liiga vedonlyönti playoffs
Vedonlyöntiopas

Vedonlyöntiopas: Liiga

Liiga ja vedonlyönti kuuluvat monen lätkäfanien mielestä erottamattomalla tavalla yhteen. Asialinjan vedonlyöntiopas auttaa etenkin aloittelevaa harrastajaa oikealle ladulle sarjan analysoinnissa. Nämä Liiga vihjeet ovat hyödynnettävissä koko vedonlyöntiurasi ajan. Seuraava artikkeli tuo esiin sarjan erityispiirteitä vedonlyönnin näkökulmasta.

Liigan markkina ei ole erityisen vahva

Liiga on varsin mielenkiintoinen vedonlyöntimarkkina, kun sitä vertaa esimerkiksi tunnettuihin jalkapallosarjoihin. Eron näkee hyvin vaikkapa Ylikerroin-foorumia tai monia muita nettisaitteja selaamalla. Vedonlyöjien näkemykset jakautuvat usein yksittäisissä kohteissa laidasta laitaan. Tämän lisäksi monet näennäisen yksipuoliset ”kansan kuumat kohteet” ovat sellaisia, joiden vastapuolelta löytyy itse asiassa julkisuudesta poissa olevia vedonlyöntiammattilaisia.

Mielipiteiden vahva kirjo näkyy myös kerroinkäyttäytymisessä. Hyvä esimerkki tästä on Pinnacle Sports -vedonvälittäjä, joka on lähes kaikkien kiekkovedonlyöntiä vakavammin harrastavien suosiossa. Liigan kertoimet putoavat harvoin vain yhteen suuntaan. Monta kertaa selvästi pudonnut kohde voi nousta takaisin ja painua vielä enemmän vastapuolelle – myös korkeiden limiittien aikana.

Edellä kuvattu profiili tarkoittaa käytännössä sitä, että Liigan markkina ei ole vieläkään erityisen vahva. Lisäksi ammattilaisten menetelmissä on (ainakin Suomessa) suurempi hajonta mitä jalkapallon puolella. Tästä johtuen myös syndikaatit ja ammattimaisesti vedonlyöntiä harrastavat ovat Liigassa selvästi useammin saman kohteen eri puolilla, kuin esimerkiksi Valioliigakohteissa.

Liigassa menestyminen voi olla monelle harrastepelaajalle selvästi todennäköisempää kuin muissa tunnetuissa sarjoissa. Älä siis suotta pelkää Liigan markkinaa, vaan kääri hihat ja ryhdy hommiin!

Maalit ja kotietu laskussa

Liiga pitkän ajan tilastoissa erottuu kaksi hyvin selkeää trendiä, jotka etenevät samaan suuntaan: maalimäärät ja kotietu. Molemmat ovat selvässä laskusuunnassa. Alla oleva graafi sisältää kotivoittojen määrän (prosenttia) sekä yli 5,5 maalian tulosten määrän (prosenttia) tämän vuosituhannen puolelta. Kausivaihteluiden tasoittamiseksi jokaisen kauden luku on keskiarvo ko. kauden sekä kahden edeltävän kauden lukemista (lähde: Annabet.com -sivuston jääkiekkotilastot).

Liiga vihjeet - vedonlyönti - Liigan kotietu ja maalimäärät

Maalimäärät rikkoivat viime kaudella historiallisen rajapyykin, sillä yli 4,5 maalin tulosten toteuma jäi ensimmäistä kertaa alle 50 prosenttiin. Kun maalimäärien rajana on 5,5 maalia, niin ottelutuloksista vain kolmannes meni rajan yli.

Maalimäärien trendiä selittää Liigajoukkueiden käyttämät pelityylit, joten älä odota tämän kurssin kääntyvän.

Yksi menestyksekkään Liigavedonlyönnin kulmakivistä on jatkuvasti madaltuvan kotiedun huomioiminen. Kirjoitimme tästä asiasta jo aiemmin keväällä playoffs-oppaassa. Liigassa on tälläkin hetkellä joukkueita, jotka pärjäävät jopa paremmin vieraissa kuin kotonaan. Esimerkiksi Ilves keräsi viime kaudella vain 33 / 82 pisteestään kotihallissaan.

Tässä kohtaa on tärkeä selvittää joukkueiden pelitapa ja syy koti- ja vierasotteluiden tuloksiin. Älä reagoi muutaman ottelun mittaisiin satunnaisin sarjoihin etenkään kauden alussa, jos et tiedä mistä on kyse.

Tasaisen (ja liian korkean!) kotiedun käyttäminen jokaiselle Liigan joukkueelle on pelikassasi tuho.

Back-to-back -ottelut ja CHL-rasitus

Liigan runkosarja on otteluohjelmaltaan tiivis, ja kärkijoukkueiden lisärasitteena ovat myös CHL-ottelut. Tämä on tärkeä aihe, jonka hallinta voi tuoda pelitilillesi huomattavasti lisää pelimerkkejä.

Back-to-back -termillä tarkoitetaan siis tilannetta, jossa joukkue joutuu pelaamaan kahtena peräkkäisenä päivänä.

Huomioi back-to-back tapauksissa edellisen ottelun luonne. Jos joukkue A on joutunut vahvasti puolustuskannalle, se on todennäköisesti selvästi väsyneempi seuraavana päivänä. Puolustaminen vie huomattavasti enemmän energiaa kuin hyökkääminen. Jos pelaajilla ei ole aikaa levätä, se vaikuttaa hyvin negatiivisesti seuraavan päivän suoritukseen. Liiga ei ole tällä hetkellä niin tappavan tarkka markkina, etteikö tällaista pientä vaivannäköä saisi hyödynnettyä.

Liiga-betsarin on myös syytä huomioida CHL:n eli Champions Hockey Leaguen kasvava painoarvo. Jääkiekon seurajoukkueiden ykkösturnaus on nostanut profiiliaan viime aikoina. Lisäksi sen palkintopotit ovat kohonneet selvästi, mikä on lisännyt myös suomalaisjoukkueiden mielenkiintoa.

Playoffs-muotoisessa sarjassa joukkueella on varaa uhrata muutamia pelejä kauden mittaan CHL-menestyksen saamiseksi. Tämä tarkoittaa siis käytännössä lepuutuksia CHL-ottelua seuraavassa liigapelissä. Europelien merkitys nousee entistä suuremmaksi, kun CHL siirtyy lohkovaiheesta jatkopeleihin.

Embed from Getty Images

Kuvat: Tappara CHL-ottelussa Grizzlys Wolfsburgia vastaan elokuun lopussa.

Tutki otteluita ja katso tulosten taakse

Yllä olevan otsikon kuvaava toiminta on lähtökohta voittavalle vedonlyönnille. Toisaalta, ainakin 90% vedonlyöjistä jättää kyseiset toimenpiteet tekemättä, koska ne ovat aikaa vieviä. Tämä fakta pitää hyvin paikkansa myös Liigan osalta, jossa eri pelivihjeissä olevat kommentit paljastavat usein kirjoittajan seuranneen otteluita lähinnä teksti-tv:n kautta.

Harrastepelaajan on edelleen mahdollista tehdä Liigassa hyvää tulosta, jos hän viitsii käyttää aikaa otteluiden seuraamisen. Tämän lisäksi on kaiken A ja O ymmärtää mitä ruudulta katsoo, ja hyödyntää tietoa oikein myös jatkossa.

Olennainen osa Liigan analysointia on joukkueiden heikkouksien ja vahvuuksien löytäminen, laukaisukarttojen tutkiminen sekä otteluiden analysointi. Kyse ei ole avaruusfysiikasta vaan ahkeroinnista. Harrastepelaajan voi olla vaikea hallita kaikkea itse, joten on suositeltavaa jakaa analyysityö esim. parin kaverin kesken. Yhteistyö on voimaa, ja kaikille riittää varmasti jaettavaa Liigan markkinasta.

Jos tästä artikkelista haluaa jotain erityisesti painottaa, niin tämä kohta on syytä nostaa esiin. Älä yritä oikoa analyysityön tekemisessä ja katso riittävästi pelejä. Tällä asenteella olet jo askeleen edellä monia kilpailevia vedonlyöjiä.

Alkukausi on oma maailmansa

Kuten aiemmin tuli jo mainittua CHL:n kohdalla, niin Liigan playoffs-tyyppinen runkosarja mahdollistaa otteluiden priorisoinnin. Tämä näkyy etenkin alkukaudella, jolloin joukkueiden kuntohuipun ajoituksissa voi olla suuriakin eroja.

Pyri alkukaudella tulkitsemaan enemmän itse peliä kuin yksittäisiä ottelutuloksia. Klassista lausetta lainaten – näyttääkö joukkueen peli valmiilta? Monien joukkueiden yhteispeli on vielä ensimmäisen kuukauden ajan hakusessa. Lisäksi harjoituskausi on voitu priorisoida hyvin eri tavalla. Osa joukkueista panostaa tarkoituksella fysiikkaharjoitteluun toisia pidempään, jolloin pelaajat eivät ole vielä kauden alussa aivan herkimmillään. Huipputehot saadaan sitten irti kevään ratkaisupeleissä.

Ahkera vedonlyöjä saa näistä hyvin kuvaa jo harjoituskaudella. Pidä myös alkukaudella huoli siitä, ettet sorru yleiseen virheeseen harjoitusotteluiden tuloksien tuijottamisesta. Joukkueiden kokoonpanot vaihtelevat harjoituskaudella rajusti, ja tiettyihin otteluihin (ja turnauksiin) panostetaan aivan eri tavalla, kuin toisiin.

Liigan alkukausi tarjoaa terävälle vedonlyöjälle paljon mahdollisuuksia. Joukkueiden tasoerot alkavat sitten vakiintua pitkän kauden edetessä, jolloin marjanpaikat täytyy etsiä muualta.

Yleisimpiä virheitä

Lopuksi listataan muutamia yleisimpiä virheitä, joita välttämällä parannat tulostasi merkittävästi.

Aivan ensimmäiseksi vanha viisaus; jos et tiedä miten reagoida kokoonpanotietoihin, niin älä reagoi niihin lainkaan. Yksi tyypillinen virhe Liigassa on ylireagointi ykkösmaalivahdin vaihtoon. Yllättävän usein kauteen ns. parempana veskarina lähtenyt pelaaja epäonnistuu, jolloin kakkosmaalivahti saa mahdollisuuden. Liigassa kakkosveskarit ovat järjestään hyviä maalivahteja, eikä negatiiviselle korjaukselle ole yleensä perusteita.

Sama pätee myös ns. nimimiesten poissaoloihin. Kun katsot otteluita, niin pysyt kärryillä joukkueen todellisista avainpelaajista. Reagoi vain niihin pelaajiin, joilla sinä tiedät olevan todellista merkitystä. Anna muiden reagoida pelaajien nimiin tai vanhoihin meriitteihin.

Aloittelijan hyvä nyrkkisääntö: älä lyö vetoa pelkästään kokoonpanotietoihin perustuen. Parhaat ideat ovat value-kohteita ilman kokoonpanotietojakin. Pelaajien poissaolot voivat toki tehdä jo ennestään hyvästä kohteesta vieläkin paremman.

Tämän lisäksi huomioi jo edellä mainittu kotietu, tai etenkin sen puute tietyillä joukkueilla. Hukkaat kauden aikana valtavasti rahaa, jos et tiedä Liigan selkeitä ideajoukkueita tällä osastolla.

Jos haluat tienata kunnolla ja voittaa monet kokeneet vedonlyöjät, niin panosta pelin ymmärtämiseen ja analyysisi laatuun. Parhaat kohteet löytyvät odottamalla kärsivällisesti sopivia tilaisuuksia, jolloin tiettyjen joukkueiden rasitus, yli/alisuorittaminen, heikkoudet/vahvuudet muodostavat hienoja pelikohteita. Näiden ymmärtäminen ei vaadi mitään yli-inhimillisiä resursseja, vaan paljon ihan rehellistä työtä, mihin myös harrastevedonlyöjällä on mahdollisuus.

Avain menestykseen on Liigassa myös oman tien löytäminen, eikä kannata hukata fokusta tutkimalla liikaa muiden pelivalintoja. Asiallisesti perusteltuja mielipitietä on aina hyödyllistä lukea, jos tiedät ko. henkilön tekevän taustatyönsä kunnolla. Näiden arvo on paljon yksittäistä pelivalintaa suurempi. Kuten edellä tuli jo mainittua, niin Liigan vedonlyöntimarkkinassa mielipiteet ovat usein jakautuneet eri suuntiin. Monet vakavatkin harrastajat lähestyvät peliä hyvin eri näkökulmista ja löytävät pelikohteita yhden ottelun molemmilta puolilta.

Tee oma analyysisi hyvin ja pelaa rohkeasti omia ideajoukkueita, vaikka muut löisivät vetoa niitä vastaan.

Liiga vihjeet vedonlyöjälle – yhteenveto

  • Liiga ei ole vedonlyöntimarkkinana vieläkään erityisen vahva – etenkin jos verrataan suuriin futissarjoihin. Ahkeralla harrastepelurilla on edelleen hyvät mahdollisuudet tehdä tiliä.
  • Huomioi pitkään jatkuneet trendit maalimäärien sekä kotiedun laskun osalta
  • Tiiviin otteluohjelman tuoma rasitus tarjoaa hyviä pelikohteita. Tutki huolella, millaisen rasituksen back-to-back -tilanteessa oleva joukkue sai edellisiltana.
  • Huomioi CHL:n nouseva painoarvo, mikä johtaa liigapelien matalaan priorisointiin ratkaisuhetkillä
  • Katso riittävästi otteluita ja ymmärrä mitä katsot. Tätä ei voi liikaa painottaa.
  • Alkukausi on oma maailmansa, joka tarjoaa hyvin valmistautuneelle vedonlyöjälle paljon mahdollisuuksia. Katso harjoitusotteluiden tulosten taakse!
  • Älä sorru yleisimpiin virheisiin. Jos et tiedä miten reagoida, niin älä reagoi ja tarvittaessa jätä pelikohde väliin!

Kuva: Pexels

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *