olympiastadion
Urheilu

Olympiastadionin remontti on raju arvovalinta – kenen kukkaro kevenee?

Ilta-Sanomien uutisen mukaan Helsingin Olympiastadionin korjauskustannukset ovat paisumassa radikaalisti budjetoitua suuremmiksi. Alun perin valtio ja Helsingin kaupunki suunnittelivat maksavansa 209 miljoonan euron kakun puoliksi, mutta matkan varrella hankkeen budjetti on saanut siivet selkäänsä. Ensin kustannuslaskelma paisui 261 miljoonaan euroon, ja nyt pelkona on budjetin kohoaminen pitkälti yli 300 miljoonaan. Tämä olisi valtava korotus alkuperäiseen arvioon nähden.

Onko valtion piikki auki?

Stadionhankkeen käynnistymiseen vaikutti ratkaisevasti silloinen urheilu- ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki. Hankkeen varmistuttua lausuttiin julkisuuteen, että valtio on sitoutunut maksamaan kustannuksista puolet – tosin vain 104.5 miljoonaan euroon asti. Arhinmäen mukaan tämä sopimus kuitenkin uusittiin joulukuun talouspoliittisessa ministeriövaliokunnassa. Keskeinen kysymys onkin tällä hetkellä se, minkä hintaisen diilin ministeriö stadionhankkeesta oikein neuvotteli? Ja kuinka suureen sijoitukseen valtio oikein lupautui mukaan?

Tarvittavan lisärahoituksen määrä on tällä hetkellä harvinaisen epäselvä luku. Koko hankkeen ylle on laskeutunut salamyhkäisyyden verho, eikä suurin osa urheilualan johtohenkilöistä tiedä sitä, missä hankkeen rahoituksen kanssa parhaillaan mennään. Edes opetus- ja kulttuuriministeriöön kiinnittynyt johtava asiantuntijaelin, valtion liikuntaneuvosto, ei ole saanut haluamiaan tietoja tapauksesta. Tällainen salailu ja suoranainen peittely tuntuu hyvin erikoiselta, kun puhutaan kuitenkin suurimmaksi osaksi julkistalouden rahoittamasta ja kansallisesti merkittävästä projektista.

Tässä vaiheessa on jo melko lailla yhdentekevää, mihin valtio on itsensä oikein sitouttanut. Hanke on nimittäin edennyt jo niin pitkälle, että korjaustöitä tuskin saada maaliin asti ilman valtion apua. On hyvin vaikeaa nähdä sellaisen skenaarion toteutuvan, jossa valtio jättäisi liki kansallismonumentin asemassa olevan Olympiastadionin tuuliajoille. Huomioitiinhan korjaustyöt hallitusohjelmassakin kansallisesti merkittävänä hankkeena.

Kenen kukkarolla käydään?

Stadionhankkeen kustannuksia tarkastellessa on tärkeää asettaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin. Valtion vuosittainen veikkausvoittovaroista rahoitettu liikuntabudjetti on noin 150 miljoonaa euroa. Verovaroin kustannetusta valtion budjetista liikunta- ja urheilu eivät saa lainkaan rahoitusta – kaikki tulee siis Veikkaukselta. Rahat stadionhanketta varten saadaan myös veikkausvoittovarojen rahastovaroista, jotka tarkoittavat kymmentä prosenttia koko Veikkauksen vuosittaisesta, noin 500 miljoonan euron potista.

Tämä noin 50 miljoonan euron summa on korvamerkitsemätöntä rahaa, jota voidaan käyttää erilaisten hankkeiden tukemiseen esimerkiksi kulttuurin, liikunnan, tieteen tai nuorisotyön saralla. Jos siis vedetään hieman mutkia suoriksi, niin kaikki hankkeen kustannukset jotka nousevat yli 50 miljoonan tulevat käytännössä veronmaksajien taskuista.

Olympiastadionin remontti on arvovalinta

Olympiastadionin laajamittaisen peruskorjauksen rahoittaminen oli iso arvovalinta, joka henkilöityy tässä tapauksessa vahvasti entiseen urheilu- ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäkeen. Hanke tulee todennäköisesti nielemään valtion kassasta vähintään koko vuotuisen liikuntabudjetin verran. Arhinmäki siis käytännössä arvotti huippu-urheilu- ja viihdetapahtumien järjestämiseen tarkoitetun Olympiastadionin kunnostuksen ronskilla kädellä esimerkiksi lasten ja nuorten liikunnan edistämisen edelle.

Kun otetaan huomioon kuntien liikuntatoimien ja –seurojen taloudellisesti kurja tilanne, niin yksittäiseen stadioniin upotetut miljoonat lähettävät huolestuttavan signaalin. Nyt on tehty iso arvovalinta tukea huippu-urheilua ja viihdetuotantoa laajamittaisen liikunnanedistämistyön sijaan. Ja tämä arvovalinta on kruunattu käymällä veronmaksajien kukkaroilla.

Kuva: Flickr / Vestman

Artikkelin on tuottanut Miika Kyllönen

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

More in:Urheilu