Laura Huhtasaari
Satraapin linjanveto

Laura Huhtasaari uskoo kuten kirkko opettaa

Laura Huhtasaari asetettiin tänään perussuomalaisten presidenttiehdokkaaksi. Samalla tilaisuudessa päästiin kaikkein perimmäisimpien kysymysten äärelle, kun toimittajakunnasta nostettiin esille Huhtasaaren kreationismi. Tarkemmin ottaen Huhtasaari uskoo kristinuskon Jumalan luomistyöhön kuten Raamatussa eli ensimmäisessä Mooseksen kirjassa opetetaan. Tästä loogisesti seuraa, että evoluutioteoria ei Huhtasaaren mukaan voi pitää paikkansa.

Huhtasaari ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ohittivat asian sillä, että ollaan valitsemassa presidenttiä, ei biologianopettajaa. Halla-aho mainitsi oma-aloitteisesti, ettei itse ole “uskovainen”.

Kyse on paitsi perimmäisestä myös monella tapaa arasta aiheesta. Meillä kun on kaksi valtionkirkkoa (evankelisluterilainen ja ortodoksinen), joiden pyhä kirja heti ensimmäisestä virkkeestä asti opettaa juuri sen, mihin Laura Huhtasaari uskoo: “Alussa Jumala loi taivaan ja maan”. Heti perään kuvataan luomistyö kronologisessa järjestyksessä; aurinko ja kuu luotiin hedelmäpuita myöhemmin ja niin edespäin. Kertomusta ei mitenkään uskottavasti voi tulkita evoluutioteorian sallivaksi, vaikka sitäkin on yritetty.

Huhtasaarelle voi ehdokkaana olla merkittävä uskottavuusongelma, että hän uskoo siihen, mitä valtionkirkot (joiden jäseninä on kolme neljännestä suomalaisista) periaatteessa yhä opettavat. Minä en todellakaan usko että maapallolla oli hedelmäpuita ennen kuin aurinko luotiin tai muuten vain ilmestyi taivaalle. Lööperiä taitaa olla, jos minulta kysytään, mutta se ei ole tässä alkuunkaan oleellista.

Ainakin pappien kun kai pitäisi edes yrittää siihen uskoa, vain ovatko joka sunnuntai jokaisessa jumalanpalveluksessa ääneen luettavat sanat “Minä uskon isään Jumalaan, kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan luojaan” pelkkää kollektiivista petosta? Genesis ei ole mikään sivujuonne jossain vanhan testamentin syvyyksiin unohtuneen ummehtuneen profeetan horinoissa, vaan kristinuskon ehdotonta opillista ydintä.

Tai sitten nuo viikottain kirkoissa kautta maan toistettavat sanat ovat nykyään kirkolle ja papeillekin tyhjiä? Kusetusta? Mutta kuka kusettaa ja ketä? Papit ja kirkkokansa toisiaan ja itseään?

Laura Huhtasaaresta uhkaa tulla kirkolle ongelma samaan tapaan kuin pastori Marjaana Toiviaisesta, jota Asialinjalla jokin aika sitten käsittelimme. Sekä Huhtasaari että Toiviainen kun näyttävät ottavan kristinuskon ihan aikuisten oikeasti todesta! Tähän liittyvä hupaisa yksityiskohta on, että kun maahanmuuttoa vastustavien kauhugalleriaosasto sekä maahanmuuttoa ainakin omalta osaltaan kannattavat leireilivät kuukausikaupalla Helsingin Rautatientorilla kävivät sekä Huhtasaari että Toiviainen paikalla. Huhtasaari vastustamassa maahanmuuttoa ja ymmärtääkseni useammin torilla ollut Toiviainen kannattamassa sitä.

Palataan hetkeksi perussuomalaisten pressitilaisuuteen. Halla-ahon ja Huhtasaaren reaktio kreationismikysymykseen oli sangen järkevä ja tuli niin luontevasti, että asiaan oli silminnähden varauduttu. Halla-aho oli myös valmistellut piikin Timo Soinille: viimeksi presidenttikisassa oli ehdokas, jonka edustama suuntaus uskoo paavin erehtymättömyyteen, eikä se ollut kenellekään ongelma. Jos olisin itse ollut käsikirjoittamassa suunniteltuja vastauksia olisin liittänyt mukaan huomion, ettei nyt valita myöskään pappia.

Samaan aikaan soisin toimittajakunnan joskus kiinnostuvan Suomen evankelisluterilaisesta kirkosta sen verran, että arkkipiispa ja muut piispat pantaisiin lujille.

Nyt kun olisi tarjolla hyvin ajankohtainen kysymys: kannattaako Suomen evankelisluterilainen kirkko kreationismia siten, kuin ensimmäisessä Mooseksen kirjassa opetetaan ja uskontunnustuksessa tunnustetaan? Vai profiloituuko luomiskertomus yhteen “maahanmuuttokriittiseen” presidenttiehdokkaaseen siinä kuin Jeesuksen varsin ehdottomat rakkauden opit ovat välillä näyttäneet henkilöityvän Marjaana Toiviaiseen?

Ennustan, miten käy. Kukaan ei pistä ketään lujille ja piispat toivovat, että enää ei julkisuuteen ilmestyisi ketään muuta, joka ottaa kristinuskon liiaksi todesta uskomalla liian vaikeisiin asioihin.

Kuva: Laura Huhtasaari eduskunnassa viime kesäkuussa. (kuvakaappaus: Arto Luukkasen Youtube-kanava)

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *