Mistä rahaa nopeasti – 30 hyödyllistä vinkkiä tienata lisää rahaa!

Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Meille kaikille tulee aika odottamattomia menoja, jotka aiheuttavat yllättävän tarpeen tienata rahaa nopeasti. Jos sinä mietit juuri nyt, miten saada rahaa kattamaan yllättävät menot, olet tullut oikeaan paikkaan.

Tämä artikkeli sisältää peräti 30 erilaista vinkkiä kuinka tehdä rahaa! Olen myös itse testannut suurinta osaa näistä vinkeistä, joten voin todeta niiden toimivan. Käy alla oleva lista läpi ja poimi sieltä sinulle sopivat ideat.

Myy turhat tavarasi

Turhien tavaroiden myynti on helpoin ja nopein tapa tienata rahaa. Jokaisella meistä on varmasti hyllyissä ja varastoissa käyttökelpoista tavaraa, jota et tarvitse juuri nyt. Hyvä nyrkkisääntö: jos et ole käyttänyt jotain tavaraa vuoteen, myy se pois.

Voit myydä tavaroitasi perinteisillä kirpputoreilla tai netin kauppapaikoissa.

Tämän vinkin voi toteuttaa kuka tahansa, sillä myyminen ei vaadi mitään erikoistaitoja. Suosittelen kuitenkin kysymään neuvoja henkilöiltä, jotka harrastavat myyntiä enemmän. Tavaroiden hinnoittelu on oma taiteenlajinsa, eivätkä kaikki hallitse sitä hyvin.

Tavaroiden myynti on nopea tapa tienata rahaa. Voit saada euroja tilille netin kautta myytäessä jo tunnin sisällä.

Osta ja myy tavaraa (flippaus)

Osta halvalla ja myy kalliilla on jo tuhansia vuosia vanha tapa tienata rahaa. Nykyisin tästä käytetään nimitystä flippaaminen, mutta kyse on täysin samasta asiasta. Moni tekee jatkuvaa sivutuloa flippaamisella. Internet tarjoaa sinulle valtavasti eri mahdollisuuksia tienaamiseen.

Tori.fi on suosittu palvelu tavaroiden ostoon ja myyntiin Suomessa.

tori

Tämän vinkin voi toteuttaa kuka tahansa, mutta kaikilla on hieman erilaiset kiinnostuksen kohteet. Älä yritä ostaa ja myydä tavaraa, josta et tiedä mitään. Joku tietää paljon vaatteista, toinen esim. jalometalleista, joku flippaa autoja tai asuntoja jne.

Valitse sellainen sektori tai tuoteryhmä flippaukseen, josta tiedät mahdollisimman paljon. Muuten et osaa arvioida hintoja oikein.

Tavaroiden flippaus on parhaimmillaan hyvin nopea tapa tienata rahaa. Jos saat ostamasi tavarat nopeasti, voit tienata tuloja jo parin päivän sisällä. Tämän vinkin vaatimuksena on hieman pääomaa, jotta voit ostaa ensin myytävät tavarat.

Myy käsintehtyjä tuotteita

Käsintehtyjen tuotteiden myyminen on myös ikivanha tapa tienata rahaa. Ihmiset ovat valmistaneet vaatteita ja koruja jo tuhansia vuosia, joita on sitten vaihdettu muihin tavaroihin tai rahaan. Käsintehtyjen tuotteiden kysyntä ei ole kadonnut mihinkään modernin ajan myötä.

Internet-vallankumous on helpottanut käsitöiden kauppaa, kun voit saavuttaa valtavan yleisön sosiaalisen median kautta ja myydä tuotteitasi myös nettikaupassa. Vaikka et käyttäisi nettiä, voit aina kaupitella käsintehtyjä tuotteita myös kirpputorilla.

Tämä vinkki ei sovi kaikille, sillä se vaatii kädentaitoja, joita on vain harvoilla. Jos olet yksi heistä ja osaat nikkaroida tai neuloa, tämä vinkki on sinulle. Sen toteuttaminen vaatii hieman pääomaa tuotteiden valmistamiseen ja mahdollisten työkalujen hankkimiseen.

Käsintehtyjen tuotteiden avulla voi tehdä rahaa jo parhaimmillaan saman päivän aikana, kun olet valmistanut ne.

Tee ylitöitä ja pyydä palkankorotusta

Jos sinulla on työpaikka, niin nopein ja helpoin tapa tienata lisätuloja on ylitöiden tekeminen. Riippuu täysin toimialasta ja työpaikasta onko tämä mahdollista. Monissa tehtävissä ylitöistä ei makseta, mutta tietyillä aloilla ylitöiden tekeminen ei ole ongelma.

Jos teet töitä ma-pe toimistoaikoina etkä voi tehdä ylitöitä, harkitse sivuduunin tekemistä iltaisin tai viikonloppuisin. Tässä artikkelissa on annettu monia erilaisia vaihtoehtoja. Mieti tarkkaan mikä ratkaisu sopii juuri sinun elämäntilanteeseesi ja millä tienaamismuodolla saat parhaan panos / tuotto -suhteen.

neuvottelu

Tämän vinkin voi yrittää toteuttaa kuka tahansa työssäkäyvä henkilöä. Kuten todettu, osalle se ei ole mahdollista. Jos olet työtön tai opiskelija, tämä vinkki ei ole sinua varten.

Jos sinulla on mahdollista tehdä ylitöitä tai saada palkankorotus, se on varsin nopea tapa lisätä tienestejä. Et saa ehkä palkkaa vielä seuraavana päivänä, mutta lisätuloja on luvassa viimeistään kuukauden sisällä.

Lainaa rahaa tai pyydä palkkaennakkoa

Rahan lainaaminen on ollut aina suosittu tapa hoitaa yllättävät menot. Nykyisin lainan saaminen on myös erittäin helppoa, sillä tarjolla on oman pankkisi lisäksi lukuisia lainapalveluita netissä. Pidä kuitenkin huolta siitä, että maksat korkeakorkoisen lainan pois mahdollisimman nopeasti.

Kannattaako yllättävä rahantarve sitten rahoittaa lainalla vai lisätöillä? Se riippuu hyvin paljon henkilöstä ja nykyisestä elämäntilanteesta. Jos tarpeesi rahan tienaamiselle, sinulla on hyvä palkkatyö ja aikataulusi ovat kiireiset, ei lainan ottamien ole välttämättä huono ratkaisu.

Toinen vaihtoehto on pyytää palkkaennakkoa eli förskottia. Tämä on usein huono ratkaisu, sillä se vain siirtää ongelmaa hieman myöhemmäs. Mitä aiot tehdä sitten seuraavassa kuussa, kun saat normaalia pienemmän palkan? Sama ongelma tulee vastaan joka tapauksessa.

Ota lainoille tai maksuille lyhennysvapaata

Monilla meistä on esimerkiksi asuntolainaa, ja sen osuus on yhden kuukauden menoista varsin suuri. Asuntolainan lyhennysvapaat kuukaudet voivat olla toimiva ratkaisu.

Olen itsekin ottanut asuntolainan lyhennysvapaata, kun yrittäjän urani alussa tuloni putosivat merkittävästi. Monien suosima vaihtoehto on maksaa pelkkiä korkoja esimerkiksi parin kuukauden ajan.

asuntolaina

Lyhennysvapaa on hyvä ratkaisu, jos sen saa hyvillä ehdoilla. Joskus pankki voi vaatia sen vastapainoksi marginaalin nostamista. Voit myös pyytää lyhennysvapaita kuukausia autolainastasi tai muista lainoista, joiden kuukausierä on merkittävän suuruinen. Jos vaihtoehtona on ottaa lainaa, laske auki näiden valintojen kustannukset.

Tämä vinkki on nopea tapa tienata rahaa, sillä näet vaikutuksen heti seuraavana lyhennyspäivänä.

Kilpailuta lainat ja kulut

Kulujen pienentäminen on aina hyvä vaihtoehto tienata rahaa, koska silloin saat lisää tuloja käyttöösi tekemättä lisää töitä. Voit pienentää menojasi kilpailuttamalla lainat ja esimerkiksi vakuutukset. Myös puhelinliittymä, nettiliittymä ja sähkölasku kuuluvat samaan kategoriaan.

Tämä on nopea tapa tienata lisää rahaa, sillä näet muutokset heti seuraavana lainan lyhennyspäivänä. Kilpailutuksella on mahdollista tienata varsin rajallinen määrä rahaa. Riippuu täysin siitä, millaisia lainoja ja sopimuksia sinulla on ja millaisilla ehdoilla. Todennäköisesti puhutaan noin 50-100 euron säästöistä kuukausitasolla.

Kilpailutus on fiksua tehdä tasaisin väliajoin, vaikka sinulla ei olisikaan akuuttia tarvetta. Säästät pitkässä juoksussa paljon rahaa. Kyseessä on pienellä vaivalla tehty bonus muiden tienaustapojen päälle.

Vie tavaroita panttilainaamoon

Moni meistä on varmasti katsonut Las Vegasin Panttilainaamoa TV:stä. Panttilainaamot ovat kuitenkin harvalle tuttuja käytännössä. Niiden toimintalogiikka on juuri sama kuin suositussa TV-sarjassa, eli voit ”viedä kaniin” arvoesineitä ja saada niitä vastaan rahaa.

panttilainaamo

Tavaroiden vieminen panttilainaamoon ei ole sama asia kuin myyminen. Voit toki myös myydä tavarasi, ja panttilainaamo voi olla paras paikka esimerkiksi korujen ja muiden arvoesineiden myyntiin. Toinen vaihtoehto on pantata tavara.

Panttauksen ideana on se, että voit lunastaa tavarasi myöhemmin takaisin maksamalla vastaavan rahasumman panttilainaamolle. Jos et lunasta tavaraasi määräaikaan mennessä, panttilainaamo pitää sen.

Panttaus on hyvä vaihtoehto silloin, jos sinulla on arvokkaita tavaroita, joista et halua luopua. Monet panttaavat esimerkiksi perintönä saatuja koruja tai taide-esineitä. Panttaus on hyvä keino tehdä rahaa nopeasti, sillä voit myydä (tai pantata) tavaraasi kävelemällä vain sisään panttilainaamoon.

Tee töitä freelancerina

Internet on luonut valtavasti uusia työpaikkoja, minkä lisäksi netin kautta on helpompaa tarjota omaa osaamistaan kuin koskaan aikaisemmin. Olen itse ostanut paljon palveluita esimerkiksi Fiverrin kautta, joka on globaali freelancereiden välityspalvelu. Olen hankkinut esimerkiksi kääntäjän, graafikon ja videotuotannon palveluita.

Voit tarjota mitä tahansa digitaalisia palveluita Fiverrin tai muiden välityspalveluiden kautta. Suosittuja palveluita ovat graafinen suunnittelu, kirjoittaminen, käännöstyöt, markkinointi, ohjelmointi, videotuotanto, valokuvaus ja tekoälyyn liittyvät palvelut.

Voit myös markkinoida omaa osaamistasi somessa. Ostan itse graafikon palveluita, jonka löysin Instagramin kautta. Tämän vinkin avulla voit hankkia itsellesi lisätöitä myös tulevaisuudessa. Keikat voivat olla kooltaan mitä tahansa kympistä kymmeniin tuhansiin euroihin. Tämä vinkki sopii kaikille, joilla on osaamista digitaalisessa taloudessa.

Myy some-markkinointia

Sosiaalisen median markkinointi on yksi osa freelancerin tehtäviä, mutta se on hyvä nostaa myös omaksi vinkikseen. Tämä johtuu siitä, että someosaajille on nykyisin niin valtava kysyntä. Sosiaalinen media laajenee jatkuvasti uusiin kanaviin, ja etenkin yritysten on vaikea pysyä perässä.

Jos olet ”somenatiivi” ja hanskaat X:n, Instagramin ja TikTokin, tämä duuni voi sopia sinulle. Opettele ensin, miten some-mainonta toimii käytännössä, ja testaa sitä myös itse. Muuten sinun on vaikea saada työtehtäviä muilta.

influensseri

Sosiaalisen median markkinoinnista voi tulla sinulle vaikka ammatti. Tämä vinkki ei sovellu henkilöille, jotka eivät käytä somea tai tarvitsevat rahaa nopeasti. Kyseessä on pitkän tähtäimen projekti, joka voi tuoda sinulle jatkuvia lisätuloja.

Dropshipping

Dropshipping on tapa tienata rahaa, joka ei ollut vielä mahdollista ennen internet-aikaa. Kyseessä on varsin uusi termi, joka tarkoittaa verkkokauppaa ilman varastoa ja tuotteita. Oma verkkokauppasi toimii vain tilausten kerääjänä, mutta tuotteet toimitetaan suoraan valmistajan varastosta.

Dropshipping helpottaa verkkokaupan perustamista valtavasti, koska se pudottaa alkuinvestoinnin lähes nollaan. Tarvitset vain domainnimen ja verkkokaupan, ja voit mainostaa tuotteita ilmaiseksi esimerkiksi somen kautta.

Tämä vinkki vaati pientä osaamista verkkosivujen kanssa, mutta sinun ei tarvitse osata koodata. Voit käyttää palvelua kuten Shopify, jonka avulla dropshipping-verkkokaupan perustaminen on helppoa. Jos haluat saada tuotteitasi kaupaksi, saatat tarvita rahaa mainostamiseen, ellei sinulla ole jo valmiita kanavia olemassa.

Dropshipping on teoriassa nopea tapa tienata rahaa, mutta käytännössä kyseessä on enemmän sivuduuni.

Aloita bloggaaminen

Bloggaaminen on todella suosittu tapa tienata rahaa. Tämäkin artikkelin kirjoittaja yrittää parhaillaan tienata rahaa bloggaamisella. Aiemmin termi viittasi blogi- sisältöön, mikä on tyypiltään päiväkirjan tapainen raportti elämästä ja arjesta.

Nykyisin bloggaaminen tarkoittaa laajemmin nettisivun perustamista. Usein siihen liittyy myös sosiaalisen median kanavat, esimerkiksi Asialinjalla on myös oma X-tili.

Moni ”guru” antaa sinun ymmärtää, että bloggaaminen on nopea tie rikkauksiin. Tämä ei pidä paikkansa. Jos olet ahkera ja teet töitä pitkäjänteisesti, alat tienaamaan rahaa yleensä 12–18 kuukauden päästä.

bloggaus

Bloggaamisen vaatimuksena on hyvä kirjoitustaito ja perustiedot sosiaalisesta mediasta, hakukoneoptimoinnista ja WordPressistä. Nämä taidot on helppo myös oppia netin ilmaisista oppaista.

Bloggauksesta voi tulla tasaista tulovirtaa eli passiivista tuloa, mutta älä odota pikavoittoja. Sivustosi aihe vaikuttaa myös valtavasti sen tienauspotentiaaliin.

Tee somevideoita

Yhä useampi bloggaaja on siirtynyt somen pariin ja tekee nykyisin videoita. Tämä voi tarkoittaa Youtubea, TikTokia, Instagramia tai mitä tahansa muuta suosittua somealustaa. Videoiden tekeminen on paljon helpompaa ja nopeampaa kuin bloggaaminen, mikä on sen viehätys.

Toinen hyvä puoli videoissa on se, että kuka tahansa ”nuubi” voi saada tehtyä viraalin videon vaikkapa vahingossa. Videoilla on mahdollista saavuttaa valtava yleisö todella nopeasti. Jos aloitat blogin nollasta, sinun on erittäin vaikea saada paljon liikennettä nopeassa ajassa.

Vaikka saisit aikaan viraalin videon, tienaaminen on vielä toinen juttu. Yleensä videoiden tekijät tienaavat yhteistyösopimuksilla, joita saadaan sitten kun kanava on kasvanut ja sinulla on riittävästi seuraajia. Ja tämä ottaa aikaa.

Tämä vinkki sopii somenatiiveille ja videoiden tekijöille, joilla on mielikuvitusta. Jos saat luotua suositun kanavan, sillä ei ole vaikea tienata rahaa.

Kirjoita e-kirja

Kirjan kirjoitus on ollut tapa tienata rahaa jo satoja vuosia. Internet on muuttanut myös kirjojen kulutusta, sillä yhä useampi lukee niitä mobiililaitteelta. Tämä on avannut myös aivan uusi mahdollisuuksia kirjojen kirjoittajille!

Kuka tahansa voi nyt julkaista oman e-kirjansa ja myydä sitä vapaasti verkkokaupassa. Aiemmin kirjan julkaisuun olisi vaadittu kustannusyhtiö, kirjapaino, markkinointikoneisto ja niin edelleen.

ekirja

Muista, että kirja voi olla paljon muutakin kuin fiktiivinen romaani. Se voi olla tietokirja, oppikirja, runoteos, lastenkirja ja niin edelleen. Jos olet haaveillut kirjoittamisesta, tämä on yksi tapa tienata rahaa!

Tarvitset e-kirjan lisäksi jonkin alustan sen myymiseen. Jos sinulla ei ole jo omaa seuraajakuntaa, kannattaa tehdä yhteistyötä muiden influenssereiden kanssa. E-kirjoista voi saada mukavaa sivutuloa pidemmän ajan kuluessa, mutta tämä vinkki ei ole tie nopeisiin tienesteihin.

Julkaise verkkokurssi

E-kirjojen lisäksi myös verkkokurssit ovat nousseet suureen suosioon viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kynnys verkkokurssin tekemiseen on myös selvästi matalampi, koska työmäärä on niin paljon pienempi.

Jokainen meistä on hyvä jossain. Jos olet hyvä ohjelmoimaan, voit tehdä verkkokurssin koodaamisesta. Tunnetko Bitcoinin kuin omat taskusi? Voit tehdä Bitcoin-oppaan ja täydentää sitä verkkokursseilla muista kryptovaluutoista.

Et tienaa verkkokurssilla rahaa vielä seuraavana päivänä tai edes seuraavalla viikolla, mutta ansaitset rahaa kuitenkin paljon nopeammin kuin kirjan kirjoittamisella. Samassa ajassa, kun kirjoitat yhden kirjan, ehdit tehdä monta verkkokurssia.

Aivan kuten kirjankin kohdalla, tarvitset yleisön, jolle myydä kursseja. Jos sinulla ei ole omaa sivua tai seuraajia somessa, tee yhteistyötä muiden kanssa. Voit tuottaa myös tilauksesta verkkokursseja myös muille!

Ryhdy sijoittajaksi

Sijoittaminen on ollut tapa tehdä rahaa jo antiikin ajoista lähtien. Suosittelen jokaista suomalaista harrastamaan sijoittamista edes pienillä summilla, sillä kustannustehokas ja pitkäjänteinen säästäminen on varmin tie vaurauksiin.

Sijoittaminen on myös tapa tehdä rahaa lyhyellä tähtäimellä, jos ajoituksesi osuu kohdalleen. Talous nimittäin menee sykleissä. Välillä on käynnissä buumi, jota seuraa aina pitkä laskumarkkina. Näiden välissä on sitten seesteisempiä jaksoja. Jos markkinoille tulee oikeaan aikaan, tarjolla on todella hyviä tuottoja.

Sijoittaminen ei ole kuitenkaan pikavoittojen hakemista päivän tai viikon tähtäimellä. Tuo on gämbläystä. Jos tarvitset akuutisti rahaa johonkin tärkeään menoon, älä missään nimessä lähde etsimään hyvää osakesijoitusta.

Alla on kuva Kempowerin osakekurssista. Kempower oli vuonna 2023 sijoittajien suursuosikki, kunnes sen kurssi romahti 50 prosenttia noin viikossa. Sijoitamisessa on aina riski hävitä rahaa.

kempower osake

Tee sijoittamisesta elämäntapa ja laita pieni siivu (esim. 10 %) palkastasi ETF-rahastoihin joka kuukausi. Alat pikkuhiljaa vaurastua, ja tästä sijoitusportfoliosta tulee sinulle puskuri juuri yllättäviä menoja varten.

Jos sinulla ei ole sijoitusportfoliota niin ota tilanteesta oppia ja ala kasvattaa sellaista. Pikkuhiljaa. Löydät Asialinja.comista paljon hyödyllisiä oppaita sijoittamiseen.

Aloita treidaus

Treidaus ei ole sama asia kuin sijoittaminen. Treidaus on strategia, jossa positioita pidetään auki tyypillisesti minuutteja tai tunteja ja ne usein suljetaan saman päivän aikana. Treidauksessa pyritään hyötymään lyhyen ajan kurssiliikkeistä ja ennustamaan niitä teknisen analyysin perusteella.

Treidauksesta on tullut 2020-luvulla hyvin suosittua, ja moni aloittelija kuvitteli tulevansa miljonääriksi vuoden 2021 krypto- ja osakebuumin aikana. Treidaus voi tarjota mahtavia tuottoja jopa parissa tunnissa, mutta käytännössä näin käy vain hyvällä tuurilla ja oikealla ajoituksella.

Suurin osa treidaajista häviää lopulta rahansa. Ne, jotka tekevät pikavoittoja häviävät ne usein tulevina viikkoina takaisin. Treidaus voi kuitenkin olla tuottoisaa ja tapa tienata rahaa, jos olet siinä lahjakas ja olet myös opiskellut aiheen hyvin.

Tutustu Asialinjan oppaaseen treidauksesta.

Jos sinulla on tarve tienata rahaa nopeasti, älä missään nimessä yritä tehdä sitä treidaamalla. Todennäköisesti vain kaivat kuoppaasi syvemmäksi. Opetelle treidausta rauhassa ja ensin leikkirahalla, ja totea sitten onko se sinulle sopiva harrastus.

Hyödynnä kryptojen mahdollisuudet

Kryptovaluutat ovat useimmiten uutisotsikoissa hurjien kurssinousujen vuoksi. On myös totta, että ne ovat olleet erinomaisia sijoituskohteita kymmenen vuoden ajan (eivät toki kaikki kryptovaluutat). Lisäksi moni treidaaja keskittyy vain kryptoihin niiden korkean volatiliteetin vuoksi.

Moni kuitenkin unohtaa muut kryptosektorin hyödyt. Ala kasvaa rajusti, ja tarjolla on jatkuvasti erilaisia työpaikkoja esim. ohjelmointiin, markkinointiin, someen, bloggaamiseen ja asiakaspalveluun liittyen. Alalla on olemassa erillisiä sivustoja, joiden kautta voit etsiä töitä.

Alla on kuva crypto.jobs -sivustolta. Toinen suosittu kryptoduunien listaussivu on cryptojobs.com.

cryptoduunit

Kryptosektori on globaali, ja suurin osa tehtävistä voidaan suorittaa. Voit näin ollen saada nopeasti sivuduunin, jota voit tehdä kotoasi, vaikka työnantajasi olisi esim. Singaporessa. Kryptosektorin työpaikat eivät näy normaaleissa työnhakupalveluissa, minkä vuoksi moni unohtaa tämän.

Jos uskot kryptojen vallankumoukseen voit myös harkita niitä sijoituskohteena. Tarjolla on myös mahdollisuuksia tienata korkotuottoa omistuksille, joka tuo passiivista tuloa.

Myy valokuvaajan palveluita

Valokuvaus on ollut jo pitkään suosittu tapa tienata lisätöitä. Moni valokuvaaja työskentelee freelancerina tekemällä esimerkiksi viikonloppuisin hääkuvauksia. Nykyisin ongelmana on valtava kilpailu, kun mobiililaitteiden kehityksen myötä meillä kaikilla on loistava kamera taskussamme.

Tästä huolimatta ammattilaiselle on aina kysyntää. Tilanne voi olla vaikea suurissa kaupungeissa, mutta jos asut pienemmällä paikkakunnalla, tarjoa ihmeessä palveluitasi. Tämä vinkki sopii tietysti vain sellaisille ihmisille, joilla on laadukas kamera ja lahjakkuutta kuvankäsittelyyn.

Valokuvaus ei tuo sinulle pikavoittoja parin päivän sisällä, mutta se on hyvä tapa ansaita rahaa sivutulona. Omia palveluitaan on myös helppo markkinoida verkon kautta. Perusta Instagram-tili ja tee siitä oma portfoliosi, niin saat asiakkaita kuin itsestään!

Opettele ohjelmointia

Ohjelmointi kuuluu myös old school -kategoriaan rahan ansainnassa. Eiköhän tämä status voida antaa, sillä kotitietokoneita on ollut markkinoilla jo 40 vuoden ajan. Ohjelmointi on ollut arvokas taito jo kymmeniä vuosia, ja se tulee olemaan sitä myös tulevaisuudessa.

Ohjelmoinnin etuna on matala aloituskynnys. Kuka tahansa voi aloittaa opiskelemaan ohjelmointia milloin tahansa. Tarvitset vain nettiyhteyden ja mobiililaiteen tai läppärin. Jo teini-ikäisestä voi tulla todella pätevä koodari.

ohjelmointi

Nykyisin on myös tarjolla erittäin laaja valikoima ohjelmointikieliä ja erilaisia tehtäviä. On tietokoneella toimivia ohjelmistoja, konsolipelejä, mobiiliappeja ja vaikka ties mitä. Myös tekoälyn ohjelmointi liittyy tähän.

Et voi tienata ohjelmoinnilla rahaa huomenna, jos et ole sitä koskaan tehnyt. Mutta, jos sinulla on kiinnostusta alaan ja osaat ohjelmoida jo nyt, löydät netistä paljon tienaamismahdollisuuksia. Aiemmin mainittu Fiverr ja muut freelancer-markkinapaikat tarjoavat mahdollisuuden ansaita rahaa jo parin päivän varoitusajalla.

Huom. Ohjelmointia tehdään nykyisin myös paljon visuaalisesti. Ohjelmointi ei ole vain tekstieditorilla koodausta kuten joskus menneisyydessä.

Tarjoa tulkkaus- ja käännöspalveluita

Tulkin palveluita on tarvittu maailmassa jo kymmeniä tuhansia vuosia. Niin kauan, kun ihmiset kommunikoivat joko fyysisesti tai digitaalisesti, on aina tarve päteville tulkin palveluille. Jos kielet ovat vahvuutesi ja kiinnostuksen kohteesi, tämä on vinkki juuri sinulle!

Tulkkaus- ja käännöspalveluita on helppo tarjota myös netissä eri freelancer-sivustoilla. Voit myös ottaa itse aktiivisesti yhteyttä eri yrityksiin, jotka toimivat kansainvälisesti. Käännöspalveluita tarvitaan myös kirjoihin, verkkosivuihin, sekä markkinointi- ja koulutusmateriaaleihin liittyen.

Tällaisilla työtehtävillä voit tienata rahaa myös hyvin nopeasti. Esimerkiksi kaupungit ja kunnat tarvitsevat tulkkeja auttamaan maahanmuuttajia. Tuntipalkat voivat olla erinomaisen korkeita, ja voit tehdä tällaisia keikkoja esimerkiksi muutamia kuukaudessa.

Tulkin palvelut ovat erinomainen tapa tienata lisää rahaa, mutta valitettavasti tämä vinkki sopii vain hyvin rajatulle joukolle ihmisiä. Jos olet nuori ja haluat joskus tulevaisuudessa tienata rahaa näin, ala opettelemaan kieliä jo tänään! Duolingo on hauska appi, jolla pääset alkuun.

Osallistu kilpailuihin

Kilpailuihin osallistuminen on käytännössä ilmaista rahaa. Voit tienata hyvällä tuurilla todella paljon rahaa todella pienellä vaivalla. Kyse on hieman vastaavasta asiasta kuin kyselyihin vastaamisessa, mutta kilpailut ovat toi aina enemmän tai vähemmän lottoa.

Useimmiten kilpailuihin osallistumiseen riittää puhelinnumeron, nimen ja sähköpostin syöttäminen. Mukana voi olla myös pari simppeliä kysymystä tai monivalintaa. Tarjolla on usein tavarapalkintoja arvoltaan sadoista euroista jopa tuhansiin euroihin!

Alla on kuva voittojahti.fi-sivustolta, josta löydät Suomen parhaat kilpailut. Tällä hetkellä palkintona on jopa yli 40.000 euron arvoinen Tesla!

voittojahti

Muista, että kilpailut järjestetään asiakaskontaktien keräämiseksi. Jos aiot ryhtyä superkatiiviseksi kilpailuihin osallistujaksi, kannattaa ehkä käyttää erillistä puhelinnumeroa ja toista sähköpostia. Saatat muuten saada aika paljon markkinointispämmiä ja puheluita!

Kilpailut eivät ole ratkaisu akuuttiin rahapulaan, mutta niihin osallistuminen on hauskaa ja täysin ilmaista.

Tee töitä ruoakalähettinä

Ruokalähetti on täysin uusi ansaita rahaa, jota ei ollut vielä kymmenen vuotta sitten tarjolla. Suomessa suosituin ruokalähettien palvelu on Wolt. Kyseessä on nimensä mukaisesti työtehtävä, jossa kuljetat ruokaa ravintoloista ihmisten kotiin.

Ruokalähetti on mainio tapa tienata lisätuloja normaalin työn tai opiskelun ohella. Et tarvitse myöskään autoa, sillä pyörä, mopo tai sähköpyörä riittää kuljettamiseen. Moni todella pitää tästä työstä, vaikka palkkioita kritisoidaankin välillä.

Nykyisin ruokalähetit ovat alkaneet kuljettaa myös verkkokaupan tuotteita asiakkaille. Tämä on työ, joka tulee vain lisääntymään jatkossa, kun ihmiset haluavat asioida yhä enemmän pelkästään kotisohvaltaan.

Toinen vastaava työ on lähteä Uber-kuskiksi tai töihin myös perinteisiin taksifirmoihin. Taksin ajaminen on ”old school” tapa tienata lisärahaa, eikä se vaadi kalliita investointeja tai alkupanostuksia, kun lähdet mukaan renkinä toisen omistamaan autoon. Uber on tuonut tähänkin aivan uuden mahdollisuuden.

Vastaa nettikyselyihin

Kyselyt ja tutkimukset ovat helppo ja nopea tapa tienata rahaa. Voit aloittaa tienestit heti tämän artikkelin lukemisen jälkeen ja napata ensimmäiset tienestisi jo parissa tunnissa. Mistä tässä on oikein kyse?

Erilaiset tutkimus- ja markkinointifirmat haluavat jatkuvasti tietoa ihmisten käyttäytymisestä ja kiinnostuksista. Voit liittyä panelistiksi tällaisiin kyselyihin täysin ilmaiseksi. Saat aina ilmoituksen, kun tarjolla on uusia kyselyitä vastattavaksi.

Alla on kuva suomitutka.fi -palvelun etusivulta, joka on suosittu kuluttajapaneeli Suomessa.

suomitutka

Kyselytutkimuksiin vastaamalla ei rikastu, mutta tarjolla on helppoa ja kohtalaisen nopeaa tuloa muiden tienestien päälle. Voit tehdä kyselyitä samalla kun istut bussissa matkalla töistä kotiin tai odotat lähijunaa asemalla. Pienistä puroista kertyy iso virta!

Kannattaa testata kyselyihin vastaamista ja katsoa millaisiin tuntipalkkoihin pääset. Jos saat paremman tuntipalkan jostain toisesta työstä, kannattaa ennemmin tehdä sitä.

Vuokraa omaisuuttasi

Omaisuuden vuokraaminen on myös yksi ”uuden ajan” mahdollisuuksista tehdä rahaa. Se on ollut toki aina mahdollista teoriassa, mutta erilaiset yhteiskäyttöapit ja kiinnostus ylipäätään yhteiskäyttöön on nostanut vuokraamisen suosiota hurjasti.

Kaikissa länsimaissa on nykyisin palveluita, joiden kautta voit vuokrata omaisuuttasi. Tyypillisiä vuokrauskohteita ovat auto, vene tai asunto. Asuntojen vuokraus on tuttu tietysti AirBNB:stä.

Tämä rahantekovinkki sopii sellaiselle henkilölle, jolla on ylimääräistä tilaa, kakkosauto tai esimerkiksi vene tai moottorikelkka, jota et tarvitse niin usein. Vuokraus on vaihtoehto myymiselle. Vuokrauspalveluissa on aina vakuutukset, joiden ansiosta omaisuuden vaurioitumista ei tarvitse pelätä.

Tarjoa kotipalveluita

Suomen väestö ikääntyy kovaa vauhtia, ja tarve ikääntyvien kotipalveluille kasvaa hurjaa tahtia. Ikäihmiset saavat toki apua omalta perheeltään ja kunnalta, mutta moni tarvitsee paljon enemmän. Etenkin sellaiset eläkeläiset, joilla on paljon pihatöitä.

Kotipalveluita voi tarjota kuka tahansa, asuitpa sitten missä tahansa. Voit tarjota esimerkiksi apua kaupassa käymiseen, koiran ulkoiluttamiseen, nurmikon leikkaukseen tai vaikka kahviseuraksi. Tällaisia palveluita voi hyvin tarjota myös nuori tai opiskelija.

koiran ulkoiluttaminen

Jos asut kerrostaloalueella, lähistölläsi on varmasti useita potentiaalisia asiakkaita. Eivätkä kotipalvelut rajoitu vain vanhuksiin! Yhä useampi perhe ostaa tällä hetkellä myös siivouspalveluita.

Osaan palveluista tarvitset käytännössä yrityksen, mutta koiran ulkoiluttamista tai kaupassa käyntiä tai halon hakkuuta voit tehdä kyllä aivan hyvin ilmankin. Mahdollisuudet ovat rajattomat.

Voisin itse maksaa hyvin esimerkiksi kesä- ja talvirenkaiden vaihdosta ja pesusta, nurmikon leikkauksesta ja välillä myös kaupassa käynnistä ja pakettien noutamisesta. Tämä rahan ansaintamalli voi tuoda sinulle tuloja jo parissa tunnissa.

Poimi marjoja

Marjanpoiminta on ollut suosittu harrastus jo satoja vuosia. Valitettavasti Suomessa mätänee valtavasti marjoja metsiin joka vuosi, koska niille ei löydy enää nykyisin tarpeeksi poimijoita. Sama juttu myös mansikkaviljelmillä.

Marjojen poiminnalla metsistä voi tienata yllättävän paljon rahaa, ja kyseessä on lisäksi verovapaata tuloa. Samalla voit poimia myös sieniä. Riippuu tietysti asuinpaikkakunnastasi, miten helppo marjanpoimintaa on harrastaa. Kyse on myös tietysti kausiluontoisesta puuhasta.

Mustikoiden ja puolukoiden lisäksi voit mennä kausiduunariksi mansikkaviljelmille. Niilläkin alkaa olla kova työvoimapula, ja farmarit tarvitsevat yhä enemmän ulkomaista työvoimaa avuksi. Jos marjojen poiminta kiinnostaa, tarjolla on kelvollisia lisätienestejä loppukesän aikaan.

Ryhdy personal traineriksi

Yhä useampi ihminen panostaa nykyisin hyvinvointiinsa. Tämä tarkoittaa vähemmän alkoholia, parempaa ravintoa sekä enemmän liikuntaa. Erilaiset terapiat kasvattavat jatkuvasti suosiotaan, ja sama koskee myös kuntoilua ja joogaa.

Todella moni aktiivinen kuntoilija on siirtynyt personal traineriksi. Jos käytännössä asut kuntosalilla ja olet saanut hyviä tuloksia, kynnys alkaa neuvomaan muita on varsin pieni. Riippuu täysin kuntosalista ja asuinpaikkakunnastasi millaisia mahdollisuuksia on tarjolla.

personal trainer

Toinen vaihtoehto on alkaa tehdä omia koulutuspaketteja nettiin. Todella monet kuntoiluvideot ja joogavideot ovat saaneet Youtubessa miljoonia näyttöjä. Voit myös toimia Zoomin välityksellä valmentajana esimerkiksi laihdutusta yrittävälle henkilölle.

Internetin vallankumous, virtuaalitodellisuus ja metaversumit avaavat lukemattomia mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Eikä valmennuksen tarvitse liittyä edes hyvinvointiin. Voit opettaa vaikka naapuriasi soittamaan kitaraa tai toimia matematiikan tai koodauksen opettajana.

Kotipuutarhan tuotteiden myynti

Oletko viherpeukalo ja asut maalla? Ala myymään kotipuutarhasi tuotteita ja ota hyöty irti omistamastasi maa-alasta! Tällaisia palveluita on alkanut ilmestyä kotipaikkakunnalleni yhä enemmän. Olen myös itse käynyt hakemassa tuoreita vihanneksia lähistöllä olevalta myyjältä monta kertaa.

Internet mahdollistaa myös helpon mainostamisen. Esimerkiksi Instagramista voi hakea kuvia juuri omalta paikkakunnaltasi. Kaupungeilla ja jopa kaupunginosilla on myös Facebookissa omat ryhmänsä, ja voit aina myös viedä mainoslehtiä naapureiden postilaatikoihin.

Ihmiset haluavat ostaa yhä enemmän luomuruokaa. Voit myös kasvattaa kukkia ja mitä nyt ikinä mieleesi tuleekaan ja myydä myös omenoita, marjoja ja niin edelleen. Tämä vinkki ei ole tie pikavoittoihin eikä sovellu kaikille. Jos kuulut kohdeyhmään, niin harkitse ihmeessä tätä tienestiä ensi kesänä!

Tarjoa elektroniikan korjauspalveluita

Tietokoneita ja mobiililaitteita tulee maailmaan lisää hurjaa tahtia. On varmaa, että näiden laitteiden suosio ei tule vähenemään, ja tulevaisuudessa kodissamme on yhä enemmän elektroniikkaa.

Puhelimet alkavat olla nykyään jo niin arvokkaita, ettei niitä heitetä roskiin vikojen tultaessa vaan niitä kannattaa korjata. Näyttöjen korjaaminen lienee yksi yleisin tehtävä puhelimiin liittyen. Erilaiset puhdistustoimenpiteet ovat myös tarpeen.

Tietokoneisiin ja tabletteihin liittyy vastaavia ongelmia. Jos olet kätevä käsistäsi ja hallitset tällaiset laiteet, ala tarjoamaan palveluita netin kautta tai naapureillesi. Maksaisin itsekin pienen korvauksen, jos joku fiksaisi uuden suojalasin puhelimeeni nyt!

rikki mobiili

Voit yhdistää tämän kotipalveluihin tai personal traineriin jos hallitset useita erilaisia tehtäviä. Kyseessä on tapa tienata rahaa nopeasti riippuen tietysti asiakaskuntasi koosta.

Tämä on ala, jolla tarvitaan asiantuntijoita aina. Vaikka et laittaisi omaa palvelua pystyyn juuri tänään, tarjolla on taatusti työtehtäviä muiden palveluksessa tulevaisuudessa.

Bonus: Ryhdy tuotetestaajaksi

Tuotetestaus on mukava tapa tehdä lisätienestejä tai saada ilmaisia tuotteita, joita käyttämällä säästät rahaa. Voit joissain tapauksissa myös myydä testaamasi tuotteet itse. Tuotetestauksen palkkiot ovat usein muutamia kymppejä, mutta kyseessä voi olla yksi tulovirta muiden joukossa.

Tuotetestauksen idea on hyvin yksinkertainen. Saat korvauksen siitä, että testaat uutuustuotteita ennen niiden julkaisua. Sinun täytyy vain kertoa oma mielipiteesi ja täyttää kyselylomake. Tuotetestausta voi tehdä kuka tahansa, eikä se vaadi mitää erikoistaitoja.

Aiheesta löytyy myös kattava artikkeli Asialinjasta, jossa on listattuna erilaisia palveluita, joihin voit rekisteröityä. Lue lisää: Tuotetestaaja.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on yli kymmenen vuoden kokemuksella varustettu sijoittaja ja makrotalouden seuraaja. Antti tunnetaan Suomessa myös kryptovaluutta-alan asiantuntijana. Hän on Bitcoinkeskus.com -sivuston perustaja, joka on Suomen suurin kryptovaluutta-aiheinen verkkosivusto. Antti toimii säännöllisesti myös kolumnistina Nordnet.fi ja Sijoitustieto.fi -sivustoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *