Dani Alves - maailman parhaat laitapakit
TutkapariUrheilu

Top 5 -lista: maailman parhaat oikean laidan puolustajat

Moderni jalkapallo on kehittynyt viime vuosina pienten marginaalien urheilulajiksi. Joukkueet pyrkivät luomaan parhaat mahdolliset fasiliteetit pelaajilleen. Huipputason futaajat ovat eliittiurheilijoita, jotka seuraavat tarkkaa dieettiä ja harjoitusohjelmaa. Pelaajien on oltava entistä monipuolisempia pelipaikasta riippumatta. George Bestin ja Paul Gascoignen aika ei enää palaa.

Laitapakkien (full-back) rooli on muuttunut viime vuosina enemmän kuin kenties minkään muun pelipaikan. Yhä useampi joukkue on siirtynyt 3-4-3 ja 3-5-2 pelimuodostelmaan tai näiden variaatioihin, kuten 5-2-3. Nämä formaatit nojaavat oleellisesti laitapuolustajien tukeen hyökkäyspäässä. Laitapakkien on toisaalta pystyttävä tukemaan myös omaa joukkueettaan puolustustehtävissä. Modernin laitapuolustajan on oltava älykäs ja atleettinen pelaaja, joka pelaa viikosta toiseen vastustajan vaarallisimpia pelaajia vastaan.

Tässä artikkelissa käydään läpi maailman parhaat oikean laidan puolustajat. Pelaajat on rankattu käyttäen useita eri kriteerejä, ja paremmuutta mitataan niin hyökkäys- kuin puolustuspään tilastojen avulla. Ensi viikolla julkaisemme myös vastaavan rankingin vasemman laidan puolustajista!

Sija 5: Antonio Valencia

Embed from Getty Images

Antonio Valencia on pitänyt tasonsa korkealla tällä kaudella, vaikka Manchester Unitedit suoritukset eivät ole erityisemmin häikäisseet. Entinen wingeri on sopeutunut hienosti laitapuolustajan tontille viime vuosina. Ecuadorin maajoukkuemies on yksi nyky-Unitedin liidereistä, jonka itseluottamus ja suoritusvarmuus ovat viikosta toiseen korkealla tasolla.

Valencian peliesitykset ovat harvoin spektaakkeleita. Tämä atleettinen laitapakki keskittyy olennaiseen ja hoitaa roolinsa huipputasolla jokaisessa ottelussa. Valencia tuo Jose Mourinhon pelisysteemiin tarvittavaa leveyttä, mikä mahdollistaa wingereiden leikkaamisen sisään hyökkäyspelin aikana.

Mourinhon luottomies on varsin hyvä myös 1 vs 1 -tilanteissa. Valencia kuljettaa pallon ohi vastustajastaan 1,1 kertaa ottelua kohden. Ecuadorin maajoukkuepelaajan keskitykset eivät aina näytä vaarallisilta, mutta hänen onnistumisprosenttinsa on 25% koko Valioliigauran ajalta. Yksi miehen monista hyökkäyspään vahvuuksista on pallon suojaaminen.

Valencia hoitaa myös puolustusvelvollisuutensa tunnollisesti; hänen keskiarvonsa on 1,7 taklausta ja 1,2 pallonriistoa ottelua kohden.

Manchester Unitedin luottopakki on periksiantamattomuuden perikuva. Muutama vuosi sitten Valencian aika Old Traffordilla näytti olevan ohi, mutta siirto laitapuolustajan tontille on elvyttänyt hänen uransa. Nykyisin Valencia on yksi Unitedin liidereistä.

Sija 4: Kyle Walker

Embed from Getty Images

Pitkän uran Tottenhamissa tehnyt Kyle Walker on onnistunut erinomaisesti tällä kaudella. Manchester City maksoi Walkerin palveluksista peräti 45 miljoonaa puntaa viime kesänä, joten odotukset olivat korkealla. Hieman nihkeän alun jälkeen Englannin maajoukkuemies on todistanut sopivansa täydellisesti Pep Guardiolan pallonhallintafutikseen.

Kyle Walker hankittiin Cityyn miehen puolustusominaisuuksien vuoksi. Guardiolan taktiikassa Cityn puolustuslinja on todella korkealla, mikä jättää valtavasti tilaa linjan taakse. Walkerin ominaisuudet sopivat vaativaan pelityyliin erinomaisesti. Palloa kuljetetaan hänen ohitseen vain 0,3 kertaa ottelua kohden. Lisäksi Walker suorittaa 1,5 onnistunutta taklausta jokaisessa pelissä.

Eräs huomionarvoinen seikka on Walkerin vahvuus pääpelissä. Vastustajat pyrkivät (etenkin Valioliigassa) horjuttamaan laitapakkeja korkeilla palloilla. Pallonhallintapelissä vahvat pelaajat ovat harvemmin parhaimmillaan pääpelitilanteissa. Walker voittaa kuitenkin 2,0 / 2,7 ilmatilan taisteluistaan. Tämän lisäksi mies pystyy syöttämään palloa kovalla prosentilla, ja tarjoilee nahkakuulaa joukkuetovereilleen keskimäärin 73,4 kertaa ottelua kohden.

Kyle Walker oli hyvä pelaaja jo Tottenhamissa, mutta miehen ura on ottanut vielä askeleen eteenpäin Pep Guardiolan alaisuudessa. Walkerilla on kaikki ominaisuudet nousta listalla vieläkin korkeammalle.

Sija 3: Dani Carvajal

Embed from Getty Images

Dani Carvajal oli viime kaudella yksi Real Madridin mestarijoukkueen kulmakivistä. Monien mielestä Carvajal & Marcelo olivat mestaruuskaudella planeetan parhaat laitapakit. Kaksikko paikkasi täydellisesti Zidanen pelisysteemin taktisia aukkoja ja tarjoili lukemattomia palloja nälkäisille kärkimiehille.

Dani Carvajal on partnerinsa Marcelon tapaan erinomainen keskittäjä. Hän on myös erittäin rauhallinen ja älykäs pallollisena pelaajana. Carvajal tekee harvoin kentällä virheellisiä ratkaisuja. Espanjan maajoukkuemies pystyy kierrättämään palloa erinomaisesti ja nappaa sen nopeasti myös vastustajalta takaisin, jos Real Madrid menettää hallinnan.

Carvajalin on pienestä koostaan huolimatta myös erinomainen puolustaja. Hänen keskiarvonsa on 2,3 taklausta ja 1,7 riistoa ottelua kohden. Hän onnistuu myös blokkaamaan poikkeuksellisen paljon vastustajan wingereiden keskityksiä; tarkalleen sanottuna 0,7 per ottelu. Hyökkäyspäässä Carvajalin tilastot ovat niin ikään erinomaiset. Hänen jalastaan lähtee 1,6 avainsyöttöä (key pass) per ottelu, ja espanjalainen kuljettaa pallon ohi vastustajastaan keskimäärin 0,9 kertaa yhdessä matsissa.

Tämä kausi on ollut Carvajalin kannalta suuri pettymys. Hänellä diagnosoitiin alkusyksyllä sydänongelma, mikä johti pitkään poissaoloon pelikentiltä. Real Madridin kausi on ollut kokonaisuutena heikko, mutta odotamme Los Blancosin parantavan tasoaan tosipelien alkaessa.

Carvajal hiljensä viime kaudella kriitikot syöttämällä viisi maalia Mestarien liigassa ja yhden myös finaaliottelussa. Tämä pienikokoinen espanjalainen on ehdottomasti suurien otteluiden pelaaja. Carvajal tulee olemaan taatusti avainroolissa, kun Real jahtaa kevään aikana kolmatta peräkkäistä Mestarien liigan pokaalia.

Sija 2: Dani Alves
Embed from Getty Images

Dani Alves on yksi sukupolvensa teknisesti lahjakkaimmista pelaajista. Hän pelaa 34 ikävuodestaan huolimatta yhä huipputasolla PSG:n riveissä. Alves on yksi eurofutiksen kokeneimmista pelaajista, sillä mies on voittanut Mestarien liigan jo kolme kertaa.

Dani Alvesin merkityksen huomaa hyvin, kun vertaa Juventuksen tämän kauden hyökkäyspeliä viime kauden suorituksiin. Sama ilmiö oli nähtävissä myös FC Barcelonan pelissä, kun Alves jätti seuran muutama vuosi sitten. Brassipuolustaja on mestarillinen pelaaja pallon kanssa, ja hänen avunsa hyökkäyssuuntaan ovat maailmankuulut. Alves ohittaa vastustajan pallon kanssa 1,1 kertaa ja antaa 1,7 avainsyöttöä ottelua kohden. Tämän lisäksi hän kirjauttaa keskimäärin 73 syöttöä jokaisessa pelissä.

Dani Alves on tämän lisäksi loistava puolustuspään pelaaja. Hän on aggressiivinen laitapakki, joka saa tililleen 1,2 pallonriistoa ja 3,4 taklausta per ottelu.

Loistavista tilastoista huolimatta on sanottava, että numerot eivät tee oikeutta Dani Alvesin kohdalla. Hänen pallokosketuksensa on suorastaan maagista katseltavaa, ja miehen suoritustaso on vuodesta toiseen maailman huippuluokkaa. Alves on parhaimmillaan pallonhallintaan perustuvassa pelissä, jossa hän saa tilaisuuksia näyttää maagisia kykyjään.

Henkilökohtaisen talentin lisäksi Alves on voittanut jokseenkin kaiken, mitä futaajan on mahdollista voittaa. Kyseessä on ainutlaatuinen pelaaja, jonka peliesitykset ovat viikosta toiseen nautittavaa katseltavaa.

Sija 1: Joshua Kimmich

Embed from Getty Images

Tällä top 5 -listalla on nimetty jo monta äärimmäisen hyvää laitapuolustajaa. Yksi pelaaja on kuitenkin ylitse muiden – kyseessä on vasta 22-vuotias Joshua Kimmich. Tämä saksalaispuolustaja on ominaisuuksiltaan lähes täydellinen pakkaus oikean laitapuolustajan tontille.

Kimmichiä on usein verrattu legendaariseen Philipp Lahmiin. Mielestämme tämä FC Bayernin helmi voi olla lopulta jopa parempi pelaaja kuin kuuluisa esikuvansa! Kimmich on nuoresta iästään todella kypsä pelaaja. Hänen älykkyytensä kentällä on hämmästyttävällä tasolla, eikä FC Bayernin laitapakki juuri virheitä tee.

Kimmich suorittaa myös puolustustehtävänsä kurinalaisesti; taklauksia kertyy 1,3 ja pallonriistoja 0,7 per ottelu. Nuoren saksalaisen vahvuutena on estää mahdolliset ongelmatilanteet jo ennen niiden syntymistä. Tässä Kimmich hyödyntää erinomaista peliälyään ja sijoittumistaan. Legendaarinen Paulo Maldini on sanonut: ”Jos minun täytyy suorittaa taklaus, olen siinä tapauksessa tehnyt jo puolustusvirheen.”

Tällä kaudella Kimmich on noussut parrasvaloihin miehen huikeiden hyökkäyspään suoritusten vuoksi. Hän on tarjoillut joukkuetovereilleen 2,3 avainsyöttöä per ottelu, syöttänyt kahdeksan maalia sekä tehnyt itse kolme. Nämä ovat hämmästyttäviä lukuja laitapuolustajalle. Kimmichin syöttötaito on myös kohdallaan, mikä on olennainen vaatimus FC Bayernin pallonhallintapelissä. Saksalaispuolustaja tarjoilee 56,7 syöttöä per ottelu huimalla 90,2 prosentin tarkkuudella.

Kimmichin monipuolisuus mahdollistaa miehen sijoittamisen oikean laitapakin lisäksi ns. wing-backin rooliin, toppariksi tai keskikentän pohjalle.

Tämä FC Bayernin helmi on mielestämme maailman paras oikean laidan puolustaja tällä kaudella. Jos Kimmich on listan kärjessä jo 22-vuotiaana, niin millä tasolla mies mahtaakaan pelata muutaman vuoden päästä? Kyseessä on jo nyt täydellisyyttä hipova pelaaja.

Tämän artikkelin on tuottanut yksi Suomen parhaista jalkapallon analyytikoista – Fudiscorner. Jos haluat lukea Fudiscornerin mielenkiintoisia kommentteja päivittäin, niin laita Twitter-tili fudiscorner seurantaan. Laajempia analyyseja löydät osoitteesta fudiscorner.fi.

Image by Ben Tavener (Flickr: Brazil World Cup players at Gillette event) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Tutkapari

tutkapari mm-kisat lohkon ennakko
Tutkapari

Tutkaparin MM-kisat: lohko H

Asialinjan ennakoissa valmistaudutaan MM-kisoihin Tutkaparin avustuksella. Suomen paras futista käsittelevä podcast käy läpi kaikki kisojen joukkueet lohko kerrallaan. Tämä ...
tutkapari mm-kisat lohkon ennakko
Tutkapari

Tutkaparin MM-kisat: lohko G

Asialinjan ennakoissa valmistaudutaan MM-kisoihin Tutkaparin avustuksella. Suomen paras futista käsittelevä podcast käy läpi kaikki kisojen joukkueet lohko kerrallaan. Tämä ...