bitcoin kurssi
Kryptovaluutat

Kryptovaluuttojen viikkokatsaus: Bitcoin-huuma saavuttaa uusia tasoja

Bitcoin on ollut yhä useammin valtamedian otsikoissa kuluneen vuoden aikana. Suosion lähti nousuun merkittävästi vuosi sitten, kun bittikolikon kurssi rikkoi 1000 dollarin rajan. Kiinnostus Bitcoinia kohtaan on kasvanut tasaisetsi vuoden 2017 aikana, ja bittirahan kuplaa on kauhisteltu jokaisen uuden tuhatluvun kohdalla. Kurssi saavutti historiallisen 10.000 dollarin rajapyykin marraskuun viimeisinä päivinä, ja tämä tapahtuma on saanut aikaan täysin uuden kokoluokan manian. Jopa Yhdysvaltain merkittävät talouskanavat puhuvat jatkuvasti Bitcoinista, ja maailman suurimmat palveluntarjoajat ovat olleet pari viikkoa pahasti polvillaan.

Viime viikolla myös suomalainen Coinmotion joutui niin kovan ruuhkan alle, että palveluun ei pystynyt välillä kirjautumaan lainkaan. Maailman tunnetuin palveluntarjoaja Coinbase saa tällä hetkellä 500.000-1.000.000 uutta asiakasta viikoittain. Bitcoinin rikottua 10.000 dollarin kurssin, kyseiseen palveluun avattiin 100.000 uutta tiliä yhden päivän aikana.

Edellinen viikkokatsaus julkaistiin maanantaina 4. joulukuuta, jolloin Bitcoinin kurssi oli suht maltillisissa 11.500 dollarin lukemissa. Pian alkoi kuitenkin tapahtua. Viime viikolla nähtiin uskomaton ralli, joka alkoi Suomen itsenäisyyspäivän iltana noin 12.500 dollarin tasosta. Vain reilut 24 tuntia myöhemmin Bitcoin rikkoi 18.000 dollarin rajan! Tästä seurasi pari päivää kestänyt laskukausi noin 13.500 dollarin tienoille, josta kurssi on pikkuhiljaa noussut jälleen 17.000 dollarin pintaan.

Wall Street lähti leikkiin mukaan

Bitcoinin kurssinousun syitä on spekuloitu hartaasti. Tällä hetkellä fakta on se, että kukaan ei osaa selittää tai ennustaa maailman suosituimman bittirahan liikkeitä. Tämä todistettiin hyvin sunnuntaina, jolloin Bitcoin-yhteisö pidätti henkeään futuurimarkkinan auettua.

Tämän hetken tietojen mukaan ainakin neljä eri tahoa avaa Bitcoin-futuurit treidattaviksi lähiviikkojen aikana. CME Group ilmoitti aikeistaan jo pari kuukautta sitten ja Nasdaq on myös valmiina. Cboe (Chicago Board Options Exchange) ehti kuitenkin ensin. Treidaus käynnistyi Suomen aikaa maanantaina 10. joulukuuta klo 01 aamuyöstä.

Bitcoin-yhteisö kirjaimellisesti pidätti henkeään ja päivitti hermostuneena nettiselaintaan kyseisellä ajanhetkellä. Futuurien julkistusta oli pidetty Bitcoin-kuplan puhkaisevana hetkenä, jolloin Wall Street shorttaisi bittikolikon alimpaan helvettiin. Bitcoinin kurssi yllätti jälleen asiantuntijat, kuten se tekee joka ikinen kerta. Bittiraha nousu noin 14.000 dollarista 15.000 dollariin puolessa tunnissa Cboe:n markkinoiden avauduttua. Ja kurssi on jatkanut nousuaan siitä lähtien. Cboe:n nettisivut kaatuivat myös välittömästi futuuritreidauksen auettua, mistä riitti hupia Bitcoin-yhteisössä.

Futuureista on hyvä ymmärtää tällä hetkellä kaksi asiaa. Ensinnäkin, vaihto on vielä marginaalista ja shorttaajia ei markkinoilla juuri ole. Tilanne tulee muuttumaan lähikuukausina, mutta nyt on käynnissä monien analyytikoiden mukaan vielä kokeiluvaihe. Futuurit ovat käytännössä kahden eri tahon vedonlyöntiä siitä, missä Bitcoinin kurssi on kuukauden päästä. Kyseessä on täysin Bitcoinista irrallaan oleva markkina, ja futuurisopimukset ovat ns. cash-settled -diilejä. Eli kumpikaan osapuoli ei osta Bitcoinia, vaan sopimuksen päätyttyä hävinnyt osapuoli tilittää dollareita.

Altcoinit keulivat uusiin korkeuksiin

Altcoin-markkina on kokenut myös valtavan vuoristoradan edeltäneen viikon aikana. Kurssit ovat kuitenkin liikkuneet hyvin poikkeuksellisesti totuttuun nähden. Aiemmin mainittu Bitcoinin loikka 18.000 dollariin sai käytännössä koko altcoin-markkinan romahtamaan. Bitcoin-mania oli sillä tasolla, että monet sijoittavat möivät kaikki muut kryptokolikkonsa ja hypppäsivät Bitcoin-junaan.

Kurssihuipun jälkeen tilanne kääntyi päälaelleen, kun ammattilaiset kotiuttivat Bitcoin-voittojaan ja ostivat halpoja altcoineja. Tämä kuvaa hyvin sijoittamista isossa kuvassa, eli miksi amatöörit joutuvat jatkuvasti tämän leikin maksumiehiksi. Futuurien avauduttua sekä Bitcoin että altcoinit ovat kulkeneet käsi kädessä uusiin korkeuksiin. Koko kryptovaluuttojen markkina rikkoi eilen uuden merkkipaaluun: 500 miljardia dollaria. Bitcoinin osuus on tästä kakusta 285 miljardia.

Viikon kuuma nimi on Litecoin. “Bitcoinin pikkuveli” on keulinut hurjasti siitä lähtien, kun projektin perustaja Charlie Lee esiintyi CNBC:n haastattelussa. Kuukausi sitten LTC pyöri alle 60 dollarissa, mutta nyt se nousi korkeimmillaan lähes 350 dollariin. Puolet tästä noususta on tapahtunut parissa päivässä! Litecoinin reaaliaikainen kurssi:

Kaikki merkittävät altcoinit ovat olleet viime päivivä kovassa nosteessa. Ether rikkoi eilen 600 dollarin haamurajan, ja Dash puhkaisi 900 dollaria ensimmäistä kertaa. Pitkään paitsiossa ollut Ripple on noussut viimeisen 24 tunnin aikana lähes 80 prosenttia, kun Nikkei julkaisi uutisen kymmenien japanilaisten sekä korealaisten pankkien testeistä Rippleen liittyen.

IOTA-projekti on saanut viimeisen viikon aikana myös käsittämättömän paljon suosiota. Verkossa tulee päivittäin vastaan aloittelijoiden viestejä, joilla ei ole hajuakaan IOTA:n teknologiasta eikä mistään muustakaan fundamenteista. IOTA-kolikoita olisi kuitenkin saatava, kun kaveritkin ostaa. Tästä johtuen onkin yllättävää, että IOTA on tällä hetkellä ainoa merkittävä kryptovaluutta, jonka kurssi näyttäisi laahaavan paikallaan. Artikkelin kirjoitushetkellä IOTA on 11 prosentin laskussa edeltävän 7 päivän ajalta.

Yksi syy altcoinien nousuun on ollut viimeisen viikon aikana se, että Bitcoin-voittoja siirretään eurojen ja dollareiden sijasta toisiin kryptoihin. Bitcoinin kotiuttaminen omalle pankkitilille tarkoittaa verotuksen piiriin siirtymistä. Tästä johtuen mm. Tether-kryptovaluutta on suursijoittajien suosima, sillä Bitcoinit voi pistää sen avulla käytännössä parkkiin dollareiksi.

Puheenaiheet: kryptokissat, Bulgarian valtio

Kryptovaluuttojen maailmassa tapahtuu tällä hetkellä niin paljon, että yksittäisen päivän tapahtumista voisi tehdä helposti tuhansien sanojen mittaisen raportin.

Yksi edeltävän viikon puheenaiheista on ollut kryptokissat, eli tarkemmin sanottuna cryptokitties-peli. Kyseessä on ensimmäinen valtavan suosion saanut Ethereum-alustalle rakennettu peli. Käytännössä pelaaja hankkii itselleen kryptokissan, jonka hän risteyttää toisten kissojen kanssa. Lopputuloksena voi syntyä äärimmäisen harvinainen kryptokatti, joita on kaupattu parhaimmillaan jo 100.000+ dollarilla. Vielä uskomattomampaa tässä on se, että kryptokattien aiheuttamat transaktiot jumittivat pahasti koko Ethereum-verkon!

cryptokitties

Tämän lisäksi otsikoissa on ollut Bulgarin valtion uskomaton Bitcoin-potti. Southeast European Law Enforcement Center (SELEC) raportoi jo toukokuussa 2017 Bulgarin valtion takavarikosta, jossa se sai haltuunsa rikollisilta yli 200.000 Bitcoinia. Niiden arvo oli jo uutisen julkaisuhetkellä varsin mukava 2000 dollaria * 213.000, mutta Bitcoinin rakettimainen kurssinousu on nostanut potin aivan uusiin sfääreihin. Tämän päivän kurssilla Bulgarian valtiolla on hallussaan yli 3,6 miljardin dollarin edestä Bitcoineja. Tämä summa vastaa lähes 20 prosenttia maan valtion velasta!

Eilen julkaistun uutisen mukaan myös Suomen valtiolla on hallussaan takavarikoituja Bitcoineja, mutta valitettavasti niiden arvo on Bulgarian esimerkkiin verrattuna varsin vähäinen. Valtiolla on takavarikoituna 23 miljoonan edestä Bitcoineja, jolla toisaalta korjattaisiin jo monta homekoulua.

Bitcoin-jeesus Roger Ver ei kerää sympatiaa

Roger Ver on yksi Bitcoin-universumin kiistattomia avainhenkilöitä. Ver on ollut maailman tunnetuimpia Bitcoin-evankelistoja jo 2010-luvun alkupuolelta saakka. Hän on omalta osaltaan vaikuttanut valtavasti Bitcoinin leviämiseen ja omistaa tälläkin hetkellä bitcoin.com -domainin. Ver on myös sijoittanut lukemattomiin eri kryptovaluuttaprojekteihin.

Roger Ver on tunnettu myös ”Bitcoin-jeesus” -nimellä mainstream-mediassa, mutta miehen sädekehä on alkanut himmentyä kovasti loppukesästä lähtien. Ver on nimittäin Bitcoin Cash -leirin keulahahmo. Bitcoin Cash on puolestaan Bitcoinin tunnetuin fork, joka suoritettiin elokuussa. Sen ideana on palauttaa Bitcoin takaisin Satoshi Nakamoton alkuperäistä ideaa vastaavaksi ja korjata Bitcoinia vaivaavat transaktio-ongelmat. Bitcoin Cash soveltuukin kiistatta Bitcoinia huomattavasti paremmin rahansiirtoihin, sillä sen kulut ovat lähes nolla.

Roger Ver esiintyi pari päivää sitten CNBC:n vieraana ja puhui tuttuun tyyliinsä tästä ongelmasta, jonka Bitcoin-fanit leimasivat FUD:n levittämiseksi. Ver otti myös kärkkäästi kantaa toisen Bitcoin-evankelistan taloudelliseen tilanteeseen, joka poiki suorastaan silmiä kostuttavan loppuratkaisun.

Ver kirjoitti Twitterissään kommentin Andreas M. Antonopoulosin suuntaan, joka on yksi maailman tunnetuimmista Bitcoin-ilosanoman levittäjistä:

Antonopoulos sai oudoksuvia kommentteja myös muilta some-käyttäjiltä, jotka ihmettelivät miehen keräämiä avustuksia, vaikka kyseessä on yksi alan pioneereista. Jos Antonopoulos on puhunut Bitcoinin läpimurrosta vuosikausia, niin kyseessä täytyy olla tässä vaiheessa jo multimiljonääri. Lopulta kreikkalainen Bitcoin-evankelista avautui tilanteestaan Redditissä tällä koskettavalla viestillä.

Antonopoulos kertoo postauksessaan elämästään Bitcoin-maailmassa 2010-luvun alkupuolella. Hän teki töitä yötä päivää auttaen lukemattomia ihmisiä ja startup-yrityksiä, mutta ei tienannut käytännössä penniäkään. Vuoden 2013 lopulla hän oli valtavissa veloissa, joista mies pääsi eroon vasta 2016-vuoden lopussa. Hän joutui käyttämään jokaisen pennin elämiseen ja velkojensa hallintaan, eikä pystynyt keräämään itselleen Bitcoin-omaisuutta silloin, kun kurssit olivat alhaalla.

Se, mitä tämän jälkeen tapahtui, on huikea osoitus Bitcoin-yhteisön voimasta. Antonopoulos sai yhden päivän aikana lahjoituksia yli 1,6 miljoonan dollarin arvosta. Lukemattomat ihmiset osoittivat tukensa tälle miehelle, jonka ansiosta he olivat rikastuneet Bitcoin-sijoituksilla. Yksi tuntematon lahjoittaja siirsi Antonopoulosille käsittämättömät 37 Bitcoinia, joka on tämän päivän kurssilla noin 629.000 dollaria. Tässä kyseinen henkilö:

Nyt Bitcoin-evankelista Antonopoulos voi jatkaa hienoa työtään taloudellisesti turvattuna. Antonopoulosin esiintymiset ovat hyödyllistä kuunneltavaa jokaiselle Bitcoin-harrastajalle, ja niitä löytyy Youtubesta pilvin pimein. Suosittelen seuraamaan myös hänen twitter-tiliään.

Lopuksi vielä varoituksen sana. Mielestäni krypto-huuma on eskaloitunut 10.000 dollarin rajapyykin jälkeen vaaralliselle tasolle. Viime viikon käsittämätön kurssinousu, Litecoinin tuplaantuminen käytännössä yhdessä päivässä ja niin edelleen. Kurssit liikkuvat nyt liian nopeasti liian paljon.

Tämän lisäksi markkinoille rientää tällä hetkellä vaarallisen paljon ihmisiä, joilla ei ole mitään käsitystä heidän hankkimistaan instrumenteista. IOTA-huuma on tästä paras esimerkki. Monet kryptoihin sijoittajat eivät osaa selittää blockchainin toimintaa tai käyttää kryptovaluuttapörssiä.

Eikä tässä vielä kaikki. Viime aikoina on tullut esiin yhä enemmän tietoa siitä, että kryptoihin sijoitetaan nyt lainarahalla. Miten monta pikavippiä on nostettu Bitcoiniin sijoittamiseksi Suomessa Ihmiset ovat raporttien mukaan ottaneet jopa kymmenien tuhansien eurojen lainoja kryptosijoituksiin.

Blockchain sekä kryptovaluutat ovat tulleet jäädäkseen, se on selvää. Mutta viime viikkojen hintakehitys on seurausta vaarallisesta spekuloinnista, mikä voi tarkoittaa rajua korjausliikettä. Nyt kelkkaan hypänneet sijoittajat eivät ole hardcore-uskovaisia, jotka ovat kokeneet 50-90% laskuja ennenkin. Jos Bitcoin romahtaisi nyt 5000-dollarin tasolle, jossa se oli vain pari kuukautta sitten, sadat tuhannet ihmiset möisivät paniikissa kaiken omistamansa. Tämä johtaisi puolestaan entistä pahempaan romahdukseen.

Bitcoinilla ja muilla kryptoilla voi olla edessään todella raju korjausliike, jossa kurssi palautetaan paljon terveemmälle tasolle.

Suosittelen kaikkia kryptovaluutoista kiinnostuneita opiskelemaan ensin huolella mistä tässä kaikessa on kyse, ennen kuin sijoittaa teknologiaan yhtään euroa. Kurssilaskujen lisäksi markkinoilla on lukemattomia muita riskejä, kuten pörssien hakkeroinnit. Viime päivinä on tullut esimerkiksi uutisia siitä, kuinka tuhansia käyttäjiä on huijattu feikeillä Google Storen applikaatioilla. Kryptovaluuttoihin sijoittajan on oltava todella hyvin perillä siitä mitä hän tekee. Muussa tapauksessa todennäköisyys sijoituksen menettämiselle on todella suuri.

Asialinjan viikkokatsaukset tuottaa Bitcoinkeskus.com. Sivusto tarjoaa ajankohtaisia uutisia sekä oppaita kryptovaluuttojen maailmasta. Artikkelit ovat hyödyllistä luettavaa jokaiselle kryptokolikoista kiinnostuneelle.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *