Kryptovaluuttojen viikkokatsaus: sisällissota ravisutti Bitcoinin valta-asemaa
Bitcoin-sijoittaminen saa kasvavassa määrin palstatilaa talousalan julkaisuissa. Yleensä artikkelit käsittelevät sen voimakkaasti muuttuvaa hintaa, ja korkea volatiliteetti onkin tullut tutuksi jokaiselle kryptovaluuttoihin sijoittavalle.
Viikonloppuna Bitcoin-yhteisöä ravisteltiin poikkeuksellisella tavalla, sillä valuutan kurssi romahti aivan erityisestä syystä. Kyseessä oli organisoitu hyökkäys Bitcoinia vastaan, jota monet kutsuivat jopa termillä sodanjulistus tai sisällissota. Bitcoinin romahtaessa sen perustana olevan lohkoketjunkapasiteetti saatiin myös ylikuormitettua, mikä jumitti valuuttasiirrot usean päivän ajaksi. Monet aloittelevat Bitcoin-sijoittajat olivat kauhuissaan, ja foorumikeskustelut sekä some-tilit täyttyivät hätääntyneistä viesteistä.
Suurin paniikki on nyt laantunut, ja sisällissodan uhrit (eli rahansa hävinneet henkilöt) nuolevat parhaillaan haavojaan. Vaikka yksi taistelu on ohi, niin Bitcoin-sisällissota on mahdollisesti vasta alkanut.
—
Ensi alkuun on hyvä selventää hieman Bitcoinin teknistä puolta, jotta tapahtumat voi ymmärtää paremmin.
Bitcoinin taustalla oleva teknologia kehittyy jatkuvasti. Ohjelmistopäivityksiä valmistelee käytännössä kehittäjien ydinryhmä, jonka ympärillä on suurempi yhteisö. Koska kyseessä on open source -projekti, niin kuka tahansa voi teoriassa luoda uuden Bitcoin-version. Tästä ei olisi kuitenkaan käytännössä hyötyä, jos uusi versio ei saisi ensin Bitcoinin ympärillä olevien organisaatioiden sekä louhijoiden tukea. Kukaan ei käyttäisi valuuttaa, eikä lohkoketjulla olisi ylläpitoa (=louhintaa).
Kun kryptovaluutan kehitystiimi tekee softapäivityksen, sitä kutsutaan nimellä fork. Jos päivitys on tyypiltään hard fork, niin Bitcoinin taustalla oleva lohkoketju jakaantuu sen yhteydessä eri haaroiksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kehityksestä vastaava yhteisö ei päässyt yksimielisyyteen uuden päivityksen tarpeellisuudesta.
Hard fork -päivitys synnyttää uuden lohkoketjun sekä uuden valuutan. Tämä tapahtui edellisen kerran pari viikkoa sitten, jolloin Bitcoinin rinnalle syntyi Bitcoin Gold. Yksi merkittävä hard fork tapahtui elokuun alussa, jolloin Bitcoinin rinnalle syntyi Bitcoin Cash. Se pyrki ratkaisemaan Bitcoinin skaalautuvuusongelmaa nostamalla lohkoketjun lohkon kokoa yhdestä megatavusta kahteen megatavuun.

Hard forkissa lohkoketju jakaantuu kahdeksi haaraksi.
Lohkon koko on ollut kuuma aihe Bitcoin-sisällissodan aikana. Kyseessä on ongelma, koska uusia lohkoja syntyy lohkoketjuun vain tietyin väliajoin. Lohkon rajattu koko tarkoittaa sitä, että yhteen lohkoon mahtuu vain rajattu määrä dataa. Kasvattamalla lohkon kokoa pyritään siis kasvattamaan lohkoketjun kapasiteettia ja tukemaan kryptovaluutan skaalautuvuutta massojen käyttöön. Bitcoin Cash -leiri pyrkii omasta mielestään tähän, minkä vuoksi valuutta erosi elokuun hard forkissa alkuperäisestä Bitcoinista. Kriitikoiden mielestä lohkon kokoa ei tarvitse kasvattaa, sillä ongelma voidaan ratkaista muilla tavoin.
—
Bitcoin-sisällissodan tapahtumat liittyvät merkittävään hard fork -päivitykseen, joka oli merkattu kalenteriin marraskuun lopulle. SegWit2x-nimisen päivityksen oli tarkoitus tehdä edellä mainittu kokomuutos myös Bitcoinin koodiin. Päivitys jakoi yhteisön rajusti kahteen eri leiriin ja aiheutti myös epävarmuutta kryptolompakoiden sekä -pörssien ohjelmistosta vastaaville henkilöille. Moni pohti myös (täysin aiheellisesti) sitä, kuinka iso osa louhijoista siirtyy esimerkiksi uuden b2x-valuutan puolelle.
Lopulta SegWit2x fork peruttiin aivan viime metreillä, ja suurin osa yhteisöstä huokaisi helpotuksesta. Päivitystä odotellessa Bitcoinin kurssi oli myös noussut huippulukemiin, joten monet avasivat kuohuviinipullot ja alkoivat tuuletella lähestyvää 8.000$ (ja jopa 10.000$) kurssitasoa. Forkkia edeltävä kurssinousu johtui siitä, että hard forkin tapahtuessa jokainen Bitcoinin omistaja saa vastaavan määrän myös uutta kolikkoa. Näin ollen hard fork tarkoittaa ilmaista rahaa jokaiselle kryptovaluutan omistajalle.
Yhteisön ilo oli kuitenkin lyhytaikainen, sillä välittömästi SegWit2x -forkin peruuntumisen jälkeen alkoi tapahtua. Bitcoinin kurssi laski nopeasti keskiviikon (15.11.) huipusta, ja perjantain aikana edellä mainittu Bitcoin Cash -valuutta alkoi nousta rajusti. Bitcoin Cash liikkui noin 600 dollarin tasosta lähes 1000 dollariin yhden päivän aikana. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä näiden kahden valuutan välinen sota oli huipussaan, kun Bitcoin romahti 5500 dollarin tasoon ja Bitcoin Cash nousi 2500 dollariin. Vain muutamaa päivää aiemmin valuuttojen hinnat olivat olleet luokkaa 7500 dollaria ja 600 dollaria!

Kuva: Bitcoin Cashin huippu nähtiin aamuyöstä sunnuntaina, jolloin sen kurssi nousi lähes 2500 dollariin. Yksi Bitcoin maksoi tuolloin alle 0,40 Bitcoin Cashia.
Monien mielestä kyseessä oli vallankaappausyritys, jonka tarkoituksena oli tehdä Bitcoin Cashista ”uusi Bitcoin”. Toiset olivat sitä mieltä, että kyseessä oli törkeä markkinoiden manipulointi eli pump & dump -liike, jossa Bitcoin Cash oli vain tarkoitus dumpata sen arvon huipulla tyhmien sijoittajien käsiin. Valtaosa Bitcoin Cashin pörssivaihdosta tuli sodan aikana yhdestä korealaisesta pörssistä.
SegWit2x-fork liittyy sotaan siksi, että joidenkin spekulaatioiden mielestä sen ei ollut koskaan edes tarkoitus mennä läpi. Tästä kertoo mm. heinäkuun lopussa Pastebin-palveluun postattu ennustus, joka on mielenkiintoista (tai pelottavaa) luettavaa. Se kuvasi nimittäin viime viikonlopun tapahtumia useita kuukausia etukäteen. Joidenkin mielestä SegWit2x-päivitystä halunnut leiri aiheutti osaltaan Bitcoinin-sodan ja siirtyi tukemaan Bitcoin Cashia.
—
Bitcoinin romahduksen yhteydessä myös taustalla oleva lohkoketju lamautettiin tarkoituksella. Ketjuun ajettiin spämmiä, eli käytännössä lukemattoman paljon pieniä transaktioita sen ruuhkauttamiseksi. Tämän lisäksi iso osa etenkin Kiinassa olevaa louhintatehoa oli siirretty louhimaan Bitcoin Cashia, mikä hidasti Bitcoin-verkkoa entisestään.
Käytännössä Bitcoin-transaktiot olivat pari päivää jumissa totaalisesti, mikä hermostutti sijoittajia. Tapahtunut vavahdutti etenkin monet uudemmat Bitcoin-fanit ymmärtämään kryptovaluuttojen kilpailun verisen luonteen. Samalla monille heräsi kysymys: kenellä on todellisuudessa valta kontrolloida Bitcoinia?
Kryptovaluuttojen ystäville on voinut syntyä aiemmin kuva, että Bitcoin on kapina perinteisiä finanssialan instituutioita sekä fiat-rahaa vastaan. JP Morganin Jamie Dimonista tuli esim. pari kuukautta sitten koko kryptovaluuttayhteisön ykkösvihollinen, kun hän sai kommenteillaan Bitcoinin jyrkkään laskuun.
Totuus on kuitenkin se, että Bitcoin-yhteisö joutuu käymään lukuisia taisteluita nimenomaan muita kryptovaluuttoja vastaan. Viikonlopun valtava hyökkäys osoitti sen, että tietyillä tahoilla on tälläkin hetkellä agendanaan tuhota Bitcoin.
—
Bitcoin-sisällissota herätti paljon kysymyksiä kryptovaluutan tulevaisuudesta. Monien mielestä Bitcoinin ei ole tarkoituskaan olla se kryptovaluutta, jolla ihmiset ostavat kupin kahvia. Jos tähän on olemassa paljon sopivampia kryptokolikoita, niin mikä Bitcoinin rooli tarkalleen on? Se on tällä hetkellä kryptovaluuttojen kuningas, mutta miten vahva Bitcoinin valta-asema todellisuudessa on?
Mielestäni Bitcoin-sisällissota herätti monet ajattelemaan etenkin kryptovaluuttojen todellisia hallitsijoita. Bitcoin tarvitsee toimiakseen riittävästi louhintakapasiteettia, jotka toimivat lohkoketjun ylläpitäjinä. Onko Bitcoinin tulevaisuuden suurin valta siis henkilöillä, jotka kontrolloivat valtavia louhintafarmeja. Tai erittäin varakkailla instituutioilla, jotka voivat manipuloida markkinoita dumppaamalla valtavat määrät Bitcoineja milloin tahansa?
Monien mielestä henkilöt Roger Ver ja Jihan Wu olivat Bitcoin-sisällissodan arkkitehteja, jotka kontrolloivat juuri edellä mainittuja asioita. Alla olevassa tweetissä Roger Ver kampanjoi Bitcoin Cashin puolesta liittyen valuutan selvästi halvempiin transaktiokuluihin:
Full blocks cause high fees and unreliable confirmations which destroy usability.
Usability drives adoption.
Adoption drives price. #BitcoinCash pic.twitter.com/qYp37z29iy
— Roger Ver (@rogerkver) November 13, 2017
Myös tunnettu “krypto-mies” John McAfee on nykyisin Bitcoin Cash -leirissä. Tietoturvayhtiö McAfeen perustaja ei kuitenkaan omien sanojensa mukaan omista ko. valuuttaa.
Tämän lisäksi kryptovaluuttojen markkinoille tulee yhä enemmän perinteisiä sijoitusalan instituutioita. Jo nyt on olemassa useita kryptovaluuttarahastoja, jotka sijoittavat eri bittivaluuttoihin perinteisten instrumenttien tapaan. Pian on mahdollista käydä kauppaa myös Bitcoin-futuureilla, jolla on taatusti oma vaikutuksensa kryptovaluutan kursseihin. Mitä tapahtuu, jos viime viikon kaltainen sisällissota yhdistetään Wall Streetin manipulointiin?
—
Bitcoin-sisällissota on artikkelin kirjoitushetkellä pienellä tauolla. Bitcoinin kurssi on tasaantunut 6000-6500 dollarin välimaastoon, mutta Bitcoin Cash on edelleen varsin korkealla. Sen arvo on 120% korkeampi viikon takaiseen noteeraukseen verrattuna noin 1300-1400$ maastossa.
Bitcoin-yhteisö joutuu varmasti vielä käymään monta vastaavaa taistelua. Lisäksi näemme varmasti myös uusia forkkeja lähitulevaisuudessa, joiden seurauksia on mahdotonta spekuloida.
Viime viikon tapahtumien (ja tämän artikkelin) pitäisi ainakin herätellä aloittelevaa sijoittajaa ymmärtämään paremmin, miten kryptovaluuttojen maailma toimii. Kyseessä ei ole mikään nörttien kapina Wall Streetia vastaan, vaan pelissä ovat isot rahat. Bitcoin on tällä hetkellä kaikkien sen vastustajien tähtäimessä, mutta toistaiseksi sillä on ollut vahva tuki takanaan.
Jos sijoitat rahaa Bitcoiniin, pidä huoli siitä, että tiedät mitä kryptovaluuttojen maailmassa tapahtuu. Suosittelen seuraamaan esimerkiksi Bitcoin ja kryptovaluutat Facebook-ryhmää tai todella aktiivista Bitcointalk-foorumia. Kryptovaluuttojen markkinoilla voi astua pahasti miinaan, jos ei tiedä mitä tekee. Epävarmassa tilanteessa kannattaa kysyä kokeneempien neuvoja esim. edellä mainituista yhteisöistä.
Suosittelen aloittelijalle Bitcoinien ostoon coinmotion.com -palvelua. Se tarjoaa helpon käyttöliittymän, nopeat rahansiirrot sekä suomenkielisen asiakaspalvelun (joka vastaa nopeasti). Jos haluat myöhemmin sijoittaa myös muihin kryptovaluuttoihin, voit siirtää Bitcoinit helposti Coinmotion-lompakostasi Bitcoin-pörssiin tai toiseen lompakkoon.
Artikkelin lähde: bitcoinkeskus.com | Kuva: Pixabay