Viikkokatsaus: Ripplen kurssinousu jakaa kryptosijoittajien mielipiteet

ETF sijoittaminen ETF opas

Vuoden ensimmäinen viikkokatsaus käsittelee vahvasti Ripple-nimistä kryptovaluuttaa. Kyseessä on ehdottomasti loppuvuoden komeetta, jonka kurssi moninkertaisti arvonsa joulupyhien aikana. Miksi Ripplen menestys jakaa mielipiteet niin rajusti? Jatka lukemista, niin tiedät!

Bitcoinilla on edessään tylsä jakso

Edeltävä viikko oli todennäköisesti yksi koko loppuvuoden tylsimmistä – jos Bitcoin-sijoittajilta kysytään. Kurssi on ollut jo monta päivää sillä tasolla, johon se asettui ns. mustan perjantain jälkeen 22. joulukuuta. Bitcoinin kurssi nousi hetkellisesti 16.000-17.000 dollarin tasolle viikko sitten, mutta palautui nopeasti 13.500-14.00 dollarin välimaastoon.

Bitcoinilla näyttäisi olevan vahva tuki noin 13.500 dollarissa, mutta toisaalta katto tulee vastaan välittömästi 14.000 dollarin kurssitason jälkeen. Tällä hetkellä ei ole näköpiirissä mitään suurempia mullistuksia, jotka painaisivat kurssia väkevästi ylös tai alas. Bitcoinin reaaliaikainen kurssi:

 

Bitcoin on juuri nyt muiden kryptovaluuttojen puristuksessa – enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Tästä kertoo parhaiten Bitcoinin markkinaosuus, joka on pudonnut viime päivinä ensimmäistä kertaa alle 36 prosentin. Bitcoin on hallinnut viimeiset puoli vuotta 45-65 prosenttia markkinasta. Tasan vuosi sitten markkinaosuus oli 87 prosenttia.

Muutos on siis merkittävä, mutta siihen on myös hyvä syy. Bitcoinin tekniset ongelmat ovat olleet pinnalla joka päivä viimeiset pari kuukautta. Tällä hetkellä aito ja alkuperäinen bittiraha on käytettävyydeltään jokseenkin markkinoiden huonoin. Sen transaktiokustannukset ovat etenkin piensijoittajalle kestämättömällä tasolla, ja lisäksi Bitcoinin lohkoketju on ollut pahasti ruuhkautunut.

Tilanne tulee muuttumaan ns. salamaverkon avulla. Kyseessä on Bitcoinin lohkoketjun yläpuolelle tuleva protokolla (ns. off-chain -ratkaisu), jossa transaktiot voidaan käsitellä lähes reaaliajassa. Salamaverkon käytöstä saatiin pari päivää sitten taas yksi uusi testitulos:

Salamaverkkoratkaisulla on tästä huolimatta edessään pitkä ja kivinen tie miljoonien ihmisten jokapäiväiseen käyttöön. Kukaan ei tiedä, puhutaanko laajan käyttöönoton kohdalla kuukausista vai vuosista. Monet arvaukset ovat 6-12 kuukauden paikkeilla, mutta teknisen ratkaisun lisäksi Bitcoin-yhteisön olisi päästävä yhteisymmärrykseen asian toimeenpanosta. Ja tämä yhteisö on kinastellut todella pitkään paljon pienemmistäkin asioista.

Sillä välin kilpailevat valuutat (etenkin Bitcoin Cash) yrittävät ottaa tilanteesta hyödyn irti. Bitcoin on tällä hetkellä haavoitettu jättiläinen, joka ei pysty puolustautumaan parhaalla mahdollisella tavalla. Asetelma voi hyvinkin tarkoittaa sitä, että Bitcoinin kurssi jatkaa laskusuunnassa useamman kuukauden ajan. Paljon riippuu siitä, miten kilpailevat valuutat pystyvät käytännössä hyödyntämään Bitcoinin asemaa.

Ripple jakaa sijoittajien mielipiteet

Top 5 -kryptovaluuttojen kursseissa on tapahtunut hyvin vähän viimeisen viikon aikana – pois lukien yhden ”markkinahäirikön” liikkeet. Kyseessä on virtuaalivaluutta Ripple, eli lyhenteeltään XRP. Kyseessä on varsin poikkeuksellinen projekti muihin kryptovaluuttoihin verrattuna. Ripple nimittäin edustaa kaikkea sitä, mitä hartaimmat Bitcoin-anarkistit vihaavat: pankkeja. Brändi Ripple tarkoittaa a) yritystä Ripple b) teknologiaa Ripple ja c) kryptovaluuttaa Ripple.

Ripple on amerikkalainen startup, jonka käyttämä interledger protocol (ILP) -teknologia eroaa merkittävästi perinteisestä lohkoketjusta.

“ILP is an open protocol for sending payments across different ledgers. Like routers on the Internet, connectors route packets of money across independent payment networks. An open architecture and minimal protocol enable interoperability for any value transfer system. Furthermore, ILP has no ties to any one company, blockchain or currency. (interledger.org)”

Ripplen ideana on muodostaa yhteys maailman eri finanssilaitosten välille, jonka avulla ne voivat siirtää valuuttoja lähes reaaliajassa. Kansainväliset pankkisiirrot kestävät edelleen useita päiviä. Mukana on lisäksi erilaisia välivaiheita, jotka vaativat ihmisen toimenpiteitä. Tämän prosessin suoraviivaistaminen pariin sekuntiin tarkoittaisi valtavia säästöjä. Saat lisätietoa tästä Ripple-oppaasta.

Ripplen kurssi on noussut uskomattomalla tavalla läpi vuoden 2017. Yksi XRP-token maksoi tasan vuosi sitten noin 0,0064 dollaria. Vielä kuukausi sitten kurssi oli noin 0,25 dollaria, mutta sitten alkoi tapahtua. Ripplen kurssi nelinkertaistui reiluun dollariin jouluaattoon mennessä, ja näistä lukemista se on noussut 2,40 dollariin alle kymmenessä päivässä! Kurssinousun myötä XRP-token on ottanut Ethereumilta haltuunsa koko kryptomarkkinan kakkossijan.

Tämä kehitys on saanut monet kryptosijoittajat raivoihinsa. Kovimmat anarkistit eivät voi sietää ajatusta, että kryptomarkkinoita dominoi pankeille tarkoitettu tuote. Koko Bitcoin-vallankumouksen idea oli luoda valuutta pankkien kontrollin ulkopuolelle. Ripple-yhtiö taas auttaa pankkeja tekemään enemmän rahaa, ja saa siitä vielä palkkioksi kryptosijoittajien kannatuksen!

Ripple-keskustelu on ollut sosiaalisessa mediassa paikoin hämmästyttävän vihamielistä. XRP on Bitcoin-leirissä jopa vihatumpi valuutta kuin Bitcoin Cash! Fakta on kuitenkin se, että Ripple tulee pysymään kryptovaluuttojen kärjessä pitkän aikaa. Yhtiöllä on toimiva ratkaisu, jonka kehityksessä on jo nyt mukana yli 100 pankkia. Ripplellä on esittää jotain reaalimaailmassa käytettävää teknologiaa, eikä pelkästään roadmappeja ja visioita.

John McAfeen viime viikot täynnä tapahtumia

Tietoturvaguru John McAfee on yksi kryptomaailman tunnetuimmista kasvoista. Kyseessä on siis virustorjuntaohjelmisto McAfeen perustaja, josta tuli viimeistään yhtiön myymisen jälkeen erittäin varakas mies. McAfee on ollut jo pitkään kryptovaluuttojen puolestapuhuja, mutta viime viikkoina hän on päätynyt todellakin kryptomaailman keskipisteeseen.

McAfee aloitti joulun tienoilla Twitterissä sarjan ”coin of the day”, jossa hän suositteli kerran päivässä jotain potentiaalista kolikkoa. Sen ideana oli tuoda suuren yleisön tietoisuuteen harvinaisempia kryptovaluuttoja, joissa on McAfeen mielestä potentiaalia. Ensimmäinen suositus oli Electroneum, jonka kurssi raketoi välittömästi taivaisiin.

Kryptosijoittajat laskivat yhteen 1 +1 = ilmaista rahaa. Tämä johti nopeasti tilanteeseen, jossa McAfeen vinkkaamat kolikot raketoivat taivaalle sekunneissa vihjeen kirjoituksen jälkeen. Lopulta mies sai valtavasti kuraa niskaansa markkinoiden manipuloinnista, joten hän lopetti ”coin of the day” -vinkit lyhyeen.

Kohut eivät kuitenkaan loppuneet siihen. Sosiaalisessa mediassa alkoi levitä kuvia, joiden mukaan McAfee suosittelisi kolikoita maksua vastaan. Pari päivää myöhemmin miehen Twitter-tili hakkeroitiin. Tapaus sai aikaan runsaasti riemua sosiaalisessa mediassa, kun tietoturvaguru joutui hakkeroinnin kohteeksi. McAfee syytti tapahtuneesta Twitteriä:

McAfee antoi myös haastattelun tapahtuneesta RT-kanavalle, jossa hän on ollut usein vieraana kryptovaluuttoihin liittyen. Jos McAfeen varsin villit seikkailut kiinnostavat enemmän, suosittelen katsomaan Netflixistä dokkarin nimeltä Gringo: The dangerous life of John McAfee.

Kryptovaluuttojen markkinat ovat uuden vuoden ensimmäisinä päivinä hieman odottavalla kannalla. Markkinat ovat toipuneet kokonaisuutena mustan perjantain aiheuttamasta kuopasta. Koko kryptovaluuttojen markkina-arvo ylitti hetki sitten 650 miljardin dollarin rajan. Sama lukema oli hieman yli 640 miljardia hetki ennen mustan perjantain tapahtumia, jolloin virtuaalivaluuttojen arvosta suli nopeassa tahdissa yli 200 miljardia.

Bitcoinin kurssi on tasaantunut 14.000 dollarin tasoon, mutta monet altcoinit ovat uusissa ATH-kurssitasoissa. Markkinatilanne on kokonaisuutena positiivinen muille valuutoille kuin Bitcoinille, jonka osuus koko kakusta jatkaa laskuaan.

Kuva: Pexels

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*