Osakesäästötilin talletusraja nousi 100.000 euroon

osakesijoittaja
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Osakesäästötili on ollut tarjolla Suomessa vuoden 2020 alusta lähtien. Kyseessä on yksityishenkilöille tarkoitettu erikoistili, jonka voi avata omassa pankissa tai esimerkiksi Nordnet-sijoitusalustalla. Yhdellä henkilöllä voi olla vain yksi osakesäästötili.

Osakesäästötilin ideana on kannustaa pitkäjänteiseen osakesijoittamiseen. Tilin merkittävin etu on se, että osakkeiden myynnit eivät ole tilin sisällä verotettavia tapahtumia. Veroja maksetaan vasta siinä vaiheessa, kun tililtä nostetaan rahaa pois.

Suomen hallitus päätyi rajoittamaan osakesäästötilin hyötyjä asettamalla sille 50.000 euron talletusrajan vuonna 2020. Osakesäästötilille voi tallettaa vain euroja, eli sinne ei voi siirtää osakkeita toiselta arvo-osuustililtä.

Vuoden 2023 vaaleissa valittu Petteri Orpon hallitus on tehnyt osakesäästötiliin uuden myönnytyksen. Vuoden 2024 alusta lähtien tilille on mahdollista tallettaa 100.000 euroa! Esitys lakimuutoksesta annettiin 9. lokakuuta 2023.

Lainaus valtioneuvoston sivuilta:

Esitys perustuu hallitusohjelmaan, jonka tavoitteena on parantaa kaikkien suomalaisten vaurastumisen mahdollisuuksia ja edistää myönteistä muutosta omistamisen kulttuurissa. Hallitus pyrkii kohentamaan piensijoittajien asemaa sekä kannustamaan pitkäaikaiseen säästämiseen ja sijoittamiseen.

Maksimitalletuksen raja on siis tuplattu – tämä on erinomainen uudistus! Osakesäästötiliin ei tehty tällä kertaa muita lakimuutoksia.

On hyvä huomioida, että osakesäästötilin arvo voi kasvaa rajattomasti. Ainoastaan pääoman talletukselle on asetettu sadan tonnin katto. Tilin sisältämien osakkeiden arvo voi kasvaa hyvin vaikka miljooniin euroihin.

Lue lisää osakesäästötilin hyvistä ja huonoista puolista tästä artikkelista: mikä on osakesäästötili.

Asialinjan tiimi
Asialinjan tiimi

Asialinjan tiimi koostuu sivuston kirjoittajista. Artikkelit, jotka ovat tiimin tekemiä, ovat useiden kirjoittajian yhteistyön tulos. Asialinjan tiimissä on ajoittain mukana myös sivuston ulkopuolisia ammattilaisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *