Netflix etusivu
Teknologia

Netflix ylitti 100 miljoonan tilaajan rajapyykin

Suoratoistopalvelu Netflixillä kulkee tällä hetkellä erinomaisesti. Yhtiön liikevaihto, tilaajakanta sekä Netflix Originals -tuotantomäärät kasvavat vuosi vuodelta. Tilaajamäärät rikkoivat myös tuoreimmalla kvartaalilla markkinoiden odotukset, ja Netflix saavutti äskettäin myös 100 miljoonan tilaajan haamurajan. Suosittu palvelu laajenee ennen kaikkea globaalisti, sillä kolme neljästä uudesta asiakkaasta tulee Yhdysvaltain ulkopuolelta. Kansainvälisten tilaajien määrä onkin tässä kuussa ohittanut ensimmäistä kertaa yhdysvaltalaisasiakkaiden määrän.

Viime kuussa Netflix saavutti myös toisen tärkeän rajapyykin; Netflixillä on nyt Yhdysvalloissa enemmän tilaajia, kuin kolmella suurimmilla kaapelioperaattoreilla yhteensä.

Netflixin osake on ollut rajussa nousussa

Netflix on ollut vahvalla kasvu-uralla jo reilut viisi vuotta, jolloin se laajensi streaming-palvelunsa Yhdysvaltojen ulkopuolelle. Viimeinen vuosi on ollut erityisen hyvä, sillä osakkeen arvo on käytännössä tuplaantunut 12 kuukauden aikana. Tämä siitäkin huolimatta, että Netflix oli monien analyytikoiden mielestä törkeän kallis ostos jo pari vuotta sitten. Usein osakkeiden hinnan mittatikkuna käytetty P/E (price/earnings)-lukema on nytkin yli 200, mikä on kymmenkertaisesti yli kalliina pidetyn tason.

Netflix osake

Netflixin osakkeen kurssikehitys viimeisen 5 vuoden ajalta

Netflixin osake sai hetki sitten lisää boostia, kun yhtiö ilmoitti ylittäneensä kasvuennusteet vuoden 2017 toisella kvartaalilla. Kaikki näyttää siis hyvältä, mutta kilpailu kovenee koko ajan.

Monet muutkin suoratoistopalvelut tuottavat omaa originaalia sisältöään, joka on Netflixin mielestä pitkässä juoksussa kustannustehokkaampaa, kuin valmiiden sarjojen ostaminen. HBO:n lisäksi Amazon Prime panostaa tulevaisuudessa valtavasti uusiin sarjoihin. Apple, Facebook sekä monet muut toimijat haluavat myös apajille.

Kilpailutilanne johtaa myös jatkuvasti kasvaviin kuluihin. Netflixin markkinointibudjetti on tänä vuonna jo miljardi dollaria, ja yhtiö käyttää yli 15 miljardia streaming-sisällön kustannuksiin.

Mihin Netflixin valtava menestys oikein perustuu? Siitä hieman seuraavassa.

Netflixin historia: DVD-vuokrauspalvelusta Netflix Originals -sarjoihin

Netflix on Yhdysvaltain ulkopuolella tunnettu lähinnä streaming-palvelustaan. Alun perin yritys aloitti toimintansa DVD-vuokrauspalveluna, joka lähetti elokuvat asiakkailleen postissa. Ideana oli kiinteä kuukausimaksu, jota vastaan henkilö sai vuokrata rajattoman määrän elokuvia. Rajoituksena oli tietty määrä yhtäaikaisia elokuvia per käyttäjä. Vuokrauksen päätyttyä henkilö palautti leffat niiden mukana tulleen postipaketin avulla.

Netflix siirtyi streaming-palveluihin vasta 10 toimintavuoden jälkeen (2007), ja tämä strategia avasi tien valtavaan kasvuun. Netflix listautui myös New Yorkin pörssiin ja aloitti kansainvälisen laajentumisen vuonna 2010 Kanadasta. Tilaajamäärät lähtivät tämän jälkeen nopeaan kasvuun. Vuonna 2012 tilaajia oli noin 26 miljoonaa ja vuoden 2013 alussa jo 36 miljoonaa. Vuoden 2014 alkupuolella rikottiin 50 miljoonan rajapyykki. Tällä hetkellä tilaajia on noin 104 miljoona henkilöä.

Alkuvaiheessa valtaosa tilaajista tuli Yhdysvalloista, mutta Netflixin kansainvälinen yleisö alkoi toden teolla kasvaa vuoden 2015 aikana. Viime vuosina Netflixin voittokulkua on vauhdittanut Netflix Originals, josta on tullut synonyymi laadukkaille tv-sarjoille.

Netflix Originals loi pohjan nykyiselle menestykselle

Netflix Originals on nimi yrityksen itse tuottamille elokuville ja sarjoille. Kaikki lähti liikkeelle Kevin Spaceyn tähdittämästä House of Cards -draamasta, jonka tuotanto alkoi vuonna 2011. Sarja sai ensi-iltansa vuonna 2013, ja sen jälkeen uusia sarjoja on tullut ulos kovaa tahtia. Huippusuosittu Orange Is the New Black debytoi myös vuonna 2013. Tämän jälkeen olemme nähneet mm. Marvel-maailmaan sijoittuvaa tuotantoa (Daredvil, Jessica Jones) sekä suositut Sense 8 ja Narcos -sarjat.

Uusi sarjoja sekä Netflixin tuottamia elokuvia tulee nykyään ulos joka viikko. Aiemmin keväällä uutisoitiin mm. ison panostuksen mafiaelokuvasta, jossa ovat mukana Hollywood-legendat Martin Scorsese, Robert De Niro ja Al Pacino. Hetki sitten Netflixin tarjontaan tuli myös Brad Pittin tähdittämä musta komedia, War Machine.

Netflix War Machine

Netflix Originals -uutuuselokuva War Machinen esittelysivu

Netflixin suunnanmuutos omaan tuotantoon on ollut jälkikäteen katsottuna enemmän kuin onnistunut strategia.

Yhtiö poisti pari vuotta sitten tarjonnastaan paljon elokuvia, jotka ovat olleet sen toiminnan kivijalka aina perustamisesta lähtien. Alun perin DVD-elokuvia lähetettiin postissa, ja streaming-palvelun myötä ne siirtyivät nettiin. Streaming-palvelu Netflix olikin ensin pääasiassa DVD-kokoelma verkossa, mutta se on oman tuotantonsa myötä astunut yhä enemmän perinteisten alan toimijoiden reviirille.

Suoratoistopalveluiden tulevaisuus: kuluttajalle yhä enemmän ostettavaa

Kirjoitimme aiemmin artikkelin MTV:n uudesta C More -palvelusta, joka tulee kilpailemaan suoratoistoasiakkaista Suomen markkinoilla. C More sisältää vain ko. palvelussa näkyvää, suomalaiselle kohdeyleisölle tarkoitettua, materiaalia. Kansalliset toimijat alkavat panostaa yhä enemmän paikallisille suunnattuun tarjontaan, ja Netflix on myös huomioinut tämän kehityksen.

Loppuasiakkaiden kannalta tilanne on hieman kaksipiippuinen. Laadukasta tarjontaa tulee koko ajan lisää, mutta toisaalta se pirstaloituu yhä useampaan palveluun. Kaikki kilpailevat asiakkaista tarjoamalla eksklusiivista sisältöä, mitä ei muualta näe.

Hintataso on yleisesti ottaen kelvollinen juuri nyt, eikä 10e/kk tasolla pyörivä kustannus ole Netflixin tai HBO:n tarjonnasta liikaa. Pienistä puroista kertyy kuitenkin iso virta, kun mukaan lasketaan esim. Spotify, Applen palvelut, Viaplay ja esimerkiksi Veikkausliigan kuukausipaketti.

Miltä suoratoistopalveluiden tulevaisuus sitten näyttää? Netflixin tarjonnasta puuttuu yksi valtavan suosittu osa-alue, joka sinne myös tulee ennemmin tai myöhemmin: urheilu. Tällä hetkellä esimerkiksi Valioliigan TV-oikeudet maksavat tähtitieteellisiä summia, mutta kilpailun kiristyessä kustannusten maksaja voi hyvinkin kohta olla Viaplayn sijasta Netflix. MTV:n C More -palvelu sisältää jo korkeamman kk-maksun myötä urheilun, ja todennäköisesti se tulee mukaan myös Netflixin tarjontaan jossain vaiheessa.

Tulevaisuuden sisältöä ovat myös esimerkiksi live-konsertit ja muut vastaavat tapahtumat. Yksi asia on kuitenkin varmaa; saamme nauttia tällä hetkellä laadukkaimmasta tv-sarjatarjonnasta kuin koskaan. Ja tilanne tuskin muuttuu huonompaan suuntaan lähitulevaisuudessa!

Kuva: kuvakaappaus Netflix-palvelusta

Web Hosting

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Teknologia