Kulutusluottojen korkokatto laski Suomessa 1.10.2023 alkaen

toimisto
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Suomessa on astunut voimaan uusi laki 1.10.2023 alkaen, joka koskee kulutusluottojen korkokattoa. Uusi korkokatto on alentunut 20 prosentista 15 prosenttiin plus korkolain mukainen viitekorko. Lainan maksimikorko ei saa kuitenkaan ylittää 20 prosenttia.

Korkolain mukainen viitekorko tarkistetaan kaksi kertaa vuodessa. Viitekorko on asetettu ajalle 1.7.–31.12.2023 neljään prosenttiin. Näin ollen lainojen maksimikorko on tällä hetkellä 15 % + 4 % = 19 %.

Uusi korkokattolaki koskee vakuudettomia lainoja, kuten kulutusluottoja, kertalainoja, pikalainoja ja joustoluottoja, sekä luottokorttivelkoja ja osamaksuja. Laki ei kuitenkaan koske vakuudellisia asuntolainoja tai autojen osamaksuja. Korkokatto vaikuttaa myös vanhoihin jatkuvien luottosopimusten uusiin nostoihin.

Lainasta perittävien kulujen enimmäismäärää on myös rajattu. Muut lainasta perittävät kulut voivat olla enintään 0,01 prosenttia lainamäärästä per päivä luottosopimuksen voimassaoloajalta. Luottokustannuksiksi voidaan kuitenkin sopia 5 euroa, jos laina-aika on vähintään 30 päivää. Luottokustannukset voivat kuitenkin olla enintään 150 euroa vuodessa.

pikavippi

On tärkeä ymmärtää, että todellinen vuosikorko voi yhä olla selvästi yli 20 prosenttia vuodessa. Tämä korostuu etenkin lyhyen laina-ajan pikavipeissä – jos esimerkiksi lainaat 50 euroa 30 päivän ajaksi. Silloin viiden euron luottokustannus on suhteellisesti todella korkea ja nostaa todellisen vuosikoron satoihin prosentteihin.

Lain uudistus tuo mukanaan myös muita muutoksia. Luotonantajat joutuvat ilmoittamaan lainaehdot selkeämmin ja ymmärrettävästi, mikä auttaa varmistamaan, ettei korkokatto ylity. Lisäksi luotonantajat eivät saa vähätellä luotonoton vakavuutta markkinoinnissaan, ja verkkokauppojen on esiteltävä luotottomat maksutavat ennen luotollisia vaihtoehtoja. Myös lainanottajien henkilöllisyyden todentaminen on tiukentunut.

Lain tavoitteena on vähentää kuluttajien ylivelkaantumista ja kohtuullistaa luottojen kustannuksia. Korkokaton tiukennuksen lisäksi suomalaisten ylivelkaantumista aiotaan ehkäistä myös positiivisen luottotietorekisterin avulla, joka otetaan käyttöön keväällä 2024.

Kulutusluottojen korkokaton uudistus on osa laajempaa kehitystä, jossa on pyritty hillitsemään ylivelkaantumista ja luotonannon riskejä. Esimerkiksi koronapandemian aikana oli väliaikaisesti voimassa 10 prosentin korkokatto. Vuoden 2023 korkokatto on jälleen askel kohti kohtuullisempia luottoehtoja kuluttajille.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on suomalainen kryptovaluutta- ja talousasiantuntija. Hän on Suomen suurimman kryptovaluutta-aiheisen sivuston, Bitcoinkeskuksen, perustaja ja päätoimittaja. Antti jakaa säännöllisesti näkemyksiään taloudesta ja sijoittamisesta Asialinja.com-sivustolla. Antti on seurannut rahoitusmarkkinoita vuodesta 2010 lähtien keskittyen Yhdysvaltojen markkinaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *