Kulta sijoittaminen
Sijoittaminen

Kullan hinta rikkoi tärkeän rajapyykin – sijoittajien kiinnostus heräsi

Kullan hinta on palannut piene suvantovaiheen jälkeen myös piensijoittajien kahvipöytäkeskusteluihin. Kulta on aina jakanut sijoittajien mielipiteet. Toisten mielestä kyseessä on tylsä keltainen metalli, jolla on liian vähän teollista käyttöä. Toiset taas näkevät kullan ainoana oikeana rahana, joka on pitänyt arvonsa jo tuhansien vuosien ajan. Maailman digitalisoituminen ja kryptovaluuttojen syntyminen ovat saaneet myös monet puhumaan kullasta ”menneen maailman sijoituskohteena”, jolla ei ole sijaa modernissa portfoliossa.

Keskustelu aiheesta käy kiivaana juuri nyt, sillä kullan hinta on taas nousu-uralla.

Kullan hinta rikkoi tärkeän 1300 dollarin rajan

Kulta on noussut viime päivinä otsikoihin johtuen sen dollarihinnan rikkomasta rajapyykistä. Kullan arvoa voi sinänsä mitata missä valuutassa hyvänsä, mutta yleensä markkinoita seurataan dollari per unssi -mittatikkua käyttäen.

Kullan hinta 1300 dollaria

Kullan hinta viimeisen vuoden ajan. Kaavio: https://www.bullionvault.com/gold-price-chart.do

Yllä oleva kaaviokuva havainnollistaa hyvin, mistä on kyse. Kullan unssihinnassa noin 1300 taalan raja on ollut viimeisen vuoden aikana ns. resistance level, jonka jälkeen hintaa on painettua aina vahvasti alaspäin. Alkuviikolla kullan hinta lähestyi taas kerran tätä kattoa, mutta tällä kertaa kurssi jatkoikin nousuaan sen yläpuolelle. Tätä liikettä on pidetty monien analyytikoiden mielestä merkkinä siitä, että kullan hinta on nyt lähdössä toden teolla nousuun hieman hitaamman kasvukauden jälkeen.

Kultahan on ollut loistava sijoituskohde koko tämän vuosituhannen. Sen hinta nousi 200-300 dollarin tasosta parhaillaan yli 1800 dollariin vuoden 2011 huipulla. Tästä alkoi hinnan konsolidaatio, jonka aikana unssihinta tippui pahimmillaan alle 1100 dollarin. Kullan hinta nousi käytännössä liian nopeasti liian ylös edellisen finanssikriisin jälkilöylyissä, joten markkinat tekivät korjausliikkeen. Tämän tapahtuman tarkoituksena on pudottaa kyydistä hätäisimmät sijoittajat, minkä korjausliike onkin tehnyt. Vertailun vuoksi Yhdysvaltojen osakemarkkinoita kuvaava S&P 500 indeksi ei ole edes tuplaantunut vuoden 2000 jälkeen ja romahtanut jo kaksi kertaa pahasti.

Kullan hinta

Kullan hinta viimeisen 10 vuoden aikana

Yllä oleva kaaviokuva kertoo hyvin sen, kuinka hintakehitys on kääntynyt vuoden 2015 jälkeen pidemmän aikavälin nousu-uralle reilut neljä vuotta kestäneen laskuvaiheen jälkeen.

Kulta oli vahvassa nousussa myös viime vuonna, mutta Donald Trumpin valinta presidentiksi painoi sen kurssin vahvaan pudotukseen. Tämä johtui käytännössä dollarin kovasta vahvistumisesta Trump-huumassa. Nyt dollari on ollut kuitenkin laskussa koko vuoden, millä on luonnollisesti iso vaikutus myös kullan dollariin perustuvaan markkinahintaan.

Ideologinen sota haittaa sijoituskeskustelua

Yleisesti ottaen keskustelu kullasta sijoituskohteena on yhtä haastavaa kuin järkevän dialogin aikaansaaminen Suomen maahanmuuttopolitiikasta. Moni gold bug nimittäin puolustaa näkökulmaansa lähes uskonnollisella vakaumuksella. Tämä johtuu siitä, että useat kultaan sijoittavista henkilöistä kuuluvat ideologisesti eri leiriin, kuin keltaisen metallin vastustajat. Vastakkain ovat pääasiassa nykyisin vallalla oleva keynesiläinen talousoppi sekä itävaltalainen koulukunta.

Itävaltaisen koulukunnan edustajat ovat usein kullan ystäviä ja allekirjoittavat lauseen: maximum prosperity can only be achieved through individual freedom, free markets and sound money. Rahalla viitataan tässä nimenomaan kultaan. Tämä koulukunta kritisoi keynesiläistä talouspolitiikkaa, jonka tarkoituksena on tuhota rahan arvo pitkällä aikavälillä. Paras esimerkki tästä on tietysti Yhdysvaltain dollari, joka on menettänyt maan keskuspankin perustamisen jälkeen n. 95% arvostaan.

Kultakeskustelu ajautuukin usein ideologiseksi väittelyksi taloustieteiden välillä, joten rakentavaa dialogia on vaikea saada aikaan.

Miten sijoittaa kultaan?

Kultaan voidaan sijoittaa eri tavoin sekä erilaisilla motiiveilla. Osa käy kauppaa ’paperikullalla’, eli sijoittaa erilaisiin johdannaisiin ja spekuloi tavalla tai toisella raaka-aineen hintakehitystä. Tälle joukolle kulta on vain yksi lukemattomista sijoitusinstrumenteista, eikä sen fyysisillä ominaisuuksilla tai turvasatama-statuksella ole merkitystä. Treidaus perustuu hinnan nousun ja laskun ennustamiseen vuoden, kuukauden, päivän tai jopa tunnin aikaikkunassa – samalla tavalla kuin tuhansien muidenkin instrumenttien kohdalla.

Toinen vaihtoehto on sijoittaa osakkeisiin, jotka ovat sidoksissa kultaan. Käytännössä tämä tarkoittaa kaivosyhtiöiden osakkeita, joiden kursseilla on luonnollisesti vahva relaatio kullan hintaan. Kaivosyhtiöihin sijoittamisessa on paljon muitakin riskejä, jotka ovat realisoituneet monille suomalaissijoittajille tapaus Talvivaaran yhteydessä (sivuhuomiona; itselläni oli myös Talvivaaran osakkeita) Niiden kurssi voi totta kai myös kohota kullan hintaa nopeammin, mutta ole tarkkana tällaisten sijoitusten kanssa. Voit myös sijoittaa erilaisiin ETF-rahastoihin, joiden suosio kasvaa jatkuvasti.

Turvallisin vaihtoehto on sijoittaa fyysiseen kultaan, eli käytännössä eri kokoisiin kultaharkkoihin tai kultakolikoihin. Aloittelevan sijoittajan on ehdottomasti hankittava kulta tunnetulta välittäjältä, eikä esimerkiksi eBaysta tai muiden netin kauppapaikkojen kautta. Näin vältät rahan hukkaamisen väärennöksiin. Kullan korkea unssihinta tarkoittaa sitä, että yksi kolikkokin maksaa nykyhinnalla noin 1300 dollaria. Se voi olla piensijoittajalle turhan korkea hinta. Monilla välittäjillä on kuitenkin myynnissä myös minikolikoita, joissa kultaa on esim. 1/20 tai 1/10 unssia.

Miksi sijoittaa kultaan?

Kulta siirtyy tällä hetkellä lännestä itään pelottavan kovaa vauhtia. Kiina johtaa joukkoa, jossa ovat mukana myös Venäjä, Intia ja monet muut maat. Monet näistä omistavat paljon Yhdysvaltain valtion velkakirjoja, joiden arvo voi hyvinkin muuttua lähitulevaisuudessa nollaksi. Yhdysvaltojen jatkuvasti kasvava velkavuori pysyy pystyssä vuosi toisensa jälkeen vain tahdonvoimalla, eikä maa pysty enää käytännössä maksamaan pitkälti yli (käsittämätöntä) 20 000 miljardin taakkaansa.

Monien analyytikoiden mielestä Kiina valmistautuu dollarin romahdukseen ja/tai Yhdysvaltojen valtion konkurssiin, joka nostaisi kullan hintaa pilviin. Tämä on myös monille piensijoittajille varteenotettava syy kullan ostoon. Oli katastrofi sitten mikä hyvänsä, niin kulta toimii hyvin suojana osakemarkkinoiden ja dollarin mahdollista romahdusta vastaan. Kuten edellä oleva kaaviokuva osoittaa, niin kullan kurssi on joka tapauksessa mukavalla kasvu-uralla.

Joidenkin mielestä edellä mainittu keynesiläinen talouspolitiikka tulee romahduttamaan nykyisen velkaan pohjautuvan järjestelmän ennemmin tai myöhemmin. Uskoo tähän tai ei, niin kulta toimii silti hyvänä suojana maailman mullistuksia vastaan. Kulta ja muut jalometallit ovat toimineet sijoittajien turvasatamina jo vuosisatojen ajan. Fyysinen kulta varastoi paljon omaisuutta pieneen tilaan, joten sitä on helppo säilyttää ja kuljettaa myös paikasta toiseen tarvittaessa.

Monille sijoitus kultaan tai hopeaan on myös varallisuuden siirtämistä pois digiltaalisesta maailmasta, jolloin se on turvassa hakkeroinneilta.

Kannattaa muistaa yksi tärkeä pointti kriiseihin liittyen. Siinä vaiheessa, kun kaikki haluavat kultaa, sitä ei ole enää saatavilla. Jos haluaa varautua kriiseihin ostamalla kultaa tai hopeaa, se on syytä tehdä ennen tilanteiden eskaloitumista.

Itse pidän arvostamani analyytikon, James Rickardsin, määritelmästä. Hän suosittelee sijoittamaan 10% varallisuudestaan fyysiseen kultaan. Olen itse jakanut tämän siten, puolet kultasijoituksistani on ’paperikultaa’ eli kaivosyhtiöitä ja ETF-rahastoja. Toinen puoli sitten fyysistä kultaa.

Olitpa sitten kullan vastustaja tai sen fanittaja, niin suosittelen lukemaan Rickardsin kirjan The New Case For Gold. Se tarjoaa todella paljon vastauksia yleisesti esitettyihin kysymyksiin sekä virheellisiin väittämiin kultaan liittyen. Olen itse kuunnellut teoksen läpi äänikirjana, jota voin myös suositella vahvasti. Rickardsin selkeä artikulointi on mukavaa ja vaivatonta kuunneltavaa. Tämä video tarjoaa hätäisimmille alle 10 minuutin tiivistelmän aiheesta.

Jos ETF-rahastot tai muut kulta-johdannaiset instrumentit kiinnostavat, niin suosittelen avaamaan sitä varten Nordnetin tilin.

Artikkelin kuva: Pexels

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *