ETF sijoittaminen ETF opas
Kryptovaluutat

Kryptovaluuttojen viikkokatsaus: Bitcoin hakee vauhtia

Kryptovaluuttojen markkinoilla on ollut parin nousuviikon jälkeen hieman tasaisempi tahti. Yleinen mielipide on edelleen hyvin positiivinen verrattuna alkuvuoteen, ja monet sijoittajat ovat myös kotiuttaneet osan viime viikkojen voitoistaan.

Bitcoin hakee vauhtia seuraavaa etappia varten

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 9100 dollaria. Edellisen viikkokatsauksen aikaan pyörittiin 9300 dollarin tasolla, eli laskua on tullut viikossa parin sadan dollarin verran. Bitcoin oli itse asiassa 9300 dollarissa vielä eilen illalla, mutta tänä aamuna tapahtunut iso myyntiaalto pudotti kursseja kautta linjan.

Kulunut viikko edettiin kokonaisuutena ilman suurempia tapahtumia. Bitcoinin kurssi kävi keskiviikkona jopa 9700 dollarissa, mutta torstaina oltiin jo tuhat taalaa matalammalla. Maaginen 10.000 dollarin raja jäi rikkomatta, joten kurssi näyttää nyt hakevan vauhtia kohti uutta nousua.

Isossa kuvassa markkinat ovat edelleen positiivisissa tunnelmissa. Alla olevassa graafissa nähdään usein viime viikkoina esillä ollut trendilinja (keltaisella), jonka Bitcoin puhkaisi pari viikkoa sitten.

Kuten kuvasta näkyy, Bitcoin on pitänyt tiukasti pintansa tämän trendin yläpuolella. Viime viikkoina nähdyt laskupäivät eivät ole muuttaneet suuntaa, vaan kurssi on palautunut hyvin nopeasti lähtötasoonsa.

Tällä hetkellä sijoittajat ovat hieman odottavissa tunnelmissa, sillä Bitcoinin paluu hetkellisesti yo. trendilinjalle ei yllättäisi. Samaan aikaan kurssin odotetaan puhkaisevan 10.000 dollaria minä päivänä hyvänsä. Markkinat etsivät juuri nyt suuntaa, mutta yleisesti ottaen positiivisissa tunnelmissa.

Bitcoinin markkinaosuus on yhä tasaisessa laskussa. Kuukausi sitten 45-46% välissä ollut Bitcoin dominance pyörii tällä hetkellä hieman yli 37 prosentissa. Rahaa valuu tasaisesti altcoinien suuntaan, mikä on yksi merkki uuden rallin alkamisesta.

Kryptovaluutat kiinnostavat yhä laajemmin rahoitusalan instituutioita

Kryptovaluuttojen treidauksessa on mukana päivä päivältä enemmän pankkeja, hedge-rahastoja sekä yksittäisiä sijoittajia. Vaikka osa pankeista haraa edelleen julkisesti kryptovaluuttoja vastaan, suljettujen ovien takana tapahtuu aivan jotain muuta.

Äsken julkaistussa Thomson Reutersin tutkimuksessa haastateltiin 400 eri rahoitusalan yhtiötä. Viidennes vastaajista harkitsee kryptotreidauksen aloittamista seuraavan 3-12kk aikana. Kiinnostuneista peräti 70% vastasi, että suunnitelmissa on kryptotreidauksen aloittaminen 3-6kk aikana.

Kevään aikana on uutisoitu mm. George Sorosin ja Rockefeller-suvun rahastojen kiinnostuksesta kryptomaailmaan. Aiemmin virtuaalivaluuttoja julkisesti kritisoinut Goldman Sachs on myös perustanut kryptojen treidausyksikön, ja nyt sen kilpailija Morgan Stanley seuraa samoilla jalanjäljillä.

Embed from Getty Images

Vastaavia uutisia on saatu koko kevään ajan lähes viikoittain. Kannattaa miettiä kaksi kertaa, miksi nämä samat pankit haluavat juuri sinun pysyvän pois kryptovaluutoista.

Kryptovaluuttapörssit laajentavat myös koko ajan tarjontaansa, ja markkinoilla on myös yhä enemmän erilaisia instrumentteja virtuaalivaluuttoihin sijoittamiseen. Esimerkiksi suositun eToron CFD-tuotteet mahdollistavat sijoittamisen jopa 20:1 vipuvaikutuksella kryptovaluuttojen hintakehitykseen. Suuret instituutiot ovat treidanneet puolestaan Bitcoin-futuureja jo joulukuusta lähtien.

Vaihtoehtoisten instrumenttien hyvänä puolena on se, että sijoittajan ei tarvitse ostaa kryptovaluuttoja itselleen. Silloin ei tarvitse murehtia kryptovaluuttojen transaktioista, eri pörsseihin rekisteröitymisestä, lompakon valinnasta, hakkeroinneista tai lukuisista muista käyttäjää uhkaavista vaaroista.

Toisaalta, monien mielestä kryptovaluuttojen omistaminen on parasta turvaa seuraavan pankkikriisin varalle – fyysisen kullan ja hopean tavoin.

Malta nousee treidausvolyymin ykköseksi

Moni suomalainen on suunnannut 2010-luvulla töihin Maltalle johtuen saaren kukoistavasta iGaming-bisneksestä. Maltasta on tullut Euroopan johtava pelialan lisenssien myöntäjä, joten kaikilla merkittävillä vedonvälittäjillä sekä kasinoilla on myös konttori saarella.

maltalle muutto

Malta haluaa olla myös blockchain island, eli houkutteleva kohde lohkoketjuteknologiaa hyödyntävälle bisnekselle. Se on onnistunut houkuttelemaan kaksi maailman kolmesta suurimmasta kryptovaluuttapörssistä saarelle: Binance ja OKEx. Binance aikoo avata maltalaispankkien avulla myös kanavan fiat-rahalle – tällä hetkellä pörssin kotiutukset ja talletukset toimivat vain kryptovaluutoilla.

Maltan peliliike on nostanut sen jo suurimmaksi maaksi kryptovaluuttojen volyymilla mitattuna. Morgan Stanley’n tekemän tutkimuksen mukaan Malta on edellä Belizen ja Seychellesin veroparatiiseja. Seuraavina listalla tulevat Yhdysvallat sekä Etelä-Korea.

Määrällisesti suurin osa pörsseistä sijaitsee hieman yllättäen Iso-Britanniassa. Artikkelin laskukaavaa täytyy kuitenkin hieman ihmetellä, sillä Japanin 5 pörssiä ei varmasti voi pitää paikkaansa. Tutkimus kertoo joka tapauksessa Maltan vahvasta etenemisestä maailman ykköskohteeksi kryptovaluuttapörsseille.

Vitalik Buterinin boikotti herätti keskustelua uutisoinnin tasosta

Yksi viime viikon kohuista liittyy Smart Contract -alusta Ethereumin (Katso myös Ethereumin kurssi) perustaja Vitelik Buterinin aloittamaan boikottiin. Voisi jopa sanoa, että Buterin aloitti sodan Coindesk-palvelua kohtaan, joka on yksi netin johtavista uutispalveluista kryptovaluuttojen maailmassa. Hän avautui protestinsa syistä Twitterin puolella viisi päivää sitten seuraavasti:

  1. Coindesk is recklessly complicit in enabling giveaway scams. See their latest article on OMG, which *directly links* to a giveaway scam.
  2. Their coverage of EIP 999 was terrible. They published a highly sensationalist article claiming the chain would split, when it was very clear that EIP 999 was *very far* from acceptance.

  1. And by the way, the conference costs $2-3k to attend. I refuse to personally contribute to that level of rent seeking.

Buterin viittaa ensin Coindeskin kirjoittamaan artikkeliin OmiseGo-projektista, jossa sisältöön oli päätynyt todella amatöörimäinen virhe. Coindesk vihjasi OMG-kryptovaluutan kurssin saaneen puhtia ’airdropista’, joka oli klassinen giveaway-scam. Tällaiset huijaukset ovat valloillaan etenkin Twitterin puolella, ja kyseisen pätkä artikkelissa on todella törkeä virhe kirjoittajalta.

Buterinin kritisoi rajusti myös Coindeskin uutisointia EIP-999:een liittyen. Ethereum Improvement Proposal 999 viittaa keskusteluun Parity Wallet -lompakon jäädytetyistä varoista.

Buterinin mukaan Coindesk antoi tarkoituksella väärän kuvan keskustelusta. Uutinen oli otsikoitu: “Ethereum’s top developers think a blockchain split might be inevitable”. Todellisuudessa lohkoketjun jakaantuminen (hard fork) tai EIP 999:n hyväksyminen ei ole Buterinin mukaan lähelläkään. Ärsytystä lisää se, että Coindesk ei sisällyttänyt artikkeliin Ethereumin pääkehittäjä Péter Szilágyin kommentteja, koska ne olisivat pudottaneet pohjan jutun shokkiarvolta.

Ethereum-perustajan avautuminen on saanut aikaan paljon keskustelua, ja Buterin on saanut taakseen myös tukijoita. Coindesk on saanut ennenkin kritiikkiä, sillä palvelu mainosti laajamittaisesti jopa ponzi-huijaus Bitconnectia sivuillaan.

Kryptovaluuttojen maailma on täynnä ’shillaajia’ eli tiettyjen kryptovaluuttojen hehkuttajia, joiden agendana on hyödyntää omaa seuraajajoukkoaan rahan tekemiseksi. Objektiivisen uutisoinnin löytäminen on haastavaa.

Tämä tuli esiin hyvin vuoden 2017 lopulla Suomenkin valtamedian osalta, jonka uutisointi oli esim. talousalan julkaisuissa lähes poikkeuksetta ala-arvoista. Positiivisena asiana täytyy mainita Ylen useat hyvin tehdyt kryptovaluuttoja käsittelevät artikkelit, joissa taustatyö on myös hoidettu asianmukaisesti kuntoon.

Viimeisen puolen vuoden aikana on ollut ilahduttavaa todistaa monien uusien yksityisten sivustojen syntyä kryptovaluuttojen kenttään. Kentältä löytyy myös podcasteja, ja Suomeen on äskettäin perustettu myös kryptovaluuttayhdistys, Konsensus Ry. Jos valtamedia ei halua levittää asiallista tietoa kryptovaluutoista, niin homman hoitavat sitten yksityiset sivustot tahollaan.

ICO esillä seuraavassa Silicon Valleyn jaksossa

HBO:n Silicon Valley on yksi tämän hetken suosituimmista komediasarjoista. Se kertoo amerikkalaisesta Pied Piper -startupista, jonka suurena unelmana on rakentaa decentralized internet. Sarjassa on sivuttu kryptovaluuttoja myösaiemmin mm. Bitcoin-louhinnan osalta, ja alkudemoon lisättiin Coinbase-yhtiön logo viidennen tuotantokauden alussa. Tulevassa jaksossa mukaan astuu myös ICO, eli Initial Coin Offering.

ICO:t suorastaan räjähtivät suosiossa vuoden 2017 aikana, ja suurin osa niistä järjestetään edelleen Ethereum-alustalla. Kyse on siis IPO:n vastineesta kryptovaluuttojen maailmassa.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.