bitconnect
Kryptovaluutat

Viikkokatsaus: kryptovaluutat toipuvat hitaasti markkinan romahduksesta

Kryptovaluuttojen markkinoita on koeteltu toden teolla viimeiset kaksi viikkoa. Pitkään jatkunut laskusuhdanne huipentui viime viikon puolivälissä, jolloin Bitcoinin virallinen kurssi romahti alle 9500 dollarin. Takana on tapahtumien täyteinen viikko, johon mahtuu myös yksi Ponzi-huijauksen romahtaminen.

Bitcoinin kurssi kerää uutta vauhtia

Bitcoinin kurssi on ollut enemmän tai vähemmän laskusuunnassa kuukauden ajan. Kurssihuippu (reilut 20.000 dollaria) saavutettiin 17. joulukuuta, ja Bitcoin on menettänyt markkinaosuuttaan tasaisesti siitä lähtien. Kaksi viikkoa sitten nähtiin romahdus noin 17.000 dollarista 14.000 dollarin tasolle. Viime viikolla kurssi lähti luisuun vieläkin pahemmin, sillä Bitcoinin kurssin kävi tietyissä pörsseissä jopa alle 9000 dollarin. Re

Tämä romahdus ei koskenut vain Bitcoinia, sillä kryptovaluuttojen markkina tuli kokonaisuudessaan alas todella rajusti. Kryptomarkkinan arvo oli 7. tammikuuta parhaimmillaan reilut 830 miljardia dollaria. Tiistaina 17. tammikuuta lukema oli 400 miljardia pienempi. Vuoden vaihteessa suosiota keränneet altcoinit kuten Ripple tai TRON olivat kuopan pohjalla noin 80 prosenttia vuoden huippulukemia matalammalla.

Bitcoinin markkinaosuus nousi muutaman prosentin keskiviikon kuopassa, kun sen pahimmat kilpailijat syöksyivät alas vieläkin pahemmin. Markkinan noustessa BTC dominance on pudonnut jälleen 35 prosentin tuntumana. Lukema on aavistuksen korkeampi kuin viikko sitten, mutta edelleen todella matalalla, kun katsotaan pidempää aikaväliä.

 

Bitcoinin kurssi on vakiintunut viime päivinä suht tiukasti 11.000 – 13.000 dollarin välimaastoon. Monien analyytikoiden mukaan trendit ja volyymit viittaavat siihen, että nyt haetaan vauhtia uuteen nousuun. Toistaiseksi muu markkina seuraa hyvin vahvasti Bitcoinin liikkeitä.

Kryptomarkkinoiden tunnetuin Ponzin-huijaus räjähti

Viime viikko oli todellakin täynnä tapahtumia, sillä markkinoiden syöksyä vauhditti osaltaan Bitconnect-palvelun kaatuminen. Kyseessä oli virtuaalivaluttojen lainausta koskeva palvelu, joka lupasi tallettajilleen hämmentävän korkeita tuottoja. Ilman riskiä – totta kai.

Maailman suurin ja tunnetuin Ponzi-huijaus on Bernie Madoffin rakentama. Se oli toiminnassa lähes 20 vuotta ja kaatui lopulta vuoden 2008 finanssikriisin aikaan. Bitconnectin Ponzi-huijaus kaatui puolestaan Bitcoinin kriisin aikana. Palvelu laittoi lapun luukulle ja sulki platforminsa ilman ennakkovaroituksia.

Tässä kohtaa monet ymmärsivät kupletin juonen, ja alkoivat myydä paniikissa Bitconnect-tokenia. Sen arvo romahti nopeasti yli 90 prosenttia. Tapaus herätti loppujen lopuksi yllättävän vähän raivoa kryptosijoittajien keskuudessa. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että kaikki valveutuneet sijoittajat pysyivät ko. Ponzista kaukana. Monet sijoittajat kuitenkin hävisivät kymmeniä tuhansia dollareita.

Jos haluat tietää tapauksesta lisää, niin katso tämä Doug Polkin video (ja laita kyseinen kanava seurantaan!):

Oksettavinta tapauksessa on se, että Bitconnectilla oli monia (em. videossa mainittuja) puolestapuhujia Youtubessa, jotka keräsivät kyytiin tuhansia käyttäjiä. Kyseiset henkilöt eivät suostuneet kertomaan totuutta kuulijoilleen edes korttitalon romahdettua.

Tarinan opetus: älä koskaan sijoita rahojasi sellaiseen palveluun, joka lupaa varmaa tuottoa. Oli kyseessä sitten kryptovaluutta tai ei.

Tether huolestuttaa kryptokansaa

Artikkelissa on käsitelty toistaiseksi varsin synkkiä uutisia, mutta sama linja jatkuu vielä tässäkin kappaleessa. Viime viikon tapahtumat nostivat mahdollisen Tether-skandaalin ruotimisen toden teolla otsikoihin.

Tether eroaa olennaisesti kaikista kryptovaluutoista. Sen ideana on toimia Yhdysvaltain dollarin korvikkeena kryptomaailmassa. Tämä tarkoittaa sitä, että USDT-lyhenteellä oleva Tether on nimensä mukaisesti sidottu (tethered) dollariin 1:1 -suhteella. Tether-yrityksen pankkitilillä on siis oltava tällä hetkellä noin 1,8 miljardia taalaa, jotta suhde pitää.

Kryptomaailman oma Sherlock, nimimerkki Bitfinexed, on raportoinut Tetherin hämäristä taustoista jo usean kuukauden ajan. Tämä on saanut yhä useamman sijoittajan havahtumaan tilanteeseen. Viime viikolla epäilykset nousivat aivan uudelle tasolle, sillä virtuaalinen Tether-painokone sylki USDT-kolikoita ulos seuraavasti:

  • 20.1.2017 : $ 100.000.000 USDT
  • 19.1.2017 : $ 100.000.000 USDT
  • 18.1.2017 : $ 100.000.000 USDT
  • 17.1.2017 : $ 100.000.000 USDT
  • 16.1.2017 : $ 100.000.000 USDT
  • 15.1.2017 : $ 100.000.000 USDT
  • 14.1.2017 : $ 50.000.000 USDT

Tetheriä tuli siis maailmaan 100 miljoonan dollarin edestä kuusi päivää putkeen. Tämän lisäksi Bitcoin-kurssi näytti nousevan epäilyttävällä tavalla aina hetki uusien Tethereiden ”printtaamisen” jälkeen. Käytännössä nimimerkki Bitfinexed väittää seuraavaa: Tethereitä lasketaan liikkeelle ilman dollari-takausta, ja niitä käytetään Bitcoinin kurssin pumppaamiseen.

Jos nämä väitteet pitävät paikkansa, niin kyseessä olisi koko markkinat romahduttava tapaus. Asiasta voi lukea lisää tästä Bitcoinkeskuksen artikkelista: Onko Tether kryptomarkkinoiden suurin uhka?

Tilanne on tällä hetkellä sijoittajien kannalta ongelmallinen. Mitään todisteita huijauksesta ei ole. Toisaalta, Tetheriä ei ole auditoitu luotettavan kolmannen osapuolen toimesta kolmeen vuoteen. Sen sijasta saamme lukea tällaisia ilmoituksia asiasta:

Toivottavasti tilanteeseen saadaan mahdollisimman pian aukoton selvyys.

VeChainin suosio on nousussa

Mainitaan viikkoraportin lopuksi yksi altcoin, jonka suosio tuntuu kasvavan jatkuvasti. Kyseessä on kiinalaisvetoinen VeChain, joka on suoriutunut viimeisen 7 päivän aikana paremmin kuin mikään top 50 -kryptovaluutoista.

Käytännön tasolla kyse on Ethereum-platformin forkista, jonka päälle VeChain-tiimi on rakentanut omat komponenttinsa. VEN-lyhtenteellä löytyvä token on loogisesti myös Ethereumin ERC-20 standardin mukainen.

VeChain on projektina suunnattu enterprise-asiakkaille, eli puhutaan suuryrityksistä tai jopa valtioista. VeChainin käytännön toteutukset pyörivät vahvasti sanan tuotantoketju ympärillä. Yhtiö on kehittänyt itse tuotantoketjun valvonnassa käytettävät RFID-sensorit. Nämä voidaan upottaa valmistettavien tuotteiden materiaaliin, jolloin niiden poistaminen tai väärentäminen on käytännössä mahdotonta.

VeChainin yksi tärkeä sektori liittyykin piratismin kitkemiseen. Tämä tarkoittaa erityisesti kalliita brändejä sekä vaateteollisuutta. Yksi VeChainin merkittävistä asiakkaista on Direct Imported Goods (DIG), joka on Kiinan suurin viinien maahantuoja. DIG on asentanut VeChainin seurantakoodit jo yli miljoonaan viinipulloon. VeChainin tekee myös yhteistyötä Renaultin sekä Microsoftin kanssa. Ideana on rakentaa lohkoketjuteknologiaan perustuva järjestelmä, joka yhdistää saumattomasti auton jälleenmyyjän, omistajan sekä tulevan ostajan toisiinsa.

VeChainin erottaa monesta muusta projektista vahva pohja. Kyseinen brändin on ollut olemassa jo usean vuoden ajan, ja lista yhtiön asiakkaista on vaikuttavaa luettavaa.

Käytännössä projekti on hyvin pitkälti kiinalaisvetoinen. Sen tekninen toteutus tulee BitSe -nimiseltä yritykseltä. Kyseessä on yksi maailman ensimmäisistä BaaS eli Blockchain-As-A-Service -alan yrityksistä. BitSen perustajat ovat peräisin globaaleista jättiläisistä IBM, Alibaba sekä Louis Vuitton.

VeChainin reaaliaikainen kurssi:

VEN-token on noussut seitsemän päivän aikana yli 40 prosenttia. Samaan aikaan kaikki muut merkittävät kryptovaluutat ovat 20-40 prosenttia pakkasella.

Asialinjan viikkokatsaukset tuotaa bitcoinkeskus.com. Löydät Bitcoinkeskuksesta ajankohtaisia uutisia sekä hyödyllisiä oppaita merkittävistä kryptovaluutoista. Sivuston oppaissa on käytä läpi jo seuraavat kryptovaluutat: Bitcoin, Litecoin, Qtum, ICON, Cardano, Bitcoin Cash, Stellar Lumens, Monero, TRON, Ripple, VeChain, Cindicator sekä Ethereum.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *