Osakesäästötili: plussat ja miinukset selkokielellä!

osakesäästötili
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Osakesäästötili on osakesijoittamiseen tarkoitettu tili, jonka sisällä voit käydä osakekauppaa ilman välittömiä veroseuraamuksia. Osakesäästötilille on asetettu tarkkoja rajoituksia.

Osakesäästötilin hyödyt tulevat sen saamasta verokohtelusta. Osakesäästötilin kulut riippuvat siitä, mihin pankkiin olet avannut osakesäästötilin. Osakesäästötilin nosto onnistuu jokaisena pankkipäivänä.

Osakesäästötili vai arvo-osuustili on vertailu, joka kiinnostaa kaikkia sijoittajia. Osakesäästötili on kauan odotettu kädenojennus piensijoittajille.

Mikä on osakesäästötili?

Osakesäästötili on osakesijoittamiseen tarkoitettu tili, jonka sisällä voit käydä osakekauppaa ilman välittömiä veroseuraamuksia. Osakesäästötili voi sisältää vain osakkeita. Tilille ei voi ostaa ETF-rahastoja, futuureja, optioita tai muita vastaavia instrumentteja.

Osakesäästötili on perinteisestä arvo-osuustilistä täysin erillään oleva tili. Osakesäästötili avattiin yksityissijoittajien käyttöön vuoden 2020 alusta. Vastaava tili on ollut jo pitkään käytössä mm. Ruotsissa ja Norjassa.

Osakesäästötilin voi avata kaikissa tunnetuissa suomalaisissa pankeissa ja Nordnet-sijoituspalvelussa. Jokaisella suomalaisella voi olla vain yksi osakesäästötili.

Osakesäästötilin rajoitukset

Osakesäästötilille on asetettu tarkkoja rajoituksia. Käydään niitä läpi seuraavaksi.

Talletusraja

Osakesäästötilille on määrätty talletusraja. Kun tili avattiin vuonna 2020, tämä raja oli 50.000 euroa. Vuonna 2023 saatiin uusi hallituksen päätös, mikä nosti rajan 100.000 euroon 1.1.2024 alkaen.

Talletusraja on maksimäärä rahaa, jonka henkilö voi tililleen siirtää joko kertatalletuksena tai erissä. Osakesäästötilin arvo voi kasvaa ajan kuluessa vaikka miljooniin euroihin, mutta talletuksia ei voi olla 100.000 euroa enempää.

Useampi osakesäästötili

Useampi osakesäästötili ei ole mahdollista. Osakesäästötilejä voi olla vain yksi per henkilö. Useamman tilin avaamisesta on luvassa sanktioita verottajan taholta, joten tämän asian kanssa ei kannata kikkailla.

Osakesäästötiliä ei voi myöskään avata yrityksille.

Osakkeiden siirto osakesäästötilille

Osakkeiden siirto osakesäästötilille ei ole mahdollista. Osakesäästötilille voi siirtää vain euroja.

Jos haluat siirtää omistamiasi osakkeita osakesäästötilille, sinun on ensin myytävä osakkeet. Sen jälkeen voit siirtää myynnistä saadut eurot osakesäästötilille ja ostaa samat osakkeet uudelleen.

On kuitenkin huomioitava, että myyminen aiheuttaa veroseuraamukset, joten sen ajankohtaa on syytä harkita tarkkaan.

ETF ja osakesäästötili

Moni haluaisi ostaa osakesäästötilille matakuluisia ETF-rahastoja, mutta tämä ei ole valitettavasti mahdollista. OST-tilille voi hankkia vain osakkeita. Harmi, sillä osakesäästötili ja ETF olisivat erinomainen yhdistelmä.

Osakesäästötili ja ulkomaiset osakkeet

Osakesäästötilille on mahdollista hankkia myös ulkomaisia osakkeita. OST-tilillä voi sijoittaa sekä kotimaisiin että ulkomaisiin, pörssilistattuihin, osakkeisiin.

Osakesäästötilin ulkomaiset osakkeet eivät ole kuitenkaan verotuksellisista syistä optimaalisia. Ulkomaisissa osakkeissa on riskinä kaksinkertainen verotus osingoissa.

Osakesäästötilin hyödyt

Osakesäästötilin hyödyt tulevat sen saamasta verokohtelusta. Sijoittaja voi ostaa ja myydä osakkeita osakesäästötilin sisällä ilman välittömiä veroseuraamuksia.

Tavallisella arvo-osuustilillä näin ei ole. Jokainen myynti on siellä verotettava tapahtuma, eli mahdollisista myyntivoitosta on maksettava verot. OST-tilillä voit tehdä voitollisia myyntejä vapaasti ilman veroseuraamuksia.

Verottaja ei myöskään iske osakesäästötilille kertyviin kotimaisiin osinkoihin, jotka voit sijoittaa suoraan uusiin osakkeisiin. Näillä veroeduilla on merkittävät seuraukset pitkässä juoksussa

Osakesäästötilistä joutuu maksamaan veroja vasta silloin, kun kotiutat euroja omalle pankkitilillesi. Tuotoista peritään noston yhteydessä 30-34% vero.

Huomaa myös, että ulkomailta OST-tilille tulevista osingoista ei saa 15 % hyvitystä lähdeverosta.

Osakesäästötilin kulut

Osakesäästötilin kulut riippuvat siitä, mihin pankkiin olet avannut osakesäästötilin. Osakesäästötilin avaaminen on maksutonta kaikissa palveluissa. Osa pankeista perii 1-15 euron suuruista säilytysmaksua, kun taas joissain pankeissa OST on täysin maksuton.

Kaupankäyntikulut alkavat tyypillisesti 0,06-0,08 prosentista tai minimissään 3-4 eurosta per kauppa. Jokaisella pankilla on käytössä erilaisia kulutasoja; mitä enemmän käyt kauppaa sitä halvemmat kulut saat.

Lue lisää suurimpien pankkien osakesäästötilien eroista ja kuluista tästä artikkelista: paras osakesäästötili -vertailu.

Osakesäästötilin nosto

Osakesäästötilin nosto onnistuu jokaisena pankkipäivänä. Pankkipäivä tarkoittaa päivää, jolloin pankit ovat avoinna. Pankkipäiviä eivät ole lauantait, sunnuntait tai arkipäiville osuvat juhlapyhät.  Osakesäästötili noston käsittelyajat riippuvat käyttämästäsi palvelusta, mutta tyypillisesti saat rahat pankkitilillesi 1-2 pankkipäivän kuluessa.

Osakesäästötilin nostoa kannattaa harkita tarkkaan. Muista, että noston yhteydessä lasketaan verot mahdollisista myyntivoitoista ja osingoista.

Esimerkki: Olet tallettanut osakesäästötilille 20 000 euroa ja tehnyt osakekaupoilla 20 000 euroa voittoa (50 %), joten saldosi on nyt 40 000 euroa. Jos kotiutat 10 000 euroa, tästä oletetaan 50 % olevan voittoa. Joutuisit maksamaan 5 000 eurosta 30 % pääomaveron eli 1 500 euroa.

Osakesäästötili vai arvo-osuustili?

Osakesäästötili vai arvo-osuustili on vertailu, joka kiinnostaa kaikkia sijoittajia. Alla oleva taulukko kertoo tärkeimmät erot arvo-osuustilin ja osakesäästötilin välillä.

Ominaisuus
OsakesäästötiliArvo-osuustili
Kuka voi omistaa tilin?
Vain yksityishenkilö Yksityishenkilö tai yritys
Kuinka monta tiliä voi olla?
Vain 1 per henkilö Ei rajoitettu
Millaisia sijoituksia voit tehdä?
Kotimaisia tai ulkomaisia osakkeita Ei rajoitettu
Kuinka paljon varoja voit siirtää tilille?
100.000 euroa Ei rajoitettu
Verojen maksu
Maksetaan vain ulosmaksun yhteydessä Maksetaan jokaisen verovuoden aikana
Tappioiden vähennys
Voidaan vähentää vain jos tili suljetaan ja omistukset myydään Voidaan vähentää verotuksessa vuosittain

Kuten taulukosta näkyy, osakesäästötilissä on rajoitteita sen sisältämien instrumenttien suhteen. Voit ostaa vain kotimaisia sekä ulkomaisia osakkeita mukaan luettuna First North -osakkeet.

Osakesäästötilille ei voi ostaa ETF-rahastoja tai muita pörssilistattuja instrumentteja. Tai esimerkiksi kryptovaluuttoja.

Osakesäästötilin kautta et saa myöskään hyvitystä ulkomaisten osakkeiden osingoista maksetulle lähdeverolle. Tämä hyvitys on mahdollista saada perinteisen arvo-osuustilin kautta.

Osakesäästötilistä saat parhaan hyödyn, jos sijoitat vain osakkeisiin ja käyt aktiivisesti kauppaa. Mitä enemmän kauppoja teet, sitä enemmän hyödyt OST-tilin veroedusta.

Tässäkin on huomioitava eräs tärkeä asia; et voi vähentää kaupankäynnistä syntyviä tappioita OST-tilillä. Aktiiviselle treidaajalle syntyy helposti tappiollisia kauppoja, joten tässäkin kannattaa miettiä kumpi vaihtoehto on lopulta parempi.

Todennäköisesti moni piensijoittaja sijoittaa jatkossa perinteisen arvo-osuustilin sekä osakesäästötilin kautta. Arvo-osuustilillä voi olla rahastoja, ETF-sijoituksia ja ulkomaisia osakkeita. Kotimaiset osakkeet kannatta sitten ostaa osakesäästötilille, jolloin niistä saa maksimihyödyn.

Osakesäästötili – yhteenveto

Osakesäästötili on kauan odotettu kädenojennus piensijoittajille. Kyseessä on uudenlainen arvo-osuustili, jonka voi ottaa käyttöön vuoden 2020 alusta.

Jokaisella henkilöllä voi olla vain yksi osakesäästötili – älä siis yritä avata useita eri pankkeihin. Jos haluat siirtää osakesäästötilisi nykyisestä pankistasi esim. Nordnetiin, se on tulevaisuudessa mahdollista.

On tärkeää ymmärtää, että nykyisen arvo-osuustilin osakesijoituksia ei voi siirtää osakesäästötilille. Voit tallettaa vain euroja. Jos haluat siirtää nykyiset osakkeesi osakesäästötilille, sinun on myytävä ne euroiksi, siirrettävä eurot osakesäästötilille ja ostettava sitten samat osakkeet uudelleen.

Osakesäästötili tarjoaa merkittävän porkkanan, sillä tilin sisällä voi ostaa ja myydä osakkeita vapaasti ilman veroseuraamuksia. Myös osingot voi sijoittaa uudelleen verovapaasti. Joudut maksamaan veroja vasta silloin, jos kotiutat osakesäästötililtä euroja omalle pankkitilillesi.

Osakesäästötili ei tule korvaamaan täysin perinteistä arvo-osuustiliä sen rajoitteista johtuen. Moni piensijoittaja tekee todennäköisesti kotimaiset sijoituksensa jatkossa osakesäästötilin kautta. Ulkomaiset osakkeet ja rahastot ostetaan sitten entiseen malliin.

Avaa osakesäästötili Nordnetiin

Seuraavassa on listattuna usein kysyttyjä kysymyksiä osakesäästötilistä.

Osakesäästötili UKK

Mitä hyötyä osakesäästötilistä?

Osakesäästötilin hyöty on se, että sinun ei tarvitse maksaa veroja myyntivoitoista tai osingoista tilin sisällä. Maksat veroa vasta siinä vaiheessa, kun nostat varoja pois osakesäästötililtä.

Voiko osakesäästötililtä siirtää rahaa arvo-osuustilille?

Et voi siirtää rahaa osakesäästötililtä arvo-osuustilille. Sinun on nostettava rahat ensin pankkitilillesi. Huomioi, että tämän noston yhteydessä joudut maksamaan myös mahdolliset verot.

Voiko osakesäästötililtä siirtää osakkeita arvo-osuustilille?

Et voi siirtää osakkeita osakesäästötililtä arvo-osuustilille. Sinun on myytävä ensin osakkeet euroiksi ja nostettava eurot omalle pankkitilillesi. Huomaa, että tässä vaiheessa joudut maksamaan myös verot, jos olet tehnyt sijoituksillasi voittoa. Tämän jälkeen voit tallettaa eurot arvo-osuustilille ja ostaa sitten samat osakkeet.

Voiko arvo-osuustililtä siirtää osakkeita osakesäästötilille?

Et voi siirtää osakkeita arvo-osuustililtä osakesäästötilille. Sinun on myytävä ensin osakkeet euroiksi ja maksettava tässä yhteyssä myös mahdolliset verot, jos olet tehnyt voittoa. Tämän jälkeen voit nostaa eurot pankkitilillesi ja tallettaa ne osakesäästötilille ostaaksesi samat osakkeet. Huomaa, että osakesäästötilillä on talletusraja.

Onko osakesäästötili kannattava?

Osakesäästötili on ehdottomasti kannattava. Osakesäästöili kannattaa sitä paremmin, mitä enemmän teet osakekaupoillasi voittoa. Voit hyödyntää sen avulla maksimaalisesti korkoa korolle -ilmiötä, koska sinun ei tarvitse maksaa välissä veroja edes osingoista.

Näkyykö osakesäästötili verotuksessa?

Osakesäästötili näkyy verotuksessa vasta siinä vaiheessa, kun nostat sieltä varoja ulos. Niin kauan kun käyt kauppaa osakesäästötilin sisällä, mahdolliset myyntivoitot (tai osingot) eivät näy verotuksessa.

Voiko osakesäästötililtä nostaa rahaa?

Osakesäästötililtä voi nostaa rahaa jokaisena pankkipäivänä. Rahat ovat pankkitililläs normaalisti 1-2 pankkipäivän sisällä.

Voiko osakesäästötilin lopettaa?

Voit lopettaa osakesäästötilin milloin tahansa. Ennen lopettamista sinun täytyy myydä kaikki omistuksesi, jotta tilillä on vain euroja. Tilillä on myös oltava riittävästi varoja mahdollisia hallinto- ja lopetuskuluja varten.

Paljonko osakesäästötili maksaa?

Osakesäästötilin kulut riippuvat käyttämästäsi pankista tai sijoituspalvelusta. Osa voi periä kuluja osakesäästötilin avauksesta sekä kk-maksua sen käytöstä. Joudut maksamaan kuluja osakesäästötilin kaupoista kaikissa palveluissa. Näiden kulujen suuruus riippuu usein asiakkuuden tasostasi sekä kaupankäyntivolyymista.

Mitä eroa on AOT ja OST?

AOT:n ja OST:n suurin ero on se, että OST:lle voit ostaa vain osakkeita. Toinen merkittävä ero on verotuksessa, sillä OST:n tapauksessa maksat veroja vasta sitten kun kotiutat rahaa pois tililtä. AOT:llä maksat veroja aina kun myyt sijoitusinstrumentteja, minkä lisäksi maksat veroja myös osingoista.

Onko osakesäästötili ilmainen?

Nordnetilla ei ole lainkaan avaus-, kuukausi- tai säilytysmaksuja eli osakesäästötili on Nordnetissa ilmainen. Jotkut pankit saattavat periä osakesäästötilin avauksesta kertamaksun minkä lisäksi osakesäästötilissä voi olla kuukausi- tai vuosimaksu.

Mitä osakkeita voi ostaa osakesäästötilille?

Voit ostaa osakesäästötilille kaikkia osakkeita, joita on mahdollista hankkia käyttämäsi pankin tai sijoitusalustan kautta. Voit ostaa osakesäästötilille sekä kotimaisia että ulkomaisia osakkeita.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on yli kymmenen vuoden kokemuksella varustettu sijoittaja ja makrotalouden seuraaja. Antti tunnetaan Suomessa myös kryptovaluutta-alan asiantuntijana. Hän on Bitcoinkeskus.com -sivuston perustaja, joka on Suomen suurin kryptovaluutta-aiheinen verkkosivusto. Antti toimii säännöllisesti myös kolumnistina Nordnet.fi ja Sijoitustieto.fi -sivustoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *