bitcoin sijoittaminen
Kryptovaluutat

Kryptovaluuttojen viikkokatsaus: sijoittajien hermot yhä tiukoilla

Monien Bitcoin-sijoittajien fiilis oli edellisen kryptokatsauksen aikaan kuin vuoristoradan jäljiltä. Kulunut viikko ei tuonut muutosta asiaan, sillä kryptomarkkinoilla nähtiin jälleen reippaita nousuja sekä laskuja.

Bitcoin-sijoittajien hermot ovat tiukoilla

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 9000 dollaria. Edellisen viikkokatsauksen aikaan puhuttiin 9300 dollarista, joten näennäisesti takana on hyvinkin tylsä jakso. Totuus on kuitenkin toinen, sillä Bitcoinin kurssi romahti kaksi kertaa 7500 dollarin tuntumaan.

Sosiaalisessa mediassa alkaa näkyä pikkuhiljaa viestejä, joissa ihmiset vain päättävät yksinkertaisesti luovuttaa kryptosijoittamisen. Jatkuvat kymmenien prosenttien ylä- ja alamäet ovat henkisesti todella kuluttavia, jos sijoitettu rahasumma ei ole kontrollissa.

Bitcoinin kurssi oli viime viikon keskiviikosta tämän viikon maanantaihin alle 9000 dollarissa – nousu yhdeksällä alkavalle kurssitasolle nähtiin vasta eilen. Monet analyytikot ovat tällä hetkellä varsin positiivisia johtuen viime päivien tapahtumista. Alla olevassa kuvassa näet Bitcoinin kurssigraafin viimeisen kahden kuukauden ajalta (saat klikkaamalla kuvan suuremmaksi).

Yllä oleva kuva on Carter Thomasin mainiolta Coin Mastery -kanavalta, jota voi suositella vahvasti jokaiselle aiheesta kiinnostuneelle.

Syy positiiviseen mielentilaan on Bitcoinin käännekohta 19. päivän tienoilla, jolloin se nousi rajusti ylös rikkoen kirkkaanvihreän trendilinjan. Bitcoinin kurssi oli matkalla kohti kuvassa näkyvää vihreän ja vaalean sinisen trendilinjan risteystä, ja markkinoilla oli ladattuna tähän kohtaan isot odotukset.

Nyt kurssi ampaisi ylös isolla volyymilla ja rikkoi alaspäin osoittavan trendin vakuuttavasti. Tämän jälkeen kurssi selvitti myös noin 8700 dollarin tasolla olevan vastustuksen nousten selvästi 9000 taalan yläpuolelle.

Tällä hetkellä analyytikoiden katseet ovat tiukasti pienemmässä kuvassa näkyvällä sektorilla. Treidaajien tähtäimessä on tummanpunainen trendiviiva, joka kulkee kuvassa kohti oikeaa alanurkkaa. Kyseessä on kolmen Bitcoin-huipun (20.000$, 17.000$, 11.500$) kautta kulkeva trendi, jonka rikkominen olisi hyvin vahva indikaattori seuraavasta bull-runista.

Kryptovaluuttojen mainoskielto laajenee

Viime viikolla markkinoiden alamäkeä vauhditti erityisesti Googlen ilmoitus kryptovaluuttojen mainonnan kieltämisestä. Kyseessä ei ollut varsinainen shokki, sillä Facebook oli tehnyt vastaavan kiellon jo aiemmin. Naamakirjan uusi politiikka estää mainokset, joissa houkutellaan sijoittamaan Bitcoiniin eri muodoissaan.

Vaikka Googlen uutinen ei tullut yllätyksenä, se oli varmasti yksi iso syy kurssien alamäkeen viime viikolla. Käytännön tasolla kyse on varsin aiheellisesta ratkaisusta, sillä mainoksia on hyödynnetty nyt rikollisiin tarkoituksiin. Pari viikkoa sitten kohua aiheuttanut Binance-pörssin tapaus oli suoritettu myös Google-mainosten avulla.

Rikolliset loivat ns. phishing-sivuston, jota he mainostivat Googlessa. Moni internetin käyttäjä syöttää haluamansa sivun nimen googleen (esim. asialinja) sen sijaan, että kirjoittaisi osoiteriville asialinja.com. Verkkorikolliset voivat hyödyntää tätä tapaa luomalla mainoksia, joita harjaantumaton internetin -käyttäjä luulee hakuosumaksi.

Uusimpien tietojen mukaan myös Twitter on lähdössä joukon jatkoksi ja aikoo kieltää kryptomainonnan lähiviikkoina. Twitterissä suurin ongelma ovat tällä hetkellä kryptomaailman julkkiksia imitoivat feikkitilit.

Rikolliset luovat aidon näköisiä tilejä, jotka julkistavat erilaisia kilpailuja. Näiden palkintona on kryptovaluuttaa – kunhan uhri ensin lähettää tietyn verran kryptoja huijareille. Tämän lisäksi erilaiset bottitilit luovat tähän huijausviestiin tykkäyksiä ja vastauksia saaden näyttämään sen aidolta viestiltä.

Tutkimus kertoo tärkeimmät syyt kryptoista kieltäytymiselle

Finder.com -sivusto on julkaissut äskettäin tulokset kyselystä, jossa se selvitti 2001:n henkilön mielipiteitä kryptovaluutoista. Kyselyn perusteella noin kahdeksan prosenttia amerikkalaisista omistaa tällä hetkellä kryptovaluuttoja. Mielenkiintoista on se, että lähes vastaava joukko aikoo ostaa virtuaalivaluuttoja myös tulevaisuudessa.

Kryptovaluuttojen ostajat jakautuvat kyselyn perusteella aika ennakko-odotusten mukaisesti. Milleniaaleista yli 17 prosenttia omistaa kryptovaluuttoja, X-sukupolvesta 8,7 prosenttia ja suurista ikäluokista vain reilut kaksi prosenttia. Jakauma on myös selkeästi miehiin päin kallellaan. Vastanneista miehistä lähes 12 prosenttia omistaa kryptovaluuttoja. Naisten lukema oli 4,3 prosenttia.

Miesten ja naisten välinen ero on kuitenkin pienempi, kuin voisi kuvitella. Julkisuudessa, some-keskusteluissa, konferensseissa ym. kryptot henkilöityvät lähes sataprosenttisesti miehiin. Äskettäin julkaistu rikkaimpien kryptomaailman henkilöiden lista sisälsi niin ikään vain miehiä.

Todellisuudessa etenkin nuorilta naisilta löytyy paljon enemmän kryptovaluuttoja kuin moni voisi kuvitella.

Miksi yli 90% ihmisistä ei sitten omista kryptovaluuttoja? Tutkimuksen mukaan selvästi suurin syy on kiinnostuksen ja tarpeen puute (Eng: ”there is no need or they are disinterested”). Koska kryptovaluutoilta puuttuvat reaalimaailman käyttökohteet, monen on vaikea nähdä niiden funktiota. Toisessa ääripäässä ovat sitten sijoittajat, jotka näkevät nykyisen rahajärjestelmän romahduksen ja haluavat omaisuutensa turvaan kryptovaluuttoihin.

Seuraavina vaihtoehtoina kyselyssä erottuvat selkeästi virtuaalivaluttoihin sisältyvät riskit sekä vaikeaselkoisuus.

G20-maiden lausunto antoi vauhtia kryptovaluutoille

Kryptovaluuttojen kurssit ovat olleet viime päivinä nousussa, kuten avauskappaleessa tuli ilmi. Tähän vaikutti merkittävästi G20-maiden kokouksesta tulleet lausunnot. G20-maat kokoontuivat alkuviikolla Argentiinassa, ja asialistalla olivat myös virtuaalivaluutat.

FSB:n eli Financial Stability Boardin johtaja, Mark Carney, kommentoi kryptovaluuttojen tulevaisuutta sijoittajien mielestä suotuisasti. Voit lukea Carneyn koko kirjeen täältä (kryptovaluutat ovat sivulla 2).

Embed from Getty Images

“The FSB’s initial assessment is that crypto-assets do not pose risks to global financial stability at this time. This is in part because they are small relative to the financial system. Even at their recent peak, their combined global market value was less than 1% of global GDP. In comparison, just prior to the global financial crisis, the notional value of credit default swaps was 100% of global GDP.

Their small size, and the fact that they are not substitutes for currency and with very limited use for real economy and financial transactions, has meant the linkages to the rest of the financial system are limited.”

Tällä hetkellä kryptovaluutat ovat vielä niin pieni osa taloudesta, että niiden säätelyyn ei aiota käyttää valtavia resursseja. Eri maiden selkeät näkemyserot aiheuttavat myös ongelmia. Tässä Reddit-postauksessa on käyty hyvin läpi eri maiden näkemyksiä.

Eroja on niin paljon, että maailmanlaajuista säätelyä ei varmasti ole hetkeen luvassa. Puhumattakaan mistään kryptobännistä. Kaiken lisäksi esim. ICO:t ja kryptovaluuttapörssit maastaan sulkenut Kiina on myös erittäin kiinnostunut lohkoketjuteknologiasta. Kiinan valtio on mukana monissa alan projekteissa ja liittyy pienen mutkan kautta mm. NEO-platformiin.

Asialinjan artikkelit tuottaa Bitcoinkeskus.com. Löydät Bitcoinkeskuksesta Suomen parhaat kryptovaluuttaoppaat, aloittelijoille tarkoitettua perustietoa sekä tärkeimmät uutiset kryptovaluuttojen maailmasta.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *