Norja Eliteserien kausiennakko 2017
Kausiennakko

Norjan Eliteserien kausiennakko 2017

Norjan futiskausi 2017 käynnistyy virallisesti perjantaina 1.4, kun nousijajoukkue Kristiansund kohtaa Molden. Nyt onkin sopiva aika julkaista Eliteserien kausiennakko ja käydä läpi vuoden 2017 sarjan tunnelmia. Sarja on tunnettu viime vuosina Tippeligaen -nimestään, mutta tulevalla kaudella virallinen nimi on Eliteserien. Muutos johtuu siitä, että pelimonopoli Norsk Tipping ei toimi enää pääsponsorina.

Seuraavassa käydään läpi tulevan kauden joukkueet ja annetaan muutamia yleisen tason vinkkejä vedonlyöntiin tästä sarjasta.

Vain yksi todellinen mestarisuosikki

Trondheimin mahtiseura Rosenborg on dominoinut sarjaa mielin määrin viimeiset kaksi kautta, eikä tähän ole odotettavissa muutosta. RBK on menettänyt joka vuosi muutaman avainpelaajan, mutta pitänyt silti tasonsa sarjan kärjessä selvällä marginaalilla. Tänä keväänä Rosenborg teki yhden liigan mielenkiintoisimmasta hankinnoista, kun ex-Arsenal hyökkääjä Nicklas Bendtner saapui Trondheimiin. Tanskalaiskärjen otteita seurataan tulevalla kaudella suurella mielenkiinnolla.

Sarjan kakkossijassa on kiinni Odd, joka on noussut viime vuosina yhdeksi sarjan kärkijoukkueista. Kaudella 2016 Skienin ylpeys kaatoi jopa Rosenborgin kauden molemmissa kohtaamisissa, mutta jäi lopulta Brannin taakse kolmossijalle. Odd on pitänyt kiinni avainpelaajistaan ja erottuu hieman takaa tulevista joukkueista.

Sijoilla 3-5 seuraa nippu viime kauden alisuorittajia: Molde, Strømsgodset ja Vålerenga. Molden nuori joukkue on nyt vuoden kokeneempi ja Ole Gunnar Solskjær on saanut vahvistusta myös valmennusportaaseen. Vålerenga on saanut niin ikään penkin päähän ehkäpä sarjan kovimman valmentajan – Ronny Deilan. Viime vuosi meni aivan pipariksi surkean alkukauden vuoksi, mutta takana on vahva syksy, jolle on lupa odottaa jatkoa. Godset on niin ikään tyrkyllä sijojen 4-5 tuntumaan, mihin joukkue tasoltaan kuuluu.

Tasainen keskikasti

Tasaisen harmaat suorittajat Viking & Sarpsborg sekä viime kauden yllättäjät Brann & Haugesund muodostavat keskikastin. Brann on ison profiilin seura, mutta nykyinen pelaajamateriaali ei tue viime kauden shokkisijoitusta. Haugesundin odotetaan myös laskevan omalle tasolleen. Viking on puolestaan yksi sarjan varmimpia keskikastin joukkueita, ja pyörinyt näillä sijoilla jo yli 20 vuotta.

Tämän jälkeen rankingissa seuraa kaksikko Aalesund ja Lillestrøm. Molempien joukkueiden odotetaan päätyvät about viime kauden sijoille, eikä suurempaa notkahdusta tai yllätyksiä ole luvassa. Stabæk, Tromsø, Sogndal ja nousija Kristiansund, jotka ratkaisevat toisen putoajan kohtalon. Tasoero näiden joukkueiden välillä on varsin pieni, ja hyppäys 5-6 sijaa ylemmäs ei myöskään yllättäisi oikeastaan minkään ryhmän osalta. Pakan pohjalle jää nousijajoukkue Sandefjord, joka näyttää lähes varmalta putoajalta.

Runsasmaalinen liiga

Norjan futiksen erikoisuus on etenkin Suomeen verrattuna sarjan runsasmaalisuus. Viime kausi oli poikkeuksellisen vähämaalinen, mutta älä anna sen hämätä. Vähämaalisuus johtui etenkin monen laatujoukkueen epäonnistumisesta hyökkäyspäässä. Isommassa otannassa maaleja nähdään hieman yli 3.00 maalia per ottelu.

Järkipeluri tekee kuitenkin parhaan tilin under-joukkueilla Sarpsborg, Sogndal, Viking ja Stabaek. Etenkin näiden kohdatessa kotonaan kärkiseurat. Runsasmaalisissa liigoissa harva haluaa pelata undereita, joten totals-linjat ovat usein vääristyneitä overin suuntaan. Parhaat over-valuet ovat top 5 joukkueiden kotipelit sekä näiden kohdatessa Lillestromin ja Haugesundin.

Reissut lennetään, cup on tärkeä

Tromssa erottuu pohjoisessa seurana, jolla on tietä pitkin yli 1100 km matka lähimmän joukkueen stadionille (Trondheim). Tällä ei ole käytännössä merkitystä, sillä Norjassa pelireissut tehdään Eliteserien-tasolla lentämällä, ja joukkueet siirtyvät pelipaikalle yleensä edellisenä päivänä. Tromssa ei olekaan saanut tulosten valossa mitään merkittävää kotietua sijainnistaan.

Norjassa cup on erittäin arvostettu ja siihen panostetaan täysillä. Cup-finaali on iso juttu ja seurojen cup-mestaruuksia muistellaan pitkän aikaa. Cupin avauskierroksilla Eliteserien-seurat sijoitetaan alemman divarin joukkueitta vastaan vieraskentille. Avauskokoonpanoista lepuutetaan usein avainpelaajia, mutta asenne on kyllä kohdallaan.

Rosenborg dominoi

Lopuksi vielä erityismaininta ainoasta todellisesta mestarikandidaatista, Rosenborgista. Trondheimin ylpeys on dominoinut tylysti liigaa viime vuosina. Tasoero on niin suuri, että joukkue voi vetää koko kauden jopa ilman tappioita, kunnes mestaruus on ratkennut. Viime vuonna RBK hävisi yllättäen avauspelinsä, mutta ei kärsinyt tämän jälkeen yhtään tappiota, kunnes oli ratkaissut mestaruuden.

Yleensä RBK häviää lähinnä pari merkityksetöntä peliä loppukaudesta. Älä häviä rahaa Rosenborgia vastaan etenkään joukkueen kotikentällä. Vieraspeleissä paras peli-idea on lähes poikkeuksetta under. Pelaa Rosenborgia vastaan lähinnä kauden 4-5 viimeisellä kierroksella. Viime vuonna RBK hävisi kauden kolmesta viimeisestä ottelustaan kaksi.

Kuva: Flickr / Einar Fredriksen

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Kausiennakko