ETF sijoittaminen ETF opas
Sijoittaminen

Opas: ETF sijoittaminen

ETF sijoittaminen on yhä suositumpaa myös tavallisten ihmisten keskuudessa. Kyseessä on varsin uusi tapa sijoittaa, sillä ETF:t ovat nousseet suureen suosioon vasta 2000-luvun puolella. Tämä ETF opas antaa sinulle perustiedot rahastosijoittamisen maailmasta.

ETF on usein indeksirahasto

ETF tulee sanoista Exchange Traded Fund, eli kyseessä on pörssinoteerattu rahasto. Voit ostaa tai myydä ETF-rahaston osuuksia samalla tavalla, kuin minkä tahansa pörssiyhtiön osakkeita.

Suurin osa ETF:stä on indeksirahastoja. Indeksi taas kuvaa tyypillisesti joukkoa pörssiyhtiöiden osakkeita. Esim. tunnettu OMXH 25 -indeksi sisältää Helsingin pörssin 25 suurinta yhtiötä tietyillä painoarvoilla (mitä arvokkaampi yhtiö, sen suurempi painoarvo). Jos taas sijoittaisit kuvitteelliseen ”Kiinan teknologiayhtiöiden indeksi” ETF:ään, niin sijoittaisit käytännössä kiinalaisten teknologiafirmojen osakkeisiin.

Indeksin avulla voit sijoittaa pienellä panostuksella useisiin eri yrityksiin tai kokonaiseen toimialaan. Luvassa on myös tasaisempaa tuottoa verrattuna yksittäisen yhtiön osakkeeseen. Sijoituksesi arvo nousee tai laskee isomman joukon keskiarvon mukaan. Näin ollen yksittäisen yhtiön osakekurssin rajutkin muutokset uppoavat massaan. Tämä on hyvä juttu, jos haluat sijoituksellesi pienempää riskiä.

Miten ETF sijoittaminen toimii?

Kuten edellä todettiin, niin ETF on usein indeksirahasto. Kun ostat tiettyä ETF:ää, ostat käytännössä sen rahasto-osuuksia. Suosituimmilla ETF:llä on tyypillisesti hyvä likviditeetti, eli myynti ja osto onnistuvat helposti. Tässä kohtaa mukaan tulee ns. markkinatakaaja, joka on ETF:n liikkeelle laskemasta rahastoyhtiöstä erillinen instituutio (pankki tai muu finanssialan yritys).

Markkinatakaaja tarjoaa rahasto-osuuksille osto- ja myyntihinnat, joilla osuuksilla käydään kauppaa. Näiden hintojen erotus on nimeltään spread. Yleensä spread on sitä isompi, mitä pienempää markkinaa rahasto seuraa. Yhdysvaltain S&P 500 -indeksiä seuraavalla ETF:llä se on esimerkiksi todella pieni – vain muutamia senttejä.

ETF:n kaupankäyntivolyymi ei suoraan kerro sen likviditeetistä. Vaikka kukaan muu sijoittaja ei kävisi kauppaa rahasto-osuuksilla, voit silti myydä tai ostaa osuuksia reiluun hintaan, kunhan markkinatakaus toimii.

ETF on toimintaperiaatteeltaan hyvin lähellä perinteistä rahastoa. Tyypillinen rahasto on pankin sisäinen, ja sinun täytyy olla sen asiakas voidaksesi tehdä rahastomerkinnän. Tässä menee yleensä pari-kolme päivää. ETF:n ostaminen tapahtuu sen sijaan välittömästi. ETF-kaupankäynti on siis helpompaa, ja lisäksi eroja on myös rahastojen hallintapalkkioissa sekä muissa kuluissa.

Miksi ostaa ETF -osuuksia?

Jos ETF-rahastot omistavat yhtiöiden osakkeita, niin miksi en sitten ostaisi ko. firmojen osakkeita suoraan, vaan ETF-rahaston kautta? Jos haluat esimerkiksi sijoittaa OMXH 25 -indeksin yrityksiin 100 eurolla kuukaudessa, se ei käytännössä onnistu. Et voi ostaa osakkeita niin pienillä summilla, että saisit pidettyä eri yhtiöiden välillä halutun painotuksen. Toinen ongelma on välityspalkkioissa, jotka nousisivat tolkuttoman korkeiksi suhteessa sijoituksiin. Voit sen sijaan ostaa esim. kuvitteellisen ”Kiinan teknologiayhtiöt” -ETF:n rahasto-osuuksia 100 eurolla ja saada jo pienellä summalla omistukseesi siivun koko toimialasta.

Toinen tyypillinen syy ETF:n ostoon on halu sijoittaa johonkin fyysiseen raaka-aineeseen. Tyypillisesti kultaan, hopeaan, öljyyn, tai vaikkapa soijapapuihin. Käytännön syistä et halua säilyttää öljytynnyriä autotallissasi, puhumattakaan esimerkiksi uraanista. Myös kultaan ja hopeaan sijoittavat ostavat mielellään ETF-osuuksia, joiden osto ja myynti onnistuu nopeasti pienissä erissä.

Jos haluat myydä kultaomistuksistasi esim. 5% pois, on hankala alkaa pilkkoa kolikoita tai harkkoja pieniin osiin.

Jos ETF sijoittaminen kiinnostaa enemmän, voit lähteä etsimään sopivia rahastoja esimerkiksi iShares.com –suomenkielisestä versiosta. Sijoittaja.fi -sivustolta löydät myös ETF-valintatyökalun. Itse olen käyttänyt myös usein ETF Database -sivustoa, josta voit hakea tuhansien ETF:en joukosta sinulle sopivia tuotteita. Voit myös selata eri aihealueita läpi.

Asialinja suosittelee ETF-kaupankäyntiin Nordinetia, joka on lukemattomien suomalaissijoittajien valinta!

Esimerkki: sijoitus uraaniin ETF:n kautta

Otetaan kuvitteellinen tapaus, jos ETF-sijoittaminen uraaniin kiinnostaisi sinua. Toisin sanoen, uskot ko. raaka-aineen hinnan nousevan lähiaikoina. Ehkä Japani aikoo avata tulevaisuudessa kymmenen uutta ydinvoimalaa, tai luit juuri uutisen maailman suurimman uraanikaivoksen tuotanto-ongelmista.

Voit mennä esimerkiksi osoitteeseen www.etfdb.com ja kirjoittaa hakukenttään uranium, niin löydät tämän sivun. Kun klikkaat URA -lyhenteellä olevan ETF:n tietoja, pääset tälle sivulle. ETF-databasen informaatiosta voidaan todeta ETF:n seuraavan Solactive Global Uranium -indeksiä, joka puolestaan tarkoittaa seuraavaa: The index tracks the price movements in shares of companies which are active in the Uranium mining industry.

Toisin sanoen, uraani-ETF:n arvo pohjautuu koriin osakkeita, jotka ovat esimerkiksi kaivosyhtiöitä tai muita uraaniin liittyviä yrityksiä. Kun näiden yhtiöiden osakekurssi nousee, niin ETF:n arvo nousee. Ja päinvastoin. ETF:n liikkeellelaskijalla ei siis ole uraania kassaholvissaan.

Käytännössä uraania louhivien kaivosyhtiöiden kurssi nousee tai laskee pitkälti uraanin markkinahinnan mukaan, joten kyse on lähes samasta asiasta. Jos kyse olisi kulta- tai hopea-rahastosta, niin ETF:n takauksena voi hyvin olla myös fyysistä metallia.

Halutessasi selvittää tarkemmat tiedot ETF:n sisällöstä, etsi sen liikkeellelaskijan tarjoama infopaketti. Esimerkkinä olevan uraani-ETF:n tapauksessa se on Global X, ja faktat löytyvät osoitteesta https://www.globalxfunds.com/funds/ura/. Tuolta sivulta näet myös indeksissä mukana olevat yhtiöt sekä niiden painoarvon.

Maailman vanhimman ja varmasti tunnetuimman hopea-ETF:n (iShares Silver Trust) löydät esimerkiksi tästä.  Jos sijoittaminen soijapapuihin kiinnostaa, niin tämä ETF sijoittaa käytännössä soijapapu-futuureihin.

Yhteenvetona: ETF database on hyvä lähde etsiä tietyn sektorin rahastoja. Selvitä ETF:n liikkeellelaskijan sivulta, mistä rahastossa on oikein kyse, niin tiedät mihin sijoitat. Asialinja.com ei suosittele ostamaan tiettyä ETF:ää tai osakkeita. Asialinjan tarkoitus on jakaa tietoa ETF-sijoittamisesta. Huomioi kaikessa sijoitustoiminnassa aina riski sijoitusten menettämisestä.

Artikkelin lähteenä on käytetty Omistajavaurastu.com -sivuston ETF-opasta. Jos ETF-sijoittaminen alkoi kiinnostaa enemmän, niin suosittelemme lukemaan ko. oppaan läpi. Saat vielä kattavammat tiedot ETF-sijoittamisesta, sillä läheskään kaikki informaatio ei mahtunut Asialinjan artikkeliin. Sivustoa pyörittää @TomiHaataja.

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.