Nokian historia – tarina kumisaappaista mobiililaitteisiin
Nokia – Connecting People. Tämä slogan on tuttu lähes jokaiselle ennen 90-lukua syntyneelle suomalaiselle. Parhaimmillaan lähes 50 prosenttia maailman matkapuhelinmarkkinoista hallinnut Nokia Oyj oli huikea menestystarina, joka teki myös Suomea tunnetuksi poikkeuksellisella tavalla. Nokian historia onkin mielenkiintoinen tarina, joka ulottuu aina 1800-luvun puolelle. Viime viikkoina tuotemerkki Nokia on ollut jälleen otsikoissa johtuen legendaarisen 3110 -matkapuhelinmallin uusintapainoksesta. Muistatko, mistä kaikki oikein alkoi? Miksi Nokia Oyj valmisti sekä kumisaappaita että matkapuhelimia? Siitä kerromme seuraavassa.
Sisällysluettelo
Nokian historia ulottuu yli 150 vuoden taakse
Konsernin isä on suomalainen liikemies Eduard Polón, joka oli poliittinen vaikuttaja sekä yritysjohtaja 1900-luvun alkupuolella. Hän käynnisti vuonna 1898 Helsingissä Suomen Gummitehtaan, joka on Nokia Oyj -konsernin perusta. Kyseinen tehdas on syy siihen, miksi Nokia-tuotemerkki oli tunnettu myös kumisaappaista.
Polon hankki merkittävää varallisuutta ensimmäisen maailmansodan suhdanteiden ansiosta ja osti Nokia Ab:n sekä Suomen Kaapelitehdas Oy:n vuonna 1922. Nämä kolme yritystä muodostivat käytännössä Nokia -konsernin. Nokia Ab:n historia ulottuu aina vuoteen 1865 saakka. Virallisesti yritykset fuusioituivat vasta vuonna 1967, jolloin nimeksi tuli Nokia Oyj.
Fuusiossa mukana olleessa Kaapelitehtaassa oli oma elektroniikkaosasto, joka julkaisi ensimmäisen VHF-puhelimensa vuonna 1964. Seitsemän vuotta myöhemmin julkaistiin ensimmäinen autoradiopuhelin, ARP. Vuonna 1979 Nokia ja Salora perustivat yhteisen Mobira-yhtiön, joka alkoi kehittää NMT-tekniikkaa. Ensimmäinen NMT-puhelin julkaistiin vuonna 1982, ja pari vuotta myöhemmin Nokia osti myös Saloran kokonaan.
Nokia on ollut vuosikymmeniä mukana myös puhelinverkkojen kehityksessä. Yritys julkaisi vuonna 1970 Euroopan ensimmäisen digitaalisen puhelinvaihteen ja jatkoi puhelinverkkojen kehitystä valtion kanssa perustetun Televa Oy:n kautta. Valtio möi omistuksensa yrityksestä Nokialle vuonna 1992, jolloin sen nimeksi tuli Nokia Telecommunications. Moni muistaa myös 80- ja 90-luvun MikroMikko -tietokoneet, jotka olivat Nokian käsialaa.
Jorma Ollilan kultaiset vuodet 1992-2006
Nokia keskitti resurssinsa 90-luvun aikana hyvin pitkälle pelkästään matkapuhelimiin, niiden verkkotuotteisiin ja muihin tietoliikennealan järjestelmiin. Puunjalostus, kumiteollisuus, tietokoneet, kaapelituotanto ja televisiot myytiin. Nokia julkaisi 90-luvulla paljon alaa muuttavia tuotteita, joista yksi merkittävin oli vuonna 1991 julkaistu ensimmäinen tuotantovalmis GSM-puhelin.
Seuraavana vuonna esitelty Nokia 1011 oli maailman ensimmäinen digitaalinen, taskukokoinen, GSM-puhelin. 1996 esiteltiin maailman ensimmäinen digitaalinen, integroitu matkaviestin, Nokia 9000 Communicator.
1999 julkistettiin ensimmäinen mediapuhelin Nokia 7110, joka tuki WAP-standardia. GSM 900- ja GSM 1800 -verkoissa toimiva 7110 on suunniteltu siten, että Internet-pohjaisten palvelujen käyttö matkapuhelimen avulla on helppoa.
Jorma Ollilan vuosina yrityksen arvo nousi yli 200 miljardin ja sen innovaatioiden lista on pitkä. 2000-luvun alkupuolella tapahtui myös paljon. Nokia solmi useita merkittäviä sopimuksia verkkoliiketoiminnassa ja julkaisi ensimmäisen 3G-puhelimensa (Nokia 6650) vuonna 2002. Pari vuotta myöhemmin markkinoille tuli kaksi kosketusnäyttöpuhelinta Nokia 7700 ja 7710.
2010-luvun syöksy
Applen iPhone julkaistiin vuonna 2007, jolloin Nokian markkinaosuus ylitti 40 prosenttia ja osakekurssi vielä tuplaantui yli 40 euroon. Suomalaisyritys oli siis Ollilan poistuttua suosionsa huipulla. Tästä seurannut alamäki oli kuitenkin jyrkkä: yrityksen osakekurssi romahti kolmessa vuodessa (2007-2010) peräti 70 prosenttia.
Nokian tuhosta on esitetty paljon erilaisia näkemyksiä. Se laitettiin alulle jo paljon ennen Ollilan lähtöä, eivätkä Microsoft tai 2010-luvun päätökset olleet ratkaisevassa roolissa. Muun muassa Petteri Järvisen mukaan Nokia sortui omaan ylimielisyyteensä uskomalla, että vain se tiesi, millainen älypuhelimen piti olla.
Ollilan seuraaja Olli-Pekka Kallasvuo irtisanottiin 2010, ja seuraavana vuonna Nokia ilmoitti yhteistyöstään Microsoftin kanssa. Nokia oli vielä tässä kohtaa vahvoilla globaalisti, mutta kilpailijat söivät sen markkinaosuutta nopeasti Yhdysvalloissa ja halpamarkkinoilla. Nokia esitteli ensimmäisen Windows-puhelimensa lokakuussa 2011.
Kuvassa oleva Lumia 800 oli Nokian ja Microsoftin yhteistyön ensimmäinen hedelmä. Se sai kiitosta muotoilustaan, Windows-käyttöjärjestelmästä sekä hinnasta. Laitteen sovellustarjonta oli kuitenkin kilpailijoihin verrattuna auttamattoman pieni.
2010-luvun alku oli konsernille synkkää aikaa. Nokia teki vuonna 2012 epämiellyttävän Suomen ennätyksen irtisanomisten määrässä, jolloin Salon tehdas suljettiin. Seuraavana vuonna Nokia ilmoitti myyvänsä matkapuhelinliiketoiminnan Microsoftille. Samalla se osti Siemensin ulos Nokia Solutions & Networks (NSN) -verkkoyhtiöstä, josta tuli karttapalveluiden ohella Nokian seuraava fokus.
Pari vuotta sitten Nokia luopui myös HERE-karttapalvelunsa ja viime vuonna yritys ilmoitti Alcatel-Lucent -kaupan seurauksena massiivista irtisanomisista Suomessa.
HMD Global jatkaa Nokia-puhelinten valmistusta
Nokian historia on siis synkkää luettavaa viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Osakekurssi romahti pahimmillaan alle 2 euron, josta on pitkä matka huippuvuosina nähtyyn 40-50 euron tasoon. Nokia möi matkapuhelintoimintonsa Microsoftille vuonna 2013, mutta sen tuotemerkki jäi yhtiön haltuun. Viime vuonna se siirtyi suomalaiselle HMD Globalille. Yhtiön sijaitsee Espoossa Nokian pääkonttoria vastapäätä ja sen toimitusjohtajana on entinen nokialainen Arto Nummela. Laitteet valmistaa taiwanilainen Foxconn, ja tuotantoon tulee äly- ja peruspuhelimia sekä tabletteja.
HMD Global pääsi otsikoihin helmikuussa Barcelonan mobiilimessuilla, jolloin se julkisti klassikkomalli Nokia 3110:n uuden tulemisen. Halpispuhelimia löytyy jo nyt vastaavilla ominaisuuksilla, mutta Nokia 3110 -brändi on alalla edelleen hyvin vahva. Hehkutus puhelimen uudesta tulemisesta osoittaa sen, että Nokian maine muistetaan edelleen. Ehkäpä 3110:n ympärillä oleva kohu heijastuu myös muihin Nokia-matkapuhelimiin, ja ennen niin kuuluisa brändi palaa taas mukaan matkapuhelinmarkkinoille? Suomessa sillä on varmasti aina tietty ostajakuntansa.
Kuva: HMD Global Media, by Soppakanuuna (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons, Flickr / Long Zheng