bitcoin reaaliaikainen kurssi
Kryptovaluutat

Kryptovaluuttojen viikkokatsaus: Bitcoinin kurssi yli 20.000 dollarin rajan

Asialinjan viikottaisista kryptokatsauksista on tullut nopeasti todella suosittuja. Myös vanhemmat artikkelit keräävät lukijoita mukavaa tahtia. Viikkokatsaukset sisältävät paljon ajatonta tietoa ja tarjoavat hyvän läpileikkauksen kryptomaailman viimeaikaisiin tapahtumiin. Ne ovat hyödyllistä luettavaa etenkin aloitteleville Bitcoin-sijoittajille.

Viimeiset 5-6 päivää ovat olleet kryptovaluuttojen maailmassa varsin rauhallista aikaa. Suuremmilta kohuilta on vältytty, ja altcoin-markkina on ollut myös hieman aiempaa tasaisempi. Kokonaisuutena viikko oli monelle sijoittajalle todellinen jackpot, jos portfoliosta löytyivät raketit kuten Ripple, Cardano, Verge ja TRON.

Bitcoin rikkoi 20.000 dollarin rajan

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 18.500 dollarissa. Lukema on vain kymmenen prosenttia korkeammalla kuin edellisen viikkokatsauksen aikoihin (Sanan “vain” käyttö kymmenen prosentin viikkonousun yhteydessä kertoo hyvin siitä, miten nopeasti kurssit kohoavat juuri nyt). Tässä ei ole kuitenkaan koko totuus, sillä maailman suosituin virtuaalivaluutta ehti rikkoa pari päivää sitten maagisen 20.000 dollarin rajan. Bitcoinin reaaliaikainen kurssi:

Bitcoinin kurssi kohosi tasaisesti noin 18.000 dollarin tasosta koko lauantain ja sunnuntain ajan, kunnes vääjäämätön 20.000 dollarin ylitys tapahtui sunnuntai-iltapäivänä. Kurssinousu näytti tapahtuvan sopivasti CME Groupin futuurien lanseerauksen alla, ja moni ehtikin ennustaa johdannaismarkkinoiden tuovan Bitcoinille uusia ATH-lukemia. Toisin kuitenkin kävi, sillä kurssi on ollut tasaisessa laskussa sunnuntai-illasta lähtien.

CME Groupin pelinavaus on todella merkittävä, sillä kyseessä on maailman suurin johdannaispörssi. Kilpailija Cboe avasi futuurinsa jo viikko sitten, mutta yhtiö tarjoaa hieman pienemmille kukkaroille tarkoitettua tuotetta. Yksi CME Groupin futuurisopimus on sidottu viiden Bitcoinin hintaan – Cboe:lla vain yhteen. Cboe:n Bitcoin-futuurien hinta muodostetaan yhden pörssin lukemasta, mutta CME Group ottaa vertailun neljästä eri pörssistä.

Futuurit ovat merkittävä askel Bitcoinille, sillä ne mahdollistavat Wall Streetin osallistumisen peliin vivun (leverage) avulla.

Monien (viisaiden) analyytikoiden mielestä Bitcoin-sijoittajan on tästä lähtien seurattava tarkasti futuurien kurssia, sillä ne määrittävät lopulta myös Bitcoinin hintatason. Heti ensi minuuteista lähtien on käynyt selväksi, että CME Groupin futuurien spread on vain parin prosentin luokkaa Bitcoinin viralliseen kurssiin verrattuna. Moni sijoittaja kysyykin nyt itseltään: korjaako Bitcoinin kurssi itsensä futuurien tasolle vai päinvastoin? Voit seurata CME Groupin futuureja täältä.

Bitcoin Cashin tulevaisuus näyttää lupaavalta

Edellisessä viikkokatsauksessa mainittiin altcoineista mm. ”Bitcoinin pikkuveli” Litecoin, joka tuplasi kurssinsa viime viikon alussa. Ethereum nousi myös samaan aikaan ATH-tasolle, mutta loppuviikolla molempien kurssi pysyi melko hyvin paikallaan.

Kolmanneksi suurin kryptovaluutta Bitcoin Cash sai buustia kurssiinsa, kun maailman tunnetuin Bitcoin-maksuoperaattori Bitpay otti sen mukaan valikoimiinsa. Bitpayn avulla kauppias voi hyväksyä kryptovaluuttoja maksuna tuotteistaan. Bitpay hoitaa kryptojen konvertoinnin kauppiaan hyväksymäksi valuutaksi ja kantaa käytännössä virtuaalivaluuttojen volatiliteettiriskin.

Tämän lisäksi Bitcoin Cash sai merkittävää tukea Coinbasen suunnalta, joka on tällä hetkellä maailman tunnetuin kryptolompakko/pankki. Coinbase ei ole pörssi, mutta toisaalta se on enemmän kuin lompakko, koska kyseisellä sivustolla on mahdollista vaihtaa fiat-valuutta kryptovaluutaksi. Samalla idealla toimii myös suomalainen Coinmotion.

Coinbase on tarjonnut tähän asti mahdollisuuden ostaa Etheriä, Litecoinia sekä Bitcoinia. Uusimpien tietojen mukaan Bitcoin Cash on tulossa valikoimiin vuoden vaihteen jälkeen. Tästä on todistusaineistona mm. tämä kuva, jossa Bitcoin Cash näkyy jo yhtenä vaihtoehtona Coinbasen API:ssa.

BCH:n menestyksestä innostuneena, aito ja alkuperäinen Bitcoin-jeesus Roger Ver veti tänään parituntisen session, jossa hän vastaili Redditissä esitettyihin kysymyksiin Youtuben välityksellä. Roger Ver on hartaimmille Bitcoin (Core) -uskovaisille suurin saatana, mutta miehen kommentteja kannattaa mielestäni aina kuunnella. Pientä filtteriä on syytä kuitenkin käyttää, sillä Ver jättää usein kertomatta monia ratkaisuvaihtoehtoja, joita Bitcoinin ongelmiin on jo esitetty.
Ripple nousi kansan suosikiksi

Jos katsotaan top 10 -kryptovaluuttoja, niin Ripple ja Cardano nousevat selkeästi esiin viime viikon suurimpina raketteina. Ripplen kurssi on noussut artikkelin kirjoitushetkellä yli 200 prosenttia, eli XRP-kolikko kolminkertaistui noin 0,25 dollarista 0,75 dollarin tasolle. Kaiken lisäksi tämä liike tapahtui vain parin päivän aikana – Ripplestä tuli yhtäkkiä ”koko kansan kolikko”.

Nimi Ripple tarkoittaa käytännössä yritystä, kryptovaluuttaa sekä platformia. Ripple on yhtiön omien sanojen mukaan a global real-time settlement network. Ripple-yhtiö mahdollistaa teknologiansa avulla (käytännössä) reaaliaikaiset rahansiirrot eri finanssialan laitosten välillä. Tällä hetkellä eurot, jenit, dollarit ja muut valuutat liikkuvat todella hitaasti maapallon eri puolilla olevista pankeista toiseen.

Matkalle osuu monia välikäsiä, kuten keskuspankkeja, Forex sekä erinäisiä muita stoppeja. Tämän lisäksi siirrot vaativat ihmisten tekemää työtä, joka luonnollisesti maksaa. Ripplen teknologian avulla 2-4 päivää kestävä siirtoaika lyhenee viiteen sekuntiin. Ripple pystyy käsittelemään noin 1500 transaktiota sekunnissa, kun Bitcoinin vastaava lukema on noin puoli tusinaa.

Vain muutamia sekunteja kestävät siirrot ovat mahdollista Ripplen käyttämän teknologian avulla, joka tunnetaan nimellä ILP – interledger protocol. XRP-lyhenteellä oleva kryptovaluutta Ripple on taas tämän teknologian natiivivaluutta. Pankki tai muu rahoituslaitos voi hyödyntää Ripplen teknologiaa ilman XRP-valuuttaa, mutta sen avulla säästöt ovat vieläkin suuremmat.

Löydät lisätietoa tästä Bitcoinkeskuksen Ripple-artikkelista.

Cardano, TRON ja Verge keulivat myös kovaa

Top 10 -kolikkojen suuri nousija oli Cardano, jonka kurssi kohosi jopa Rippleäkin nopeammin. ADA-tokenin arvo on kohonnut seitsemän päivän aikana yli 300 prosenttia! Kauppaa käydään artikkelin kirjoitushetkellä noin 0,50 dollarin lukemilla.

Cardano on monien mielestä lupaavin ns. kolmannen sukupolven platform. Bitcoin on ensimmäisen sukupolven tuote, jonka teknologia on jo pahasti vanhentunutta. Ethereum-platform ja älysopimukset ovat yleisen käsityksen mukaan toista sukupolvea. Sen rasitteena ovat ainakin toistaiseksi Bitcoiniakin vaivaavat skaalautumisongelmat, jotka on ratkaistu toden teolla vasta kolmannen sukupolven kryptoissa.

Näin ainakin teoriassa. Esimerkiksi IOTA:n käyttämässä teknologiassa verkko vain nopeutuu käyttäjämäärän kasvaessa. Kriitikoiden mielestä Cardano on vielä pääosin haihattelua, sillä mitään valmista tuotetta ei ole olemassa.

Toinen mielenkiintoinen kolikko on Verge, joka on yksi ns. privacy coin -kategorian tuotteista. Samaa kastia ovat mm. Monero sekä ZCash. Vergen kurssi sai valtavan buustin, kun yksi maailman tunnetuimmista tietoturva-alan nimistä, John McAfee, antoi sille tunnustusta Twitterissä:

Vergen kurssi oli viikko sitten noin 0,009 dollaria, ja kolikko maksaa artikkelin kirjoitushetkellä noin 0,055 dollaria. Nousua on tullut coinmarketcap.com -sivuston mukaan vaatimattomat 533 prosenttia! Nämä ovat käsittämättömiä lukemia, sillä vastaavia arvonnousuja saisi perinteisillä osakemarkkinoilla odotella vuosikymmeniä.

Eräs toinen kolikko pisti kuitenkin vieläkin paremmaksi. TRON on mielenkiintoinen projekti, jonka perustaja Justin Sun päivittää usein kuulumisiaan twitterissä. Miehen aktiivisuudesta päätellen hän ei ole juuri nukkunut viimeiseen viikkoon. TRON-tokenin kurssi on nimittäin kohonnut käsittämättömät 735 prosenttia viikon aikana! Sen arvo on siis lähestulkoon kymmenkertaistunut seitsemässä päivässä. Nousua on tullut tänäänkin 20 prosenttia lisää, ja TRON on hiipimässä kovaa tahtia top 15 -kryptoksi, mikä nostaisi sen entistä enemmän mainstream-sijoittajien suurennuslasin alle.

Mistä on oikein kyse? “TRON is decentralizing the entertainment and content delivery.” Projektin tavoitteena on siis käytännössä korvata sisällöntuottajien ja kuluttajien välissä olevat tahot, jotka ovat mm. Youtube, Google Play ja Apple Store. TRON-järjestelmän avulla kuka tahansa voi myydä mitä tahansa digitaalista sisältöä ilman välikäsiä. Tronix (TRX)-tokenin avulla hoidetaan sitten TRON-universumin mikromaksut.

Kyseessä on valtavan kokoinen markkina, kuten jokainen lukija varmasti ymmärtää. Pikaisen koulutuksen aiheeseen saa esimerkiksi tästä youtube-videosta.

Cardano, TRON ja Verge -kryptovaluuttaa voi halutessaan ostaa tällä hetkellä helpoiten Binance-pörssin kautta. Suurimmista pörsseistä Binance on tällä hetkellä yksi harvoista, jonka käyttö onnistuu ilman hermojen täydellistä menettämistä.

Lopuksi vielä huomio yleisellä tasolla. Kryptovaluuttamarkkinat ovat alkaneet kiehua aivan uudella tavalla viimeisen 5-6 viikon aikana. Kaikki maailman suurimmat palveluntarjoajat ovat jatkuvasti vaikeuksissa asiakasmäärien räjähdettyä.

Markkinoilla on tällä hetkellä paljon ihmisiä, jotka ostavat eri kryptovaluuttoja tietämättä niistä mitään. Älä ole yksi näistä henkilöistä. Älä missään nimessä lainaa rahaa kryptovaluuttojen ostamiseksi. Jos päätät sijoittaa kryptovaluuttoihin, niin sijoita vain sellainen summa, jonka olet valmis menettämään kokonaan.

Monet asiantuntijat ja kryptovaluuttojen evankelistat pitivät markkinoita ylikuumentuneita jo silloin, kun Bitcoin ylitti 10.000 dollarin kurssin. Kurssit ovat tästä kohonneet aina vain nopeammin, vaikka taustalla ei ole tapahtunut merkittäviä teknologisia kehitysaskeleita.

Ennen sijoittamista suosittelen kuuntelemaan myös järkevästi perusteltuja vastapuolen näkemyksiä. Jos et pysty argumentoimaan esimerkiksi näihin Peter Schiffin ja James Rickardsin väitteisiin, niin mieti vielä uudelleen, onko tietämyksesi riittävän korkealla tasolla.

Seuraava viikkokatsaus on luvassa joulun jälkeen. On mielenkiintoista nähdä, tapahtuuko joulupyhien aikaan merkittäviä kurssiliikkeitä suuntaan tai toiseen. Se on ainakin selvää, että pukinkonteista ympäri maailman löytyy tänä vuonna aiempaa enemmän Bitcoin-oppaita!

Kryptovaluuttojen viikkokatsaukset tuottaa Bitcoinkeskus.com, joka tarjoaa tuoreita uutisia sekä oppaita kryptovaluuttojen maailmasta.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *