Kullan hinta uuteen ennätykseen

kulta
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Kullan hinta teki sunnuntain ja maanantain välisenä yönä uuden ennätyksen! Kullan spot-hinta rikkoi ensimmäistä kertaa historiassa 2100 dollarin rajan. Tämän uutisen kirjoitushetkellä kurssi on palautunut noin 2060 dollariin.

Kullan hinta teki vuoden 2023 pohjat 6. päivä lokakuuta, jolloin yksi unssi oli arvoltaan vain 1810 dollaria. Tämän jälkeen kullan hinta on noussut ylöspäin todella vakuuttavasti. Alla olevassa grafiikassa näkyy kullan dollarikurssi uutisen kirjoitushetkellä.

kulta-0412

Näet reaalikaisen kullan dollarikurssin tältä sivulta: kullan kurssi (USD).

Kullan nousevaa hintaa selittää tällä hetkellä ainakin nämä kolme tekijää:

  1. Geopoliittiset riskit
  2. Fedin ohjauskoron odotettu lasku
  3. Dollarin odotettu heikkous

Kulta on ollut jo tuhansia vuosia sijoittajien turvasatama epävakaassa ympäristössä. Tilanne Lähi-idässä on näyttänyt viime aikoina kiristyvän entisestään, mikä on hermostuttanut sijoittajia. Kullan hinta lähti nousuun jo lokakuussa heti Palestiinan yllätyshyökkäyksen jälkeen.

Yhdysvaltain keskuspankin koronnostot ovat myös tulleet päätökseen hyvin suurella todennäköisyydellä. Korkojen nostolla on aina negatiivinen vaikutus kultaan kahdesta syystä:

  1. Korkeampaa korkoa maksavat velkakirjat ovat vaihtoehto kullalle, joka ei maksa korkoa
  2. Korkojen nosto vahvistaa dollaria, mikä tarkoittaa vastatuulta kullan dollarihinnalle

Monien analyytikoiden mielestä kulta on pärjännyt jopa yllättävän hyvin korkeiden korkojen ja vahvan dollarin ympäristössä. Juuri nyt näyttää siltä, että Fed voi tehdä vielä yhden pienen koronnoston, mutta markkina odottaa korkojen kääntyvän laskuun kesällä 2024.

Vuosi 2024 on myös Yhdysvaltain vaalivuosi. On hyvin todennäköisestä, että Fed pyrkii löysäämään rahapolitiikkaansa myös poliittisen paineen vuoksi.

Keskuspankit ovat myös laajemmin sijoittajien tukena. Maailman keskuspankit ovat kasvattaneet viime vuosina kultavarantojaan, eikä trendiin ole näkyvissä muutosta. Jos keskuspankit ostavat kultaa, tavallisen sijoittajan olisi myös syytä harkita samaa.

Kulta näyttää tällä hetkellä erittäin mielenkiintoiselta sijoituskohteelta. Sen fundamentit ovat erinomaiset, minkä lisäksi uusi hintaennätys tulee houkuttelemaan entistä enemmän sijoittajia tämän jalometallin pariin.

Lue lisää aiheesta tästä artikkelista: kultaan sijoittaminen.

Kullasta kiinnostuneet sijoittajat seuraavat suurella mielenkiinnolla myös kaivosyhtiöiden osakkeita. Kaivosyhtiöt ovat laahanneet koko vuoden pahasti kullan hintaa perässä. Historiallisesti kaivosyhtiöt ovat jo reagoineet kullan nousuun etukäteen, mutta tilanne on nyt täysin toinen. Kaivosyhtiöt ovat kuin vivutettu betsi kultaan, ja niiden kurssit voivat nousta rajusti kullan bull-markkinan aikana.

Kullan ATH-hinnan odotetaan näkyvän positiivisesti myös hopean kurssissa. Hopea ja kulta ovat perinteisesti nousseet ja laskeneet käsi kädessä. Hopea on ollut kaivosyhtiöiden tavoin kuin vivutettu betsi kultaan, ja se on tarjonnut kullan härkämarkkinan aikana selvästi parempia tuottoja. Hopean hinnan pitäisi nousta noin 60 prosenttia, että se rikkoisi ATH-kurssinsa.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on suomalainen kryptovaluutta- ja talousasiantuntija. Hän on Suomen suurimman kryptovaluutta-aiheisen sivuston, Bitcoinkeskuksen, perustaja ja päätoimittaja. Antti jakaa säännöllisesti näkemyksiään taloudesta ja sijoittamisesta Asialinja.com-sivustolla. Antti on seurannut rahoitusmarkkinoita vuodesta 2010 lähtien keskittyen Yhdysvaltojen markkinaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *