Miten aloittaa sijoittaminen: 6 askelta aloittelijalle

miten aloittaa sijoittaminen
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Ennen kuin aloitat sijoittamisen, tee kartoitus oman talouden tuloista ja menoista. Seuraava askel on hoitaa kulutusluotot ja kerätä puskurirahasto. Sijottamisen aloittaminen tapahtuu asettamalla selkeät tavoitteet.

Sijoittaminen tapahtuu käytännössä avaamalla arvo-osuustili. Suosituimmat sijoitusluokat Suomessa ovat osakkeet, rahastot, asunnot ja kryptot. Sijoittamisen aloittamisen jälkeen on tärkeää jatkaa sitä pitkäjänteisesti.

Miten aloittaa sijoittaminen?

Ennen kuin aloitat sijoittamisen, tee kartoitus oman talouden tuloista ja menoista. Jos et ole tähän asti pitänyt kirjaa taloudestasi Excelissä, nyt on korkea aika aloittaa!

Sijoittaminen tarkoittaa rahan laittamista töihin. Sijoittaminen vaatii siis pääomaa, ja tämä pääoma on tultava jostain. Tavallisille ihmisille tämä tarkoittaa sitä osaa palkkatulosta, joka jää tilille kuukausittaisten menojen jälkeen. Sinun on ensin kartoitettava, miten ison osan kuukauden tuloista voit sijoittaa.

Vinkki. Moni suosii tapaa, jossa sijoittamiseen varattu raha siirretään tililtä pois heti palkkapäivänä. Näin voit varmistua siitä, ettet tuhlaa sijoituseuroja muihin huvituksiin kuukauden aikana.

Tee talouden kartoitus seuraavasti.

  1. Aloita laskemalla säännölliset tulot. Älä ota tähän laskelmaan mukaan satunnaisia lisätuloja vaan tee budjetti sellaisten tulojen mukaan, jotka saat varmuudella tilillesi joka kuukausi.
  2. Laske ja luokittele pakolliset menot. Laske seuraavaksi pakolliset menosi, joita ovat mm. vuokra, lainojen lyhennykset, sähkö, netti, puhelinlaskut, ruoka jne.
  3. Laske ja luokittele muut menot. Arvioi edeltävän 6-12 kuukauden perusteella, miten paljon käytät kuukaudessa harrastuksiin, ravintoloihin ym. menoihin

Tämän kartoituksen jälkeen näet, mikä summa sinulla jää kuukaudessa ylimääräistä kaikkien menojen jälkeen. Tämän summan voit laittaa poikimaan sijoitustilille.

Jos budjettisi näyttää nollaa, sinun on karsittava menoja. Tässä kohtaa menojen luokittelu auttaa sinua löytämään säästökohteet. Voit myös kasata sijoitettavaa pääomaa lisätulojen avulla. Tämä opas antaa sinulle kymmeniä vinkkejä lisätulojen hankintaan!

Lainat ja puskuri kuntoon

Seuraava askel on hoitaa kulutusluotot ja kerätä puskurirahasto. Normaalituloisen henkilön on vaikea löytää tilaa budjetista sijoituksille ja kulutusluottojen lyhennyksille.

Jos sinulla on useita kulutusluottoja, pyydä tarjous yhdistelmälainasta. Sen avulla voit yhdistää pienet lainat yhdeksi luotoksi matalammalla korolla. Alla näet listan suomalaisista lainojen vertailupalveluista.

LainavertailuArvosanaLainasummaLaina-aikaAsialinjan arvosteluLinkki
500 € - 60000 € 1 - 20 vuotta Omalaina.fi arvostelu Vertaile lainoja
1000 € - 60000 € 1 - 20 vuotta Sortter.fi arvostelu Vertaile lainoja
2000 € - 60000 € 1 - 18 vuotta Kattokorko.fi arvostelu Vertaile lainoja
2000 € - 60000 € 1 - 15 vuotta Arkadiarahoitus.fi arvostelu Vertaile lainoja
500 € - 60000 € 1 - 15 vuotta VertaaEnsin.fi arvostelu Vertaile lainoja
500 € - 50000 € 1 - 15 vuotta Lainaneuvos.fi arvostelu Vertaile lainoja
500 € - 70000 € 1 - 15 vuotta Arkiraha.fi arvostelu Vertaile lainoja

Kun olet hoitanut kulutusluotot pois päiväjärjestyksestä (tai sinulla ei ole niitä koskaan ollutkaan), suosittelen säästämään 2-3 kuukauden menoja vastaavan summan puskurirahastoon. Puskurirahaston ideana on tarjota suoja elämän yllättäviä menoja varten.

Puskurirahaston ansiosta ei tarvitse myydä sijoituksiasi missään vaiheessa. Tällä toimenpiteellä on todella haitallinen vaikutus pitkän aikavälin tuotto-odotukseen.

Sijoittamisen aloittaminen tapahtuu asettamalla tavoitteet

Sijottamisen aloittaminen tapahtuu asettamalla selkeät tavoitteet. Älä ota turhaa stressiä tässä vaiheessa – sinun ei tarvitse tietää strategiaa koko loppuelämäsi ajaksi! On täysin luonnollista, että tavoitteet muuttuvat sijoitusurasi aikana.

Aivan ensin määritellään tavoite, eli miksi haluat sijoittaa? Suurin osa vastaisi kysymykseen näin: haluan saada turvaa eläkevuosille. Tämä onkin hyvä tavoite, sillä eläkkeiden ostovoimaan ei kannata liikaa luottaa. Sijoitusportfolio tuo matkalla myös lisäturvaa ja rauhoittaa mieltä jokapäiväisessä arjessa.

Aiheesta löytyy myös erillinen artikkeli Asialinjasta: Näin eläkesäästäminen tapahtuu.

Huomaa, että sijoittaminen ei ole sama asia kuin säästäminen. Sijoittamiseen liittyy aina riski, jota tuotto-odotus puolestaan kompensoi. Älä koskaan unohda, että täysin riskitöntä tuottoa ei ole olemassa.

Haluatko vaurastua hitaasti ja varmasti vai ottaa enemmän riskejä? Oman riskiprofiilin määritys on olennainen osa tavoitteita. Mitä nuorempi olet, sitä enemmän voit ottaa riskiä ja sietää volatiliteettia. Vaikka sijoituksesi menisivät mönkään, sinulla on kymmeniä vuosia aikaa korjata tilanne.

sijoittamisen aloittaminen

Mitä vanhempana aloitat sijoittamisen, sitä konservatiivisempi kannattaa olla tavoitteiden kanssa. Korkea riskinotto ei ole fiksua, koska portfolion romahtaessa sinulla on vähemmän aikaa korjata tilanne.

Tavoitteiden ja riskiprofiilin määritys vaikuttaa oleellisesti sijoituskohteen valintaan. Monilla nuorilla on portfoliossa on nykyisin kryptovaluuttoja, mutta yli 50-vuotiailla portfolio koostuu enemmän indeksirahastoista ja bondeista.

Tärkeintä on tehdä sellainen strategia, jonka ei aiheuta sinulle stressiä tai unettomia öitä. Sijoita niin pieniä summia ja riittävän pienellä riskillä, että voit unohtaa sijoituksesi olemassa olon. Stressi syntyy tilanteissa, joissa sijoittajaa alkaa pelottaa rahan menetys. Tällaisissa tilanteissa on syytä pienentää riskiä ja sijoitusporfolion kokoa siirtämällä osa sijoituksista takaisin säästötilille.

Jokainen meistä löytää balanssin sijoittamisessa kokemuksen kautta. Pääasia, että aloitat jollain strategialla. Voit aina muuttaa sitä myöhemmin.

Kuinka aloittaa sijoittaminen käytännössä?

Sijoittaminen tapahtuu käytännössä avaamalla arvo-osuustili. Jos haluat aloittaa sijoittamisen helposti ja nopeasti, voit tutustua ensin oman pankkisi tarjontaan. Kaikki suomalaiset pankit tarjoavat sijoituspalveluita verkkopankin kautta.

Pankkien tarjonta ja kulut vaihtelevat merkittävästi. Usein pankeilla on myös aktiivisijoittajille suunnattuja paketteja, joissa saat kuukausimaksua vastaan tiettyjä etuja. Pankki voi tarjota myös edullista (tai jopa kulutonta) kuukausisäästöä.

Selvitä ensin oman pankkisi tarjonta. Tämän jälkeen suosittelen tsekkaamaan Nordnetin, josta löydät kattavan esittelyn tästä: Nordnet kokemuksia. Alla on kuva Nordnetin etusivulta.

nordnet etusivu

Nordnet on Suomen ja koko Skandinavian suosituin sijoitusalusta. Se palvelee myös Suomessa yli puolta miljoonaa asiakasta. Nordnetissa voit sijoittaa helposti osakkeisiin, rahastoihin, raaka-aineisiin ja vaikka kryptovaluuttoihin.

Mielestäni Nordnetin parhaita puolia ovat osakesäästötili ja sijoitusvakuutus. Etenkin sijoitusvakuutus on erinomainen tuote, jossa saat osakesäästötilin kaltaiset veroedut ilman tiukkoja rajoituksia sijoituskohteiden tai alkupääoman osalta.

Tutustu sijoitusvakuutukseen tästä: Nordnet sijoitusvakuutus.

Jos tämä kuulostaa turhan hankalalta, älä murehdi. Voit aloittaa omasta verkkopankistasi ja tutkia ajan kanssa muita vaihtoehtoja. Tärkeintä on aloittaa sijoittaminen mahdollisimman aikaisin.

Sijoittaminen aloitus: rahastot, osakkeet, asunnot vai kryptot?

Suosituimmat sijoitusluokat Suomessa ovat osakkeet, rahastot, asunnot ja kryptot. Näistä kolme ensimmäistä ovat olleet suosittuja jo kymmeniä vuosia, kun taas kryptovaluuttojen suosio on lähtenyt rajuun kasvuun 2020-luvulla.

Mihin aloittelijan kannattaisi sijoittaa? Käyn seuraavassa lyhyesti läpi nämä sijoitusluokat ja niiden hyvät ja huonot puolet. Löydät alta myös laajempiin oppaisiin aiheesta.

ETF-rahastot

ETF-rahastot ovat erinomainen vaihtoehto aloittelijalle. Sijoittamalla esimerkiksi S&P 500 -indeksiä seuraavaan ETF-rahastoon, saat rahasto-osuudella siivun 500 yhdysvaltalaisesta yrityksestä. Voit sijoittaa helposti myös Helsingin pörssiin tai tiettyihin toimialoihin.

Alla on esimerkkikuva kolmesta rahastosta, joihin itse sijoitan tällä hetkellä. Olen jakanut portfolioni 60 % ETF-rahastoihin ja 40 % suoriin osakkeisiin. ETF-rahastoissa sijoitan Intiaan, Suomeen ja Yhdysvaltain teknologiaosakkeisiin (Nasdaq).

etf-kokemuksia

Osakemarkkina tuottaa pitkässä juoksussa noin 7-8 prosenttia vuodessa. ETF:n avulla saat kiinni tämän keskituoton eikä sinun tarvitse murehtia yksittäisen yhtiön menestyksestä. Rahastojen etuna ovat niiden kautta tuleva hajautus sekä matalat kulut.

Lue lisää artikkelista rahastosijoittaminen.

Osakkeet

Siinä missä ETF-rahastot ovat yleistyneet 2000-luvulla, osakkeisiin on sijoitettu Suomessakin jo yli 100 vuotta. Osake on omistusosuus yrityksestä. Osakesijoittaminen on tuottoisaa, jos ostamasi yritys pystyy täyttämään sijoittajien odotukset ja/tai maksaa voitoistaan osinkoa.

Osakesijoittaminen on helppoa, mutta rahastosijoittamista vaikeampaa. Sinulla on oltava riittävästi tietoa ja kokemusta, jotta voit valita tuottoisia osakkeita pitkässä juoksussa. On hyvä muistaa, että valtaosa sijoittajista häviää valinnoillaan osakeindeksille eli koko markkinan keskimääräiselle tuotolle.

Itse suosittelen osakepoimintaa sijoitusuran alussa. Voit myös tehdä korostetusti kauppoja saadaksesi arvokasta kokemusta. Mitä pidemmälle sijoitusurasi etenee, sitä todennäköisemmin siirryt ETF-rahastoihin.

Lue tästä kattava opas aiheesta: Näin aloitat osakesijoittamisen.

Asuntosijoittaminen

Asuntosijoittaminen on aloittelijalle hankalaa sen vaatiman alkupääoman kautta. Moni suomalainen säästää jo asuntolainaa omasta kodistaan, mikä onkin hyvä asia. Jos haluat alkaa hankkia useita asuntoja ja vuokraamaan niitä (esim. AirBNB) ,kyse on sijoitustoiminnasta.

Jos olet aloittamassa sijoitusuraasi pienellä budjetilla, suosittelen muita vaihtoehtoja. Osake- ja rahastosijoittaminen ovat mitä parhaita tapoja kerätä alkupääomaa myös asuntosijoittamiseen. Kun portfoliosi on kasvanut riittävästi, voit siirtää osan siitä uuden asuntolainan vakuudeksi.

Lue lisää asuntosijoittamisesta tästä artikkelista.

Kryptosijoittaminen

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on todella suosittua etenkin nuorten miesten keskuudessa. Siinä yhdistyvät kiinnostus uudesta teknologiasta ja korkeat riskit – kaksi asiaa, jotka kiinnostavat etenkin parikymppisiä.

Kryptosijoittamisen kynnys on hyvin matala. On helppo avata tili kotimaiseen kauppapaikkaan, ja alkusijoitus voi olla vain pari kymmentä euroa. Kryptoihin sijoittamisen haasteena on korkea volatiliteetti eli rajut kurssinousut ja niitä seuraavat romahdukset.

Alla on kuva kotimaisen Coinmotionin etusivulta.

coinmotion-etusivu

Kryptovaluutat tarjoavat valtavan potentiaalin etenkin sijoitusuran alussa. Voit ottaa parikymppisenä isompia riskejä kuin esimerkiksi yli 50-vuotias sijoittaja. Tuolloin myös korkean riskin kryptovaluutat voivat kasvattaa pääomaasi merkittävästi enemmän kuin rahastot tai osakkeet. Voit sitten sijoittaa voittosi konservatiivisimpiin sijoituskohteisiin.

Jos kryptot kiinnostavat, tutustu ensin tähän oppaaseen: Kryptovaluuttoihin sijoittaminen. Saat siitä paljon hyödyllistä infoa kryptosijoittajan uran starttaamiseksi.

Miten sijoittaa fiksusti ja pitkäjänteisesti?

Sijoittamisen aloittamisen jälkeen on tärkeää jatkaa sitä pitkäjänteisesti. Tämä vaatii kurinalaisuutta ja henkistä lujuutta. Myös oman talouden kartoitus ja budjetointi on erittäin tärkeää, jotta saat kasvatettua sijoituspottiasi tasaisesti.

Paras aika aloittaa sijoittaminen oli 20 vuotta sitten. Toiseksi paras aika on aloittaa se nyt.

Sijoittamisen ytimessä on korkoa korolle efekti. Voit tutustua Asialinjan korkoa korolle -laskurin ja havaita itse, miten pienikin kuukausijoitus alkaa kertaantua vuosien kuluessa. Mitä nopeammin aloitat sijoittamisen, sitä pidempi aika rahalla on tehdä töitä.

Vastaavasti, mitä suurempia sijoituksia voit alussa tehdä, sitä suuremmaksi potiksi ne ehtivät kertaantua vuosien mittaan.

Tässä kohtaa on tärkeää muistaa alussa tehty talouden kartoitus. Tee sellainen sijoitussuunnitelma, jossa voit pysyä kuukaudesta toiseen. Ajattele sijoittamista kuin painon pudottaminen. Tärkeintä on tehdä suunnitelma, jota pystyt noudattamaan kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Liian optimistinen strategia ei tule toimimaan. Sinun on oltava realisti.

Jos saat ylimääräisiä tuloja, palkankorotuksen tai vaikka pienen lottovoiton, voit tehdä näistä budjetin ulkopuolisia talletuksia arvo-osuustilille. Tai kasvattaa esimerkiksi puskurirahastoasi.

Totean lopuksi vielä tämän: älä pelkää virheitä! Kaikki tekevät virheitä jossain vaiheessa. Tärkeintä on oppia hallitsemaan omaa vaurastumista. Älä vertaa omaa menestystäsi suotta muiden tuloksiin. Sinun täytyy valita sellainen strategia, jonka avulla juuri sinä voit nukkua yösi hyvin.

Lue lisää: Vaurastuminen: Näiden vinkkien avulla onnistut!

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on suomalainen kryptovaluutta- ja talousasiantuntija. Hän on Suomen suurimman kryptovaluutta-aiheisen sivuston, Bitcoinkeskuksen, perustaja ja päätoimittaja. Antti jakaa säännöllisesti näkemyksiään taloudesta ja sijoittamisesta Asialinja.com-sivustolla. Antti on seurannut rahoitusmarkkinoita vuodesta 2010 lähtien keskittyen Yhdysvaltojen markkinaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *