oluen myynti tölkissä
Historia

Oluen myynti tölkissä alkoi vuonna 1935

Oluen myynti tölkissä alkoi virallisesti 24. tammikuuta vuonna 1935. Vaikka suositun juoman historia ulottuukin tuhansien vuosien taakse, niin tölkkiolut on silti yllättävän tuore keksintö. Uusimpien tietojen mukaan olutta on valmistettu jo 7000 vuotta sitten alueella, jossa sijaitsee nykyään Irakin valtio. Olut on ollut suosittu juoma kaikissa valtakulttuureissa ympäri maapallon. Tosin Rooman valtakunnassa se hävisi suosiossa viinille. Pohjois-Eurooppaan olut tuli roomalaisten mukana hieman ennen ajanlaskun alkua, ja oluen tuotanto alkoi Euroopassa toden teolla 500-1000 luvulla. Olut on ollut näistä ajoista lähtien suosittu nautintoaine etenkin Keski-Euroopassa.

Keskiajalla se oli joidenkin kertomusten mukaan jopa vettäkin yleisempi juoma. Tämä on kuitenkin tarua, sillä aikoinaan olutta pidettiin etenkin yläluokan mielestä epäterveellisenä sekä epäpuhtaana nautintoaineena.

Ensimmäiset kokeilut tölkistä 1900-luvun alussa

Tohtori Alexander Novell keksi 1600-luvun alussa, että olutta voidaan säilöä korkilla suljetussa lasipullossa. Tämä helpotti oluen säilyttämistä pienempinä annoksina, jolloin se saatiin pois isoista tynnyreistä. Tuotanto alkoi modernisoitua 1700-luvun lopussa teollisen vallankumouksen myötä. Sitä vauhditti mm. lämpömittarin ja hydromittarin keksiminen sekä monet muut menetelmät, kuten jakelun tehostuminen rautateiden myötä. Ennen 1800-lukua kaikki oluet olivat käytännössä pintahiivaoluita (eng. ale).

Ensimmäiset kokeilut tölkkioluesta aloitettiin 1900-luvun alkupuolella.  Tölkkiä oli käytetty jo aiemmin ruokatarvikkeiden säilöntään, mutta oluen kanssa tilanne oli toinen, sillä juomassa oleva hiilihappo aiheuttaa painetta tölkin sisään. Tämän lisäksi ongelmana oli metallin sekoittuminen oluen makuun. American Can Company teki ensimmäiset yritykset saada olut tölkkiin vuonna 1909, mutta Yhdysvaltain kieltolaki pisti suunnitelmat jäihin pitkäksi aikaa. Vuonna 1933 edellä mainitut ongelmat hiilihaposta ja metallin mausta saatiin vihdoin ratkaistua oikean koostumuksen sisältävällä tölkillä.

Oluen myynti tölkissä oli jättimenestys alkuvaikeuksien jälkeen

Ajatus voi tuntua nyt hullulta, mutta tölkkioluen konsepti ei ollut ensiesittelyssään mikään hitti. Ensimmäisissä flat-top -tölkeissä oli ongelmana kansi, sillä tölkin avaamiseen tarvittiin vielä erillinen työkalu. Gottfried Krueger Brewing Company sai kuitenkin jälleenmyyjien päät käännettyä, ja lopputulos oli valtava menestys: vuoden 1935 loppuun mennessä tölkkiolutta oli myyty yli 200 miljoona kappaletta. Kuluttajan kannalta etuja pulloihin oli monia; tölkki jäähtyi pulloa nopeammin, se vei säilytettynä vähemmän tilaa, ja lisäksi tölkkiä ostaessa ei tarvinnut maksaa erillistä panttimaksua.

Toisen maailmansodan aikana tuotantomenetelmät kehittyivät monessa tehtaassa pakon edestä. Tätä teknistä kehitystä hyödynnettiin rauhan koittaessa myös oluttuotannossa. Oluen pakkaus tölkkiin mahdollisti sen massatuotannon, ja pienet panimot jäivät ajan myötä suurien tuottajien jalkoihin.

Yksi tärkeä oluttölkin elementti on ollut aina sen avausmekanismi, joka oli ensimmäisissä versioissa haasteellinen. Nykyistä muistuttava mekanismi keksittiin tölkkeihin 1960-luvulla, jolloin sen avaamiseen ei tarvittu enää erillistä työkalua. Nämä tölkit olivat välittömästi suuri hitti, kuten arvata saattaa. Suomeen tölkkiolut tuli vasta 1970-luvulla.

Kumpi on sitten suositumpi tapa nauttia olutta tänä päivänä – pullo vai tölkki? Pullotettu olut on ollut kautta historian ykkösvaihtoehto, mutta nykyään tilanne on toinen. Vuonna 2006 vaihtoehdot olivat suurin piirtein tasoissa, mutta viitisen vuotta sitten tölkki ohitti pullon suosikkivaihtoehtona. Syyt tölkin suosioon ovat pitkälti samat kuin reilut 80 vuotta sitten. Tölkki on kätevämpi tuote monin tavoin; se on kevyempi, helpompi kantaa, ja särkymistä ei myöskään tarvitse pelätä samalla tavalla. Mikä tärkeintä: se jäähtyy kesähelteellä nopeammin!

Olut on ollut suosittu juoma jo tuhansia vuosia, ja tuskin menettää suosiotaan myöskään tulevaisuudessa. Saa nähdä, siirtyykö kuluttajille myytävän oluen säilytys jossain vaiheessa suuressa määrin myös muihin pakkausmateriaaleihin, kuten esimerkiksi muoviin.

Kuva: Pixabay

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Historia