Nainen stock photo
Sundqvistin Maailma

Onko naisilla älyllistä elämää internetissä?

Kyllä, ihan oikea nainen tuossa yllä kuvituskuvana on. Tietysti naisia käsitellään Asialinjalla muutenkin kuin kuvituksena. Verkkolehtemme lyhyen historian toiseksi luetuimman artikkelin päähenkilönä on nainen ja naisten sanomiset politiikassa ja kaikkialla muualla otetaan täällä tasan samalla vakavuudella kuin miestenkin. Asialinja tarkoittaa myös tasa-arvoa.

Silti Google Analytics arvioi, että 95 prosenttia Asialinjan kävijöistä on miehiä. Yhdestä Asialinjasta – niin tärkeä kuin tämä aloitteleva medium minulle sen yhtenä tekijänä onkin – isossa kuvassa viis, mutta tuollainen prosentti on tullut vastaan hyvin monessa muussakin paikassa. Tykkäätkö keskustella jalkapallosta? Futiksen ylivoimaisesti suosituimmasta keskustelupalstasta FF2:sta jotain tiedän, koska olen ollut aktiivina tuolla ja ammoin sen (yhä tavallaan hengissä olevalla) edeltäjällä 18 vuotta ja kirjoittanut tuona aikana hyvinkin 50 000 viestiä. Uskallan varmasti sanoa, että FF2:llakin miesten osuus alkaa ysillä. Jääkiekkokansan Jatkoajan keskusteluja tunnen paljon huonommin, mutta ei ole syytä epäillä, etteikö tilanne siellä olisi jokseenkin sama.

Näin, vaikka futis- ja kiekkokatsomoissa on naisia paljon enemmän kuin joitain hajanaisia prosentteja. Jalkapallon lisenssipelaajista liki neljännes on naisia tai tyttöjä.

Kiinnostaako politiikka? Seurasin HS:n jalkapallobloggaajana alusta asti läheltä lehden politiikan toimittajan Unto Hämäläisen legendaariseksi noussutta Perässähiihtäjä-blogia ja osallistuin välillä aktiivisesti sen keskusteluosioon. Siihen oli kirjoitettava omalla nimellä ja, no, arvaatte kyllä: ainakin 80 prosenttia kirjoittajista oli miehiä. Unskin jäähyväispostaukseen kiitoksensa tai muut kommenttinsa kirjoittaneista 49:stä kommentoijasta miehiä on 41, mukana erilaisia nimekkäitä toimijoita Kari Peitsamosta Jussi Lähteeseen ja Timo ToropaiseenUuden Suomen blogipalvelun aktiiviset politiikkakirjoittajat ovat käytännössä kaikki miehiä. Käytännössä kaikki, vaikka tarkalleen sama sanomisen vapaus, tila ja näkyvyys olisi tarjolla naisillekin.

Kuitenkin naiset äänestävät lähes yhtä ahkeraan kuin miehet.

Entä tietotekniikasta, mobiilialasta ja sen sellaisesta kiinnostuneiden keskustelumekka Murobbs? Toisin kuin kaikki yllä mainitut esimerkit ei Muro peittele, öö, sukupuolettuneisuuttaan, vaan etusivulla komeilee innokkaan pojanvesselin kuva ja sloganissa luvataan rautaista keskustelua. Ei harvoja naisiakaan sieltä kuitenkaan pois ajeta ja keskustelut sitä paitsi melkein aina pyörivät aihepiireissä, joissa sukupuolella ei luulisi olevan merkitystä. Tai tällä tavalla Muron määrittää eräs siellä hyvin viihtyvä tuttavani ja terve järki sekä yleinen elämänkokemus puoltavat väitettä.

Arjessaan naiset silti käyttävät tietotekniikkaa siinä kuin miehetkin.

Pitää hyväksyä havainto: olen viettänyt viimeksi kuluneesta paristakymmenestä vuodesta merkittävän osan (sen, joka on vierähtänyt keskustelupalstoille, kommenttiosioille sun muille kirjoittaessa, niitä moderoidessa, uusia keskusteluympäristöjä ideoidessa ja perustaessa ja kaikesta tästä toimeentuloakin raapiessa) melkein kokonaan miesseurassa.

Pohdintamme ohjautui kaikkein epäluotettavimpaan ja vaikeimmin uskottavasti yleistettävään yksikköön eli kirjoittajaan itseensä. Se, että juuri minä olen löytänyt verkossa älyllisesti tyydyttäviä ympäristöjä äärimmäisen miesvaltaisista paikoista ei itsessään kerro mitään minun tai noiden paikkojen älyllisestä ja sanotaanko sielullisesta tasosta. Eivätkä politiikka, futis, jääkiekko ja tietotekniikka onneksi edusta mitään henkisen elämän pyhää neliyhteyttä.

Silti otsikkoni kysymys huutaa vastausta. Jos pehmennämme sitä vähemmän provosoivaan muotoon: missä ovat ne keskustelupalstat, blogien kommenttiosiot, mielipidepalvelut sun muut, joilta naiset hakevat älyllisesti tyydyttävää keskusteluviihdettä, suoranaista sivistystä ja joissa antautuvat pitkiin, intohimoisiin mielipiteenvaihtoihin ja väittelyihinkin esimerkiksi brexitistä tai valtionkirkon oikeutuksesta tai siitä, kannattaako Uuden vaihtoehdon edes yrittää kerätä kannattajakortteja presidenttiehdokkaan asettamiseksi? Miesten täyttämistä palstoista tuollaisiin voi heti hypätä mukaan esimerkiksi mainittujen FF2:n, Jatkoajan tai Muron vapaan keskustelun alueilla (FF2:lla alueen näkeminen vaatii rekisteröitymisen).

Nettikeskustelujen valtavaa likasankobisnestä nimeltä Suomi24 en ole syvemmin tarkkaillut enkä aio tarkkaillakaan saati linkata; jos joku (mies tai nainen) siellä asiakeskustelee niin onnea ja pitkää pinnaa. Vauva.fin suosittu forum on noussut joskus silmiin, kun keskustelijat siellä ovat polkaisseet pystyyn jonkun klikkiuutiskynnyksen ylittävän ilmiön tai närkästymisen. Mistä siellä nyt tätä kirjoittaessa keskustellaan vapaalla osastolla? Kärkiaiheissa näyttävät olevan: Mikä on sinun “tavallinen kotiruoka”?, Toiveena vauva-blogi, Mikä olisi hyvää evästä pitkälle ajomatkalle, Täit – onko mitään tehtävissä, Voiko suolainen ruoka aiheuttaa vessassa juoksua tunnin, parin välein.

Esimerkiksi noista aiheista keskusteleminen ei tee kenestäkään tyhmää eikä toisaalta ole tyhmyyden merkki, mutta Vauva.fi:n etusivun 30:sta aiheesta tasan yksi on millään tapaa yhteiskunnallinen eikä senkään avaukseen ole kirjoittaja panostanut kolmea sanaa pitempään. Vauva.fi:n vapaan alueen keskustelunaiheet ovat käytännössä kaikki vieraita, kun niitä verrataan keskustelupalstojen miehisiin linnakkeisiin. Ainoa sekä miehiä että naisia kiinnostava asia näyttää tällä erittäin epätieteellisellä otannalla olevan Game of Thrones.

Entä kirjallisuus, musiikki, matkailu? Ehkä on olemassa vuorovaikutteisia verkkoympäristöjä, joissa esimerkiksi noista elämänaloista suomeksi keskustellaan molempien sukupuolien edustajista jotenkin tasapäisesti koostuvissa porukoissa. Ei ole tullut etsittyä, koska minulla on aivan riittävä pesäni yhdessä noista linnakkeista.

Otsikko, kuten jo pehmennetyksi tuli, on osaksi provokaatio. Mutta vain osaksi: älyllistä elämää naisilla tai pikemminkin naisissa on takuulla siinä kuin miehissäkin, mutta pelkästään internetin perusteella tätä olisi vaikea uskoa.

Kuvituskuvassa nainen. Kuva: Maria Victoria Heredia Reyes / Unsplash.com

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

4 Comments

  1. Internetissä ihan liikaa viimeiset 10 vuotta pyörineenä olen huomannut suurimman osan yhteiskunnallisesta nettikeskustelusta, FF2 luettuna mukaan, olevan todella kaukana faktoista pyörivää yhdentekevää sössötystä. Jotain hyödyllistä siitä saavat irti vain keskustelijat ja lukijat, joilla ei ole minkäänlaista asiantuntemusta aiheesta. Keskimääräisellä foorumilla oikeita alan asiantuntijoita on vain vähän, muka-kaikkitietäviä maallikoita – itseoppineita tai maksimissaan kurssin pari aihetta korkeakoulussa lukeneita – taas erittäin paljon.

    Näppituntumalta väittäisin esim. Punk in Finlandin yhteiskunnallisten keskustelujen olevan vähemmän miehiin sukupuolittunutta. Siinä voi vaikuttaa esim. foorumin tietynlainen rentous; monien foorumien yhteiskunnallisissa keskusteluissa meno on joko paskantärkeää jäykistelyä tai erittäin vihamielistä ja aggressiivista.

    Ehdottomasti hyvä kysymys olisi myös se, onko miesten “älyllinen elämä internetissä” älyllistä elämää?

  2. Meidän perheemme naiset viihtyvät mm. omiin harrastuksiinsa liittyvillä palstoilla, yhteiskunnallinen keskustelu käydään perheen kesken livenä tai osallistutaan muuten politiikkaan. Kommentoidaan ruokapöydässä lehtijuttuja ym. Vaimoni pitää puutarhablogia ja siellä voi olla myös jossakin määrin yhteiskuntaan vivahtavia keskusteluja. Vanhin tyttäreni seuraa ahkerasti matkustamiseen liittyvää keskustelua ja niiden kautta käydään myös kansainväliseen tai kyseisen maan sisäpolitiikkaan liittyviä debatteja. Keskimmäinen on ahkera tieteellisessä keskustelussa liittyen kasvatustieteisiin ja 17 v. on ainoana erikoistunut politiikkaan yleisesti. Väitän myös, että nuo erikoistuneet keskustuluareenat ovat laadultaan huomattavasti parempia verrattuna esimerkiksi miesten suosimiin palstoihin. Yllättäen naiset eivät jaksa jauhaa paskaa loputtomiin. Keskustelua käydään kyllä jos se on laadukasta.

  3. Verkossa naisiin kohdistuvan seksuaalisen häirinnän takia en ihmettelisi vaikka jatkoajalla tai futisforumilla olisikin enemmän aktiivisia naiskirjoittajia jotka eivät omasta sukupuolestaan pidä liiemmin meteliä.

  4. PBB:

    Voi aivan hyvin olla noinkin, ihan hyvä pointti. Yksi anonyymin verkkokirjoittelun yllättän monesta hyvästä puolesta taitaakin olla, ettei ole mikään paljastaa edes sukupuoltaan, jos ei halua.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *