Kryptovaluutta sijoittaminen: Näin pääset alkuun!

kryptovaluutta sijoittaminen
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Kryptovaluutta sijoittaminen kasvattaa suosiotaan todella nopeasti. Kryptovaluutoista on tarjolla poikkeuksellisia tuottoja verrattuna perinteisiin sijoituskohteisiin. Kryptovaluuttoihin sijoittamisen voi aloittaa kuka tahansa täysi-ikäinen henkilö milloin tahansa.

Krypto sijoittaminen onnistuu nykyisin myös ETF-rahastojen, trackereiden ja osakkeiden kautta. Crypto sijoittaminen on monien mielestä hyvin haastavaa, koska tarjolla ei ole selkeitä työkaluja niiden arvonmääritykseen. Jos sijoitat aitoihin kryptovaluuttoihin, sinun täytyy olla hyvin varovainen.

Yhteenvetona voidaan todeta, että kryptovaluutat ovat erittäin mielenkiintoinen ja haastava sijoituskohde.

Kryptovaluutta sijoittaminen: mistä on oikein kyse?

Kryptovaluutta sijoittaminen kasvattaa suosiotaan todella nopeasti. Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on etenkin nuorten miesten harrastus. Sen suosio on lähtenyt globaalisti räjähdysmäiseen kasvuun 2020-luvulla.

Suomessa kryptoihin sijoittaa yli 300.000 henkilöä. Globaalisti puhutaan jo yli 500 miljoonasta kryptosijoittajasta, ja määrän uskotaan nousevan yli miljardiin henkilöön vuosien 2025-2026 aikana.

Mitä kryptovaluutta sijoittaminen sitten on? Kyse on digitaalisten kryptovarojen ostamisesta ja myymisestä. Perinteinen termi on kryptovaluutta, ja virallisissa lähteissä puhutaan virtuaalivaluutasta. Puhekielessä käytetään lyhennettä krypto (kryptot), minkä lisäksi puhutaan myös tokeneista.

Kryptovaluutat ovat uusi sijoitusluokka, joka on ollut suuren yleisön saatavilla vasta reilut 10 vuotta. Bitcoin on vanhin ja tunnetuin kryptovaluutta. Sen markkina-arvo on nykyisin yli biljoona dollaria. Ethereum, Dogecoin ja XRP ovat muita suomalaisille tuttuja kryptoja. Koko kryptomarkkinan koko on tällä hetkellä yli kaksi biljoonaa dollaria.

Kryptoissa on kyse uudenlaiseen teknologiaan sijoittamisesta. Jokainen kryptovaluutta edustaa tiettyä teknologista toteutusta tai käyttökohdetta. Kyse on erittäin nopeasti kasvavasta sektorista, jonka regulaatio on myös vasta kehittymässä. Myös taustalla oleva teknologia muuttuu uusien innovaatioiden kautta.

Kryptovaluutat ovat täysin digitaalisia, ja niitä säilytetään digitaalisissa kryptolompakoissa. Nykyisin kryptovaluuttoihin voi sijoittaa myös ETF-rahastojen, osakkeiden ja erilaisten trackereiden kautta, jolloin sinun ei tarvitse hankkia ns. aitoja kryptoja.

Millaisia tuottoja krypto sijoittaminen voi tarjota?

Kryptovaluutoista on tarjolla poikkeuksellisia tuottoja verrattuna perinteisiin sijoituskohteisiin. Esimerkiksi Bitcoin on tarjonnut seuraavat tuotot edeltävän kuuden vuoden ajalta:

  • 2023: +155%
  • 2022: -64 %
  • 2021: +60 %
  • 2020: +302 %
  • 2019: +93 %
  • 2018: -74 %

Näistä muodostuu noin 79 % keskimääräinen vuosituotto. Ei huono!

krypto sijoittaminen

Bitcoinin vuosituotot ovat varsin maltillisia johtuen sen suuresta markkina-arvosta. Esimerkiksi Solanan kurssi nousi yli 10-kertaiseksi vuonna 2023. Solana on markkina-arvoltaan viidenneksi suurin kryptovaluutta.

Pienemmät kryptovaluutat tarjoavat valtavan tuottopotentiaalin, mutta niiden riskinä ovat myös huomattavasti suuremmat laskut. Esimerkiksi Solanan kurssi romahti yli 95 prosenttia vuoden 2021 huipusta vuoden 2022 pohjiin.

Hyvänä nyrkkisääntönä voi kuitenkin pitää sitä, että suurimmat kryptovaluutat voivat tarjota vastaavia tuottoja kuin parhaat teknologiayhtiöt (kuten Nvidia). Pienemmistä projekteista on mahdollista saada parissa vuodessa jopa 50x tai 100x nousuja.

Miten aloittaa kryptovaluuttoihin sijoittaminen?

Kryptovaluuttoihin sijoittamisen voi aloittaa kuka tahansa täysi-ikäinen henkilö milloin tahansa. Voit avata tilin kotimaiseen kryptovaluuttojen kauppapaikkaan alle vartissa ja tehdä eurotalletuksen reaaliajassa. Minimisijoitus on tyypillisesti 10 euron luokkaa.

Joillain aloittelijoilla voi olla virheellinen käsitys, että sinun olisi ostettava aina vähintään yksi kokonainen kryptovaluutta. Tämä ei pidä paikkaansa. Todennäköisesti tämä luulo on peräisin osakemarkkinasta, jossa sijoittajan on pakko ostaa (ainakin Suomessa) kokonaisia osakkeita.

Jos kryptovaluutan kurssi on 100 euroa ja ostat sitä 10 eurolla, saat 0,1 kryptovaluuttaa itsellesi. Alla on kuva kotimaisen Kvarn X:n ostolomakkeesta.

crypto sijoittaminen ostolomake

Suomalaisen crypto sijoittajan kannattaa lähteä liikkelle kotimaisesta palvelusta. Voit toimia suomen kielellä, minkä lisäksi tunnistautuminen onnistuu helposti pankkitunnusten avulla. Saat tarvittaessa myös asiakaspalvelua suomen kielellä.

Asialinjasta löytyy kattava opas Kvarn X:stä, joka sopii hyvin myös aloittelijoille. Lue lisää tästä artikkelista: Kvarn X kokemuksia ja käyttöopas. Siinä neuvotaan kaikki palvelun tärkeimmät toiminnot ja opastetaan kryptovaluuttojen hankintaan.

Yleisellä tasolla voin todeta: jos osaat käyttää älypuhelimella verkkopankkia ja tehdä tilisiirtoja, osaat myös ostaa kryptovaluuttoja. Kryptoihin sijoittaminen ei vaadi mitään erikoistaitoja.

Miten paljon kryptoista pitää ymmärtää ennen sijoittamista?

Tämä on kysymys, johon ei ole suoraa vastausta. Saman kysymyksen voi myös esittää muista sijoituskohteista. Jokaisen täytyy itse päättää, onko oma ymmärrys sijoittamisesta sellaisella tasolla, että voi tehdä fiksuja päätöksiä.

Mielestäni ymmärrys sijoittamisesta kasvaa tekemällä. Iso osa menestyvää sijoittamista on omien tunteiden hallinta, ja tätä ei voi oppia ennen kuin on laittanut rahaa kiinni sijoituksiin. Kannattaa siis lähteä liikkeelle pienillä panoksilla ja niin sanotusti kokeilemaan jäätä.

Kun olet tehnyt ensimmäiset sijoituksesi, kiinnostut kohteista luonnollisesti lisää ja alat opiskella aihetta tarkemmin. Tämä pätee myös kryptovaluuttoihin. Kyse on uudesta teknologiasta, jonka kokonaisvaltainen ymmärtäminen ottaa aikaa.

Oma vinkkini: Lähde liikkeelle tutustumalla Bitcoinkeskus.comin sisältöön ja ala seurata kryptoista keskustelevia henkilöitä sosiaalisessa mediassa. Tee pieni alkusijoitus Bitcoiniin ja ala seurata sen kurssia. Tämän jälkeen löydät omat kiinnostuksen kohteesi tästä sektorista.

Vaihtoehtoisia tapoja sijoittaa kryptoihin

Krypto sijoittaminen onnistuu nykyisin myös ETF-rahastojen, trackereiden ja osakkeiden kautta. Sinun ei tarvitse välttämättä edes ostaa ”aitoa kryptovaluuttaa” ja pohtia sen säilytystä. Aloittelija voi lähteä turvallisesti liikkeelle esimerkiksi Nordnetin kautta.

Seuraavassa on kolme erilaista tapaa sijoittaa kryptoihin.

Perinteinen tapa

Perinteinen tapa tarkoittaa aitojen kryptovaluuttojen ostamista kryptovaluuttapörsseistä. Tämä on suositeltava tapa toimia, kun portfoliosi alkaa kasvaa ja ymmärrät kryptoja paremmin.

Kryptovaluuttojen koko idea on tarjota sijoittajalle mahdollisuus hallita omaisuuttaan itse pankkijärjestelmän ulkopuolella. Jos et osta aitoja kryptoja etkä säilytä niitä omassa lompakossasi, et hyödynnä tätä teknologista läpimurtoa.

Haittapuolena aitojen kryptojen ostamisessa ovat verot ja turvallisuus. Joudut tekemään verolaskelmasi itse ja lisäämään ne veroehdotukseen. Tämän lisäksi sinun on hallittava turvallisen säilyttämisen periaatteet. Jos joudut verkkorikollisten uhriksi tai lähetät esimerkiksi kryptosi väärään osoitteeseen, varasi ovat kadonneet peruuttamattomasti.

ETF-rahastojen ja trackereiden hankinta

Erilaiset ETF-rahastot ja trackerit tarjoavat helpon tavan sijoittaa kryptovaluuttoihin esimerkiksi Nordnetin kautta. Alla on kuva Bitcoin XBT -trackerista, joka on ollut markkinoilla jo vuodesta 2015 lähtien. Se seuraa Bitcoinin kurssia.

Tämän sijoitustavan hyödyt ovat verotuksen helppous ja turvallisuus. Nordnet lähettää tiedot kaupoistasi verottajalle suoraan. Koska omistat rahasto-osuuksia, sinulle ei ole kryptoja lompakossa, jotka voidaan hakkeroida.

Haittapuolena ovat näiden sijoitustuotteiden kulut sekä treidausrajoitukset. Kryptovaluuttamarkkina toimii 24/7/365, mutta voit käydä kauppaa ETF:llä ja trackereilla vain pörssin aukioloaikoina.

Osakkeet

Kryptovaluuttoihin voi sijoittaa epäsuorasta myös osakkeiden kautta. Suosituin tapa on ostaa Microstrategyn osaketta. Kyseessä on yhdysvaltalainen pörssiyhtiö, joka holdaa nykyisin yli 200.000 bitcoinia. Alla on kuva X-postauksesta, jossa yhtiö kertoo uusimmasta hankinnasta.

Toinen suosittu tapa on sijoittaa kryptopörssi Coinbasen osakkeeseen. Sen kurssi on heijastanut hyvin myös kryptomarkkinan suuntaa.

Kolmas suosittu sektori ovat Bitcoin-louhijat, joista on listattu useita Yhdysvaltain pörssiin. Louhintafirmat ovat nykyisin valtavan kokoisia bisneksiä, ja niiden tuotot kulkevat myös käsi kädessä Bitcoinin kurssin kanssa.

”Krypto-osakkeet” voivat olla hyvä lähestymistapa osakesijoittamisesta kiinnostuneille.

Crypto sijoittaminen ja arvonmääritys

Crypto sijoittaminen on monien mielestä hyvin haastavaa, koska tarjolla ei ole selkeitä työkaluja niiden arvonmääritykseen. Edes sijoitusalan ammattilaiset eivät osaa vastata kysymykseen, mikä tarkalleen ottaen ohjaa kryptojen kursseja.

Tässä piilee myös koko crypto sijoittamisen hienous. Siinä vaiheessa, kun käytössä on kehittyneet arvonmääritystyökalut, tarjolla ei ole enää nykyisen kaltaisia tuottoja. Ongelmana on myös lyhyt historia. Moni krypto on ollut treidattavissa vain 5-10 vuotta, eikä nousu- ja laskumarkkinoita ole nähty kuin kourallinen.

Seuraavassa on muutamia pointteja arvonmäärityksestä:

  • Kryptomarkkinat nousevat ja laskevat osakemarkkinan kanssa käsi kädessä. Kryptojen nousut ja laskut ovat rajumpia, mutta markkinan suunta on suurin piirtein sama.
  • Koska keskuspankkien politiikka ohjaa osakemarkkinoiden suuntaa, se ohjaa siten myös kryptovaluuttojen suuntaa.
  • Kryptovaluutat liikkuvat isona joukkona suurin piirtein samaan suuntaan. Nousumarkkinassa pienen markkina-arvon cryptot nousevat eniten, ja ne myös laskevat eniten laskumarkkinassa.
  • Sijoittaja löytää parhaimpia etuja tutkimalla yksittäisten kryptoprojektien teknologiaa ja uutisia ja markkina-asemaa suhteessa sen kilpailijoihin.

On erittäin tärkeää opetella luokittelemaan kryptovaluutat oikein. Ei ole fiksua verrata esimerkiksi Bitcoinia ja Solanaa keskenään, vaan vertailu pitäisi tehdä Ethereumin ja Solanan välillä. Termi kryptovaluutta kuvaa sektoria heikosti, sillä vain murto-osa kaikista kryptoista on ”valuuttoja”.

Crypto sijoittaminen ei ole helppoa. Jos se olisi, markkinasta ei löytyisi nykyisen kaltaisia tuottoja.

Krypto sijoittaminen vaatii huolellisuutta

Jos sijoitat aitoihin kryptovaluuttoihin, sinun täytyy olla hyvin varovainen. Valitettavasti kryptosektorissa on tuhansia ja tuhansia huijareita, jotka vaanivat myös suomalaisia kryptosijoittajia jatkuvasti. Seuraavassa on muutamia tyypillisiä huijauksia, joita sinun täytyy varoa.

Tutustu aiheeseen tarkemmin tästä artikkelista: kryptovaluuttoihin liittyvät huijaukset.

Phishing-hyökkäykset

Suosituin huijauksen muoto. Saat aidon näköisen sähköpostin, jossa kerrotaan esimerkiksi seuraavaa: ”Jos et kirjaudu tilillesi 24 tunnin sisällä, kryptovaluuttasi takavarikoidaan!” tai ”Päivitä nyt kryptolompakkosi uuteen versioon tai menetät varasi!”

Sähköpostin linkki johtaa huijaussivustolle, jonka jälkeen verkkohuijarit saavat varasi. Tästä verkkokalastelusta on olemassa kymmeniä eri versioita.

WhatsApp-ryhmät

WhatsApp-huijausten määrä on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina. Ne toimivat siten, että saat kutsun WhatsApp-ryhmään, jonka ylläpitäjä kertoo sinulle poikkeuksellisesta sijoituskohteesta. Ryhmään on usein kutsuttu 100-200 muutakin suomalaista, jotta se näyttää aidolta.

WhatsApp-huijauksissa ryhmän vetäjä esiintyy usein jonkin tunnetun kryptopörssin edustajana. Tavallisen käyttäjän on mahdoton tietää, onko tämä totta vai ei.

Sijoitusalustat

Sijoitusalustat ovat myös erittäin suosittu huijausten tyyppi. Niihin rekrytoidaan uhreja sosiaalisen median kautta, jonka jälkeen uhrit alkavat suositella palvelua myös ystäville ja sukulaisilleen referral-palkkioiden toivossa.

Sijoitusalusta on klassinen ponzi-huijaus. Uhri saa ”tekoälyalgoritmin” tai ”treidausbotin” avulla satumaisia tuottoja tekemättä mitään. Sijoitusalustat myös antavat usein uhrin tehdä testikotiutuksia, joiden vuoksi moni kuvittelee palvelun olevan aito.

Lopulta uhri houkutellaan ja painostetaan tekemään suurempia talletuksia, ja lopulta rahoja ei saa enää kotiutettua.

Kryptovaluutta sijoittaminen: kokemuksia konkarilta

Yhteenvetona voidaan todeta, että kryptovaluutat ovat erittäin mielenkiintoinen ja haastava sijoitusluokka. Kyse on täysin uudesta teknologiasta ja uudesta tavasta sijoittaa. Tästä huolimatta, satoja vuosia vanhat sijoittamisen lainalaisuudet pätevät myös kryptovaluuttoihin.

Kryptovaluutta sijoittamisessa korostuvat henkiset vahvuudet. Jos sinulla on kokemusta vedonlyönnistä, pokerista tai treidaamisesta, pärjäät todennäköisesti hyvin myös kryptojen parissa. Kryptovaluuttojen poikkeuksellinen volatiliteetti säikäyttää monet sijoittajat.

Koska kryptovaluutoissa on kyse teknologiaan eikä yrityksiin sijoittamisesta, sektori vaatii pohjalle vahvaa näkemystä ja uskoa kryptojen kasvuun myös tulevaisuudessa. Tästä ei ole tietysti mitään takeita. Mielestäni kryptovaluuttojen kasvu muistuttaa täysin internetin ja mobiiliteknologian adoptiokäyriä.

kryptovaluuttoihin sijoittaminen

Kryptovaluutoissa ongelmana voi olla aluksi valinnan vaikeus. Minkä krypton valitsen sadoista tuhansista eri vaihtoehdoista? Aloita Bitcoinista ja Ethereumista ja siirry vasta kokemuksen karttuessa muihin.

Bitcoin ja Ethereum kattavat noin 70–75 prosenttia koko kryptomarkkinasta. Jos kryptovaluutat sektorina menestyvät, Bitcoin ja Ethereum tulevat menestymään myös. Tulevaisuudessa markkinoille saadaan varmasti enemmän osakemaailmasta tuttuja indeksirahastoja.

Olen seurannut itse läheltä PC-, internet- ja mobiilivallankumouksen. Kryptovaluuttojen vallankumous seuraa niiden jalanjälkiä. Suurta yleisöä ei ensin kiinnosta, sitten uutta teknologiaa vastustetaan ja lopulta sitä käyttävät kaikki. Näin tapahtuu myös kryptovaluuttojen kohdalla.

Aloin itse sijoittaa kryptovaluuttoihin vuonna 2017, ja luulin olevani myöhässä. Monta vuotta minua ennen aloittaneet kuvittelivat olevansa myös myöhässä. ”Juna meni jo, eikä tuottoja ole enää saatavilla”. Olemme kaikki vielä ajoissa. Kryptovaluutat ovat sijoitusluokkana mikroskooppisen pieni globaalissa mittakaavassa. Sillä on vielä valtavasti kasvupotentiaalia jäljellä.

Vaikka kryptovaluuttamarkkina kasvaisi 10 kertaa suuremmaksi nykyisestä, se olisi valta kullan kokoluokaa. Ja kultakin on hyvin pieni assetti.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on suomalainen kryptovaluutta- ja talousasiantuntija. Hän on Suomen suurimman kryptovaluutta-aiheisen sivuston, Bitcoinkeskuksen, perustaja ja päätoimittaja. Antti jakaa säännöllisesti näkemyksiään taloudesta ja sijoittamisesta Asialinja.com-sivustolla. Antti on seurannut rahoitusmarkkinoita vuodesta 2010 lähtien keskittyen Yhdysvaltojen markkinaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *