Marcelo
TutkapariUrheilu

Top 5 -lista: maailman parhaat vasemman laidan puolustajat

Asialinjan juttusarja maailman parhaista jalkapalloilijoista jatkuu! Olemme listanneet aiemmin planeettamme parhaat maalivahdit sekä oikean laidan puolustajat. Seuraavaksi siirrymme puolustuslinjan vasemmalle laidalle.

Vasemmat laitapuolustajan haasteet ovat identtiset oikean laidan pelaajien kanssa. Modernin laitapakin on oltava monipuolinen huippu-urheilija, joka tukee joukkuettaan sekä puolustus- että hyökkäyspään tehtävissä. Maailman parhaat laitapakit ovat älykkäitä ja atleettisia pelaajia, jotka kohtaavat viikosta toiseen vastustajajoukkueen vaarallisimmat hyökkääjät.

Loukkaantumiset ovat riivanneet monia listan potentiaalisia nimiä tällä kaudella. Poissaolot ovat aiheuttaneet myös huipputasosta poikkeavia pelisuorituksia, mikä on tehnyt listan muodostamisesta haasteellista.

Sija 5: David Alaba

Embed from Getty Images

FC Bayernin hyökkääjät varastavat usein otsikot, kun puhutaan seuran menestyksestä tai parhaista pelaajista. Monilta unohtuu laitapakkien valtava panos. David Alaban ja Franck Riberyn yhteispeli vasemmalla laidalla on parhaimmillaan maagista katseltavaa.

David Alaba on etsinyt identiteettiään kentällä jo parin vuoden ajan. Itävallan maajoukkueen runkomies näyttää löytäneen roolinsa Jupp Heynckesin alaisuudessa. Syksyllä FC Bayerniin palannut Heynckes muutti Alaban peliä yksinkertaisempaan suuntaan, mikä on ollut toimiva ratkaisu.

Hyökkäyspäässä Alaba antaa tukea Franck Riberylle monipuolisilla taustajuoksuillaan. Hän tarjoilee keskimäärin 0,9 avainsyöttöä per ottelu. Alaba liikkuu myös tarvittaessa keskikentän pohjalle estämään vastaiskuja. Puolustuspäässä itävaltalainen suorittaa 1,1 taklausta ja 0,7 pallonriistoa per ottelu.

David Alaba on erittäin monipuolinen pelaaja, joka on pelannut FC Bayernissa laitapuolustajan, topparin sekä keskikenttäpelaajan tontilla. Hän viihtyy parhaiten selkeässä roolissa hyvin organisoidussa joukkueessa ja voittaa vastustajan hyökkääjät usein fyysisyydellään.

Alaballa on myös mahtava potkutekniikka, joten vastustajan ei kannata jättää tälle miehelle ylimääräistä tilaa ja aikaa kaukolaukauksille.

David Alaba ja Joshua Kimmich muodostavat todennäköisesti Euroopan parhaan full-back -kaksikon kevään aikana. Moni saattaa olla eri mieltä Alaban paikasta listalla juuri nyt, mutta itävaltalainen tulee todistamaan kriitikot vääräksi.

Sija 4: Alex Sandro

Embed from Getty Images

Kulunut kausi on ollut hieman haasteellinen tälle Juventuksen tähtipelaajalle. Huhujen mukaan Alex Sandron ja päävalmentaja Allegrin välillä olisi konflikteja, mikä selittäisi asian.

Sandro oli suorastaan fantastinen edellisellä Mestarien liigan kaudella. Brasilialainen joutui silti pettymään muiden Juve-pelaajien tavoin Cardiffin finaalissa, jonka italialaisseura hävisi Real Madridille. Alex Sandro pelasi myös mahtavan liigakauden. Hän dominoi vastustajan pelaajia viikosta toiseen kentän vasemmalla laidalla.

Alex Sandron epäonneksi Brasilia tuottaa tällä hetkellä maailman parhaat laitapuolustajat. Hän kuuluisi minkä tahansa toisen maajoukkueen avaukseen – ehkä Espanjaa lukuun ottamatta.

Tämän Juventus-tähden silmiinpistävin ominaisuus on poikkeuksellinen fysiikka. Alex Sandro vaikuttaa suorastaan pysäyttämättömältä edetessään vasenta laitaa. Hän suojaa palloa erinomaisesti ja karistaa vastustajat kannoiltaan vahvan fysiikkansa avulla.

Alex Sandron hyökkäyspään statistiikka on komeaa katseltavaa. Hän tarjoilee keskimäärin 1,3 avainsyöttöä per ottelu ja kuljettaa pallon vastustajastaan ohi 1,7 kertaa. Nämä ovat harvinaisia lukuja laitapuolustajalle. Brasilialainen hoitaa velvollisuutensa myös puolustuspäässä, jossa hän on tunnettu yhtenä liigan kovimmista taklaajista. Alex Sandro suorittaa keskimäärin 2,2 taklausta ja 0,9 pallonriistoa per ottelu.

Tämä Juventuksen helmi on saavuttamassa 26-vuotiaana absoluuttista huippuaan pelaajana. Ei ole mikään ihme, että maailman huippuseurat ovat kiinnostuneita miehen palveluksista. Jos Alex Sandro vaihtaa maisemaa, hänen siirtosummansa on todennäköisesti uusi laitapakkien maailmanennätys.

Sija 3: Filipe Luis

Embed from Getty Images

Nelossijalla esitelty Alex Sandro on fantastinen pelaaja, mutta Brasiliasta löytyy vieläkin parempia laitapakkeja. Filipe Luis on ollut Atletico Madridin luottopelaajia kaudesta 2010 lähtien. Hän kävi lyhyellä visiitillä Chelseassa kaudella 2014/2015, mutta palasi takaisin Ticon riveihin jo vuoden päästä.

Atletico Madridin puolustus on ollut jo vuosien ajan maailman eliittiä. Diego Simeonen joukkue on päästänyt jatkuvasti vähemmän La Liga -maaleja kuin Real Madrid ja FC Barcelona. Filipe Luis on viikosta toiseen tärkeä palanen Simeonen rakentamaa puolustuslinjaa.

Tämä brasilialainen on pelaaja, jota et hyökkääjänä halua kohdata tärkeässä ottelussa. Filipe Luis on vastustajien iholla jokaisen matsin alusta loppuun, ja miehen työmoraali on vertaansa vailla. Hän on Atletico Madridin joukkuehengen ilmentymä.

Filipe Luisin puolustuspään statsit ovat huikeaa katseltavaa: 3,8 taklausta ja 1,7 pallonriistoa per ottelu. Kyseessä on rooliltaan puolustava laitapakki, joka tukee joukkuettaan myös hyökkäyspäässä – modernin pelin vaatimusten mukaisesti. Filipe Luis tarjoilee 1,5 avainsyöttöä per ottelu ja kuljettaa pallon 1,1 kertaa ohi vastustajastaan.

Hän pysyy aina rauhallisena pallon kanssa ja pystyy pitämään pelivälineen hallussaan voimakkaasta prässistä huolimatta. Filipe Luisin taidoissa näkyy tausta brasilialaisesta katufutiksesta.

Filipe Luis on kehittynyt vuosien myötä yhdeksi maailman parhaista laitapuolustajista. Tämä kokenut 32-vuotias pelaaja osoittaa viikosta toiseen älykkyytensä kentällä ja sortuu todella harvoin virheisiin. Hänen palkintokaappinsa voisi olla paremmalla tuurilla paljon suurempi.

Vaikka Filipe Luis onkin ikänsä puolesta uran ehtoopuolella, hän on todennäköisesti Atleticon avainpelaaja vielä usean kauden ajan. Oikean laidan listauksessa kakkossijalla ollut Dani Alves on esimerkiksi 34-vuotiaana yhä maailman eliittiä.

Sija 2: Jordi Alba

Embed from Getty Images

FC Barcelonan edellinen kausi oli täynnä pettymyksiä. Kesätauko muutti kuitenkin kaiken, ja tällä hetkellä Blaugrana dominoi Espanjan liigaa mielin määrin. Jordi Alba on yksi pelaajista, jotka hyötyivät valtavasti viime kesän managerinvaihdoksesta.

Espanjan maajoukkuemies pelaa upeaa kautta, ja hänen telepaattinen yhteytensä Leo Messiin on ollut maagista katseltavaa. Alba on syöttänyt tällä kaudella jo kuusi maalia, joista Messi on viimeistellyt viisi kappaletta.

Tämä espanjalainen tähti tarjoilee seurakavereilleen keskimäärin 1,5 avainsyöttöä jokaisessa pelissä. Alba pyrähtää ohi vastustajastaan 0,7 kertaa ottelua kohden. Hän on ehdottomasti yksi maailman hyökkäävimmistä laitapuolustajista tällä hetkellä. FC Barcelonan kontrolloiva pelityyli sopii mainiosti miehen vahvuuksiin.

Alba on myös kriittinen osa uudistunutta Barca-puolustusta. Hän suorittaa keskimäärin 1,8 taklausta ja 1,8 pallonriistoa per ottelu. Yksi miehen vahvuuksista on juoksunopeus; sellaiset hyökkääjät ovat todella harvassa, jotka pääsevät Jordi Albalta karkuun.

Tämä pikakiituri tulee olemaan tärkeä palanen ensi kesän MM-ryhmää, jos Espanja ja Katalonia saavat sovittua erimielisyytensä. Hän pystyy tarjoamaan leveyttä maajoukkueen hyökkäyspäässä, jota Espanjan varsin kapea pelisysteemi kipeästi tarvitsee.

FC Barcelona etenee vastustamattomasti kohti uutta liigamestaruutta. Joukkueen tähtäimessä on tällä kaudella myös tripla, jota se jahtaa pian alkavissa Mestarien liigan playoffs-peleissä. Jordi Alba on varmasti tärkeässä roolissa tulevan kevään ratkaisupeleissä.

Sija 1: Marcelo

Embed from Getty Images

Tässä artikkelissa on listattu jo kaksi fantastista laitapuolustajaa Brasiliasta. On kuitenkin yksi pelaaja, joka on vielä Alex Sandroa ja Filipe Luisia parempi. The one and only Marcelo.

Tämä Real Madridin brassitähti on ollut vasemman laidan kuningas jo usean vuoden ajan. Marcelo siirtyi jo teini-ikäisenä Fluminensesta Realin riveihin ja vakiinnutti paikkansa avauksessa kymmenen vuotta sitten.

Laitapuolustajan pelipaikka on modernin jalkapallon aliarvostetuin kenttäpositio. Jokainen tämän hetken huippujoukkue nojaa vahvasti loistavaan laitapuolustajaan, joka pystyy tarjoamaan otteluissa “sitä jotain” extraa. Marcelo on ehdottomasti pelaaja, jonka pelistä löytyy tämä kuuluisa x-factor.

Iso osa Real Madridin pelinrakentelusta on Marcelon harteilla. Brasilian maajoukkuemies on myös yksi suurimmista tekijöistä Cristiano Ronaldon menestyksen takana. Koko Realin joukkue on aivan sekaisin, jos se joutuu huippuotteluun ilman Marcelon panosta.

Vasemman laidan valtias on ollut fantastisessa vireessä Real Madridin kahdella voittoisalla Mestarien liiga -kaudella. Hänen esityksensä FC Bayernia vastaan oli kenties parasta futista, mitä laitapuolustajalta on koskaan nähty.

Puolustuspäässä Marcelo suorittaa 1,6 taklausta ja 1,1 pallonriistoa ottelua kohden. Hän on avainroolissa myös Realin pelinrakentelussa ja liikkuu aina oikeaan paikkaan kentällä. Marcelon peliäly on vertaansa vailla. Hän loistaa etenkin otteluissa, joissa Real Madrid kohtaa toisen huippujoukkueen. Silloin kentällä on enemmän tilaa hyökkäyssuuntaan.

Numeroilla mitattuna Marcelo tarjoilee 1,9 avainsyöttöä ja 1,2 kuljetusta per ottelu. Tämän lisäksi brassitaituri syöttää keskimäärin 58 kertaa peliä kohden.

Real Madridilla kulunut kausi on ollut täynnä vaikeuksia, eikä edes Marcelo ole ollut immuuni kritiikille. Los Blancos on ollut hukassa ilman selkeää pelisysteemiä. Joukkue ei myöskään näytä kahden CL-tittelin jälkeen yhtä nälkäiseltä kuin ennen.

Realin kausi ei ole vielä pelattu, vaikka Espanjan liigan onkin menetetty Barcelonalle. Mestarien liigan playoffs-vaihe käynnistyy, ja odotamme joukkueelta selkeää tasonnostoa kevään ratkaisupeleissä. Marcelo nähdään avainroolissa myös ensin kesän MM-turnauksessa, jossa Brasilia jahtaa tuttuun tapaan maailmanmestaruutta.

Tämän artikkelin on tuottanut yksi Suomen parhaista jalkapallon analyytikoista – Fudiscorner. Jos haluat lukea Fudiscornerin mielenkiintoisia kommentteja päivittäin, niin laita Twitter-tili fudiscorner seurantaan. Laajempia analyyseja löydät osoitteesta fudiscorner.fi.

Image by Agência Brasil [CC BY 3.0 br], via Wikimedia Commons

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

More in:Tutkapari

tutkapari mm-kisat lohkon ennakko
Tutkapari

Tutkaparin MM-kisat: lohko H

Asialinjan ennakoissa valmistaudutaan MM-kisoihin Tutkaparin avustuksella. Suomen paras futista käsittelevä podcast käy läpi kaikki kisojen joukkueet lohko kerrallaan. Tämä ...
tutkapari mm-kisat lohkon ennakko
Tutkapari

Tutkaparin MM-kisat: lohko G

Asialinjan ennakoissa valmistaudutaan MM-kisoihin Tutkaparin avustuksella. Suomen paras futista käsittelevä podcast käy läpi kaikki kisojen joukkueet lohko kerrallaan. Tämä ...