Teemu Selänne dokumentti
Urheilu

Kuka olet, Teemu Selänne?

Teemu Selänne on kiistatta yksi kaikkien aikojen jääkiekkoilijoista. Hänen pitkälle ja maineikkaalle uralleen mahtuu 1581 ottelua maailman kovimmassa kiekkoliigassa NHL:ssä ja 1545 tehopistettä. “The Finnish Flash” saavutti myös himoitun Stanley Cupin vuonna 2007 ja keräsi kuusi arvokisamitalia pitkällä leijonaurallaan. Viimeinen maajoukkueturnaus Sotšin olympiakisoissa huipentui valintaan turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Kiekkoilijana Selänne tunnettiin erityisesti sulavana luistelijana ja tarkkana laukojana.

Kaukalon ulkopuolella ”numero kasin” julkisuuskuva oli kansikuvamainen. Selänne tunnettiin tähtenä, jolla oli aina aikaa faneille ja yhteiskuville. Mies nousi nöyrällä asenteellaan ystävällisellä käytöksellään kannattajien suosikiksi seurassa kuin seurassa. Winnipeg Jetsin kannattajat järjestivät Selänteelle lämpimän vastaanoton seuran palatessa NHL -liigaan vuonna 2011, vaikka kiekkolegenda oli edustanut seuraa peräti kymmenen vuotta aikaisemmin.

Teemu Selänne syöksyy sosiaaliseen mediaan

Selänteen pelaajaura päättyi vuoden 2014 pudotuspeleissä Los Angeles Kingsia vastaan. Kings kukisti Anaheim Ducksit kolmannen pudotuspelikierroksen seitsemännessä ottelussa lukemin 2-6. Vajaata vuotta myöhemmin Anaheim jäädytti Selänteen pelinumeron kahdeksan. Viikko tämän jälkeen Selänne liittyi Twitteriin.

Ensin ”Teukka” otti kantaa hyvän ystävänsä, Aleksi Valavuoren, maahanmuuttolinjauksiin Twitterissä. Valavuori otti kriittisesti kantaa Suomen silloisiin pakolais- ja turvapaikkapolitiikan linjauksiin ja niitä ajaneisiin poliittisiin päättäjiin. Tästä sai alkunsa pienoinen somemyrsky, jonka pyörteisiin Selänne myös ajautui. Mies lähti tukemaan julkisesti Valavuoren linjauksia ja antoi itsestään vaikutelman maahanmuuttokriitikkona. Tämä herätti julkisuudessa kummeksuntaa; olihan hän itsekin maahanmuuttajana Pohjois-Amerikassa.

Nettipalstoilla heräsi epäilyksiä, että Valavuori olisi takapiruna naputellut viestit Selänteen Twitter-tilillä. Tämän miehet kiistivät yhdessä tiukasti. Myöhemmin Selänne selitti asenteitaan ja viestejään sillä, että hänen ystävänsä alaikäinen tytär oltiin raiskattu aikaisemmin maahanmuuttajan toimesta.

Komediavideo ihon alle

Viimeisin naarmu “unelmavävyn imagoon tuli tammikuun loppupuolella, kun Broljekset-nimellä komediavideoita tuottava veljeskaksikko Miro ja Marius Laiho latasivat Selänteestä kertovan parodiavideon YouTubeen. Videolla Selänne esiintyy perheensä menettäneenä ja surullisena hahmona, jonka vaimo ja lapsetkin ovat hylänneet.

Selänne otti asianhoitajansa kautta yhteyttä veljeksiin ja vaati videon poistamista, lakitoimilla uhaten. Tästä nousi jälleen myrsky sosiaalisessa mediassa; mihin oli kadonnut se hymyilevä ja huumorintajuinen, vuoden positiivisimmaksi suomalaiseksikin valittu Suomen oma kansikuvapoika? Selänne selitti jälkikäteen videon poiston vaatimisen johtuneen siitä, että se oli herättänyt surua perheen pienimmissä.

Julkisuuskuva muuttumassa

Edellä mainittujen kannanottojen lisäksi Selänne on ilmaissut mielipiteensä muun muassa Yhdysvaltojen presidentinvaaleista ja oikeusasiamiehen päätöksestä tasa-arvoistaa urheilijoiden asepalvelus.

Selänne on kyllä oikeutettu kannanottoihinsa, kuten kuka tahansa muukin ihminen. Mutta onko tämä se sama Teemu, johon kiekkoväki ympäri maailmaa aikanaan rakastui? Selänteen viimeaikaiset lausunnot ovat täysin ristiriidassa hänen aikaisemman julkisuuskuvansa kanssa. Hymyilevän kansikuvapojan ja unelmavävyn imagoon eivät sovi voimakkaat poliittiset kannanotot ja sosiaalisessa mediassa riitely . Kiekko-Teemu ja siviili-Teemu tuntuvat olevan kaksi eri persoonaa.

Tämä herättää kysymyksen; kuka oikeastaan olet, Teemu Selänne?

Jos Selänteen ura kiinnostaa enemmän, kannattaa tutustua pari vuotta sitten julkaistuun Sel8nne dokumenttiin.

Kuva: Flickr / pointnshoot

Artikkelin on tuottanut Miika Kyllönen

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Urheilu