Bill Gates - maailman rikkain mies
Yhteiskunta

Maailman 8 rikkainta henkilöä omistavat jo saman kuin puolet väestöstä

Bill Gates on maailman rikkain mies – tässä ei ole mitään uutta. Uutinen on kuitenkin se, että kansalaisjärjestö Oxfamin julkistaman tutkimuksen mukaan maailman kahdeksan rikkainta henkilöä vastaavat varallisuudeltaan jo puolta maapalloa. Eli vaakakupin toisella puolella on 3,6 miljardia ihmistä! Tämä häkellyttävä tilasto on muuttunut selvästi viimeisen vuoden aikana, jolloin rikkaiden lukumäärä on pudonnut 62:sta vain kahdeksaan. Tätä selittää Oxfamin mukaan ennakoitua synkempi tilanne Kiinassa ja Intiassa köyhyyden suhteen. Ketkä tälle top 8 listalle oikein kuuluvat, ja mistä he ovat kymmenet miljardinsa hankkineet? Siitä seuraavassa. Huomaa, että lista muuttuu jatkuvasti pörssikurssien heiluessa, ja omaisuuden arvot vaihtelevat paljon jopa yhden vuoden aikana.

Listaus pohjautuu tähän artikkeliin, mutta tällä hetkellä esimerkiksi sijalle viisi listattu Jeff Bezos on jo noussut kakkoseksi.

Nro 1: Bill Gates (omaisuus $75 miljardia)

Bill Gates (61) on todennäköisesti listan tunnetuin henkilö, ja hän on ollut maailman rikkain mies (tai yksi maailman rikkaimmista) jo reilun 20 vuoden ajan. Gates on perinteinen “self-made billionaire” monien muiden listan henkilöiden tavoin, ja rakensi bisneksensä alusta asti itse. Hänen perustamansa ohjelmistotalo Microsoft on yksi maailman tunnetuimpia yrityksiä, ja lukemattomat ihmiset työskentelevät joka päivä laitteilla, joita pyörittää Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmä.

Bill Gatesin läpimurto tapahtui 80-luvun PC-vallankumouksessa, kun Microsoftin valmistamasta MS-DOS käyttöjärjestelmästä tuli valtava hitti. Alun perin MS-DOS myytiin tuohon aikaan PC-maailmaa dominoineelle IBM:lle, mutta Gates ymmärsi myös muiden valmistajien kopioivan pian Personal Computer -idean. Gates ei myynyt IBM:lle yksinoikeutta käyttöjärjestelmään, vaan pääsi näin ollen hyödyntämään PC-vallankumouksen myymällä ohjelmistonsa kaikille kilpaileville valmistajille. MS-DOS:a seurannut Windows on sittemmin dominoinut tietokoneiden käyttöjärjestelmiä jo yli 20 vuotta.

Nro 2: Amancio Ortega ($67 miljardia)

Amancio Ortega (80) on monille täysin tuntematon nimi – ja hyvästä syystä. Ortega on pyrkinyt aina pysymään pois julkisuudesta, vaikka kyseessä on yksi maailman rikkaimmista miehistä. Tai ehkäpä juuri siksi. Ortega on antanut koko elämänsä aikana vain kolme haastattelua, ja hän elää ylipäätään yksinkertaista elämää, ja pukeutuu vaatimattomasti. Eikä edes oman yrityksensä vaatteisiin, sillä 80-vuotiaan miljardöörin omaisuus on peräisin maailman suurimmasta vaatealan yhtiöstä, Inditex Groupista. Sen tunnetuin brändi on monille tuttu ketju Zara. Kyseinen yhtiö on maailman ykkönen ns. fast- fashion genressä, jossa vaatemallistoa vaihdetaan liikkeissä vain muutaman viikon välein.

Nro 3: Warren Buffett ($61 miljardia)

Warren Buffett (86) on yksi maailman tunnetuimpia sijoittajia. Hän on tehnyt valtavan omaisuutensa osake- ja yrityskaupoilla, ja ollut miljonääri ja aktiivinen toimija sijoitusmaailmassa yli 50 vuoden ajan. Kerromme lisää Warren Buffettista hänen elämästään erillisessä artikkelissa. Voit lukea tuon jutun täältä.

Nro 4: Carlos Slim ($50 miljardia)

Meksikolainen sijoittaja Carlos Slim (76) on edellä mainitun Amancio Ortegan lisäksi listan ainoa ei-amerikkalainen henkilö. Slim on Warren Buffettin tapaan sijoittaja, joka on ostanut osakkeita ja yrityksiä jo vuosikymmenten ajan. Hänen omaisuutensa lähti valtavaan kasvuun 90-luvulla, kun Meksikon valtio yksityisti teleyhtiö Telmexin, jonka Carlos Slimin sijoitusyhtiö osti. Vuoteen 2006 mennessä hänen yrityksensä hallussa oli n. 90% Meksikon puhelinlinjoista ja 80% mobiiliyhteyksistä.

Nro 5: Jeff Bezos ($45 miljardia)

Jeff Bezos (52) on listan toiseksi nuorin nimi, ja hänen taustallaan on varsin perinteinen rikkaiden amerikkalaisten urapolku. Bezos valmistui huippuarvosanoin arvostetusta Princetonin yliopistosta, jonka jälkeen työkokemusta tuli monien muiden tapaan Wall Streetiltä. Bezos rikastui perustamalla nykyään valtavan suositun Amazon-nettikaupan. Hän sai idean yritykseen 90-luvun alkupuolella, jolloin internetin kasvu alkoi tarjota uusia mahdollisuuksia. Bezos perusti Amazon-yhtiön alun perin vuonna 1994 autotalliinsa. Bezos omistaa myös Blue Origin -yhtiön, jonka tarkoituksena on avata kaupalliset avaruuslennot ensi vuoden aikana.

Nro 6: Mark Zuckerberg ($46 miljardia)

Mark Zuckerberg (32) on selvästi listan nuorin nimi, ja ainoa “internet-sukupolven” edustaja. Hänestä tuli yksi maailman rikkaimmista miehistä Facebook-palvelun perustamisen myötä, josta on tullut uskomattoman suosittu viimeisen ~15 vuoden aikana. Alun perin sivusto lähti liikkelle eksklusiivisena Harvardin oppilaiden “naamakirjana”, jossa oli nykyisen Facebookin tavaan kuvia opiskelijoista, sekä tietoja heidän yksityiselämästään. Zuckerbergin päätös kopioida idea muihin Yhdysvaltain huippuyliopistoihin räjäytti pankin, ja lopulta palvelu levisi ympäri maailman. MiestenMaailma suosittelee elokuvaa The Social Network, joka kertoo Zuckerbergin tarinan.

Nro 7: Larry Ellison ($44 miljardia)

Larry Ellison (62) on amerikkalaisyhtiö Oraclen perustaja, joka on tuttu nimi suurin piirtein jokaiselle tietotekniikkan parissa työskentelevälle henkilöille. Ellison työskenteli 70-luvulla yritykselle nimeltä Ampex, jossa hänen projektinaan oli rakentaa tietokanta CIA:lle. Tämän tietokannan nimeksi tuli Oracle. Hieman myöhemmin hän perusti Oracle Corporation -yrityksen, josta tuli seuraavien vuosikymmenten myötä yksi maailman johtavia relaatiotietokanta-alustoja. Ellison sijoitti yhtiöön perustamisvaiheessa 1200$, ja tällä hetkellä sen arvo on osakekursseista riippuen jossain 45-50 miljardin dollarin maastossa.

Nro 8: Michael Bloomberg ($40 miljardia)

Michael Bloomberg (75) on amerikkalainen liikemies, josta voidaan käyttää hyvin nimitystä mediamoguli. Bloombergin tausta on Jeff Bezosin tapaan varsin tyypillinen rikkaille amerikkalaisille; hän valmistui arvostetusta John Hopkins yliopistosta huippuarvosanoin, ja suuntasi sitten Wall Streetille. Bloombergista tuli miljonääri jo 70-luvulla, kun hänet ostettiin ulos perustamastaan investointipankista. Käyttäen tätä varallisuutta, Bloomberg perusti yrityksen, jonka bisnesideana oli myydä Wall Streetille markkinainformaatiota. Tästä yrityksestä tuli ajan myötä mediaimperiumi Bloomberg, joka käsittää nykyään finanssialaan liittyviä lehtiä, radiokanavan, tv-kanavia, www-sivustoja ja paljon muuta. Michael Bloomberg on ollut myös aktiivinen politiikassa, ja toiminut New Yorkin pormestarina.

Artikkelin kuva: Flickr

Huom; tästä artikkelista on tehty uudempi versio 27. heinäkuuta 2017.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

2 Comments

  1. […] Tällä hetkellä Buffettin omaisuuden arvo on 60 miljardin luokkaa, jolla hän on maailman viiden rikkaimman henkilön joukossa. Hänen varallisuutensa olisi itse asiassa paljon nykyistä suurempi ilman uskomattomia […]

  2. […] äskettäin artikkelin maailman rikkaimmista miehistä, ja monet listan henkilöt ovat nykyisestä varallisuudestaan huolimatta kotoisin varsin […]

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Yhteiskunta