Miksi pörssi laskee tänään: 5 tärkeintä syytä!

miksi pörssi laskee tänään
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Miksi pörssi laskee tänään? Todennäköisesti syy pörssin laskuun on yksi näistä viidestä tekijästä:

 1. Yhdysvaltojen pörssi laskee
 2. Heikko talousdata
 3. Keskuspankkien päätökset
 4. Geopoliittiset kriisit ja muut merkittävät uutiset
 5. Sijoittajien varautuminen taantumaan

Käydään seuraavaksi jokainen näistä tekijästä läpi tarkemmin. Artikkeli on kirjoitettu suomalaisen sijoittajan näkökulmasta, eli seuraavaksi analysoidaan syitä miksi Helsingin pörssi laskee.

Yhdysvaltojen pörssi laskee

Todennäköisin syy sille, miksi Helsingin pörssi laskee tänään, on Yhdysvaltain pörssi. Se on maailman johtava markkinapaikka, ja Yhdysvalloista löytyvät myös markkinoiden arvokkaimmat yritykset. Yhdysvaltain pörssi ohjaa muiden pörssien suuntaa.

Mistä tämä johtuu? Maailman taloudet ovat hyvin linkittyneitä toisiinsa. Jos johtavasta taloudesta tulee huonoja uutisia, vaikutukset näkyvät nopeasti pienempien talouksien yrityksissä ja niiden pörssikursseissa.

When America sneezes, the rest of the world catches a cold.

Yhdysvaltain pörssi toimii Helsinkiin verrattuna eri aikavyöhykkeellä eli osakkeita ei juuri treidata samaan aikaan. Tästä syystä Helsingin pörssi saa usein signaalin edellisen pörssipäivän liikkeistä Yhdysvalloissa.

Jos Yhdysvaltain pörssissä oli laskupäivä, Helsingin pörssi avaa tyypillisesti laskuun markkinan avautuessa seuraavana päivänä. Myös jenkkifutuurien liikkeet voivat ohjata Helsingin pörssin laskuun ennen Yhdysvaltain pörssin avautumista.

Heikko talousdata

Toinen yleinen syy pörssin laskuun on talousdatassa. Jokainen valtio julkaisee tasaisin väliajoin talousdataa, minkä lisäksi Euroopassa kerätään informaatiota myös EU-valtioiden tasolla.

Seuraava talousdata saa tyypillisesti pörssin laskuun:

 • Inflaatio: Liian korkea inflaatio on haitallista taloudelle
 • Työllisyys: Työttömyysasteen nousu on signaali heikentyvästä taloudesta
 • Työpaikat: Jos uusien työpaikkojen luonti hidastuu, se voi kertoa lähestyvästä taantumasta
 • BKT: Liian heikko BKT kertoo ongelmista taloudessa
 • PMI: Ostopäällikköindeksin heikko lukema kertoo teollisuuden heikentyvistä näkymistä

Talousdataa julkaistaan tyypillisesti kerran kuukaudessa. BKT-lukemat julkaistaan kvartaaleittain. Pörssi voi laskea huonojen talouslukujen vuoksi useita päiviä.

Keskuspankkien päätökset

Keskuspankkien päätöksillä on valtava merkitys pörssien suuntaan. Jos kysyt miksi pörssi laskee tänään, syy voi hyvin olla eilen pidetyssä EKP:n tai Fedin lehdistötilaisuudessa.

Tässä kohtaa täytyy palata jälleen Yhdysvaltoihin. Maan keskuspankki, Fed, on maailman mahtavin ja vaikutusvaltaisin keskuspankki. Koska Fedin päätökset ohjaavat Yhdysvaltain markkinaa, sen päätökset ohjaavat epäsuorasti myös muita pörssejä.

Eurooppalaiset keskuspankit seuraavat tyypillisesti Fedin linjauksia. Olisi hyvin erikoista, jos EKP nostaisi ohjauskorkoaan samaan aikaan kun Fed laskee sitä.

federal reserve

Seuraavat keskuspankin päätökset laskevat pörssejä:

 • QT: Määrällinen kiristäminen poistaa markkinoilta likviditeettiä ja vaikuttaa negatiivisesti pörssikursseihin
 • Ohjauskorko: Ohjauskoron nosto tekee lainarahasta kalliimpaa ja hidastaa taloutta
 • Ennusteet: Keskuspankki voi esimerkiksi ennustaa inflaation pysyvän korkealla aiempaa pidempään, mikä on huono asia markkinoille

Keskuspankkien päätöksistä kuullaan tyypillisesti noin 4–6 viikon välein. Sekä EKP:n että Fedin pääjohtajat pitävät tuolloin lehdistötilaisuuden ja vastaavat toimittajien kysymyksiin.

Geopoliittiset kriisit ja muut merkittävät uutiset

Pörssin laskun taustalla voi olla myös geopoliittinen kriisi tai muu merkittävä uutinen. Nyt puhutaan uutisista, jotka saavat globaalin huomioarvon ja koskettavat maailman suurimpia talouksia. Tällaiset uutiset ovat todella harvinaisia. Niitä nähdään tyypillisesti vain kerran tai pari kertaa vuodessa.

Esimerkkejä tapahtumista, jotka ovat saaneet pörssit laskuun viime vuosina:

 • 2023: Hamasin isku Israeliin
 • 2022: Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan
 • 2020: COVID-kriisi
 • 2016: Brexit

Helsingin pörssi voi kääntyä laskuun myös Suomea koskevista uutisista. Tällaisia voivat olla esimerkiksi Suomen ja Venäjän suhteissa tapahtuvat muutokset tai poliitikkojen päätökset.

On kuitenkin hyvä muistaa, että Suomen suurimmat yritykset saavat tuloksensa pääasiassa Suomen rajojen ulkopuolelta.

Sijoittajien varautuminen taantumaan

Taantumaan varautuminen on yksi yleisimmistä syistä pörssin laskuun. Tämän voi sanoa olevan yhdistelmä kaikista aiemmin mainituista tekijöistä.

Talouden näkymät voivat muuttua huonoksi monen eri indikaattorin yhdistelmästä. Sijoittajat varautuvat heikkeneviin näkymiin laskemalla sijoitustensa riskitasoa, mikä tarkoittaa osakkeiden myyntiä. Niiden tilalle tulevat bondit (velkakirjasijoitukset) ja joissain tapauksissa pelkkä käteinen sekä kulta.

Osakekurssit signaloivat yritysten tilaa tulevaisuudessa. Sijoittajat pyrkivät katsomaan yli tämän viikon, tämän kuukauden ja tämän kvartaalin. Miltä yrityksen tilanne näyttää vuoden päästä, jos nykyinen kehitys jatkuu?

Pörssi voi siis laskea tänään ilman mitään erityistä syytä, jos käynnissä on sijoittajien varautuminen heikompaan talouskasvuun. Kun tällainen prosessi jatkuu riittävän kauan ja kurssit laskevat riittävän paljon, siirrytään karhumarkkinaan.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on suomalainen kryptovaluutta- ja talousasiantuntija. Hän on Suomen suurimman kryptovaluutta-aiheisen sivuston, Bitcoinkeskuksen, perustaja ja päätoimittaja. Antti jakaa säännöllisesti näkemyksiään taloudesta ja sijoittamisesta Asialinja.com-sivustolla. Antti on seurannut rahoitusmarkkinoita vuodesta 2010 lähtien keskittyen Yhdysvaltojen markkinaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *