Nämä klassikkopelit hurmaavat vielä tänä päivänä
Elämme digilaitteiden kulta-aikaa ja saisimme helposti kulumaan lähes kaiken työ- ja vapaa-ajan eri ruutujen ääressä. Jos kaipaat pientä paussia näyttöjen tuijottelusta, saattaa olla aika ottaa vanhat konstit käyttöön hauskaa ajanvietettä etsiessäsi.
Nämä klassikkopelit ovat viihdyttäneet pelaajiaan jopa vuosituhansien ajan. Nyt on hyvä aika pyyhkiä pölyt näiden ullakolla lepäävien pelien päältä ja nauttia uudella otteella näiden mukaansa tempaavien pelien sykkeestä.
Shakki
Shakki on yli tuhat vuotta vanha lautapeli, joka rantautui Eurooppaan 700-800-lukujen vaihteessa arabien mukana. Shakki on strategiapelien ehdoton kuningas ja se soveltuu erityisesti pelaajille, jotka kaipaavat älyllisiä haasteita.
Shakkia pelataan 10×10-ruutuisella mustavalkoisella pelilaudalla, jossa molemmilla pelaajilla on 20:stä nappulasta koostuva ”armeija”. Tämä koostuu useista erilaisista nappuloista, joilla kaikilla on määrätty tapa liikkua laudalla. Pelin päätarkoituksena on saartaa vastustajan kuningas omalla pelinappuloiden armeijalla.
Vaikka shakin perussäännöt ovat monelle tutut, peli muuttuu mielenkiintoiseksi vasta silloin, kun pelaaja ymmärtää pelin syvempiä strategioita. Saadaksesi kaiken irti shakin pelaamisesta kannattaa ensimmäisiin peleihin ottaa mukaan kasa kärsivällisyyttä ja runsaasti oppimishalukkuutta. Saatat joutua kokemaan useamman karvaan tappion ennen kuin pääset kiinni monimutkaiseen mutta palkitsevaan peliin.
Jos innostut shakista enemmän kehittymismahdollisuutesi ovat laajat. Shakkia pelataan Suomessa aktiivisissa ammattilais- ja harrastelijaliigoissa, sekä aiheesta löytyy lukuisia kirjoja ja verkkojulkaisuja.
Tammi
Tammi on yli 5000 vuotta vanha lautapeli, joka tekee tästä yhden pitkäikäisimmistä vielä nykypäivänä pelattavista peleistä.
Tammi soveltuu erityisesti strategisista peleistä kiinnostuneille pelaajille. Sitä pelataan samalaisella 10×10-ruutuisella mustavalkoisella laudalla kuin shakkia. Se on kuitenkin säännöiltään shakkia huomattavasti yksinkertaisempi ja kaikki pelaajan pelinappulat ovat samanlaisia ja liikkuvat samojen sääntöjen mukaan lautaa pitkin. Tämän takia pelaamisen aloittamisen kynnys on huomattavasti shakkia matalampi. Jo yhden pelikerran jälkeen pelaaja ymmärtää pelin perusstrategian ja pelaamisesta muuttuu hauskanpitoa.
Pokeri
Pokeri on korttipelien klassikko, joka pitää otteessaan sekä aloittelijan että ammattilaisen. Pokeri on hauskaa ajanvietettä illanistujaisiin tai mökkiviikonloppuihin, sillä mukaan mahtuu useampi pelaaja. Pokeriin voi suhtautua lyhyenä ajanvietteenä tai kokoillan ohjelmana. Voit esimerkiksi järjestää ystäviesi kanssa hauskan pokeriturnauksen yhdessä sovituilla panoksilla.
Pokerista on olemassa useita eri versioita. Usein pokerin tyypit jaetaan käsipokeriin ja avopokeriin. Käsipokerissa toiset pelaajat eivät näe korttejasi, kun taas avopokerissa osa korteista on kaikkien pelaajien nähtävillä. Esimerkiksi TexasHold’em on suosittu avopokerin muoto, joka soveltuu hyvin pokeriturnauksiin.
Pelaamisen aloittamiseen tarvitset oikeastaan vain tavallisen korttipakan, mutta myynnissä on myös laajasti erilaisia pelimerkkejä ja muita pokerivarusteita. Halutessasi tehdä todellisen vaikutuksen, voit yllättää kanssapelaajasi opettelemalla pokerin oikeat termit kuten ”all-in”, ”tiltti” ja ”bluffi”.
Backgammon
Tämän tuhansia vuosia vanhan lautapelin uskotaan olevan lähtöisin Iranin seuduilta, josta se on myöhemmin levinnyt Eurooppaan ja muualle maailmaan. Backgammon on kaksinpeli, joka on luonteeltaan sekoitus sattumaa ja strategiaa. Tämä tasoittaa eritasoisten pelaajien suorituksia ja tekee uuden pelaajan mukaan pääsemisestä helpompaa. Puolisen tuntia kestävä peli sopiikin hyvin esimerkiksi spontaaneihin pelihetkiin perheen kanssa.
Pelaamiseen tarvitset erityisen backgammon-laudan, joka sisältää pelinappulat ja arpakuutiot. Tavoitteena on kuljettaa omat nappulat laudan toiselle puolelle ennen vastustajaa arpalukujen osoittamilla siirroilla. Vaikka pelin perusteoria on yksinkertainen, backgammonin pelistrategiaa voi hioa hyvinkin pitkälle. Suomessa sekä maailmalla backgammonia pelataan erilaisissa turnauksissa harrastelija- ja ammattilaistasolla.
Laivanupotus
Laivanupotus on monelle lapsuudesta tuttu peli. Se kehitettiin ensimmäisen maailmansodan aikaan, joka tekee tästä esitellyistä peleistä nuori-ikäisimmän. Tämä klassikkopeli soveltuu erityisesti kahdenkeskeisiin peli-iltoihin tai esimerkiksi nuorison ajanvietteeksi automatkalle.
Pelin tarkoituksena on löytää ja upottaa vastustajan taistelualukset 10×10-kokoiselta ruudukolta ennen kuin sinun omat aluksesi uppoavat. Alukset ovat pituudeltaan 2-5 ruudun mittaisia ja pelaajat koettavat vuorotellen arvata alusten sijaintia ruudukon koordinaattien avulla.
Pelin aloittamiseen et tarvitse muuta kuin hieman ruutupaperia ja pari kynää, mutta pelaamiseen on saatavilla myös pelilautoja ja valmiita pelilomakkeita. Voit lisätä pelin hauskuutta nimeämällä alukset tai sen haastetta laajentamalla ruudukkoa ja laivojen määrää.
Mikä näistä peleistä on sinua varten?
Luuletko, että kärsivällisyytesi ei riittäisi shakin peluuseen tai laivanupotus nostaa pintaan lapsuusajan muistot sisarien kanssa riitelyyn päättyneistä peli-illoista? Kaikki pelit eivät ole kaikkia varten ja kokeilemalla opit parhaiten. Valitse pelisi huolellisesti sen mukaan, kuinka paljon strategisuuttaa ja monimutkaisuutta toivot peliltä. Lisäksi kannattaa huomioida se, kenen seurassa mikäkin peli sujuu parhaiten. Usein hieman paremman tai lähes saman tasoisen pelaajan kanssa pelaaminen on viihdyttävintä. Lopulta kaikkien pelien tarkoituksena on viihdyttää pelaajiaan.
Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash, Inês Ferreira on Unsplash,