ADA cardano
Kryptovaluutat

Kryptovaluuttojen viikkokatsaus: Bitcoin rikkoo ennätyksiä, IOTA ja Cardano ovat uudet kuumat nimet

Kryptovaluuttojen viikkokatsauksessa käydään läpi ajankohtaisia tapahtumia kryptomaailmasta. Päähuomio kohdistuu suuren yleisön tuntemaan Bitcoiniin, mutta viikkokatsauksissa pyritään tekemään myös muita kryptovaluuttoja tunnetuksi. Tällä viikolla käsittelyssä on Bitcoinin vahva nousuvire sekä IOTA- ja Cardano -projektit. Mukana on poikkeuksellisesti myös suomalaisväriä!

Bitcoin rikkoo ennätyksiä

Bitcoinin kurssi sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinoita kuvaava Dow Jones -indeksi näyttävät tällä hetkellä pysäyttämättömiltä. Dow Jones ylitti maagisen 20 000 pisteen rajapyykin joulukuussa 2016, ja indeksi on tämän jälkeen tehnyt ennätyksen toisensa jälkeen.

Bitcoinin kurssi rikkoi 10 000 dollarin psykologisen rajan edellisen viikkokatsauksen aikoihin, eikä näytä hyytymisen merkkejä isossa kuvassa – pienistä takaiskuista huolimatta. Monet analyytikot odottivat myyntiaaltoa 10.000 dollarin rajan jälkeen, mutta kurssi jatkoi nousuaan 11.000 dollariin ja hieman yli. Tämän jälkeen nähtiin todella raju kurssiliike, joka kesti noin kuuden tunnin ajan. Bitcoin romahti joissain pörsseissä alle 9500 dollariin, mutta palautui jo seuraavan yön aikana takaisin 10.500 dollariin.

Marraskuun viimeisenä päivänä nähtiin taas korjausliike jopa 8800$ pintaan, mutta Bitcoin nousi tästäkin pohjasta yhdessä päivässä 10.500$ -kurssitasolle. Alla olevasta grafiikasta voit tutkia Bitcoinin nousuja sekä laskuja haluamassasi aikaikkunassa:

Kurssi ei ole pudonnut 10.500$ alapuolelle kolmeen päivään, ja kävi viikonloppuna aivan 12.000$ tuntumassa, jonka jälkeen nähtiin pieni korjaus.

Viime viikon liikehdintä näyttäisi olevan todiste siitä, että 10.000 dollarin rajapyykki ei aiheuttanut mitään massiivista myyntiaaltoa. Moni Bitcoinin omistaja näkee tilanteen tällä hetkellä seuraavasti: jos Bitcoin ylittää 10.000 dollarin rajan näin helposti, miksei se ylittäisi myös 20.000 dollaria? Niin, miksipä ei?

Bitcoinin kurssille ei ole olemassa mitään matemaattista kattoa, ja volyymit pörsseissä kasvavat koko ajan. Keväällä 2017 päiväkohtainen volyymi pyöri 100-500 miljoonan dollarin tasolla. Alkukesästä aina marraskuun alkuun volyymi oli 1-2 miljardin tasolla. Viimeisen kuukauden aikana volyymit ovat moninkertaistuneet 4-6 miljardin maastoon. Huippu nähtiin 29. marraskuuta, jolloin 24h-volyymi ylitti ensimmäistä kertaa 10 miljardin rajapyykin.

Bitcoinin markkina-arvo sekä kurssi ovat liikkunut koko ajan volyymin kasvaessa ylöspäin.

Bitcoin vetää altcoinit mukanaan ylös ja alas

Tunnetuimmat altcoinit ovat tällä hetkellä todennäköisesti Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash ja Ripple. Tämä nelikko on pysynyt viimeisen viikon ajan suurin piirtein paikallaan, ja kurssikehitys näyttäisi seuraavan isossa kuvassa hyvin paljon Bitcoinia. Jos Bitcoin on selvässä laskussa, niin suuret sekä pienet altcoinit ovat lähes poikkeuksetta punaisella. Sama toimii myös toiseen suuntaan: jos Bitcoin on vahvassa nousussa, se vetää myös altcoinit mukaan ylös.

Esim. artikkelin kirjoitushetkellä Bitcoin on laskenut reilun prosentin viimeisen tunnin aikana. Kun katsotaan coinmarketcap.com -sivuston tilannetta, niin 18/20 ja 45/50 suurimmasta kryptovaluutasta ovat pakkasella.

Eroja syntyy sitten kurssinousujen voimakkuuksista ja kestoista. Vaikka valuutat menevät samaan suuntaan lähes samaan aikaan, niin yksi valuutta voi nousta viikossa 10%, ja vastaavan kokoluokan kryptovaluutta voi kerätä 100% nousun. Oleellista on mielestäni huomata se, että hajauttaminen eri valuuttoihin ei todennäköisesti suojaa sijoittajaa kurssien romahduksilta.

Kryptovaluuttoja voi kohdata milloin tahansa kriisi esimerkiksi Bitfinex / Tether -kohun kautta, iso kryptopörssi voidaan hakkeroida (tapahtunut monta kertaa), ja esimerkiksi Yhdysvallat voi asettaa erilaisia rajoitteita. Tällaisessa skenaariossa Bitcoinin romahtaminen veisi pienemmätkin valuutat mukanaan, eikä portfolion jakaminen Etheriin tai Litecoiniin pelastaisi tilannetta.

Vaikka hajauttamien ei pelastaisi kurssiromahdukselta, sille on olemassa silti hyvät perusteet. Bitcoin ei tarjoa tällä hetkellä teknisesti mitään ihmeellistä. Se on itse asiassa monien mielestä dinosaurus, jonka transaktiot ovat hitaita ja kalliita. Markkinoilla on monia muita projekteja, joiden potentiaalin voi nähdä hyvin olevan 2x tai 5x tai 10x Bitcoinia korkeampi.

Monet piensijoittajat ovatkin jakaneet portfolionsa 5-10 kryptokolikon kesken. Ostamalla tällä hetkellä viittä suurinta kryptovaluuttaa, saa portfolioonsa 81% koko markkinanan arvosta. Jos mukaan ottaa viisi seuraavaa, niin kasassa on jo 88 prosenttia. Pienellä vaivalla on varsin helppoa saada mukaan markkina-arvoltaan lähes 90% koko kryptovaluuttojen universumista.

Porfolion osuuksia voi sitten jakaa eri suhteessa markkinaan, esim. antaa Bitcoinille 35% siivun, Ethereumille 20%, Litecoinille 15% ja niin edelleen. Tällä tavoin kryptosalkun saa tasaiseen kasvuun koko markkinan kasvaessa, mutta painottamalla altcoineja oikealla tavalla saa salkkuunsa sitä kuuluisaa ylituottoa. Tsekkaa myös tuorein XRP kurssi tältä sivulta.

Viikon kuumat nimet ovat IOTA ja ADA

Bitcoin kerää jatkuvasti mainstream-julkaisujen otsikot, mutta kirjainyhdistelmät IOTA ja ADA ovat monien kryptosijoittajien tähtäimessä juuri nyt. Sekä IOTA että ADA ovat nousseet viikon aikana yli 150 prosenttia ja lähes kolminkertaistivat arvonsa kurssihuippujen kohdalla. Vastaavia nousuja tapahtuu kryptovaluuttojen top 1000 -listalla jatkuvasti, mutta nykyään enää harvemmin suurempien nimien kohdalla. IOTA ja ADA ovat nostaneet markkina-arvonsa kurssinousujen myötä jo top kymppiin.

IOTA on Saksasta lähtöisin oleva projekti, jota valvoo IOTA Foundation. Se on saanut nimensä kirjainyhdistelmästä IOT – Internet-Of-Things. Suomennettuna kyse on esineiden internetistä. Lähitulevaisuudessa kymmenet miljardit joka kodin sähkölaitteet ovat yhteydessä nettiin ja tarjoavat paljon erilaista dataa, mikä kiinnostaa monia yrityksiä.

IOTA:n idea on tarjota markkinapaikka datan myyjien sekä ostajien välille. Kuluttaja voisi myydä vaikkapa matkapuhelimensa paikkatietoa, sähköautonsa latausinfoa, television katselutottumuksia, pihalla olevan sääaseman dataa jne. Miksei myös esimerkiksi oman aurinkopaneelinsa tuottamaa sähköä – mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

IOTA ei ole perinteisen lohkoketjun päällä, vaan hyödyntää Tangle-teknologiaa, jossa transaktioden käsittely nopeutuu kriittisen massan kasvaessa. Monien mielestä sen teknologia on hurjasti edellä Bitcoinin lohkoketjua, joka kärsii muiden blockchain-projektien tavoin skaalausongelmista. IOTA-token toimii markkinapaikan valuuttana, jonka siirrot ovat lisäksi ilmaisia. IOTA-projektin julkistama yhteistyö Microsoftin, Fujitsun sekä kymmenien muiden kansainvälisten tahojen kanssa on vauhdittanut sen kurssinousua.

Cardano-projekti on puolestaan vakavasti otettava kilpailija Ethereumille. Sen pääkehittäjä Charles Hoskinson on itse asiassa myös yksi Ethereum-platformin perustajista. Cardano lupaa tarjota käytännössä paremman version Ethereumista. Se tukee kilpailijoidensa (ETH, NEO, QTUM etc.) tavoin älysopimuksia, tarjoaa nopeammat transaktiot ja äärettömän luotettavan lohkoketjun, joka on suojattu myös mahdollisia kvanttitietokoneiden hyökkäyksiä vastaan. ADA on puolestaan Cardano-universumin token, jota on mahdollista ostaa tällä hetkellä Bittrex-pörssistä.

Artikkelin kirjoitushetkellä IOTA on kryptovaluuttojen markkina-arvolla mitattuna sijalla viisi, ja Cardano-projektin ADA-token on sijalla yhdeksän. Kaikkia top 25 -kryptovaluuttoja voisi tällä hetkellä kutsua jollain tasolla merkittäviksi, joten top 10 -sija on jo kova saavutus. Molemmat ovat erittäin mielenkiintoisia projekteja. Löydät lisää tietoa sekä linkkejä näistä artikkeleista.

Jolla ja Zipper pääsivät iltalehtien otsikoihin

Myös suomalainen Jolla pääsi viime viikolla otsikoihin. Tapaus noteerattiin myös suurimmissa iltalehdissä, joten lukijakunta onkin todennäköisesti tästä uutisesta jo tietoinen. Uusimpien tietojen mukaan ohjelmistoyhtiöksi muuttunut Jolla siirtyy lohkoketjubisnekseen yhdessä uuden Zipper-startupin kanssa. Yhtiöt alkavat kehittää yhdessä lohkoketjuun perustuvaa mobiilialustaa. Zipperiä vetää yksi Jollan perustajista sekä nykyinen hallituksen puheenjohtaja, Antti Saarnio.

Zipperin tarkoituksena on rakentaan mobiililaitteille tarkoitettu avoin ohjelmistoalusta, jossa kryptovaluuttojen hallinnointi olisi helppoa ja turvallista. Zipper-platform ilmestyy ensin Jollan kehittämälle Sailfish-käyttöjärjestelmälle ja myöhemmin androidille. Zipperin sisälle luodaan oma Zip-niminen token, joita lasketaan liikkeelle kolme miljoonaa kappaletta.

Tällä hetkellä on käynnissä Zipperin ICO, johon kuka tahansa voi osallistua. ICO:n ideana on ostaa token ennen sen varsinaista julkistamista markkinoille, jolloin hinta on huomattavasti halvempi, mitä se tulee olemaan kysynnän kasvaessa myöhemmin. Kyse on samasta asiasta kuin IPO:ssa, eli pörssiin listautuvan yrityksen listautumisannissa. Perinteisessä IPO:ssa sijoitetaan osakkeisiin, mutta ICO:ssa puolestaan kryptovaluuttaan / tokeniin.

Zip-token toimii valuuttana lohkoketjuteknologiaan perustuvassa palkitsemisjärjestelmässä. Käyttäjä voi esimerkiksi jakaa oman sijaintinsa, ostoskäyttäytymisensä, nettiyhteytensä ja niin edelleen. Tästä saa palkintona Zip-valuuttaa, jolla voi ostaa erilaisia tuotteita tai palveluita.

Jos haluat tutustua projektiin tarkemmin, katso lisätietoa osoitteesta zipperglobal.com. Muista, että kryptovaluutat sekä erityisesti ICO:t ovat riskisijoituksia. Suosittelen lukemaan Suomen Finanssivalvonnan varoitukset ensin läpi.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *