Legon historia on tarina sisukkaasta yrittäjästä
Lego on yksi maailman tunnetuimmista brändeistä. Legon historia on tarina yrittäjyydestä, periksiantamattomuudesta ja kekseliäisyydestä. Kaikki sai alkunsa pienestä verstaasta Tanskassa 1900-luvun alkupuolella. Tämä nerokas ja yksinkertainen keksintö patentoitiin 28. tammikuuta vuonna 1958. Nykymuotoisen Legon keksijä ei ole kuitenkaan yhtiön perustaja Ole Kirk Christiansen, vaikka monet niin luulevat.
Ole Kirk Christiansenin työpaja
Legon tarina juontaa juurensa Tanskaan ja Billundin kaupunkiin. Yhtiön perustaja on puuseppä nimeltään Ole Kirk Christiansen, joka osti verstaan itselleen Billundissa vuonna 1916. Hän aloitti uransa tekemällä puusepän töitä talonrakennukseen sekä huonekaluihin liittyen.
Yritys joutui vaikeuksiin 1930-luvun alussa, jolloin maailmaa piinasi The Great Depression-nimellä tunnettu lama. Christiansen joutui irtisanomaan viimeisen työntekijänsä vuonna 1932. Kaiken lisäksi puusepän vaimo menetyi vain hetkeä myöhemmin, joten mies jäi yksin laman keskelle neljän poikansa kanssa.
Christiansen ei kuitenkaan luovuttanut, vaan ryhtyi töihin perheensä elannon hankkimiseksi. Hän alkoi suunnitella leluja, joiden valmistamiseksi hänellä oli jo verstas täynnä materiaalia. Tämä tapahtui elokuussa 1932, ja kyseinen ajankohta on nykyisin Lego-yhtiön virallinen perustamispäivämäärä.
Yhtiö nimeltään Lego syntyy
Christiansenin lelutuotanto lähti hyvin käyntiin, ja laadukkaat tuotteet saivat positiivista mainetta. Samaan aikaan vanhin poika, Godtfred, alkoi auttaa isäänsä yrityksen pyörittämisessä. Christiansenit saivat ison tilauksen jälleenmyyjältä, mikä mahdollisti myös vanhojen työntekijöiden palkkaamisen takaisin.
Valitettavasti jälleenmyyjä meni pian konkurssiin, joten Christiansenin paja oli jälleen vaikeuksissa. Bisnes ei ollut kannattavaa, sillä lama painoi edelleen alueen yrityksiä. Neuvokas puuseppä joutui ottamaan lelujen vastineeksi myös ruokaa alueen maanviljelijöiltä sekä muilta asiakkailta.
Vuonna 1934 Christiansen päätti uudistaa yrityksen brändiä ja keksiä sille uuden nimen. Hän kysyi myös ehdotuksia työntekijöiltään, mutta päätyi lopulta omaan ideaansa, joka oli yksinkertainen sana Lego. Sen alkuperä on tanskankielisissä sanoissa leg godt. Christiansen sai myöhemmin selville, että verbi lego tarkoittaa myös latinan kielellä kokoamista.
Yhtiö alkoi pikkuhiljaa kasvaa, mutta Christiansenin perhe joutui taas ison tragedian uhriksi. Verstas syttyi tuleen talvella 1942, eikä palokunta onnistunut pelastamaan sitä. Kaikki mallikappaleet ja luonnokset tuhoutuivat tulipalossa, ja Ole Kirk Christiansen oli jälleen epätoivon partaalla. Periksiantamaton mies nousi ylös tästäkin kuopasta, ja Lego-yhtiölle rakennettiin pian uusi tuotantolaitos.
Modernin Legon keksijä oli Godtfred Christiansen
Muovi tuli osaksi lelutuotantoa toisen maailmansodan jälkeen. Christiansen päätti myös hankkia ruiskuvalukoneen vuonna 1947. Sen avulla Lego-yhtiö pystyi valmistamaan muovisia leluja. Samaan aikaan Christiansen törmäsi ensimmäistä kertaa pieniin muovisiin palikoihin, jotka olivat Kiddicraft-nimisen yhtiön kehittämiä.
Vastoin yleistä käsitystä Lego-yhtiö ei siis keksinyt Lego-palikoita, vaan idea muovisista tiilistä oli jo patentoitu Kiddicraftin perustajan, Hilary Pagen, toimesta. Lego on myöhemmin patentoinut niistä oman versionsa, ja vastaavia muovitiiliä ovat valmistaneet muutkin yritykset.
Muoviset lelut eivät nostaneet Lego-yhtiötä heti menestykseen. Heikon taloudellisen tilanteen myötä perheen vanhin poika, Godtfred, otti yhä suurempaa roolia yrityksessä. Hän alkoi kiertää maata (ja maailmaa) myyntitehtävissä.
Vuonna 1954 Godtfred törmäsi liikematkallaan suuren tavaratalon johtajaan. Heidän välillään käymä keskustelu muutti Lego-yhtiön tulevaisuuden. Godtfred Christiansen sai keskustelun perusteella idean luoda ”systeemin” lelujen ympärille. Hän halusi luoda tuotteen, jonka avulla lapset voisivat rakentaa itse haluamansa lelut. Samana vuonna Lego tuotti ensimmäiset rakennussarjat, jotka muistuttavat kaikkien tuntemia Lego-palikoita.
Menestys sai yhä odottaa, sillä, Lego-palikoissa oli alkuvuosina teknisiä ongelmia. Ne eivät pysyneet yhdessä riittävän tiukasti, joten rakentaminen oli vaikeaa. Lopulta Godtfred Christiansen keksi sijoittaa palikan sisälle muoviset putket, jolloin niiden liitoksesta tuli paljon kestävämpi. Kaikkien tuntema Lego-palikka oli syntynyt.
Tämä patentti allekirjoitettiin 28. tammikuuta vuonna 1958, eli Lego-palikka vietti hetki sitten 60-vuotissyntymäpäivää.
60 years ago today (at this exact minute) a very special patent was signed, and the LEGO brick was born! Oh, how time flies when you’re having fun! 😊 #HappyBirthdayBrick ❤️ 🎉 pic.twitter.com/t7pTAqARVx
— LEGO (@LEGO_Group) January 28, 2018
Ole Kirk Christiansen kuoli vain pari kuukautta myöhemmin, maaliskuussa 1958. Legon perustaja ei siis koskaan todistanut pienten muovisten tiilien vallankumousta. Yhtiö siirtyi tämän jälkeen Godtfred Christiansenin johtoon.
Legon vallankumous
Godtfred Christiansen joutui pian kokemaan kovia – aivan kuten hänen isänsä vuosikymmeniä aikaisemmin. Lego-yhtiön tuotantotilat paloivat 1960-luvun alussa, ja onnettomuus tuhosi käytännössä koko puisten lelujen varaston. Tapahtuneen johdosta Godtfred päätti, että Lego keskittyisi jatkossa vain muovisten lelujen tuotantoon.
Godtfred Christiansenin päätös osoittautui oikeaksi, sillä Legon menestys lähti toden teolla käyntiin 1960-luvun aikana. Yhtiö toi markkinoille ensimmäiset Lego-pyörät vuonna 1961, mikä mahdollisti erilaisten ajoneuvojen rakentamisen.
Vuonna 1964 Lego-palikoiden valmistusmateriaalit korvattiin erittäin kestävällä ABS-muovilla, joka on käytössä yhtä tänäkin päivänä. Samana vuonna avattiin myös Billundin lentokenttä, mikä oli Lego-yhtiön ansiota. Lentoyhteydestä oli valtava apu logistiikassa, sillä Lego-palikat alkoivat levitä kovaa vauhtia ympäri maailmaa.
Vuonna 1966 yhtiö toi markkinoille Lego-junat, jotka ovat olleet valtava menestys yli 50 vuoden ajan.
Vuonna 1968 avattiin monien tuntema Legoland, joka on Lego-palikoista rakennettu teemapuisto. Godtfred Christiansenin idea on kasvanut vuosien aikana Tanskan suurimmaksi nähtävyydeksi Kööpenhaminen ulkopuolella. Legolandista on nykyisin olemassa myös muita versioita Euroopassa, Pohjois-Amerikassa sekä Aasiassa.
Duplo-brändi näki päivänvalon vuonna 1969. Sen nimi tulee latinankielisestä sanasta duplus, joka tarkoittaa kaksinkertaista. Duplo-palikat ovatkin kirjaimellisesti kaksi kertaa Lego-palikoita suurempia.
—
Legon historia on ennen kaikkea tarina yrittäjyydestä ja sisukkuudesta. Yhtiön perustaja Ole Kirk Christiansen oli varmasti lähellä luovuttaa toivottoman näköisessä tilanteessa useampaankin kertaan. Sitkeä puuseppä piti kuitenkin yhtiönsä pystyssä ja neljä poikaansa ruokittuna lamasta, perheen äidin kuolemasta, toisesta maalimansodasta sekä verstaan tuhoutumisesta huolimatta.
Lego-yhtiön valtava menestystarina alkoi toden teolla vasta 30 vuotta sen perustamisen jälkeen, eikä Ole Kirk Christiansen päässyt koskaan todistamaan sitä. Hänen jälkeläisensä ovat kuitenkin johtaneet yhtiötä vuosikymmenten ajan.
Lopuksi vielä mielenkiintoinen laskelma, joka kuvaa hyvin Lego-palikoiden rajattomia mahdollisuuksia. Yhtiö arvioi vuonna 1958, että kuusi Lego-palikkaa voidaan yhdistää toisiinsa 103 miljoonalla eri tavalla. Tanskalainen professori Søren Eilers teki kuitenkin uuden laskelman muutama vuosi sitten. Lopputulos kuuden palikan kombinaatioista on huimat 915103765 kappaletta.
Tämä artikkelissa kerrottu tarina löytyy Legon tekemänä animaationa Youtubesta. Lähteenä on käytetty myös Wikipediaa sekä Legon sivuja.