bitcoin opas
Kryptovaluutat

Kryptovaluuttojen viikkokatsaus: Bitcoinin kurssi ensimmäistä kertaa yli 10.000 dollaria

Bitcoinin kurssi on käynyt läpi hurjan vuoristoradan marraskuun aikana. Bitcoin Cashin aiheuttama kryptovaluuttojen sisällissota painoi Bitcoinin kurssin 5500$ tasolle vain muutama viikko sitten. Bitcoin toipui tästä nopeasti, ja oli edellisen viikkokatsauksen kirjoitushetkellä jo 8200 dollarissa. Tänään, vain kuusi päivää myöhemmin, virallinen kurssi ylitti maagisen 10.000 dollarin rajapyykin. Uusin viikkokatsaus käy läpi Bitcoinin nykytilaa ja erilaisia riskejä kryptovaluuttojen markkinoihin liittyen.

Bitcoin on varastanut otsikot

Bitcoinin raju kurssinousu on ollut suurin puheenaine edeltävän viikon aikana. Kymppitonnin kurssia on pidetty jo pitkän aikaa psykologisena rajapyykkinä. Nähdäänkö nyt valtavasti voittojen kotiutuksia, vai muodostaako 10.000$ tukevan pohjan matkalla kohti vieläkin korkeampia kurssilukemia?

Käytännössä Coinmarketcap.com -sivuston noteerauksesta on tullut alalle de facto -standardi. Kyseinen sivusto muodostaa Bitcoinin kurssin perustuen suurimpiin pörsseihin. Bitcoinin kurssi on ollut esimerkiksi tänään jo pitkän aikaa yli 10.000$ rajan korealaisissa pörsseissä, mutta virallinen kurssi ylitti ko. lukeman vasta hieman myöhemmin. Reaaliaikainen kurssi:

 

Kymppitonnin rajapyykki tuntuu nyt itsestään selvältä, kun Bitcoin on sen saavuttanut. Alan yleinen puheenaihe on ollut 10.000$ kurssi jouluun mennessä, joten Bitcoin ylitti ennustukset jälleen kerran. Moni asiantuntija on kuitenkin odottanut kurssikorjausta ja myynyt omistuksiaan sekä 8000$ että 9000$ tasolla, joten näin nopea liike kymppitonniin on ollut pienoinen yllätys. Maailman tunnetuin bittiraha on tuplannut kurssinsa tänä vuonna kolmen kuukauden välein.

Koko kryptomarkkina on nousussa

Bitcoinin lisäksi tärkeimmät altcoinit ovat kirineet valtavasti sitten edellisen viikkokatsauksen. Tässä suurimpien kryptovaluuttojen markkinamuutokset edellisestä viikkokatsauksesta tähän päivään:

Valuutta Kurssi 22.11 Kurssi 28.11
Bitcoin 8188 $ 10106 $
Ether 368 $ 471 $
Bitcoin Cash 1185 $ 1574 $
Ripple 0,24 $ 0,27 $
Litecoin 71,5 $ 93,2 $
Dash 483 $ 623 $
IOTA 0,90 $ 1,07 $
NEO 35,3 $ 37,9 $
Monero 137 $ 186 $
NEM 0,21 $ 0,23 $

Tämän hetken top 10 -listaus näyttää hieman erilaiselta, sillä muutama päivä sitten Coinmarketcap-sivusto lisäsi mukaan myös Bitcoin Cashin. Kyseessä on Bitcoinista kuukausi sitten hard forkattu valuutta, jonka ideana on palauttaa louhinta pois suurilta ASIC-farmeilta tavallisten käyttäjien haltuun. Projektia pidetään yhtenä monista rahastusyrityksistä, eikä se ole hardcore-fanien suosiossa.

Tällä hetkellä on oleellista huomata koko kryptomarkkinan valtava kasvu. Bitcoinin marraskuisen kurssipohjan (5500$) hetkellä koko kryptomarkkina oli arvoltaan hieman alle 200 miljardia dollaria. Artikkelin kirjoitushetkellä koko kryptomarkkinan arvo on ylittänyt jo 300 miljardia! Kyseessä on huikea prosentuaalinen nousu. Nousu kertoo siitä, että fiat-valuuttaa vaihdetaan tällä hetkellä kovaa vauhtia moniin eri kryptovaluuttoihin – ei pelkästään Bitcoiniin. Muutama päivä sitten Bitcoin Cash sai esim. kovaa boostia Etelä-Koresta, jossa paikallinen Won vaihtui kovalla volyymilla Bitcoin Cashiksi.

Ethereumin väkevä kasvu on nostanut myös Ethereum Classicin arvoa hurjasti; artikkelin kirjoitushetkellä se on noussut yli 79% viimeisen viikon aikana.

Ethereum Classic on nimensä mukaisesti alkuperäinen Ethereumin lohkoketju, eli tässä universumissa tilanne on päinvastoin kuin Bitcoinin kohdalla. Bitcoin-nimeä kantava kryptovaluutta on ns. Bitcoin Core, eli alkuperäinen lohkoketju. Bitcoin Gold, Bitcoin Cash jne. ovat sen uusia haaroja. Ethereum-platform on sen sijaan vuonna 2016 tapahtuneen forkin jälkeen eronnut haara. Se on kuitenkin tällä hetkellä huomattavasti vahvemmassa asemassa kuin alkuperäistä lohkoketjua seuraava Ethereum Classic.

Tällä hetkellä tuntuu siltä, että some- ja foorumikäyttäjien suosikkihahmo kryptovaluuttojen maailmassa on Litecoinin perustaja Charlie Lee. Lähes jokainen kryptosijoittaja tuntuu omistavan Litecoinia, pitää Charlie Leestä henkilönä ja toivoo LTC:n nousua. Hänen some-kommenttinsa ovat mukavaa vaihtelua Bitcoinin sekä Bitcoin Cash -leirin extreme-fanien sanasotaan.

Viime viikot ovatkin olleet mukavaa aikaa Litecoinin sijoittajille, sillä Litecoinin kurssi on noussut nopeassa tahdissa 55-56 dollarin tasolta yli 90 dollariin. Valuutan odotetaan rikkojan 100 dollarin kurssin joulukuun alussa.

Suomen Finanssivalvonta varoittaa riskeistä

Uudet kurssiennätykset saavat varmasti aikaan uusia varoituksia kuplasta sekä kryptovaluuttoihin sijoittamisesta. Suomen Finanssivalvonta osallistui myös talkoisiin menneellä viikolla ja julkaisi pitkän artikkelin erilaisia varoituksia. Aihetta on käsitelty enemmän tässä artikkelissa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Fivan varoitukset ovat mielestäni täysin aiheellisia. Kryptovaluuttoihin sijoittamisessa on paljon riskejä, ja niitä ostetaan tällä hetkellä myös hintaspekulaation motivoimana. Tämä saa osaltaan aikaan itseään ruokkivan kierteen. Kun yhä useampi ihminen uskoo Bitcoinin hinnan nousevan ja ostaa bittirahaa itselleen, se nostaa myös kurssia ylöspäin. Markkinoilta puuttuu säätelyä, ja kyseessä on hyvin pitkälti villin lännen meininki. Tällaisessa tilanteessa on perusteltua ennemmin pelotella potentiaalisia sijoittajia liikaa, kuin liian vähän. Jos joku haluaa tehdä ICO-sijoituksen tai ostaa tuntematonta kryptovaluuttaa varoituksista huolimatta, niin henkilö ottaa tietoisen riskin rahojensa menettämisestä.

Kuplan tai kurssihuipun selvittämisessä riittää tällä hetkellä haasteita, sillä kryptovaluuttojen hinnanmuodostus ei perustu perinteisiin mittareihin. Ei ole olemassa organisaation tulosraportteja, joiden avulla voidaan laskea vaikkapa p/e -lukuja. Ei ole olemassa mitään hintatasoa, joka on absoluuttisesti liian korkea tai liian matala. Bitcoinin kurssin ollessa 10.000$ se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että 9000$ kurssitaso oli edullinen.

Kannattaa aina muistaa, että fiat-valuutta on vain yksi mittatikku. Jos Bitcoinin arvo ei muutu, mutta dollarin arvo romahtaa, niin Bitcoinin dollarilla mitattu arvo luonnollisesti nousee. Joidenkin analyytikoiden mielestä tällä hetkellä onkin käynnissä fiat-valuuttojen hyperinflaatio kryptovaluuttoja vastaan.

Erota teknologia ja sen sovellukset toisistaan

Kaiken Bitcoin-uutisoinnin keskellä on oleellista erottaa teknologia (blockchain) sekä sen sovellukset toisistaan. Kukaan ei tiedä onko Bitcoin vuoden päästä 100.000$ vai romahtanut 100$ -tasolle. Bitcoin voi hyvin menettää joku päivä ykköspaikkansa kryptovaluuttojen kukkulalla mille tahansa kilpailijoista. Tästä saatiin esimakua parin viikon takaisessa sisällissodassa. Vain kuusi kuukautta sitten myös Ethereumin markkina-arvo kiri lähes Bitcoinin tasolle.

Bitcoin voi olla kupla tai sitten ei. Sen mahdollinen romahdus ei kuitenkaan tarkoita lohkoketjuteknologian romahdusta. Blockchain on tullut jäädäkseen. Kaikki maailman suurimmat finanssialan instituutiot ovat kehittäneet jo vuosia omia ratkaisujaan sen päälle. Lisäksi lohkoketjuteknologia tulee muuttamaan myös lukemattomia muita aloja. Mikä tahansa asia maailmassa, jossa vaaditaan sopimuksen tekoa ja sen ehdoissa pysymistä, äänestämistä, rahansiirtoa, resurssien hallintaa, materiaalin seurantaa jne. voidaan toteuttaa jatkossa lohkoketjuteknologia hyödyntäen. Blockchain hävittää prosessista kolmannen osapuolen välikäden ja varmistaa joka hetki informaation oikeellisuuden.

Tällä hetkellä on aivan oleellista ymmärtää taustalla olevan teknologian mahdollisuudet ja erottaa blockchain ja Bitcoin toisistaan. Sen jälkeen voit esimerkiksi pohtia, mitä älysopimuksia tukeva Ethereum-universumi tarjoaa, tai minkä vuoksi Litecoin voisi toimia paremmin maksuliikenteessä kuin Bitcoin. Mainstream-media keskittyy tällä hetkellä vain Bitcoinista kirjoittamiseen, koska se on käytännön syistä helpompaa. Bitcoinin mahdollinen romahdus tai nousu 100.000$ -tasolle ei kuitenkaan kerro koko lohkoketjuteknologian läpimurroista kuin pienen osan.

Prasos Oy tarjoaa vaihtoehdon kryptosijoittamiseen

Jos olet kiinnostunut sijoittamisesta kryptovaluuttojen markkinaan perinteisellä tavalla, kannattaa vilkaista Prasos Oy:n osakeantia.

”Prasos on Pohjoismaiden johtava bitcoin-välittäjä, jonka liikevaihtoennuste kuluvalle tilikaudelle on 3,0 MEUR. Tunnetuimmat palvelut: Coinmotion, Denarium ja Bittiraha.fi. Tavoitteena on kansainvälistyä, ja tehdä bitcoin-sijoittamisesta valtavirtaa. Kuluvalla tilikaudella liikevaihto on moninkertaistumassa, ja yhtiö on tällä hetkellä vahvasti voitollinen.”

Osakeannissa kerätään 750k – 2,5M euroa, ja tällä hetkellä on kasassa jo yli 620k euroa. Osakkeen hinta on 77 euroa ja minimimerkintä on 7 osaketta. Yritys on tällä hetkellä Pohjoismaiden johtava Bitcoin-palveluntarjoaja. Sen hallinnoima Coinmotion-palvelu on myös erittäin suositeltava vaihtoehto aloittelevalle Bitcoin-sijoittajalle.

Prasosin osakeanti on erilainen tapa sijoittaa kryptomarkkinoihin, sillä sen arvo ei ole suoraan riippuvainen yksittäisen bittikolikon arvosta. Jos sijoitat esimerkiksi öljyalan yhtiöön tai kultakaivokseen, niiden osakekurssi on vahvasti sidoksissa ko. raaka-aineen markkinahintaan. Prasosin kaltaisen yrityksen liikevaihto syntyy sen sijaan vaihtokomissioista eli Bitcoinin osto- ja myyntitapahtumista.

Lähitulevaisuudessa Coinmotion-palveluun lisätään myös muita kryptovaluuttoja, kuten Ether ja Litecoin. Suosittelen lukemaan Sijoitustieto-palvelussa julkaistun haastattelun reilun viikon takaa, jos et ole siihen vielä tutustunut.

Loppuun vielä katselusuositus Youtube-keskustelusta, joka on saanut aikaan tuhansia kommentteja ympäri sosiaalista mediaa. Vastakkain ovat Twitter-tili @BitcoinErrorLog sekä Bitcoin Cashin ”puhemies” ja monien Bitcoin-fanien suurin vihollinen, Roger Ver. Video sisältää kolme varttia kiihkeää keskustelua, jossa käydään läpi paljon Bitcoinin ja Bitcoin Cashin eroja sekä taustoja moniin viime aikaisiin tapahtumiin liittyen.

Samalla mainitsen myös Youtube-kanavan Crypto Investor (Twitterissä @Truth_Investor), jota suosittelen ehdottomasti seuraamaan. Todella paljon hyödyllistä ja asiallista informaatiota.

Artikkelin kuva: Pixabay

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *