörssin takana oleva Coinbase otti Bitcoin Cashin valikoimiinsa viime viikolla, ja manipuloijat hyödynsivät heti julkaisun yhteydessä ollutta pientä likviditeettiä. Tietyt tahot pumppasivat pörssiin ostotarjouksia jopa 9500 dollarin tasolle saakka, vaikka markkinahinta oli samaan aikaan 3500 dollaria.

Jotkut sijoittajat luulivat tekevänsä hyvän tilin ostamalla Bitcoin Cashia sen lähdettyä lentoon. GDAX päätti kuitenkin sulkea kaiken BCH-kaupankäynnin järjettömien markkinaliikkeiden vuoksi, joten tilannetta hyödyntäneille sijoittajille jäi käteen se kuuluisa tyhjä arpa – Bitcoin Cashia hankittuna 5000-7000 dollarin hintaan ilman mahdollisuutta myydä huipulla.

Jos joku lukijoista haluaa mennä todella syvälle Tether-nimiseen kaninkoloon, niin tästä löytyy mielenkiintoinen artikkeli luettavaksi.

Bitcoin Core vs Bitcoin Cash

Tämän hetken suurin puheenaihe liittyy ehdottomasti Bitcoinin transaktiokustannuksiin, jotka ovat kasvaneet järjettömälle tasolle. Moni piensijoittaja on huomannut, ettei voi käytännössä siirtää ostamaansa bittirahaa yhtään mihinkään. Ongelman syyt ovat moninaiset, joista yksi mainittava on eri lompakkosoftien väärin arvioima siirtomaksu. Bitcoinia voisi siirtää tällä hetkellä huomattavasti uutisoitua edullisemmin, mutta moni lompakko tarjoaa liian korkeita siirtomaksuja, joihin käyttäjä ei voi vaikuttaa.

Bitcoin Cash -leirin keulahahmo on Roger Ver, joka omistaa myös bitcoin.com -domainin. Hän on kuluttanut sanat ”Bitcoin Core” puhki viime viikkoina, jolla viitataan siis aitoon ja alkuperäiseen Bitcoinin. Sosiaalinen media on tällä hetkellä täynnä näiden kahden leirin välistä sanasotaa.

Kyse on Bitcoinin skaalautuvuusongelmien ratkaisemista. Bitcoin Cash -leirin mielestä ongelma ratkaistaan kasvattamalla lohkoketjun lohkon kokoa, jolloin siihen mahtuu enemmän transaktioita. Bitcoin Cash on tehnyt tämän ratkaisun monen muun kryptovaluutan tavoin, mikä on myös johtanut nopeisiin ja halpoihin transaktioihin.

Bitcoin Core -joukkue haluaa pistää resurssit ns. off-chain ratkaisuun, joka tarkoittaa käytännössä salamaverkkoa. Sen avulla lohkoketjun yläpuolelle luodaan uusi protokollataso, joka hoitaa transaktiot salamannopeasti.

Tämän lisäksi Bitcoinin riesana on puoli vuotta sitten tehdyn SegWit-päivityksen vähäinen käyttöönotto. SegWitin ideana oli nopeuttaa transaktiota, mutta tällä hetkellä mm. maailman tunnetuin Bitcoin-palveluntarjoaja Coinbase ei tue sitä. Siirroista vain reilut 10% hyödyntää SegWit-päivitystä, eli Bitcoinin lohkoketju voisi toimia jo nyt paljon nopeammin.

Bitcoin Cash -leirin mielestä salamaverkon ongelma on siinä, että a) kukaan ei tiedä milloin se on valmis ja b) se voidaan ottaa käyttöön myös Bitcoin Cashiin. Jos salamaverkko on valmis vuoden päästä, se ei auta käyttäjien ahdinkoa tänään. Roger Ver argumentoi erityisesti bisnesnäkökulmasta, jossa on tällä hetkellä suuria haasteita. Moni toimija on ottanut viime aikoina Bitcoinin rinnalle Bitcoin Cash -siirrot, jotta bittirahan maksu olisi taloudellisesti järkevää. Vastaavia operaatioita on varmasti luvassa myös lisää tulevina kuukausina.

Jos haluat saada tuoreet näkökulmat aiheeseen, suosittelen kuuntelemaan erittäin asiallisen keskustelun: Tom Woods Show Ep. 1064 The Debate Within Bitcoin: Jameson Lopp vs. Roger Ver on Bitcoin and Bitcoin Cash. Kyseisessä podcastissa ovat vastakkain Jameson Lopp sekä Roger Ver ja siinä käydään asiallisesti läpi molempien leirien argumentit.

Coinbasen painajaismainen viikko

Bitcoinin kurssiromahduksen lisäksi otsikoissa on ollut Coinbase, jonka negatiivinen julkisuus vain pahenee viikko viikolta. Edellä mainittu Bitcoin Cash -lanseeraus meni siis täysin penkin alle, kun GDAX-pörssin markkinat joutuivat pahemman luokan manipuloinnin kohteeksi.

Tämän lisäksi Coinbasen lanseeraus poiki tutkinnan sisäpiiritiedon hyödyntämisestä. Bitcoin Cashin kurssi alkoi nousta epäilyttävällä tavalla vain hetki ennen virallisen uutisten julkistamista. On selvää, että jotkut henkilöt hyödynsivät uutisen tuomaa kurssiboostia ennen kuin se oli julkisesti tiedossa.

BCH-kohun lisäksi Coinbase joutui keskeyttämään Bitcoin-kaupankäynnin mustan perjantain aikana, jolloin kurssi romahti pohjalukemiin. Tämä raivostutti monia treidaajia, jotka missasivat mahdollisuuden ostaa Bitcoineja halvalla. Vihaisten asiakkaiden mukaan Coinbase tuntuu olevan jatkuvasti polvillaan juuri Bitcoinin kurssihuippujen tai -pohjien koittaessa, mikä estää treidaajia ostamasta tai myymästä bittirahoja.

Coinbase ilmoitti myös viime viikolla jopa 10 päivän viiveestä pankkisiirroissa, ja sivusto on ollut muutenkin alhaalla tämän tästä. Coinbasen Reddit-lanka onkin täynnä toinen toistaan vihaisempia kommentteja.

Onko Coinbase jopa vaarassa mennä nurin? Mahdoton sanoa. Tällä hetkellä tilanne on se, että paremmin toimivaa suurta pörssiä on vaikea löytää. Jotkut kilpailijoista (kuten Bitfinex) ovat mm. keskeyttäneet uusien tilien avaamisen kokonaan. Jos taas pörssi ei ole ongelmissa, se kertoo lähinnä siitä, että sivusto ei ole erityisen suosittu. Siinä tapauksessa voi esittää kysymyksen palvelun luotettavuudesta.

Oli Coinbase ongelmissa tai ei, niin kryptokolikot kannattaa aina säilyttää mahdollisimman turvallisessa paikassa. Tällaisia ovat mm. paperilompakko ja hardware-lompakko. Jos sijoitettavat summat ovat pieniä, niin desktop-lompakkokin tarjoaa online-vaihtoehtoa parempaa tieturvaa. Löydät tästä linkistä kattavat tiedot kryptovaluuttojen eri lompakkovaihtoehdoista.

Kryptovaluuttojen markkina on tällä hetkellä erityisen haastava pelikenttä piensijoittajalle. Kaikki luotettavat palvelut ovat jatkuvasti polvillaan, joten asiakaspalvelun saaminen on paikoin lähes mahdotonta. Tämän lisäksi Bitcoinin transaktiokustannukset aiheuttavat ikäviä yllätyksiä ja turhautumista. Kun tähän lisätään poikkeuksellisen epävarma markkinatilanne, niin sijoittamista kannattaa harkita todella kauan.

Viikkokatsaukset tuottaa bitcoinkeskus.com. Sivusto tarjoaa ajankohtaisia uutisia sekä hyödyllisiä oppaita kryptovaluutoista kiinnostuneille.

Kuva: Pexels

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*