liiga vedonlyönti playoffs
Vedonlyöntiopas

Vedonlyöntiopas: Liigan playoffs

Liigan runkosarja on saatu vihdoin päätökseen, ja jääkiekkofanit ympäri Suomen valmistautuvat nyt kauden huipennukseen. Liiga vedonlyönti siirtyy nyt playoffs-vaiheeseen, joka eroaa runkosarjan vedonlyönnistä merkittävällä tavalla. Seuraavaksi käynnistyvät karsintaottelut, joissa Kärpät, HIFK, Ässät sekä Ilves ratkaisevat kaksi puuttuvaa playoffs-joukkuetta. Vedonlyöjän näkökulmasta Liigan playoffs tarjoaa paljon mielenkiintoisia mahdollisuuksia.

Kotiedun merkitys ja runkosarjan viimeiset kierrokset Liigassa

Kotiedun merkitys on yksi yleisimmistä keskustelunaiheista playoffs-kiekkoon liittyen. Panosten kasvaessa kotiyleisöstä voi tulla pelaajille myös rasite johtuen ylimääräisistä paineista. Kotiedun merkitys on pienentynyt yleisesti ottaen Liigassa lähes vuosi vuodelta. Sarjassa on mukana useita joukkueita, jotka ottavat kauden mittaan enemmän pisteitä vieraissa kuin kotihallissaan. Monet valmentajat peluuttavat vieraissa hieman yksinkertaisempaa ja suoraviivaisempaa kiekkoa, mikä sopii paremmin tiettyjen joukkueiden materiaaliin. Fiksu vedonlyöjä erottaa vierasvahvat joukkueet muista ja hyödyntää tätä etua.

Heikot kotitulokset voivat aiheuttaa myös ylimääräistä stressiä, mikä heijastuu pelaajien suorituksiin kotifanien edessä. Ilves on tästä hyvä esimerkki; nuori ja energinen joukkue ei ole saanut kotiotteluissa läheskään parastaan irti (pois lukien aivan kauden loppumetrit). Runkosarjassa Ilves keräsi yli 0.5 pistettä enemmän per ottelu kun verrataan vieraspelejä kotiotteluihin.

Toinen yleinen pohdinnan aihe on runkosarjan ottelutulosten merkitys playoffs-vaiheeseen. Miten paljon viimeisten kierrosten tuloksille pitäisi laittaa painoarvoa? Yleisesti ottaen runkosarjan vireeseen laitetaan hieman liikaa painoarvoa. Jos haluat erottua joukosta ja tehdä rahaa, niin pohdi, miten joukkueet soveltuvat toisilleen.

Tämän vuoden playoff-pareista ehdottomasti mielenkiintoisin on KalPa-Pelicans. Pelicans on ”äijäjoukkue”, joka on todella iso haaste kiekolliseen pelitapaan luottavalle KalPalle. Tutki joukkueiden vahvuuksia, ja mieti miten hyvin ne soveltuvat toisiaan vastaan. Saat vinkkejä tähän tutkimalla joukkueiden kohtaamisia runkosarjan ajalta.

Mestaruus ratkeaa maalivahtiin ja erikoistilanteisiin

Liigan kärkijoukkueet ovat materiaaliltaan niin tasaisia, että mestaruus ratkeaa hyvin pitkälti parempaan maalivahtiin sekä ylivoima/alivoimapeliin. Isoissa otteluissa maalimäärät laskevat, ja hyvin organisoitujen joukkueiden kohdatessa maalipaikoilla ei herkutella. Erikoistilanteet tarjoavat poikkeuksellisen hyviä maalintekomahdollisuuksia. Jos haluat lyödä vetoa mestaruudesta, niin luota parhaaseen veskariin ja ylivoimajoukkueeseen. Vanhan totuuden mukaan hyökkäämällä voitetaan otteluita ja puolustamalla voitetaan mestaruuksia.

Jos joukkue on yhden huippukentällisen varassa, se ei käytännössä riitä mestaruuteen saakka. Tarvitaan myös kärjen takana tulevaa ratkaisuvoimaa. Mestarijoukkue on totta kai myös hyvin roolitettu ja valmennettu.

Huomio väsymys runkosarjan tapaan

Playoffs-vaiheessa joukkueet pelaavat perättäisinä päivinä ns. ”back-to-back” otteluita runkosarjan tapaan. Tällaisissa tilanteissa kotietu pienenee jälkimmäisessä ottelussa hieman, koska yksi sen palasista, matkustusetu, on poissa.

Huomioi back-to-back tapauksissa edellisen ottelun luonne. Jos joukkue A on joutunut kovasti puolustuskannalle, se on todennäköisesti selvästi väsyneempi. Puolustaminen vie huomattavasti enemmän energiaa kuin hyökkääminen. Jos pelaajilla ei ole aikaa levätä, se vaikuttaa väistämättä seuraavan päivän suoritukseen negatiivisesti.

Liiga vedonlyönti – playoffs tarkoittaa kovia ja kuluttavia pelejä

Playoff-kiekko on selvästi runkosarjaa fyysisempää, ja yleensä tuomarilinja on tästä johtuen sallivampi. Ei siis ihme, että playoffs-vaiheessa suoraviivaiset ja fyysisesti joukkueet menestyvät yleensä hyvin. Kevään ratkaisupeleissä ei juuri nähdä kauniita maaleja, vaan nyt on kyse enemmän painista maalinedustalla ja fyysisestä väännöstä rebound-kiekoissa.

Pelicans on hyvä esimerkki fyysisestä joukkueesta. Tappara on taas toinen ääripää ei-niin-suoraviivaisesta ryhmästä. Kirvesrinnat ovat hakeneet pitkin runkosarjaa todella paljon poikittaissyöttöjä ja tehneet maalinsa usein ns. ”tyhjiin”. Playoffeissa vastaavia maaleja ei tulla juuri näkemään, ja Tappara joutuu hyökkäyspäässä selvästi suurempiin haasteisiin.

Lopuksi vielä tärkeä pointti. Huomioi fyysisten joukkueiden kohdalla niiden suoritukset sarjan alku- ja loppuvaiheilla. Fyysinen ryhmä on vahvoilla ensimmäisissä otteluissa ja tarvitsee pärjätäkseen lyhyen sarjan. Jos vastustaja ottaa iskut vastaan ja venyttää pelisarjan pitkälle, niin kuluttavasti pelaava joukkue alkaa väsyä. Fyysinen pelitapa voi tarkoittaa taklausten ja aggressiivisuuden lisäksi kuluttavaa pelitapaa. HPK on hyvä esimerkki tällaisesta joukkueesta. Kerhon tapa pelata vaatii pelaajilta erittäin hyvää fysiikkaa, sillä joukkue on todella aktiivinen molemmissa päissä kenttää. Tämä pelitapa voi kuluttaa joukkueen puhki kovan otteluohjelman aikana.

Playoffs-vedonlyönnin yhteenveto

  • Huomio Liigan viime vuosina laskenut kotietu ja poimi vieraissa hyvin menestyvät joukkueet esiin
  • Painota runkosarjan viimeisten kierrosten sijaan playoffs-parissa kohtaavien joukkueiden sopivuutta toisiinsa nähden. Tutki edellisten kohtaamisten tapahtumat.
  • Hyökkäämällä voitetaan otteluita, mestaruudet voitetaan maalivahtipelillä ja erikoistilanteilla
  • Huomioi back-to-back peleissä edellisen ottelun tapahtumat
  • Playoffs-vaihe suosii fyysisiä joukkueita ja tuomarilinja on usein runkosarjaa sallivampi
  • Kuluttava pelitapa on joukkueelle riski, jos sarja venyy pitkälle

Jos vedonlyönti jääkiekosta kiinnostaa, niin lue myös Asialinjan Liiga-vedonlyöntiopas sekä KHL-vedonlyöntiopas.

Kuva: Pexels

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

1 Comment

  1. […] aiemmin keväällä vedonlyöntioppaiden sarjaan kuuluvan artikkelin, jonka aiheena oli Liigan Playoffs. Tässä artikkelissa mainittiin mestaruuden ratkeavan hyvin […]

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *