bitcoin sijoittaminen
Kryptovaluutat

Kryptovaluuttojen viikkokatsaus: uuden nousukauden ensiaskeleet

Kryptovaluuttamarkkinoilla on tällä hetkellä positiivinen meininki. Bitcoin on vahvassa nousussa kohti 10.000 dollarin kurssia, ja altcoin-markkina keulii taustalla vieläkin nopeammin. Onko uusi nousukausi vihdoin alkanut?

Bitcoin rikkoi tärkeän trendin ongelmitta

Bitcoinin kurssi oli viikko sitten hieman yli 8000 dollarin tasolla. Kyseessä oli ensimmäinen positiivinen ajanjakso usean viikon alamäen jälkeen. Tällä hetkellä Bitcoin lähentelee jo 9400 dollarin lukemia, joten nousua on kertynyt edellien katsauksen jälkeen reilut 15 prosenttia .

Bitcoin-markkinan käyttäytyminen on mielenkiintoista, sillä kurssi ottaa suurimmat nousunsa hyvin nopeina pyrähdyksinä. Kurssi saattaa nousta satoja dollareita 15-30 minuutin aikana, jonka jälkeen markkina etenee lähestulkoon vaakasuoraan pari päivää. Sitten tapahtuu taas uusi ja nopea nousu, jota seuraa kurssien tasaantuminen. Jos olet kiinnostunut seuraamaan eri kolikoiden hintoja niin tsekkaa tämä Bitcoin kurssi ja kryptovaluutta kurssit -sivu.

Tällaiset ostopiikit ovat hyvin todennäköisesti yhden tietyn tahon tekemiä. Viime viikkoina on uutisoitu mm. George Sorosin rahaston siirtymisestä kryptovaluuttoihin, mutta maailma on toki täynnä erilaisia varakkaita instituutioita.

Kryptomarkkina on noussut parissa viikossa reilut 50 prosenttia; 250 miljardista dollarista noin 430 miljardiin. Bitcoin on kohonnut reilut 40% huhtikuun alun pohjalukemista, mutta monet altcoinit ovat tuplanneet arvonsa parin viikon aikana. Onko uusi nousu nyt todellakin alkanut?

Yllä olevassa kuvassa näkyvä trendilinja (sininen viiva) oli viime viikolla jokaisen kryptosijoittajan mielenkiinnon kohteena. Bitcoin saapui tälle tasolle perjantai-iltana ja puhkaisi sen vakuuttavalla tavalla. Moni odotti viikonloppuna mahdollista pull-backia, mutta sitä ei ole kuulunut. Bitcoin on tasaantunut viime päivinä 8800-8900 dollarin tasolle, josta se ponnisti tänään taas ylöspäin.

Markkinoiden yleisfiiliksessä on ero kuin yöllä ja päivällä, jos vertaa tilannetta huhtikuun alkuun. Ammattisijoittajat ovat heränneet talviuniltaan, ja etenkin altcoin-markkinoille sataa jatkuvasti uutta rahaa. Nyt ollaan selkeästi ottamassa ensiaskeleita uuden kurssirallin osalta, mutta buumi ei ole vielä virallisesti alkanut. Seuraava askel on 10.000 dollarin kurssirajan rikkominen ja Bitcoinin päätyminen jälleen mainstream-median uutisiin.

Tällä hetkellä kaikki merkit viittaavat siihen, että uusi markkinasykli on lähdössä liikkeelle. Vuoden toinen kvartaali on ollut myös historiallisesti positiivista aikaa kryptovaluutoille, ja oikeastaan kaikki ennusteet ovat viitanneet myös siihen, että uusi ralli alkaisi ennen tulevaa kesää. On kuitenkin hyvin mahdollista (tai jopa todennäköistä), että Bitcoin ottaa taka-askelia ja palaa kokeilemaan 7000-8000 dollarin kursseja. Viime viikkojen nousu on ollut yllättävän ripeää, joten pieni takapakki ei yllättäisi.

MyEtherWallet kaapattiin

Tänään saatiin taas yksi esimerkki kryptosijoittamiseen liittyvistä vaaroista. Todella suosittu MyEtherWallet-palvelu kaapattiin härskillä tavalla. MyEtherWallet.com on sivusto, jota käytetään kaikkien ERC20-standardin mukaisten tokeneiden lähettämiseen. Kyseessä ovat siis Ethereum-ekosysteemin sisälle luodut kryptovaluutat.

Voit säilyttää ERC20-tokeneita missä tahansa Ethereum-lompakossa, ja suosittuja & turvallisia vaihtoehtoja ovat Ledger Nano:n tai MetaMask-ohjelmistot. Siinä vaiheessa, kun haluat lähettää näitä tokeneita osoitteestasi eteenpäin, tarvitset MyEtherWallet-ohjelmaa. MEW tarjoaa myös helpon tavan luoda uusi Ethereum-lompakko, jos sellaista ei vielä satu omistamaan. Kyseessä on miljoonien ihmisten käyttämä sivusto.

myetherwallet

MyEtherWallet on todella suosittu palvelu ERC20-tokenien siirtoon.

Kaappaus tehtiin ovelalla tavalla, sillä isku suoritettiin Googlen julkisiin nimipalvelimiin, jotka ovat oletuksena käytössä lähes jokaisella koneella. Nimipalvelin on nimensä mukaisesti palvelin, johon selaimesi lähettää pyynnön osoitteen kirjoittamisen jälkeen. Nimipalvelin palauttaa sitten tiedon siitä, missä IP-osoitteessa kyseinen nettiosoite sijaitsee.

Hakkerit iskivät Googlen nimipalvelimeen ja vaihtoivat oikean IP-osoitteen tilalle verkkokalastelusivuston. Näin ollen käyttäjä ohjattiin tietämättään hakkereiden sivulle, jossa rikolliset saivat käyttäjien privaattiavaimet haltuunsa.

Viime kuussa Binance-pörssin käyttäjätilejä hakkeroitiin myös phishing-sivustolla; osa käyttäjistä ohjattiin Google-mainosten avulla verkkokalastelusivustolle, jossa rikolliset pääsivät heidän tileihinsä käsiksi.

Lue lisää erilaisista nettihuijauksista tästä Bitcoinkeskus.comin artikkelista. Netin käytössä on syytä olla nykyisin erittäin tarkkana – sijoitti sitten kryptovaluuttoihin tai ei.

Bitcoin Cash on jälleen otsikoissa

Bitcoinin verivihollinen, Bitcoin Cash, on ollut pitkästä aikaa tapetilla. Kyseessä on Bitcoinista elokuussa 2017 forkattu kryptovaluutta, eli Bitcoin-lohkoketjusta haarautui tuolloin uusi valuutta. Bitcoin Cash -leiri aiheutti marraskuussa 2017 ns. Bitcoin-sisällissodan, mikä käynnisti osaltaan Asialinjan viikoittaiset kryptovaluuttakatsaukset.

BCH-leirin ykkösnimi on entinen Bitcoin-jeesus, nykyinen Bitcoin-juudas, Roger Ver. Hänen johtamansa kapinalliset ovat jälleen kovaäänisiä, sillä Bitcoin Cashin kurssi on kohonnut kuluneen viikon aikana yli 90%. Tässä tuore klippi, jossa Roger Ver syyttää Bitcoin Core -porukkaa hänen videonsa sensuroimisesta.

Bitcoin Cash -porukkaa on syytetty alusta asti markkinoiden manipuloinnista ja eri asteisista likaisista tempuista. Syypää viime aikojen kurssinousuun on myös selvinnyt, eli kyseessä on louhintasyndikaatti nimeltään Antpool, joka on Bitmain-nimisen ASIC-laitevalmistajan omistama.

Antpool on tunnustanut lähettäneensä 12% louhintapalkkioista ”mustaan aukkoon”, eli käytännössä tuhonnut nuo kryptovaluutat. Tätä toimenpidettä kutsutaan englanniksi termillä burning. Kyseessä on siis deflatorinen temppu, joka nostaa jäljellä olevien virtuaalikolikoiden arvoa. Kyseessä on jälleen yksi kiistanalainen aihe, joka liittyy Bitmainiin sekä Bitcoin Cashiin.

Walmart, Amazon ja VTT tutkivat lohkoketjuteknologiaa

Maailman suurimmat teknologiayhtiöt ja finanssialan instituutiot ovat tutkineet lohkoketjuteknologiaa jo vuosia. Aiheesta on saatu kuluneen viikon aikana todisteita mm. seuraavien uutisten kautta.

Amazon uutisoi äskettäin lisänneensä AWS:n eli Amazon Web Services tarjontaan lohkoketju-templaatit (blockchain templates). Valmiiden pohjien avulla käyttäjä voi päästä käsiksi lohkoketjuteknologiaan muutamassa minuutissa. Tarjolla on kaksi suosittua frameworkkia; Ethereum sekä Hyperledger Fabric.

Toisaalla, maailman suurin vähittäiskauppaketju Walmart haluaa hyödyntää lohkoketjuteknologiaa maksutietojen käsittelyssä. Yhtiö on hakenut kahta eri patenttia digitaaliseen maksujärjestelmään liittyen. Tämän lisäksi yhtiö haluaa hyödyntää lohkoketjuteknologiaa tuotantoketjun seuraamisessa. Tällä alueella yksi tunnetuimpia projekteja on kiinalaistaustainen VeChain.

Lohkoketjuteknologiaa seurataan myös Suomessa. Viime viikolla julkaistun uutisen mukaan VTT eli Valtion Tutkimuskeskus on käynnistänyt yhteistyön kasvuyritys Streamr Network AG:n kanssa. Yhteistyö Streamrin kanssa on VTT:n ensimmäinen avaus julkisten lohkoketjujen kentällä. Streamrin ja VTT:n tähtäimessä on Ethereum-pohjaisten älykkäiden sopimusten ja esineiden internetin (IoT) kasvavien reaaliaikaisten datavirtojen yhdistäminen.

Streamr on Suomessa perustettu yhtiö, mutta se toimii tällä hetkellä Sveitsissä. Kyseinen maa houkuttelee kryptovaluuttoihin ja lohkoketjuteknologiaan panostavia yrityksiä erittäin suopealla suhtautumisellaan.

Nämä uutiset ovat vain pisaroita valtameressä, sillä vastaavaa kehitystä tapahtuu jatkuvasti ympäri maailmaa. Lohkoketjuteknologia sekä kryptovaluutat tulevat muuttamaan lukemattomia eri toimialoja lähitulevaisuudessa. Koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa opiskella teknologiaa niiden takana.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.