Billy The Kid
Historia

Billy The Kid oli yksi villin lännen kuuluisimmista lainsuojattomista

Billy The Kid on yksi villin lännen kuuluisimmasta lainsuojattomista, joka sai surmansa seriffi Pat Garrettin toimesta hyvin nuoressa iässä. The Kid on jäänyt historiaan legendana, jonka vaiherikas elämä oli täynnä ristiriitaisia tapahtumia. Billy The Kidistä on kirjoitettu lukemattomia kirjoja sekä ohjattu yli 50 elokuvaa. Seuraavassa lyhyt elämäkerta tästä mielenkiintoisesta henkilöstä.

Henry McCartyn syntymä

Billy The Kid alias William H. Bonney oli oikealta nimeltään (todennäköisesti) Henry McCarty. Hänen äitinsä Catherine McCarty oli yksi miljoonista Euroopasta saapuneista siirtolaisista. Henry syntyi joidenkin tietojen mukaan vuonna 1859 New Yorkissa – tosin tämä informaatio on todettu hyvin epäluotettavaksi. Todennäköisesti hän syntyi lähempänä vuotta 1861 ja oli kuollessaan vain 19-20 vuoden ikäinen. Historioitsijat kiistelevät vielä tänäkin päivänä myös siitä, oliko Catherine McCarty jo raskaana Amerikkaan saapuessaan.

Nuoren Henry McCartyn elämästä ei tiedetä juuri mitään ennen 1870-lukua, jolloin hänen perheensä saapui Kansasiin. Tässä vaiheessa Henryn perheeseen kuului äiti Catherine, isäpuoli Willian Antrim sekä nuorempi veli Joseph.

Perhe muutti Santa Fe:n kaupunkiin vuonna 1873 äidin terveydentilan vuoksi. Tästä huolimatta Catherine McCarty menehtyi vain reilua vuotta myöhemmin. Kaiken lisäksi isäpuoli hylkäsi samaan aikaan poikansa, joten veljekset siirtyivät elämään sijaisperheestä toiseen. Aikalaisten kertomusten mukaan Henry oli nuorena aivan samanlainen poika kuin kaikki muutkin.

Billy The Kidistä tulee rikollinen

Äidin kuoleman ja perheen hajoamisen jälkeen nuori Henry alkoi liikkua ilman vanhempien valvontaa. Hän tutustui Sombrero Jack -nimellä tunnettuun George Schaeferiin, jonka ”avustuksella” Henry päätyi myös ensimmäistä kertaa vankilaan. Sombrero Jack varasti vaatteita kiinalaisesta pesulasta ja antoi niistä osan Henrylle. Hänen sijaisäitinsä kuitenkin löysi vaatteet ja ilmiantoi pojan seriffille, jonka seurauksena Henry tutustui ensimmäistä kertaa vankiselliin.

Nuori Henry pääsi kuitenkin pakenemaan ja seurasi sijaisperheeltä saamansa rahallisen tuen avulla isäpuoltaan Arizonaan. Kuultuaan Henryn tempauksesta, isäpuoli William Antrim päätti kuitenkin hylätä poikansa. Henry McCarty oli nyt varaton ja perheetön teinipoika Arizonan aavikolla.

Hän tutustui tämän jälkeen mieheen nimeltä John Mackie. Kaksikko alkoi varastaa hevosia ja satuloita armeijalta. He jäivät nopeasti kiinni, mutta Henry onnistui jälleen pakenemaan. On yleisesti uskottu, että Henry McCarty sai lisänimen The Kid juuri näihin aikoihin (vuonna 1877), sillä hän näytti rikoskumppaninsa rinnalla lähinnä lapselta. Henry oli vain 16-17 vuoden ikäinen, hoikka ja lapsenkasvoinen teini.

Billy The Kid ja ensimmäinen murha

Billy The Kidin ura sai käänteen hevosvarkaasta murhaajaksi 17. heinäkuuta 1877, kun hän ajautui käsirysyyn Frank Cahill -nimisen sepän kanssa. Tapahtumapaikkana oli Fort Grant, Arizona.  Heiveröinen Henry jäi pahasti alakynteen isokokoista miestä vastaan, joten hän tarttui maahan painettuna omaan revolveriinsa ja ampui Cahillia vatsaan. Tapahtuneen seurauksena The Kid ryntäsi ulos saluunasta ja ratsasti pakoon.

Nyt nuori Henry McCarty oli jälleen yksin ja murhatuomio niskassaan. Hän suuntasi pakomatkallaan La Mesillan kaupunkiin New Mexicon osavaltiossa ja liittyi pahamaineiseen rikollisjoukkoon The Boys. Sen johtajana oli kuuluisa lainsuojaton nimeltään Jesse Evans.

The Lincoln County War

The Boys päätyi tämän jälkeen osaksi niin sanottua Lincolnin piirikunnan sotaa. Kyseessä ei ollut sota sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta tilannetta voisi verrata kahden mafiaperheen väliseen vihanpitoon. Vastakkain olivat irlantilainen James Dolan sekä nuori ja koppava englantilainen John Tunstall joukkoineen. The Boys oli James Dolanin puolella.

Billy the Kid

Skannaus alkuperäisestä otoksesta, joka on tiettävästi ainoa Billy The Kidistä otettu valokuva.

Tunstall kertoi ajan hengestä seuraavasti:

“Everything in New Mexico that pays at all (you may say) is worked by a ‘ring’ there is the ‘indian ring’ ‘the army ring’ ‘the political ring’ ‘the legal ring’ ‘the Roman Catholic ring’ ‘the cattle ring’ ‘the horse thieves ring’ and half a dozen rings. It is necessary either to get into a ring or make one for yourself. I am at present at work making a ring.”

Tämä sota alkoi käydä liian kuumaksi jopa Billy The Kidille, joka alkoi pyöriä myös muiden paikallisten rikollisten kanssa. Lopulta hän jäi kiinni hevosvarkaudesta ja joutui vankilaan. John Tunstall tiesi, että Kid oli hänen vastapelurinsa leivissä. Syytteiden nostamisen sijaan Tunstall palkkasi hänet omalle puolelleen. Samalla Henry McCarty halusi uuden alun elämälleen ja alkoi joidenkin lähteiden mukaan käyttää tässä vaiheessa nimeä William H. Bonney.

Pian tämän jälkeen John Tunstall kuoli ja Lincolnin sota syttyi toden teolla. Billy The Kid päätyi osaksi ryhmää nimeltä The Regulators, joka alkoi jahdata Dolanin joukkoja. The Kid oli tämän jälkeen osana veristä vihanpitoa, joka vaati uhreja molemmilta puolilta. Hän myös haavoittui itse useaan otteeseen. Lopulta The Regulators joutui pakenemaan paikkakunnalta menetettyään liikaa miehiä.

Tämän vuoden aikana Billy The Kidin tappolistalle lisättiin myös monta nimeä, joiden murhaamiseen hänellä ei ollut todellisuudessa osaa eikä arpaa. Osa näistä tuomioista on myöhemmin kumottu.

Billy The Kidin kuolema

Lincolnin sodan jälkeen Billy The Kid oli jälleen pakosalla. Hänen perässään olivat nyt entiset jengiläiset (= nykyiset vihamiehet) sekä lainvartijat. Elettiin vuotta 1880 ja Kid oli lähteestä riippuen noin 19-20 vuotias. Näihin aikoihin nuoren Henry McCartyn maine alkoi levitä johtuen voimakkaista vihamiehistä, jotka halusivat hänet hengiltä. Billy The Kidin tekoja liioiteltiin ja hänen kontolleen myös laitettiin murhia, joita hän ei todellisuudessa tehnyt – tai teki itsepuolustukseksi.

The Kid alkoi saada tarpeekseen ja halusi selvittää asiat lainvartijoiden kanssa lopullisesti sekä puhdistaa maineensa. Suunnitelma meni kuitenkin pahasti pieleen, sillä hän ajautui joukkonsa kanssa välikohtaukseen, josta seurasi vain uusia kuolemia. Nyt Billy The Kid päätti vaihtaa maisemaa lopullisesti ja suuntasi Fort Sumneriin tarkoituksenaan kerätä varusteita matkaa varten. Hänen epäonnekseen ko. kaupunkiin oli tulossa myös Lincolnin vastavalittu seriffi – mies nimeltä Pat Garrett.

Kaksikko pelasi aikansa kissa ja hiiri -leikkiä kaupungin lähistöllä. Lopulta Garrett sai houkuteltua The Kidin joukot ansaan, mutta ampui välikohtauksessa väärän miehen. The Kid pääsi ystävineen pakoon, mutta ei pitkäksi aikaa. Garrett jahtasi miehineen lainsuojattomia kolme päivää ja sai heidät piiritettyä Stinking Springs -nimisessä paikassa. Lopulta Billy The Kidin oli pakko antautua. Tästä seurasi pitkä ja vaarallinen matka kohti oikeudenkäyntiä.

Embed from Getty Images

]Erinäisten vaiheiden ja oikeudenkäynnin jälkeen Henry McCarty istui tiukasti vangittuna Lincolnissa, Pat Garrettin toimistossa (kuvassa oleva talo). Tämäkään ei ollut vielä lainsuojattoman loppu, sillä The Kid onnistui jälleen kerran pakenemaan. Hän vietti seuraavat kuukaudet Lincolnin lähistöllä ja kieltäytyi vaihtamasta maisemaa ystävien kehotuksista huolimatta. Samaan aikaan seriffi Pat Garrett oli jälleen hänen perässään. Tällä kertaa ilman suurta joukkoa –  tarkoituksenaan vain löytää Billy The Kid ja ampua hänet.

Lopulta kohtalo puuttui peliin, sillä miehet päätyivät yhtä aikaa Fort Sumneriin. Kaksikko kohtasi Pete Maxwell -nimisen miehen asunnossa, jonne The Kid saapui tietämättä Garrettin olevan sisällä. Billy The Kidin sanotaan kysyneen espanjaksi Quién es? ¿Quién es?  (kuka siellä?) astuessaan pimeään huoneeseen. Kun Garrett tunnisti etsimänsä miehen äänen, hän laukaisi aseensa.

Henry McCarty sai kaksi luotia rintaansa ja kuoli heinäkuun 14. päivä vuonna 1881.

Loppusanat

Billy The Kidin kuolema herätti monissa aikalaisissa epäilyksiä sekä ristiriitaisia tunteita. Monet aiheesta kirjoitetut artikkelit saivat Billy The Kidin näyttämään lähes sankarilta ja Pat Garrettin lähinnä salamurhaajalta. Seriffi yritti tapahtuneen jälkeen puhdistaa maineettaan kirjoittamalla elämäkerran Billy The Kidistä apunaan Ashmun “Ash” Upson. Tässä vaiheessa Billy The Kidin syntymäpäiväksi merkittiin 23.11.1859, jonka ansiosta hänet saatiin tapahtumahetkellä “miehen ikään” eli 21-vuotiaaksi. Päivä ja kuukausi olivat samat kuin teoksen kirjoittajan, Ash Upsonin, oma syntympäivä…

Tapahtuneen jälkeen alkoi myös kiertää huhuja, joiden mukaan Garrett olisi lavastanut koko tilanteen, eikä oikea Billy The Kid olisi kuollut. Huhut saivat alkunsa siitä, että Garrett ja Kid olivat tunteneet toisensa muutamia vuosia sitten.

Billy The Kidin koko tarina on täynnä ristiriitoja sekä erilaisia tulkintoja alkaen jo hänen oikeasta syntymävuodestaan. Kyseessä oli varmasti rikollinen ja murhamies, mutta oliko Billy The Kid kaiken maineensa arvoinen? Hänen on sanottu murhanneen 21 miestä – ”yhden jokaista ikävuotta kohden”. Todennäköisesti sekä 21 murhaa että 21 ikävuotta ovat molemmat väärin.

Kyseessä on joka tapauksessa yksi villin lännen legendaarisimmista lainsuojattomista, jonka tarinassa riittää tutkittavaa aiheesta kiinnostuneille.

Kuva: iStock / mj007

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Historia