Loch Nessin hirviö sai alkunsa 500-luvulla
Loch Nessin hirviö on yksi historian tunnetuimmista taruolennoista. ”Nessie” on tuttu nimi ympäri maailmaa, ja vesipedosta on tehty historian saatossa lukemattomia eri havaintoja. Loch Nessin moderni legenda sai alkunsa 1930-luvulla, kun skotlantilainen sanomalehti Inverness Courier raportoi paikallisen pariskunnan havainnoista.
Loch Nessin hirviö on kiinnostanut tutkijoita ja matkailijoita vuosikausia. Onko kyseessä ihmisten kimppuun hyökkäävä peto vai pelkkä myytti? Tämä artikkeli kertoo kaiken!
Sisällysluettelo
Loch Nessin taru lähti liikkeelle 500-luvulla
Aloitetaan ensin pikaisella maantiedon oppitunnilla. Kuten lukija varmasti arvaakin, sana loch tarkoittaa paikallisella kielellä järveä. Loch Ness on reilut 36 kilometriä pitkä ja parhaimmillaan noin 2,7 kilometriä leveä. Kyseessä on tilavuudeltaan Britteinsaarten suurin järvi, sillä Loch Ness ulottuu parhaimmillaan jopa 227 metrin syvyyteen.
Tämä kuuluisa vesialue sijaitsee Skotlannin ylämaalla noin 37 kilometriä Invernessin kaupungista luoteeseen. Järvi on muodostunut edellisen jääkauden aikana, jolloin sen paikalla oli valtava jäämassa. Alla olevassa kuvassa näkyy järven rannalla oleva Urquhartin linna.
Ensimmäiset havainnot Loch Nessin hirviöstä ulottuvat jopa 500-luvulle, jolloin aluetta asuttaneet piktit kaiversivat kuvia suuresta vesipedosta lähistöllä oleviin kiviin.
Loch Nessin monsterin ensimmäinen raportoitu kohtaaminen tapahtui vuonna 565. Kyseessä oli irlantilainen munkki nimeltään Pyhä Columba, joka oli tullut tapaamaan paikallista hallitsijaa Invernessin lähistölle. Tarinan mukaan vedenalainen peto hyökkäsi yhden ryhmän jäsenen kimppuun. Pyhä Columba astui kuitenkin järveen ja huusi hyökkääjälle: ”You will go no further! Do not touch the man! Leave at once”.
Tarina kertoo, että Loch Nessin hirviö vetäytyi Pyhän Columban käskyn jälkeen välittömästi syvyyksiin. Tapausta pidettiin jumalallisena väliintulona, ja se kasvatti luonnollisesti pyhän miehen mainetta.
Pedon kohtaamisesta raportoinut kirkon mies, Pyhä Adaman, kirjoitti tapahtumat Columban elämäkertaan vasta sata vuotta myöhemmin. Se, mitä Loch Nessin rannalla todella tapahtui 22. elokuuta 565, jää ikuiseksi arvoitukseksi.
Loch Nession hirviö herää henkiin vuonna 1933
Loch Nessin hirviöstä on tehty havaintoja jo 1500 vuoden ajan. Moderni legenda sai alkunsa 2. toukokuuta vuonna 1933, kun sanomalehti Inverness Courier raportoi järven tapahtumista. Paikallinen pariskunta kertoi lehdelle havainneensa valtavan vesipedon –”an enormous animal rolling and plunging on the surface.” . Kyseissä artikkelissa käytetiin sanaa monster ensimmäisen kerran.
Inverness Courierin jutusta alkoi valtava mediamylläkkä, ja paikalle lähetettiin lehtimiehiä kaikkialta Iso-Britanniasta. Loch Nessin hirviö sai lisää uskottavuutta, kun toinen pariskunta raportoi nähneensä sen maan päällä ylittämässä järven rannalla kulkevaa tietä.
Tammikuussa 1934 tehtiin myös toinen merkittävä havainto maalla. Moottoripyörää ajanut mies nimeltään Arthur Grant raportoi nähneensä alla olevassa kuvassa näkyvän otuksen.
Grantin lausunto sai paljon julkisuutta, koska kyseessä oli eläinlääkäriksi opiskeleva henkilö. Grant kertoi eläimen olleen hylkeen ja joutsenliskon yhdistelmä.
Surgeon’s Photograph
Historian tunnetuin kuva Loch Nessin hirviöstä otettiin vuonna 1934. Kyseinen otos sai lisänimen Surgeon’s photograph, sillä sen oli kuvannut arvostettu lääkäri, Robert Wilson.
Embed from Getty Images
Yllä oleva kuva oli vuosien ajan pitävin todiste hirviön olemassaolosta, vaikka sen todenperäisyyttä epäiltiin alusta asti. Salaisuus paljastui lopulta vuonna 1994, kun juonessa mukana ollut Christian Spurling tunnusti asian kuolinvuoteellaan.
Tapauksen taustalla oli kosto medialle. Marmaduke Wetherell -niminen suurriistan metsästäjä oli lähetetty järvelle edellisenä vuonna nappaamaan Loch Nessin hirviö. Wetherell päätyi kuitenkin otsikoihin väärästä syystä, sillä hän väärensi Nessien jalanjäljet rantahiekkaan. Mies menetti tapauksen johdosta maineensa, joten hän päätti rakentaa oman kostonsa seuraavana vuonna.
Wetherell oli Christian Spurlingin isäpuoli. Hän pyysi Spurlingia rakentamaan pienoismallin hirmuliskosta, josta otettiin tämän jälkeen yllä oleva kuva. Koska Wetherellin oma maine oli mennyttä, hän suostutteli arvostetun lääkärin, Robert Wilsonin, mukaan juoneen. Näin ollen Surgeon’s photograph sai riittävästi uskottavuutta, ja kuva meni läpi mediassa.
Hirviöhavainnot ovat jatkuneet
Loch Nessin hirviöstä on tehty lukemattomia havaintoja aina näihin päiviin saakka. Keskimäärin Nessie on havaittu noin 20 kertaa vuodessa. Julkisuutta saaneita tapauksia 2000-luvulta ovat mm. seuraavat:
- Turistin kuvaama video vuonna 2007
- Vuonna 2011 otettu tutkakuva järvestä
- George Edwardsin valokuva vuonna 2011
- David Elderin video vuodelta 2013
- Apple Maps -kuva vuodelta 2014
Yksi historian tunnetuimmista otoksista on tämä kuva vuodelta 1955, jonka on ottanut Peter MacNab. Ylen Elävästä arkistosta löytyy myös vanhoja havaintoja sisältävä artikkeli ja video: Loch Nessin hirviö silmin nähtynä sekä filmattuna.
Yleisen uskomuksen mukaan Loch Nessin hirviö muistuttaisi esihistoriallista joutsenliskoa. Kyseessä olisi 5-10 metriä pitkä eläin, jolla on pitkä kaula.
Vaikka alkuperäinen Surgeon’s Photograph on todistettu huijaukseksi yli 20 vuotta sitten, tapaus ei ole millään tavalla vähentänyt havaintojen määrää. Itse asiassa vuosi 2017 oli yksi aktiivisimmista pitkään aikaan.
Loch Nessin hirviön myytin murtaminen
Loch Nessin hirviötä on metsästetty myös nykyaikaisilla menetelmillä. Järvi skannattiin ensimmäisen kerran tutkien avulla vuonna 1987. Operaatio Deepscan käsitti 24 venettä, jotka kävivät Loch Nessin läpi järjestelmällisesti. Lopputuloksena järven pohjasta löytyi jotain, mutta tutkijat eivät päässeet lopulliseen yksimielisyyteen siitä, mistä löydössä oli kyse.
Tutkaekspertti Darrell Lowrance kommentoi:
“There’s something here that we don’t understand, and there’s something here that’s larger than a fish, maybe some species that hasn’t been detected before. I don’t know.”
Vuonna 2003 BBC sponsoroi uuden skannauksen 600 tutkan avulla, joiden tarkkuus riitti varmasti löytämään potentiaalisen monsterin. Lopputulos: mitään ei löytynyt. Tämä tutkimus oli monien mielestä viimeinen niitti sille, että mitään hirviötä ei ole olemassa.
Kuuluisin hirviötä etsinyt yksityishenkilö on nimeltään amerikkalainen Robert Rines. Hän oli varma havainnostaan Loch Nessin vesipedosta vieraillessaan Skotlannissa vuonna 1972. Rines käytti tämän jälkeen 35 vuotta ”Nessien” metsästämiseen, mutta turhaan.
Suurin käytännön ongelma Loch Nessin mahdolliselle hirviölle on ravinto. Järven vesi on siihen valuvasta joesta johtuen varsin tummaa, ja näkyvyys on pinnan alle vain pari metriä. Tämä tarkoittaa, että järvestä löytyy varsin vähän kaloille sopivaa ravintoa. Mikä taas johtaa siihen faktaan, että Loch Nessin kalakanta on varsin pieni. Se ei riittäisi käytännössä elättämään suurta liskoa, puhumattakaan sen jälkikasvusta.
Loppusanat
Myyttien murtamisesta huolimatta, vierailevat turistit tekevät jatkuvasti havaintoja Loch Nessin hirviöstä. Tämä kuvastaa hyvin sitä, että ihmiset näkevät juuri sen, mitä he haluavat nähdä. Suurin osa valokuvista ja videoista ovat neutraalisti katsoen vain aaltoja. Hirviötä metsästämään tullut turisti näkee kuitenkin ”varmuudella” pinnan alla olevan esihistoriallisen joutsenliskon.
Loch Nessin hirviön legenda elää ja voi hyvin, vaikka tutkakuvat todistaisivat muuta. Alue houkuttaa joka vuosi vieraaksi lukemattomia turisteja, jotka toivovat näkevänsä vedessä merkkejä esihistoriallisesta pedosta. Ihmisten halu nähdä ja kokea jotain selittämätöntä ei tule katoamaan koskaan.
Tässä Youtube-videossa on käyty läpi tärkeimmät Nessie-havainnot sekä toimenpiteet sen löytämiseksi.
Lähteitä: cryptomundo.com, Naked Science – Loch Ness, Analysis of the Peter MacNab Photograph, Wikipedia, hoaxes.org, history.com
Kuvat: Sam Fentress [CC BY-SA 2.0 or GFDL], from Wikimedia Commons, Anonymous [Public domain], via Wikimedia Commons, User: Ballista [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons