valioliigaliput - vakioveikkaus vihjeet
Vedonlyöntiopas

Vakioveikkaajan opas tuottoisampaan pelaamiseen

Vakio on Veikkauksen vanhin peli. Ensimmäiset vakioveikkausvihjeet on huudeltu naapurille jo 1940-luvulla, eikä pelin perusidea ole muuttunut vuosikymmenien aikana mihinkään. Vakio on edelleen todella suosittu pelimuoto, joka viehättää pikkurahalla harrastavien lisäksi myös ammattimaisesti ajattelevia pelaajia.

Tämä artikkeli on suunnattu harrastepelaajille, jotka eivät käytä vakion pelaamiseen ohjelmistoa, tai laske itse otteluiden todennäköisyyksiä. Näiden vinkkien avulla vakiokassasi kestää taatusti aiempaa pidempään. Vakio on etenkin suomalaisten pelaajien ykkössuosikki, mutta kyseinen pelimuoto on tuttu myös naapurimaissamme.

Vakioveikkaus on todella vaikea pelimuoto

Jokainen vakion pelaaja on varmasti huomannut pelimuodon haastavuuden. Nykyisin pelilistoilla olevat 8-10 kohteen vakiot ovat varianssiltaan hieman miellyttävämpiä, mutta ei niistäkään saa täysosumia sormia napsauttamalla. Etenkään silloin, jos pelistrategia on edes jossain määrin tolkullinen. Kannattaa aina pitää mielessä, että voitollinen pelaaminen ei tarkoita (etenkään vakiossa) samaa asiaa kuin voittaminen mahdollisimman usein.

Vaikka pelimuodon haastavuus on tiedossa, niin suurin osa harrastajista yliarvioi silti voittomahdollisuuksiaan. Harva ymmärtää, että isoja voittoja voi joutua metsästämään pikkupanoksilla satoja, tai jopa tuhansia, kuponkeja. Siinä ajassa ehtii monta pelikassaa kuihtua. Pieneltä tuntuva parin kympin sijoitus alkaa kasvaa yllättävän suureksi summaksi, kun se tehdään pari kertaa viikossa muutaman vuoden ajan.

Vakioveikkaajan onkin hyvä aivan ensimmäisenä ymmärtää pelimuodon todellinen vaikeusaste ja luoda omaan kukkaroon sopiva strategia sen pohjalta.

Harava ei ole suositeltava valinta

Vakio on siis vaikea peli, jossa varianssi näyttelee suurta roolia. Tämän tuskan helpottamiseksi on olemassa pari eri ratkaisua; pelata haravaa tai kimppapelejä. Ensin mainittu on puhdasta silmänlumetta, sillä se ei todellisuudessa ratkaise ongelmaa.

Haravan ideana on tarjota pikkupelaajalle mahdollisuus jännittää kupongin osumista mahdollisimman pitkään. Pienet laput kun tuppaavat usein kosahtamaan viimeistään puoliajalla, jolloin vakion tärkeä jännitysefekti katoaa.

vakioveikkaus vihjeet

Harava tarjoaa vain illuusion jännityksestä.

Haravan avulla pienpeluri voi luoda näennäisesti paljon merkkejä sisältävän kupongin, mutta käytännössä voittomahdollisuudet ovat täsmälleen yhtä paljon pienemmät, kuin haravan tuoma säästö. Jos teet 10% järjestelmän hinnasta maksavan PT-1 haravan, niin voittomahdollisuudetkin ovat vain 10% järjestelmäkuponkiin verrattuna.

Haravan avulla saat jännittää lappusi osumista noin 30 minuuttia järjestelmää pidempään, mutta käytännössä se ei palauta rahaa vakiokassaasi yhtään enempää.

Kimppapelaaminen vie pidemmälle

Kimppapelaaminen on huomattavasti fiksumpi ratkaisu aloittelevalle vakioveikkaajalle. Pelikimpassa pääset mukaan esimerkiksi 100 euroa maksavaan järjestelmään ostamalla siitä 1/10 osuuden 10 eurolla. Muodostamalla pelikimpan kavereidesi kanssa voitte myös yhdistää tiedonkeruun ja muodostaa rivin kaikkien keräämän informaation pohjalta.

Jos ystäväpiiristäsi ei löydy Vakion pelaajia, niin ei hätää. Nykyisin voit osallistua Veikkauksen tai muiden pelaajien tekemiin kimppapeleihin helposti verkossa. Tarjolla on kymmeniä erilaisia ja erihintaisia järjestelmiä, joista löytyy sopivia jokaiselle kukkarolle.

Kun ostat 10-20e vakiokupongin sijasta viiden euron osuuden valmiista kimppapelistä, niin pelikassasi kiittää.

Kimppapelaaminen on myös peliammattilaisten ehdoton valinta vakion, monivedon ja ravipelien pelaamiseen.

Vakioveikkauksen peliprosentit ovat kaiken A ja O

Kun haluat suunnitella rivit itse (tai yhdessä pelikimpan jäsenten kanssa), on syytä alkaa tutkia rivin peliprosentteja.

Vakioveikkauksen tolkullinen pelaaminen perustuu peliprosenttien tutkimiseen. Otetaan simppeli esimerkki. Arviot kahden kupongilla olevan ottelun olevan täysin 50-50 matsi, eli kotivoitto ja vierasvoitto ovat mielestäsi yhtä todennäköiset. 1-X-2 arvio voisi olla vaikkapa 37-26-37. Oletetaan, että ko. kohteiden peliprosentit ovat

Kohde 1: 60-20-20
Kohde 2: 33-34-33

On itsestään selvää, että ensimmäisen esimerkin peliprosentit määräävät järkipelurin merkitsemään kohteeseen 2 tai X2. Toisen kohteen pelaaja laittaisi todennäköisesti 1_2.

Vakion järkipelaaminen ei eroa käytännössä vedonlyönnistä millään tavalla. Molemmissa verrataan ottelun arvioitua todennäköisyyttä pelintarjoajan kertoimiin. Vakiossa näet vain kertoimien sijasta %-arviot, jotka kääntyvät kertoimiksi helposti jakolaskulla 100/peliprosentit.

Kaiva vakion vääristymät esiin todennäköisyysarvioilla

Vakiossa peliprosentit muodostuvat monivedon, tulosvedon ja voittajavetojen tapaan muiden veikkaajien panostusten perusteella. Peliprosentit ovat siis muuttuvia, eivätkä ne ole Veikkauksen asettamia.

Ideana on löytää pelikupongin vääristymät ja pelata niitä vastaan. Tämä ei riitä harrastepelurille voitolliseen pelaamiseen vakion nykyisellä palautusprosentilla, mutta ainakin pienennät tappioitasi huomattavasti ja mahdollistat harrastuksen jatkumisen paljon pidempään.

vakioveikkaus peliprosentit

Vakion pelijakauma määrää strategian jokaiseen kohteeseen. Näitä täytyy verrata todennäköisyyslaskelmiin.

Jos et osaa itse arvioida otteluiden todennäköisyyksiä, voit hyödyntää muiden vedonlyöjien tai koko vedonlyöntimarkkinan arvioita. Yksi helppo tapa on esimerkiksi Oddsportal-sivuston kautta.

Näet listassa markkinoiden keskiarvon Valioliigaotteluiden 1X2-kertoimelle. Kun teet jakolaskun 96/kerroin, saat vakion tarkoitukseen riittävän tarkan prosenttiluvun kotivoiton, tasapelin ja vierasvoiton todennäköisyydelle. Voit tehdä saman Championship-kohteille täältä.

Vakioveikkaus vihjeet, joita voit hyödyntää joka viikko

Lopullisen vakiorivin päättäminen on aina haastavaa, vaikka sinulla olisikin kaikki tarvittava informaatio. Lopputuloksena on aina useita kombinaatioita, jotka tuntuvat kaikki yhtä fiksuilta. Rahat loppuvat aina kesken oli järjestelmä kuinka suuri tahansa, ja päädyt usein arpomaan parin eri vaihtoehdon välillä.

Mielestäni paras ohje aloittelijalle on seuraava: pidä todennäköisyydet puolellasi. Paras tapa torjua varianssia on rakentaa niin osuva kuponki kuin on järkevästi mahdollista. Avainsana on nimenomaan järjen käyttö, sillä kaikkien eniten pelattujen kohteiden valinta on varma tapa tuhota pelikassasi nopeasti.

Halut siis todennäköisyydet puolellesi, mutta välttää silti typerimmät virheet. Tässä muutamia esimerkkejä:

Älä hae jättisuosikkien tappioita

Valioliigan huippuseurat voivat hyvin pelata koko kauden ilman kotitappioita. Usein ne häviävät max 1-2 ottelua, ja nämäkin lähinnä toisille huippuseuroille. Älä tuhlaa pientä pelikassaasi jättisuosikkien kotitappioiden kalasteluun. Jätä sarjan eliittijoukkueet varmoiksi kotona myös ylipelattuna. Jos haluat kalastella yllätystä, niin ota mukaan huomattavasti todennäköisempi tasapeli, mutta älä vierasvoittoa.

Unohda tasapeli 50-50 kohteissa

Saat tasaisissa otteluissa todennäköisyydet puolellesi, kun valitset 1X tai X2 sijaan 1_2. Tasaisissa otteluissa kotivoitto ja vierasvoitto ovat käytännössä aina tasapeliä todennäköisempiä. Karkeasti sanottuna tasapeli on kohteet toiseksi todennäköisin merkki siinä vaiheessa, kun ottelun suosikki voittaa 45+ prosentin arkoittatodennäköisyydellä.

Luota todennäköisyyksiin

Kun hallussasi on ottelut todennäköisyydet, niin luota niihin. Jos kaksi kohdetta ovat 1X2- todennäköisyyksiltään 40-30-30, niin X2-valinta tuo sinulle 60% osumistodennäköisyyden vrt. varma ykkönen vain 40%. Aloittelevan vakioveikkaajan pahimmat virheet ovat tällaisissa kohteissa rajusti ylipelatun kotivoiton merkkaaminen ”vakiokansan tietoa peläten”. Peliprosenteilla ei ole mitään tekemistä ottelun todennäköisyyksien kanssa.

Parhaat ohipelit Championshipin kotisuosikeista

Jos puhutaan perinteisestä lauantaivakiosta, niin yleensä parhaat ohipelit löytyvät Championshipin kotisuosikeista. Championship on tunnettu syystäkin hyvin tasaisena sarjana. Se sisältää varsin vähän otteluita, joissa kotijoukkue on reilusti yli 50 prosentin suosikki. Lisäksi rankka otteluohjelma pakottaa joukkueet rotaatioon, eivätkä liigan top5 -joukkueetkaan yksinkertaisesti jaksa dominoida joka ikistä ottelua.

Vakiokupongilla on jatkuvasti kohteita, jossa kotivoitto on merkitty 60-70% kahden suht tasavahvan joukkueen kohtaamisessa. Yleensä jompikumpi joukkueista on silloin kuntopuntarin pohjalla. Luota näissä kohteissa todennäköisyyksiin ja ohita ylipelattu kotijoukkue. Saat pitkässä sarjassa palkinnon, kun pelikassasi ei kuivu niin nopeasti.

Risti toimii, kun tasuri kelpaa vierasjoukkueelle

Seuraavassa hieman yleistämistä, mutta tämä periaate sopii artikkelin kontekstiin. Tasapeli on yleensä toimiva merkki sellaisissa otteluissa, joissa vierasjoukkue on suosikki (pois lukien nämä Valioliigan superjoukkueet). Paras tapaus on sijojen 5-10 joukkue vieraissa vastaan sijojen 18-24 joukkue Championshipissä. Tällaisissa tilanteissa tasapeli kelpaa yleensä hyvin molemmille osapuolille, ja pelin lopussa ei oteta enää riskejä pistemenetyksen pelossa. Tällaisissa tilanteissa X1 tai X2 (riippuen vakion prosenteista) on usein 1_2:ta osuvampi vaihtoehto.

Jos ottelussa on selkeä kotisuosikki, niin tasapeli tarkoittaa sille kahta selkeästi menetettyä pistettä. Näissä otteluissa kotijoukkue hakee helpommin voittomaalia loppuun saakka omien faniensa kannustamana. Sama pätee myös mestaruuskamppailussa oleville laatujoukkueille, joilla ei ole vara tiputtaa yhtään pistettä missään tilanteessa.

Panosta edes pari minuuttia tiedonhakuun

Moni aloitteleva vakioveikkaaja voi suunnitella kuponkiaan tuntikausia, mutta ohittaa sitten todella helposti saatavat tiedot loukkaantumisista. Internet tarjoaa nykyään äärettömän nopean tavan tarkistaa joukkueiden kokoonpanotiedo. Valioliigaan loukkaantumistiedot näet esimerkiksi Premierinjuries.com -sivustolta todella nopeasti, ja ne ovat lisäksi aina ajan tasalla.

vakioveikkaus vinkit

Selvitä edes hetki tärkeimpiä loukkaantumisia ennen Vakion pelaamista.

Sinun ei tarvitse tietää jokaisen pelaaja merkitystä. Voit katsoa esimerkiksi parhaiden maalintekijöiden ja syöttäjien top 10 -listaa, jonka löydät helposti esim. täältä. Voit myös käyttää WhoScored.com -sivuston pelaajastatseja, jotka kertovat sinulle helposti joka sarjan ja joukkueen avainmiehet.  WhoScored.com -sivusto kertoo sinulle myös helposti Championshipin poissaolijat. Klikkaa tältä sivulta Preview-linkkiä.

”Ai Manchester Cityltä puuttuu Aguero? No en olisi kyllä sitten ottanut varmaksi!” Tämä lause on kuultu lukemattomia kertoja. Hyvin pieni vaivannäkö riittää pahimpien virheiden välttämiseksi.

Yhteenveto

Tässä lyhyt yhteenveto artikkelissa kuvatuista neuvoista.

 1. Vakioveikkaus on hirvittävän vaikea pelimuoto, joka syö isonkin pelikassan todella nopeasti.
 2. Edellä mainitusta faktasta johtuen, suosi kimppapelaamista. Nykyään kimppoihin on helppo osallistua Veikkauksen nettisivuilta.
 3. Haravan pelaaminen säilyttää jännityksen pidempään, mutta ei auta varianssin pienentämisessä.
 4. Jos haluat jatkaa harrastusta pidempään, vertaa peliprosentteja otteluiden todellisiin todennäköisyyksiin.
 5. Jos et osaa itse laskea todennäköisyyksiä, voit hyödyntää nykyään todella helposti vedonlyöntimarkkinan arvioita.
 6. Suosi rivin varmoina Valioliigan superjoukkueita, vaikka ne olisivatkin ylipelattuja.
 7. Pyri rakentamaan rivit järkevästi todennäköisyyksiä suosien. Jos olet kahden vaihtoehdon vaiheilla, niin valitse aina niistä todennäköisempi merkki.
 8. Vakion peliprosenteilla ei ole koskaan mitään tekemistä otteluiden todennäköisyyksien kanssa.
 9. Panosta edes yksi minuutti per kohde kokoonpanotietojen selvittämiseksi – sekin riittää. Pelikassasi kiittää pitkässä juoksussa.
 10. Varaudu siihen, että joudut odottamaan edes tuhansien eurojen voittoa vuosikausia. Panosta sellainen summa Vakioon joka viikko, jonka voit teoriassa hävitä aina.

Vakion bonuskierrokset

Lopuksi vielä muutama sana bonuskierroksista.

Aloittelijan kannattaa välttää perinteistä lottolappu-syndroomaa. Tämä tarkoittaa sitä, että kupongille valitaan kaikista vähiten pelattuja (ja/tai heikoimmin osuvia) ”lottokohteita” bonuspotin kiinnisaamiseksi. Tämä taktiikka on pienellä kasalla rahan tuhlausta.

Bonuskierroksilla on mukana lukemattomia ammattilaisten robottien laatimia rivejä, jotka haarukoivat kohteet läpi järjestelmällisesti. Kyseiset robotit pelaavat myös tarkoituksella sellaisia rivejä, joita kukaan muu ei ole vielä pelannut.

Panosta bonuskierroksella tavallista enemmän todennäköisyyksiin, jotta saisit rivin kiinni ja pääsisit jakamaan bonusrahaa. Jätä silloin suuria suosikkeja ylipelattuinakin varmoiksi, mutta pidä silti järki kädessä. Edes bonuskierroksella ei ole mielekästä valita jokaiseen kohteeseen eniten pelattua merkkiä.

Jos haluat panostaa enemmän rahaa bonuskierroksilla, niin älä tee 20 euron sijasta 100 euron kuponkia itse. Et käytännössä paranna tilannettasi merkittävästi, kun tarkastellaan koko kupongin osumistodennäköisyyttä. Tee ennemmin sijoitus pariin kimppalappuun, jolloin pääset kalastamaan bonuseuroja paljon isommalla verkolla.

Muiden pelaajien laatimat Vakioveikkaus vihjeet ovat myös toimiva apuväline, kunhan seuraat asiallisesti perusteltuja näkemyksiä. Ammattilaisten laatimat Vakio 1 vihjeet ovat myös hyvä tietolähde. Voit saada niistä myös tukea omille näkemyksillesi vaikeissa kohteissa, jossa olet kahden eri vaihtoehdon välillä.

Kuva: Flickr / Paul Hudson, JESHOOTS.com from Pexels, David Mark from Pixabay, Pixabay from Pexels

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

3 Comments

 1. Keep up the good work!

 2. Veikkaan Englannin valioliigaa ja championshippiä Menestys vakioveikkauksessa on kehno, siksi se on nyt jäähyllä. Olen etsinyt internetistä tarkempaa analysointitietoa edellä mainittujen sarjojen joukkueiden peleistä, mutta en ole löytänyt hyvää tietolähdettä.

  Missä/millä maksuttomilla ja maksullisilla internet sivuilla on hyvät tiedot jalkapallopelien analysointiin, kuten laukaukset, syötöt, pallon hallussapito, puolustukselliset tunnusluvut ja muut pelin merkitykselliset tiedot?

  Ystävällisin terveisin
  Ari Rotonen

  1. Kiitos kommentistasi Ari!

   Aloita sivustolta WhoScored.com ja klikkaa ylävalikosta Valioliiga tai Championship. Sen jälkeen kun klikkaat joukkueet nimeä esim. sarjataulukossa, pääset sen tilastoihin. Eiköhän noilla tilastoilla pääse jo pitkälle.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *